🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Иван Гешев обясни на парламента каква му е работата, ГЕРБ и ДПС го подкрепиха

В първото му изслушване пред НС главният прокурор обясни, че няма как да извърши престъпление и се измъкна от неудобни въпроси

Главният прокурор Иван Гешев се отчете в правна комисия
Главният прокурор Иван Гешев се отчете в правна комисия
Главният прокурор Иван Гешев се отчете в правна комисия    ©  Юлия Лазарова
Главният прокурор Иван Гешев се отчете в правна комисия    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Безсмислена статистика, познати опорни точки, преразказ на прессъобщения и отказ да се даде отговор на най-ключовите въпроси за сегашното състояние на прокуратурата. Така изглеждаше първото изслушване на главния прокурор Иван Гешев от Народното събрание, което продължи четири часа. Изслушването е извънредно - извън обичайните годишни доклади на главния прокурор пред Народното събрание, които традиционно минават равно и безлично, без никакви въпроси по същество. То беше инициирано от БСП още през юли, в разгара на протестите за оставка на правителството и на Гешев. Сред мотивите му са диагностицирани проблеми в дейността на прокуратурата и главния прокурор Иван Гешев:

  • безпрецедентно оповестяване на избрани доказателства по разследвания
  • показни арести
  • недопустими изявления на главния прокурор
  • като цяло - усещане за нарушаване на процесуалните правила и засягане на основни човешки права.

Въпреки че много от въпросите, които социалистите поставиха както днес, така и в сряда, когато бе изслушването в парламентарната правна комисия, останаха без отговор, представеният доклад от главния прокурор, който съдържаше основно статистическа информация, беше приет с гласовете на ГЕРБ, Обединени патриоти и ДПС. В подкрепа на доклада гласуваха 117 депутати, против - 61 от БСП, а един се въздържа. Само единици от депутатите на ДПС присъстваха при гласуването в пленарна зала.

Единствените аргументи в подкрепа на доклада, които ГЕРБ посочиха по време на обсъждането, беше четене на статистическите данни в него. А Десислава Атанасова заяви, че докладът е изготвен в условията на безпрецедентен натиск "от хора и протести".

И в сряда (пред правната комисия), и в четвъртък (в пленарната зала) Иван Гешев разви тезата, че тезата за всемогъщ и безконтролен главен прокурор е плод на пропаганда, която е достигнала до западните институции. Той също изчете статистиката от доклада, която не носи много информация. Като свой актив посочи "ареста" на бившия министър на екологията Нено Димов, без да обясни защо един арест може да носи някаква оценка за работата на прокуратурата.

Иван Гешев разви тезата, че няма как да извърши престъпление защото правомощията са му силно ограничени, а в същото време заяви, че няма как да се меси по конкретни дела, защото това може да бъде престъпление.

На въпроси за конкретни дела Гешев отказа да отговори, позовавайки се на решение на Конституционния съд за границите на парламентарния контрол над дейността на прокуратурата и твърдението, че няма разрешение от наблюдаващите прокурори. Многократно той определи критики към работата на държавното обвинение като "политически игри", а в един момент дори се опита да обясни каква е работата на народните представители.

Иван Гешев не даде ясен отговор не обясни какво се случва с множеството отделени от основното дело за КТБ разследвания срещу политици, получавали пари от банката. Не стана ясно какво става с разследването за

къщата в Барселона, снимките от резиденция Бояна, сигналите за концесията на Летище София, горенето на италиански отпадък в ТЕЦ-овете, евродепутата Емил Радев за отвличането на либийския танкер Бадр, скандалът "Осемте джуджета", Апартаментгейт, злоупотребите с къщите за гости и др. Иван Гешев обясняваше, че или не знае за случая, или че има проверка, а най-конкретният отговор беше "защото така са решили наблюдаващите прокурори".

В същото време Гешев напоително изнасяше информация от разследванията срещу Васил Божков (който беше поканен да дойде в България и да докаже невинността си) и братята Атанас и Пламен Бобокови и президентските съветници Пламен Узунов и Илия Милушев.

БСП с въпроси, но без отговори

Единствените въпроси по същество в двата дни от изслушването дойдоха от БСП. В пленарната зала лидерката на социалистите Корнелия Нинова прочете списък от 15 сигнала, които са подавани до главния прокурор за последните две години и по които нямат отговор. Иван Гешев отговори единствено, че е на поста от една година и няма информация за тези сигнали.

Антон Кутев от БСП постави въпроса защо толкова време прокуратурата не може да установи кой е записвал премира Борисов в дома му. "Ако с такъв темп разследвате кражбата на коли, убийте ме, не разбирам как сте ги намалили, според мен Covid ги е намалил повече" коментира Кутев и след това постави въпроса за депутата Делян Пеевски. Той попита дали прокуратурата няма да провери защо, когато по делото КТБ се появиха документи, в които срещу инициалите ДП и ДП1 стоят суми в размера на стотици милиони, той е декларирал 0 приходи пред Сметната палата, а две години по-късно е започнал да обявява приходи в размер на десетки милиони.

"След като той рязко е забогатял, дали пък не трябва прокуратурата да се сезира отново. Докато не направим тези крачки, няма как да ни убедите, че се борите с престъпността, вие се борите с част от престъпността" завърши Кутев.

Иван Гешев отговори, че му е било много трудно да раздели "политическото" от въпросите в изказването на Антон Кутев и обяви, че "Депутатът Делян Пеевски всичко, което е получено като финансиране е върнато на КТБ. Това е факт."

След това даде ясен знак, че няма никакво намерение да го проверява, защото това ставало "в едни други време и в едни други системи и в едни други политически строеве. За съжаление живеем в демокрация."

Явор Божанков от БСП перифразира думите на Гешев, че прокуратурата прави неща, които не са правени от 1989 година насам и заяви: "Единственото безпрецедентно от 1989 година е, че държавното обвинение действа като политически играч."

В първия ден на изслушването на Гешев Крум Зарков от БСП, към когото Гешев многократно се обръщаше, реферирайки към факта, че е завършил и преподавал право във Франция, отговори: "Много пъти се обърнахте към мен относно ситуацията във Франция. Живял съм 10 години там, образовах се там, видях много неща - видях как повдигат обвинения и издават присъди на действащи политици. Това, което не видях обаче, след 10 години следване и асистентство по право във Франция, е какво е френският главен прокурор. Във Франция за прокуратурата не се вижда много в новините - освен когато се издаде присъдата".

В четвъртък Зарков посочи от парламентарната трибуна три въпроса, които не са получили отговор - властта на главния прокурор е много голяма и тя се използва избирателно, а над фигурата на главния прокурор няма достатъчен контрол. Соред него е налице двоен стандарт - "sms-ът ми е по-добър от sms-а ти". Този стандарт, отбеляза Зарков, е плод на политически пристрастия и пристрастия към някои бизнеси, а "смеската между бизнес и политици се нарича олигархия - термин, който главният прокурор използва често, но явно има добри и лоши олигарси".

Полицейско насилие - няма

И в двата дни от изслушването главният прокурор Иван Гешев даде ясен знак, че не вижда проблем с поведението на полицаите по време на протестите, като повтори тезите в казаното от ръководството на МВР. Той заяви, че имало едва осем проверки за полицейско насилие, а в същото време имало 53 досъдебни производства за хулиганство срещу протестиращи.

В края на изслушването Иван Гешев заяви, че е готов да идва в парламента винаги, когато бъде поканен, и призова депутатите да разгледат внесените в предходния ден експертни предложения за промени в наказателния процес, изготвени от държавното обвинение.

Началото на изслушването на Иван Гешев в пленарната зала започна с процедурно искане от БСП към председателя на парламента да извърши проверка какво правят 5-6 въоръжени лица пред входа на пленарната зала. Най-вероятно те са визирали охраната от Бюрото по защита на главния прокурор. По принцип дори и служителите на НСО оставят личното си оръжие, когато влизат в сградата на парламента. До края на заседанието не стана ясно какво е показала проверката на парламента.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-?
    evpetra
    • - 1

    Личната гвардия на Каскета сигурно спи на килимчето пред спалнята му. От кого толкова се страхува Кварталния?

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    Уникална демонстрация на ефекта Дънинг-Крюгер!

    Това "изслушване" е направо учебен материал за студенти, който нагледно и всестранно описва как нискочели индивиди, самоповярвали в някакво си превъзходство, надценят собствената си ментална нищета.

    Тоя доразвива и ударно прилага в съдебната система разрухата, до която Баце от Банкя за 11 г. докара държавата и държавността. Т.н. "експертна" позиция за промени в НК за отпадане необходимостта прокуратурата да събира годни доказателства е атомно бомба за правосъдието!

    Всъщност сегашният гл.пр. за целия си 20 годишен стаж няма нито едно дело, завършило с осъдително присъда поради доказване на вина, а го е добутвал само до споразумения с подсъдимия срещу минимална присъда.

    Фактът, че след повече от година в кауша по такива знакови дела като срещу Миньо Стайков, Ветко Арабаджиев, Кольо Банев, Нено Димов, от прокуратурата няма дори внесен обвинителен акт по никое от делата, говори колко нефела е прокуратурата да посъбере годни доказателства по купищата обвинения, с които ги е зарила.
    Затова просто иска да се отърве от тая тегоба...

    И просто да посочва нарочения за виновен.

    Нередност?
  • 6
    zakary avatar :-|
    zakary
    • - 1
    • + 2

    Една от най-"крилатите" фрази на Иван Гешев:

    "За съжаление живеем в демокрация, за съжаление някои работим при спазване на законите и съответните правила"

    Нямам думи! Език мой - враг мой! Езикът е ръцете и краката на мозъка. Вижте как мисли Гешев! Хора, слушайте! Отворете си очите и ушите!
    Той СЪЖАЛЯВА !!!!

    Нередност?
  • 8
    chichi01 avatar :-(
    Чичи (Ice Man's fan)

    Да се казва на бялото - черно е традиционен пропаганден комунистически похват. Да се обръща смисълът на думи, изречения и тези е стратегия подхваната от червените, още от времената на тов. Ленин. Да се заемат болшевишки позиции и поведение отдавна е естествено за наследницата на БКП - БСП.
    Да доживея момент, в който Икономедия се превърна в официоз на БСП и застана открито срещу всички десни, сини, антируски, проевропейски и изобщо прозападни свои читатели, партии и граждани - тотален шок и разочарование.

    Нередност?
Нов коментар