София искаше промяна, но стана както винаги

Близо година след изборите в столицата се чува само ехото от обещанията за по-добър град

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

  • Темата накратко
    • Близо година след изборите в столицата се чува само ехото от обещанията за по-добър град
    • Това се дължи на запазването на съществуващия модел и липсата на разбирателство в общинския съвет
    • Разликата е, че опозицията този път е по-забележима и шумна, а управляващите - по-внимателни в решенията си

София сякаш е спряла на пауза. От най-заплетената за последните 10 години предизборна кампания за кмет вече минаха девет месеца, но кипящата отвсякъде заявка за промяна така и не дойде. А предстоящата ваканция на общинските съветници предполага за още един месец безвремие.

За това положение има няколко причини. Моделът на управление на ГЕРБ не се промени въпреки обещанието за новите лица и нови идеи, а предизборните обещания се изпълняват съвсем плахо и остават незабележими. Опозицията е по-шумна и забележима, но в крайна сметка е "блокирана" от мнозинството и не може да излезе от ролята си на критик, за да пристъпи към по-забележими действия. А коронавирусът промени коренно приоритетите и сви иначе рекордния бюджет на града. Сега София изглежда уморена - разкъсвана е от словесни атаки и закани за по-добро бъдеще, но с вързани ръце.

Новият СОС - като стария, но с повече подправки

Сегашният Столичен общински съвет, или накратко СОС, се различава с това, че е по-стегнат - състои се от четири партии с ясни ценности и различия. Новото "явление" в него беше независимият общински съветник Борис Бонев, който се опита да внедри гражданската енергия в администрацията. Той беше "приет" с резерви от десните представители в съвета, голяма част от които странят от него и досега. Това всъщност е значим проблем пред създаването на по-силна опозиция, която иначе има подобни искания.

Но всичко друго си е същото. При ГЕРБ особена промяна няма - групата запази мнозинството си в съвета и благодарение на коалицията с патриотите успява да валидира всичките си желания. Въпреки няколкото нови лица, които веднага след кампанията се превърнаха в поредните безгласни букви, управляващата партия не смени модела - активността идва само от определени хора, докато други единствено гласуват.

Двамата лекари от "гражданската квота", които Фандъкова рекламираше по време на предизборната кампания - кардиологът проф. Иво Петров и началникът на Родилната клиника в общинската болница "Майчин дом" проф. Асен Николов, въобще не са сред изявените гласове в местния парламент и не инициират нови предложения. Арх. Ивайло Петков, който дойде от иначе настроената критично срещу властта "Група Град", също засега не може да се похвали с идеи за реформи."Трудно е да се работи с хора, които не възприемат чуждо мнение, но съм оптимистично настроен към положителни промени. Малкото неща, които стават, стават доста трудно и бавно, но по-добре е да ги има", коментира той пред "Капитал". Като фокус Петков си е поставил публично-частното партньорство, за да се задълбочи инвеститорския интерес.

Опозиционни неволи

"Демократична България" засега е видима най-вече с шума, който вдига в съвета. Това вече доведе до осветяването на някои лоши практики и развалянето на неизгодни за общината договори. "Успяхме да изгоним Ковачки от изхода на "Топлофикация". В един момент за управляващите беше много скъпо политически да поддържа тази схема", коментира общинският съветник от ДБ и съпредседател на "Зелено движение" Владислав Панев.

Oсновният проблем обаче е, че предложенията на опозицията почти винаги не се приемат от СОС. Те катастрофират още при обсъждането им в комисии с обяснението, че са нужни още становища или приложения към документите, а после се бавят с месеци. Някои от тях пък се преправят и после се поднасят като внесени от ГЕРБ. Пример за това е предложението на ДБ за лишаване от възнагражденията на членовете на бордове в надзорни съвети до края на октомври заради коронавируса, което по-късно беше променено и внесено от управляващите.

Независимият Борис Бонев пробва да работи заедно с ГЕРБ за изпълнението на някои от предизборните си обещания, като например пешеходна ул. "Съборна" и превръщането на бул. "Патриарх Евтимий" във велосипеден булевард с бус лента и по-малко паркоместа. "Продължавам да работя както досега - да критикувам остро, когато е нужно, но и да помагам с опита си, когато се налага за свършването на някаква работа", коментира той пред "Капитал". Според него основният проблем, с който се сблъскват той,"Демократична България" и БСП, е, че независимо колко аргументи и данни дават при предложенията си, ГЕРБ не искат да приемат идеите, сякаш от страх опозицията да не предложи нещо по-добро.

Съветниците на БСП се увеличиха повече от двойно - от 7 на 15, но все така не се забелязват много. В сравнение с миналите години тя е станала по-активна и сякаш наистина иска да се наложи като основна алтернатива на мнозинството, но действията засега не оправдават това. По думите на председателя на групата Милка Христова БСП успява да работи съвестно с управляващите при решаването на текущи въпроси, но "когато става дума за сериозни местни политики, се сблъскваме със стена от отрицание, което много често е и немотивирано". Пример за това е искането да се направи правен и финансов анализ за създаване на Столично общинско предприятие "Чистота", което да поеме почистването на града. "Не е тайна, че при управлението на ГЕРБ Столичната община аутсорсва на външни изпълнители дейностите по чистота, като разходите всяка година растат", коментира Христова пред "Капитал".

От другата страна на линията нещата изглеждат малко по-различно. Според общинския съветник от гражданската квота на ГЕРБ и председател на комисията по финанси и бюджет Георги Георгиев опозицията губи време в партийно говорене, вместо да подпомага работния процес. "За мен лично в местната политика ролята на опозицията е и на коректив, и на генератор на решения и идеи. За съжаление до момента, аз чувам от тях повече пиар тези и тренировка за национални избори", коментира той пред "Капитал".

Инструментът предпазливост

Засега управляващите не са стигали до решаването на по-горещи казуси за града най-вероятно от страх да не си навлекат отново гнева на гражданите, както стана след фиаското с "Графа" например. Миналата седмица например от ГЕРБ се отказаха да гласуват собственото си предложение за разширяване на платената зона за паркиране в кварталите "Яворов" и "Иван Вазов", тъй като заключиха, че ще са нужни повече дискусии.

Точно тогава, по време на последното заседание, Борис Бонев и "Демократична България" пък решиха да бойкотират сесията и не участваха в гласуването на предложенията. Те подкрепиха същевременно провеждащия се протест срещу правителството, но иначе посочиха като причина недемократичното управление на СОС заради редовното отхвърляне на предложенията им. Така, ако ГЕРБ беше гласувала непопулярната мярка в отсъствие на опозицията, вероятно щеше да се вдигне доста шум, който е особено нежелан по време на протести.

Какво стана досега

Свършеното досега от ГЕРБ прилича повече на опит за пиар, отколкото на реално планирани действия за развитието на града. Изненадващо например започна чаканият от над десет години ремонт на бул. "Тодор Каблешков" в частта от бул. "България" до "Луи Айер", като от общината не обясниха откъде ще дойдат нужните 11 млн. лв. без ДДС, след като в бюджета са предвидени едва 1 млн. лева. Беше задействана и поръчката за Източната тангента на София, която ще струва 20 млн. лв., но отново без осигурен финансов ресурс.

Иначе след първоначално разколебаване заради COVID-19 все пак започна ремонтът на заложения в капиталовата програма участък от бул. "България". Строежът на центъра за съвременно изкуство на мястото на бивша топлоцентрала близо до НДК пък приключи и сега ще се чака обзавеждането му. Друга добра новина е, че с промяната на правилника за организация на СОС най-накрая се случи дългоочакваната дигитализация и предложенията на съветниците вече са видими за гражданите, а откритите заседания на комисиите се излъчват онлайн. Предизборните обещания за довеждащ транспорт и инвестиции в квартална инфраструктура има вероятност да се осъществят, тъй като според общинския съветник от ГЕРБ Георги Георгиев бюджетът за ремонти в кварталите е стабилен въпреки COVID-19.

Обещанието с европейски средства да се довърши ремонтът на "Западен парк", който трябваше да е готов още през април 2019 г., обаче засега буксува. В началото на годината тогавашния зам.-кмет по екологията Йоана Христова оправда забавянето му с коронавируса и поиска срокът на договора между общината и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, чрез който се осигурява финансирането, да бъде удължен до 3 март 2021 г. Засега липсват действия и по старите идеи за нови паркове в града - "Кукуряк" в "Овча купел" и "Въртопо" в "Младост".

Разбира се, за сметката между изпълнено и свършено е още рано, защото до края на мандата остават още три години. Но е факт, че на предишните избори бяха повторени редица от обещанията, дадени на по-предишните. Така че това може да се случи отново, ако няма по-силна опозиция, която да е коректив на управлението и да предлага реформи.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chitatelsz avatar :-|
    Читател
    • - 1
    • + 2

    Да напомня на г-жа Сантова и че започна строителството на Южната дъга в посока АМ "Тракия", който също е ключов обект за трафика в и покрай столицата. Независимо какви игри стават в СОС, важно е какво искат мнозинството от избирателите. Това важи и за националните избори, когато прогнозирам, че пак ще има подобни материали.

    Същевременно управляващите не следва да се държат като магарета на мост и когато има добри предложения от опозицията, да ги гласуват. Все пак целта е благоденствието на цялата община, жителите и гостите й, а не теснопартийни комбинации напук.

    Нередност?
  • 2
    enterfornone avatar :-|
    enterfornone
    • - 1
    • + 4

    Да напомня на господин Читател, че южната дъга на СОП е част от републиканската пътна мрежа, даже за голяма част от новия участък е нужна винетка.
    Тук СОС, Фандъкова (кой знае защо неспомената в статията) и местния бюджет нямат роля.
    Защо мислиш Боко се изявява всяка седмица оттам с джипката?

    Нередност?
  • 3
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 4

    Изборите в София бяха спечелени от ГЕРБ по набивния метод и резултатите са налице. Бъдете сигурни, че за парламентарните се вече се подготвя "Спаси България" - пак в продължение на набивния процес.

    Нередност?
  • 4
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#3] от "cinik":

    Kакво значи "набивен метод"?

    Нередност?
  • 5
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 5

    До коментар [#4] от "Николов":

    Подробности ще намериш в изтеклия запис на разговор между ББ и Томето Дончев

    Нередност?
  • 6
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1

    Eх , що столичани в повече не си избраха мис Кюстендилска слива !

    Септември винаги щеше да е Май , пардон Мая ...

    Нередност?
  • 7
    maddrum avatar :-|
    maddrum
    • - 1

    Дори няма да си правя труда да чета тоя пореден обобщаващ материал без никакъв смисъл.

    Нередност?
Нов коментар