Столичната община отказва да прилага собствените си мерки за мръсния въздух

Въпреки че имаше основание да пусне "зелен билет" на стойност 1 лв., общината не реагира

На 9 декември в София имаше жълт код за мъгла, а фините прахови частици (ФПЧ10) превишиха нормата три пъти, но реални мерки не бяха предприети
На 9 декември в София имаше жълт код за мъгла, а фините прахови частици (ФПЧ10) превишиха нормата три пъти, но реални мерки не бяха предприети
На 9 декември в София имаше жълт код за мъгла, а фините прахови частици (ФПЧ10) превишиха нормата три пъти, но реални мерки не бяха предприети    ©  Юлия Лазарова
На 9 декември в София имаше жълт код за мъгла, а фините прахови частици (ФПЧ10) превишиха нормата три пъти, но реални мерки не бяха предприети    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През изминалите 5 дни, от 5 декември насам, замърсяването на въздуха с фини прахови частици в София е било в пъти над нормата, при това не по данни на граждани, а според официалните уреди на Изпълнителната агенция по околна среда. Прогнозите са, че замърсяване ще има и утре. Въпреки това Столичната община не предприема никакви реални действия, каквито сама е предвидила в пакета си от мерки, а единственото, което прави, е да призовава гражданите да използват градския транспорт и да не се отопляват на твърдо гориво.

Заради установеното замърсяване например можеше да се въведе "зелен билет" на цена от 1 лев за цялата градска мрежа на обществения превоз, да се обособят зони за паркиране по булевардите, да се затвори част от синята зона, за да се намали трафикът в центъра, и т.н.

Обещано

Не се изпълнява и одобреният на заседанието на общинския съвет на 6 декември 2018 г. доклад на кмета Йорданка Фандъкова, според който "зеленият билет" може да се въвежда дори само когато има прогноза за жълт код за мъгла, инверсия, безветрие и ниско атмосферно налягане. Днес прогнозата на НИМХ показва, че такъв има в 5 области на страната, включително София.

Точно преди година, когато ситуацията с въздуха беше същата, общината обяви, че мобилното приложение, което следи за качеството на въздуха в реално време, е готово и скоро ще бъде пуснато. Сега същите думи бяха повторени от Фандъкова, с уточнението, че приложението би трябвало да бъде пуснато до края на месеца.

Още много неизпълнено

В програмата за управление на качеството на атмосферния въздух (2015-2020 г.) фигурират още много мерки, които остават неизпълнени. Така например общината се е ангажирала в краткосрочен план да ограничи движението на превозни средства с неизправни катализатори или с липсващо съоръжение за очистване на изгорелите газове, като това би следвало да става със съдействието на СДВР и без нужда от допълнителни средства.

Други неизпълнени цели са отстраняването на всички излезли от употреба МПС, затревяването на всички "свободни площи" и въвеждането на контрол върху колите, които паркират върху тях.

Бездействието, което се губи в политическото говорене, изглежда притеснително, при положение че съвсем скоро местният парламент ще приеме следващата програма за по-добро качество на въздуха, която в момента е отворена за предложения от гражданите. За изработването ѝ общината ще получи 412 хил. лв. по оперативна програма "Околна среда", но е твърде вероятно и този път предложените мерки да останат само като обещания.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    orchis avatar :-@
    orchis
    • + 8

    Пълна управленска импотентност.

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 5
    • + 4

    Докато на балотаж за София са наглеци от ГЕРБ и БСП, винаги ще е така.

    Нередност?
  • 3
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872
    • - 3
    • + 6


    До коментар [#] от "
    Георги Георгиев
    ":

    Логореятя ти пречи да мислиш. Кандидатите на балотажа не ги посочи някой, а ги избраха български граждани. Десницата с нищо кой знае какво не събуди интерес и закономерно отпадна.

    Нередност?
  • 4
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • - 1
    • + 3

    Трябват крути мерки с хората горящи парцали и боклуци в отоплителни печки.

    Нередност?
Нов коментар