Държавата затваря всичко освен аптеки и магазини за храна

Ограничението ще важи до 29 март, като може да бъде удължено в зависимост от разпространението на коронавируса

Големите търговски центрове също ше бъдат затворени
Големите търговски центрове също ше бъдат затворени
Големите търговски центрове също ше бъдат затворени    ©  Надежда Чипева
Големите търговски центрове също ше бъдат затворени    ©  Надежда Чипева

Държавата въвежда нови, много по-строги мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса. С извънредна заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от днес в цялата страна се затварят почти всички обществени места, търговски обекти - без аптеки, магазини за хранителни стоки и дрогерии, забраняват се публичните прояви и се спират учебните занятия. Карантината ще важи до 29 март, като срокът и обхватът на мерките може да бъде променян в зависимост от развитието на епидемичната ситуация в страната.

Това е крайна мярка, но в настоящата ситуация може би е най-подходящата да се ограничи възможността от рязко разпространение на заразата COVID-19 и срива на здравната система. Без съмнение ограниченията ще имат голям икономически ефект, но при подходяща схема за компенсации от държавата проблемите за бизнеса биха могли да бъдат управляеми.

Какво се спира

  • Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите.
  • Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение.
  • Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини; преустановяват се всички групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.
  • Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА центрове, фитнес зали и други).
  • Преустановяват се детските и женските консултации, профилактичните прегледи и имунизации, приемът и провеждането на планови операции, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.

Работа от къщи

В заповедта на здравния министър се казва още, че всички работодатели в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност трябва да въведат дистанционна форма на работа за служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите трябва да организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения и да не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания

Заповедта е съобщена на всички регионални здравни инспекции и на министрите, имащи отношение към изпълнение на съответните мерки.

Регионалните здравни инспекции трябва да уведомят областните управители, кметовете на общини, директорите на ОДМВР и всички лечебни заведения на територията на съответната област за въведените противоепидемични мерки, както и съответните регионални управления на образованието за създаване на необходимата организация.

Няма специални инструкции за работата на банките - пред "Капитал" представители на две от финансовите институции казаха, че ще продължат да работят както досега, с изключение на клоновете в големите търговски центрове. Бензиностанциите ще продължат да работят, тъй като са обекти от стратегическо значение. От Българската петролна и газова асоциация обясниха за "Капитал", че складовите бази са пълни и има достатъчно наличности.

Очаква се след заседанието на Министерския съвет да бъде дадена конкретна информация за работата на куриерските услуги и други дейности.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • - 1
    • + 2

    И правилно, превенцията е важна в този момент.

    Нередност?
Нов коментар