🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мнения Daily - Правосъдието е в шах, чакаме мат

И още: Ситуацията плаче за опозиция; Солидарният здравен модел е тотално разрушен

Цацаров промотира Гешев като в рекламен трейлър на каубойски филм - с шумни акции по задържане на "опасни престъпници".
Цацаров промотира Гешев като в рекламен трейлър на каубойски филм - с шумни акции по задържане на "опасни престъпници".
Цацаров промотира Гешев като в рекламен трейлър на каубойски филм - с шумни акции по задържане на "опасни престъпници".    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Цацаров промотира Гешев като в рекламен трейлър на каубойски филм - с шумни акции по задържане на "опасни престъпници".    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Правосъдието е в шах, часовникът задействан, чакаме мат

Емил Георгиев в анализ на сайта на гражданската инициатива "Правосъдие за всеки"

Знам, че много от нашите съвременници не се вълнуват от случващото се в съд, прокуратура, ВСС или инспекторат към него. Тия неща, казват те, не се ядат, нито се пият. Да, така е. Но за сметка на това решават човешки съдби. Вашата, моята, на кой да е от нас.

Всеки ще може да ги изпита на гърба си, когато волю-неволю влезе в досег със системата. Когато в досъдебно производство ви пренебрегнат защитата и нарушат правата - независимо дали като обвиняеми, свидетели или пострадали. Когато после вместо правосъдие получите някаква си там присъда. Защото съдът няма да ви е допуснал доказателствени искания, експертизи, свидетели, ще е оценил стойността им превратно или няма да се е мотивирал. Когато коалицията от прокуратура и свински медии вече в такава степен ще е взела страха на съдиите, че няма да има смисъл от съдебно следствие и присъдите ще са досадно потвърждение на обвинителните актове.

Тогава вече ще е късно. За протести, реформи и дори писане в социални мрежи. Всеки ще може да бъде нарочван, подслушван и опраскван буквално за всичко. Прокуратурата ще е спечелила. Окончателно и безвъзвратно. За сметка на правото, правосъдието и човешките съдби.

Цацаров си промотира Гешев като в рекламен трейлър на каубойски филм, от пролетта на миналата година, когато същият провеждаше шумни акции по задържане на "опасни престъпници" на софийски булевард. А вече бе станал медийна звезда с мегаделото "КТБ", което сравни като прокурорска работа с кацането на Луната. Следваха винпроми, цигари, хотелиери, и дори ученик, обявен за предполагаем терорист. И на финала – нито едно успешно издържало обвинение в съда до този момент.

Всъщност точно Гешев е огледалото на нивото и компетентността на висшия държавен ешелон в последните години – "милиционерско висше", послушен изпълнител, агресивен и безцеремонен стил, със спорна компетентентност, но с болни амбиции за власт и влияние! Продукт на ВИПОНД школата по правни науки на МВР.

Така че, прокурор Гешев вече се готви "да стъпи на Луната", закъдето се бе запътил още от времето на обвинителния акт по делото КТБ. Обикновено такива хора имат само един началник и той се намира в сенчестата територия на тайната власт. Дали тази власт идва от Сараите е въпрос на логически връзки и фактология

Едно е сигурно – изборът на нов главен прокурор няма да се състои във Висшия съдебен съвет, така, както и никога не е бил реално провеждан там! Но за пръв път се опитват да ни пробутат единствен и безалтернативен кандидат за властелин на обвинението, а оттам до единствения и безалтернативен държавен вожд пътят е убийствено кратък за крехката ни и изкривена демокрация. Влиза диктатура, и то откъм съдебната власт, която уж трябва да гарантира правата ни!

Ако това не ни плаши или възмущава достатъчно, за да излезем гневни навън, то сами си каним диктатурата вкъщи!

Ситуацията плаче за опозиция

Николай Слатински, професор по международна и национална сигурност, във фейсбук

Светът явно се е побъркал. А мен ме побърква България...

- Клонинг на Тръмп стана премиер на другата англо-саксонска държава. Масовата тръмпизация набира ход, а демокрацията ще бере ядове - аман от черни лебеди с рижи перчеми!

- Бъдещият главен прокурор не харесва разделението на властите - едно от най-великите прозрения на модерността. Още не е избран, а ги говори такива, сякаш се е начел на книги за тоталната държава от 30-те години на миналия век, та се пита в задачата - какви ли ще ги върши, като бъде избран?

- ГДБОП щурмува несимпатична на властта фирма. Време е да се пенсионирам,за да не вземе някой ден ГДБОП по виШе указание да щурмува и моята катедра.

- Един от доскоро най-добрите военни пилоти вече като държавен глава спира сделка, каквато военните пилоти чакат с трескаво нетърпение и се молят да стане, докато още имаме класни военни пилоти. И не се съмнявам, че той самият първи ще направи "кръгче", като дойде първият F-16... Познавах един президент, който водеше митинги срещу базите, а после ги посрещаше с хляб и сол...

- Ситуацията у нас плаче за опозиция. А на обществото му се плаче от опозицията.

- Из България се разнасят личните данни на целокупния народ. А нас ни уверяват, че нищо фатално не се е случило - не знам какво още трябва са се случи още, че да го оценим като фатално... Вероятно банковите тайни на гражданите се разнасят по кооперативните пазари...

-Мой познат и колега до вчера ругаеше Европа. Но днес ми се похвали - дъщерята я изтеглиха на работа в Холандия и поне тя ще живее като хората, докато брат ѝ се мъчи неоценен у нас!

Мога да продължа. Но спирам. Вие също виждате това, което виждам аз. Само че сте щастливци, ако имате още останали илюзии. Аз такива нямам. Вече знам, че на Оруел му е била бедна фантазията. А на нас ще ни бъде бедна фантазията, когато започне да ни се случва това, което наивно смятаме, че точно на нас и точно в Европа няма да ни се случи.

Солидарният здравен модел е тотално разрушен

Проф. Иво Петров, инвазивен кардиолог, пред бTV

Здравната система трябва да бъде така променена, че здравеопазването да бъде по-достъпно, по-предвидимо и по-справедливо. Сега то не е справедливо, защото принципът на солидарност е разрушен. В момента системата е най-несправедлива за най-социално слабите заради доплащането. Защото много често се налага всички ние, като пациенти и като роднини на пациенти, да вадим пари и да доплащаме. Това хаотично, безумно доплащане от джоба е възможно най-социално несправедливо и солидарният модел е тотално разрушен.

Здравеопазването ни е солидарно само на книга, но сред европейските страни е най-несолидарно. В България има относително малко средства в сравнение със страни като Германия, Белгия, Франция. Лечението при тях е значително по-добре финансирано, разликите стигат до 10 пъти.

Промените не се случват, защото има закостенялост в системата, която се държи от хора, които нямат интерес тя да бъде променена. Напоследък се създава впечатлението, че целта е да се изхарчат едни пари, а не да се излекуват едни пациенти. Докато не се постави пациентът в акцента на здравеопазването, нещата няма да се получат.

Има прекалено много здравни заведения и така принципно добрата медицинска услуга се размива на добра на средно ниво. Но това, което засяга пациентите със сложна патология, която изисква голям професионализъм и сложни технологии - дефицитът там е много голям и затова пътуват в чужбина. Високотехнологичната медицина трябва да бъде достъпна за повече пациенти . Харчим много за малките неща и не харчим за големите.

Трябва да преценим на кои лечебни заведения каква функция им се пада, каква функция биха имали като най-необходими на местното население. Не можем да очакваме от една общинска болница с 40 операции на година да прави сложна хирургия. Тези, които имат своята социална функция, те да останат с нея, а високотехнологичната функция да бъде пренесена към университетските центрове. Ако има по-малък брой болници, няма да има дефицит на персонал, няма да има дефицит и в заплащането, т.е. медицинските сестри няма да се налага да стачкуват, ако са разпределени в по-малък брой болници, които ще бъдат по-добре финансирани, няма да има изтичане на средства в пясъка, както е в момента.

Трябва да се вземат големите стратегически решения и тогава конкретиката ще бъде изяснена. Ако има допълнителни фондове, разрушаване на монополния модел, сигурен съм, че допълнителните здравни фондове ще направят всичко възможно така, че ефикасна медицинска помощ да има за всеки пациент, който е осигурен при тях. Има една медицинска група в момента, която има и организиран транспорт. Щом държавата не го осигурява, хората и занимаващите се със здравеопазване успяват да го осигурят.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • + 6

    "...Гешев е огледалото на нивото и компетентността на висшия държавен ешелон в последните години – "милиционерско висше", послушен изпълнител, агресивен и безцеремонен стил, със спорна компетентентност, но с болни амбиции за власт и влияние!"
    ++++++++++++++++++++++

    Нередност?
  • 2
    fyb1439887506471923 avatar :-|

    Тежко ни и горко с тоз човек. Има една поговорка лесно е да справиш с глупав или нагъл човек, но с глупав и нагъл е трудно.
    Но все пак ще излезе доктора Д и ще напише, че "грантаджиите" не са алтернатива, но алтернатива да посочи не може.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4

    [quote#2:"ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов"]доктора Д и ще напише, че "грантаджиите" не са алтернатива, но алтернатива да посочи не може.[/quote]

    Мога.
    Разбира се, че грантаджиите не са алтернатива на овладяваната от Борисовите мутри държава! Те са франчайз на донорите си. По политически казано - чужди агенти на влияние.

    Още повече един от най-гласовитите грантаджии - Христо Иванов - в политическата си биография има тежко позорящо го петно: бил е с нищо незапомнен министър и на Плевнелиев, и на Борисов. Ама бил напуснал и не бил знаел...

    ДБ за евроизборите маниакално е похарчила почти половин милион лв, за да вкара с клизма Радан - най-скъпият български депутат в ЕП!
    Друг е въпросът откъде тия пари в микропартиики? Точно така - от грантове. Някой ги е затрупал с пари, за да мърдат по избори. Агенти на влияние - това е обяснението. А посоката, откъдето им идат грантовете показва чии агетни на влияние са. Следете парите!

    Алтернативата?
    Единствената алтернатива да си върнем държавата минава през узряването, че трябва да се сплотим около тази идея. Докато едни ходят с фланелки с лика на Баце на млади години, а други плачат по Тато, и хурка могат да назначат за гл. прокурор. При това единодушно.

    Народно ляво движение. Това е алтернативата. Както го направиха гърците, когато им писна, както испанците, италианците, французите.



    Нередност?
  • 4
    hma1552115867601394 avatar :-|
    Nelly Stanoeva
    • + 2


    До коментар [#] от "
    D-r D
    ":
    VZEMI si Narodnoto liavo dvijenie I si go zavri ...seshtash se kude!
    Za tvoe svedenie Hristo Ivanov beshe PRAVOSUDEN ministur I podade dostoino ostavka sled otkaza na Borisov da prieme Sudebnata reforma!

    Нередност?
  • 5
    fyb1439887506471923 avatar :-|

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Моля за извори на твърдението, че са похарчили половин милион лева.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#5] от "ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов";:

    Разбира се.
    ДБ са похарчили кръгло 468 922 лв, за да си начеше Радан...мерака.

    Ето отчетите на ДБ в Сметната палата, за да пиете от най-големия извор:

    http://www.bulnao.government.bg/bg/articles/smetnata-palata-publikuva-otchetite-na-uchastnicite-v-izborite-za-chlenove-na-evropejskiq-parlament-2198

    Нередност?
  • 7
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Ами разбира се, че Доктора ще бленужа Народно ляво движение. Все пак публично рекламираше избора си да гласува за БСП на Евроизборите. Щели да вкарат Бойко в затвора... Иначе ни говори за кирливи ризи.

    Аз за ляво движение няма да гласувам. Да ми взема големите проценти от заплатата и да дава на себе си, на мързеливите и на неуките.

    Христо Иванов беше съвсем ярък и деен министър. Точно тази му дейност ме мотивира да съм привърженик на идеите му и на партията му. Христо Иванов създаде концепцията за разделението на ВСС на квоти - нещо, за което му попречиха да доведе докрай. На базата на това той реагира достойно и си подаде оставката. Иначе великия доктор може да си плете многодумни лъжи колкото си иска. Истината беше явна, но хората късно ще се поинтересуват от съдебната система.

    Нередност?
  • 8
    fyb1439887506471923 avatar :-|

    До коментар [#6] от "D-r D":

    Не стигам до посочената от Вас сума. Цифрата, която аз намерих е общо финансиране 409 776, 74лв. Не че е малка сумата, но като ми остане време ще разгледам и на другите партии отчетите.
    То хубаво ляво движение, но така наречената "столетница" ( и не само те, ами и издънките им от АБВ ) с действията си до тук е омаскарила всичко що иска да се нарече ляво.

    До коментар [#7] от "Георги Георгиев":

    Мисля че гледате твърде повърхностно на нещата. И в момента уж "демократичното, дясно" правителство взима около 40% от заплатата Ви. И в този ред на мисли ще е по-добре да отиват за нещо смислено, като неуките да се образоват и мързеливите да се вкарат в пазара на труда ( което ще е дълготраен актив ). Отколкото да бъдат откраднати с псевдо строежи за светлото ни бъдеще, които след 4-5-6 месеца трябва да се ремонтират, пак псевдо.

    Нередност?
  • 9
    fyb1439887506471923 avatar :-|

    До коментар [#6] от "D-r D":

    Значи има и по-големи изхарчени суми за кампании, но без резултат. Например ВОЛЯ са изхарчили 1 419 420лв. и не си спомням имаха ли дори 2 процента.
    НФСБ и СЕК са изхарчили 552 943лв. и те бяха там някъде под 2 процента.
    ВМРО са изхарчили 968 804,36лв., което им е струвало повече на избран депутат от колкото на ДБ.
    Ако може няколко злорадствания и по техен адрес моля. Да си начешят родолюбието или да си начешят патрЕотизма. Може и друго нещо в свободен стил. ( - :

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#8] от "ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов";:

    Какво ви става?
    Темата, по която ме поканихте да дам мнение, не беше кой колко е харчил, а че грантаджиите не са алтернатива. Нали така?
    Казах, че не са и дадох пример с причудливите за една мъничка партийка разходи на ДБ на последните избори от без малко половин милион лв. Дадох ви и линк към сайта на Сметната палата, където всичко е налично.
    Нали така?

    За лявото и дясното. Това от след Милениума са твърде условни идеологически деления, защото оттогава традиционните леви и традиционните десни партии в Европа вкупом прегърнаха неолибералния глобализъм (та и досега) и го направиха своя обща идеология. Пресен премер е миналия ЕП, в който по дефиниция политическите противници от ЕНП и ПЕС управляваха безоблачно съвместно.

    Лявото народно движение е консервативно, социално, национално ориентирано самоорганизирано двежение. Това нещо го има в Гърция, Италия, Франция, Испания. И няма нищо общо нито с Гръцката компартия или остатъците от ПАСОК, нито със соцпартията в Италия, нито с партията на Меланшон във Франция, нито със соцпартията на Педро Санчес в Испания.
    То е много различно от тях.

    Толкова за про боно лекция.
    Всичко, което продължава да ви интересува по темата, може да си намерите в гугъл.
    За милионите на грантаджиите - също.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал