Протест блокира превози на стоки и пътници от понеделник

Превозвачите ще изразят недоволството си от размера на тол-таксите, които трябва да заплащат от март

Над 3000 автобуса няма да изпълнят разписанията си в понеделник
Над 3000 автобуса няма да изпълнят разписанията си в понеделник
Над 3000 автобуса няма да изпълнят разписанията си в понеделник    ©  Георги Кожухаров
Над 3000 автобуса няма да изпълнят разписанията си в понеделник    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От понеделник, 13 януари, част от превозите на пътници и товари в страната ще спрат заради протест на превозвачите. Това съобщиха техни представители на пресконференция на браншовите организации в сектора.

Те са недоволни от обхвата и цените в тол-системата, както и от липсата на мерки срещу нелегалните превози. Освен преразглеждане на основите на тол-системата от бранша искат и оставката на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова.

Цените на километър и обхватът на системата, предложени от регионалното министерство, бяха приети в средата на декември от Министерския съвет без никакви промени, въпреки че един месец течеше обществено обсъждане и различните сектори внесоха конкретни предложения за оптимизирането им.

Протестни действия

Очаква се да бъдат спрени превозите по редовни линии в около 70 града, като до понеделник могат да се присъединят още 30. Или около 3000 автобуса ще спрат работа, обясни председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова. Ще продължат да работят само линиите, обслужвани от общински превозвачи, обясни още тя. Бъдещият протест ще бъде подкрепен и от представители на таксиметровия бранш, зърнопроизводители и търговци на горива.

По отношение на превоза на товари се очаква протестът да бъде подкрепен от около 2000 камиона, като това ще се отрази на доставките и на зареждането на веригите. Планира се и присъствие на автобуси и камиони по ключови артерии в 10 града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Хасково, Благоевград, Велико Търново, Монтана, Русе и Севлиево.

Протестните действия ще са безсрочни. Протестът ще бъде прекратен при получаване на достатъчно сериозни гаранции за решаване на проблемите.

Тол-системата от март

Тол-системата трябва да започне да действа от началото на март, като ще обхваща 6050 км от общо 20 хил. километра републиканска пътна мрежа, като в обхвата влизат автомагистрали (796 км), първи клас пътища (2322 км) и частично втори клас пътища (2932 км). Тя ще таксува превозните средства над 3.5 тона, като най-висока цена ще плащат по-малко екологичните тежкотоварни автомобили (виж таблицата).

Най-високата цена е за най-тежките камиони (над 12 тона, с 4 и повече оси, евро 1 и 2), които ще плащат 36 стотинки за километър движение по магистралата. Най-екологичните евро 6 от същия калибър ще плащат наполовина - 18 стотинки.

Отиване от София до Бургас на тях ще им струва 65 лева. Или 23.7 хил. лв., ако минава същото разстояние всеки ден в годината. За автобус евро 6 отиването от София до Бургас ще струва 18 лв. пътни такси, или 6570 лв. на година.

Първоначалното предложение на МРРБ за най-екологичните автомобили беше 47 стотинки на километър, което тогава браншът окачестви като пълен абсурд. Таксата за магистрали и първокласни пътища за камиони над 12 т. от висок емисионен клас евро 6 е 0.47 лв. на километър, в Полша и Унгария е 0.12 лв., а в Германия - между 0.28 и 0.36 лв.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qvd50491823 avatar :-?
    Костадин Иванов
    • + 2

    А защо не приложите сравнение с таксите в други държави?
    Или това ще изглежда като заемане на позиция?

    Нередност?
  • 2
    aussie avatar :-|
    aussie

    Никой не иска да плаща в тази държава. А за паркинг пък да не говорим.

    Нередност?
Нов коментар