🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Данаил Кирилов подаде оставка като пореден бушон

Серия гафове и спорни промени беляза мандата на досегашния правосъден министър, който стана и основният защитник на безконтролния статут на главния прокурор

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Правосъдният министър Данаил Кирилов, който изненадващо за наблюдателите оцеля при последната рокада на правителството през юли, днес е подал оставка. Оставката му бе определена като изненадваща както от членове на кабинета, така и от депутати от управляващата коалиция. Сред тях преобладава мнението, че конкретната причина е острата критика срещу Кирилов в социалните мрежи, която особено се засили след като стана ясно, че той е основният автор на коментирания като юридически несъстоятелен проект за нова Конституция, лансиран от управляващите миналия понеделник. Последвалите изявления на Кирилов, най-вече злостните му коментари срещу опонентите му пред журналисти на Националната конференция на прокурорите в понеделник, доведоха до осмиваща го акция във фейсбук, където бе създадена специална "Група на наричащите Дани Кирилов с името Барни Ръбъл", набрала само за едно денонощие над 19 хил. членове.

Правителствената пресслужба съобщи в сряда, че Кирилов е подал оставка след разговор с премиера Бойко Борисов. В прессобщението се казва също така, че решението на премиера дали да я приеме ще бъде взето след разговори с коалиционните партньори. При всички случаи Кирилов ще остане на поста си поне до 2 септември, когато е първият ден от новата парламентарна сесия и практически първата възможност оставката му да бъде гласувана от парламента.

В ГЕРБ са изненадани

Депутати от парламентарната група на ГЕРБ бяха изненадани от оставката на Данаил Кирилов. Те дори твърдят, че нямало никакви индикации, че той се кани да напуска кабинета и даже в началото на седмицата са обсъждали с него законодателната програма на правосъдното министерство за новата парламентарна сесия. Министърът на транспорта Росен Желязков сподели, че е научил от медиите за оставката, която той нарече личен акт.

Неофициално всички коментират, че оставката е заради отношението към министъра във фейсбук.

След срещата на прокурорите в понеделник Кирилов, който беше гост на събитието, в пространно изявление пред медиите обвини членовете на една политическа партия, без да назовава коя, че от година и половина му казват "Барни Ръбъл". "На мен ми викат година и половина "Барни Ръбъл" напоително всички членове на една политическа партия. Аз за няколко часа нарекох колега-политик "Спондж Боб" и виждате каква е реакцията. Колко честолюбива, колко истерична, та телефони, та...", заяви Кирилов. Той уточни, че има списък на 250 души, които го наричат Барни Ръбъл, с което провокира създаването на фейсбук групата под надслов "да увеличим този списък".

Интригата с анимационните герои всъщност тръгна миналия месец, когато Кирилов се опита да осмее съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов с пост във фейсбук, в който го нарече "Спондж Боб квадратни гащи". Това стана непосредствено след акцията на Иванов на плажа "Росенец" до летния сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Странното за министър фейсбук творение на Кирилов предизвика силна реакция в социалните мрежи и малко след това премиерът Бойко Борисов забрани на Кирилов да пише във фейсбук, като го направи демонстративно по време на заседание на Министерския съвет.

Коалиционните партньори на ГЕРБ - "Обединените патриоти", също не са били уведомени за намерението на Кирилов да подаде оставка. От ВМРО предположиха, че окончателното решение за оттеглянето му е оставено от Борисов за коалиционния съвет, за да се спази процедурата в споразумението между двете формации.

"Кирилов е излъчен за министър от квотата на ГЕРБ и ние нямаме отношение към решението за оставката му", каза за "Капитал" съпредседателят на парламентарната група на "Обединените патриоти" Искрен Веселинов (ВМРО). Засега не е ясно кога ще се проведе коалиционният съвет на управляващите, но очакванията на по-малкия партньор на ГЕРБ са, че най-вероятно ще се състои в началото на следващата седмица.

От "Обединените патриоти" обаче твърдят, че не са изненадани от оттеглянето на Кирилов, като потвърдиха, че името му се е обсъждало за смяна при предишните рокади в кабинета, когато с министерските си постове се разделиха министрите на финансите Владислав Горанов, на икономиката Емил Караниколов, на МВР - Младен Маринов, и на туризма - Николина Ангелкова. Причината тогава Кирилов да запази поста си била тази, че от ГЕРБ нямали подходящ кандидат за правосъден министър, въпреки че сред обсъжданите имена били това на сегашния зам.-министър Евгени Стоянов и на депутата Десислава Атанасова.

Серия от гафове

За година и три месеца, колкото е начело на Министерството на правосъдието, Данаил Кирилов натрупа значително количество управленски гафове, които обясняват и острата реакция срещу него.

Миналото лято, малко след като зае поста, той обяви категорично, че ако мониторингът на Брюксел върху България не отпадне до края на мандата на предишната Европейска комисия - "Юнкер", ще си подаде оставката. Мониторингът, макар и в латентно състояние, фактически все още не е отпаднал.

Същевременно Кирилов влезе в конфликт с органите на Съвета на Европа заради статута на недосегаемост на българския главен прокурор и зае позицията на главен защитник на този статут.

Още с встъпването си на поста Кирилов заяви, че неговата първостепенна задача ще бъде създаването на нормативни гаранции за търсенето на отговорност на тримата големи в съдебната власт - председателите на върховните съдилища и главния прокурор, каквито според него били изискванията на Европейската комисия и на Съвета на Европа. Всъщност реалният въпрос, който европейските институции поставят, е за безотчетността и безотговорността на главния прокурор и необходимостта от нормативни гаранции, че ще може да бъде отстраняван и срещу него ще може да бъде провеждано ефективно и безпристрастно разследване при данни за извършено престъпление. Никога не е имало подобни забележки по отношение на статута на председателите на върховните съдилища.

Проблемът беше идентифициран за първи път в решението на Европейския съд по правата на човека в Струсбург по делото "Колеви срещу България" от 2009 г. Малко преди Кирилов да встъпи в длъжност като министър, през февруари 2019 г. Комитетът на министрите към Съвета на Европа в официално становище напомни на България, че вече девет години очаква изпълнение на решението по делото "Колеви" и създаването на разумни гаранции за разследване на главния прокурор. Цялото поведение на Кирилов от началото на мандата му беше насочено към размиване на този проблем и "опаковането" в едно на главния прокурор и председателите на върховните съдилища като начин да се избегне предприемането на адекватни нормативни гаранции за търсенето на отговорност от главния прокурор.

Предложения от него закон през есента на м. г. - уж в изпълнението на решението "Колеви", неколокократно бе силно критикуван от органите на Съвета на Европа. А през пролетта на тази година Кирилов се включи в активна кампания срещу настоящия български съдия в Съда в Страсбург Йонко Грозев и предишната съдийка Здравка Калайджиева, като даде ясно да се разбере, че причината за това са техните коментари по изпълнението на решението "Колеви".

Остава да се гадае съвпадение ли е, че скоро се очаква ново становище на Комитета на министрите по законопроекта, предложен от Кирилов за тремата големи, и предприетите от България мерки. Същевременно в края на септември пък се чака и първият доклад по новия механизъм на ЕС за оценка на върховенството на закона във всички държави членки, като от Брюксел дадоха да се разбере, че ще вземат предвид сюжета с главния прокурор и делото "Колеви".

Пак Данаил Кирилов е причината за фактическото блокиране и на новия вътрешен механизъм за мониторинг на съдебната реформа и борбата с корупцията по високите етажи. В нарушение на всякакви правила и без каквито и да е обяснения той отмени резултатите от жребия за избор на неправителствена организация с експертиза в съдебната реформа за член на новия Граждански съвет към механизма. Причината е, че жребият посочи организация, която е силен опонент на управляващите и лично на Кирилов като министър, а именно Български институт за правни инициативи (БИПИ). В момента организацията съди министъра за отменения жребий.

По време на мандата си той сътвори и много други гафове и стана причина за крилати фрази като тази за "белия хакер", който трябвало да "джурка" системата за случайно разпределение на делата в съдилищата, за да открие недостатъците й. Посещението му през м.г. във Върховния касационен съд, за да провери как работи системата за случайно разпределение на делата, се превърна пореден скандал, но очевидно бе замислено като удар срещу председателя на съда Лозан Панов.

Христо Иванов: Кирилов е човекът, който постла червения килим пред Иван Гешев

"Замяната на един анимационен герой с друг анимационен герой няма никакво значение", коментира Христо Иванов пред БНР, като сравни оставката на Кирилов с торбата пясък, която се хвърля зад борда, за да се спаси корабът. "Един анимационен герой може да си отиде, но целта е запазването на семейството. И не става дума за семейство Флинтстоун. Става дума за семейството Борисов - Гешев - Пеевски, за мафиотското семейство", каза той.

Данаил Кирилов е "човекът, който постла червения килим пред Иван Гешев и предизвика тази огромна политическа криза в момента, защото в корена на тази криза е дейността на Иван Гешев", подчерта още Иванов.

Оставката на Кирилов е петата поред рокада в настоящия кабинет и втората в Министерството на правосъдието. През април м. г. Кирилов замени Цецка Цачева, която подаде оставка заради "Апартаментгейт".

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 16
    • + 1

    Да преведа статията за полезните идиоти. Идиоти, продължавайте да искате оставката на кръволака Борисов. Опитват се да ви залъжат с ВНС и оставка на бушона Барни Ръбъл, но вие трябва да гоните основната цел оставка на правителството и на Гешев. Трябва да обвързваме пеевската групировка с правителството по всички наши медии и да докараме нашия човек от прокопиевската групировка Ицето Иванов в следващия парламент!

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-P
    scuby
    • - 14

    Ето веднага Ицето Иванов потвърждава думите ми по-горе и сихронизираната позиция с гупировката Капитал:

    “Оставката на Данаил Кирилов не променя нищо. Него го жертват, за да може да оцелее властта на главния прокурор и задкулисната власт зад него - тази на Пеевски.” - категоричен беше Иванов.

    “Нашата борба е за оставка на Борисов и оставка на Гешев като най-важните инструменти на Пеевски, за да може след това, след едни избори да започнем дълбока реформа на прокуратурата и изчистването на държавното управление от модела “Пеевски” и модела “Сарая на Доган”. Това е нашата борба. Тази борба ние няма да спрем. В тази борба нищо не се променя от това, че Данаил Кирилов си е подал оставката. В името на тази борба ние сезираме и ЕК с нашата гледна точка по отношение на твърденията на прокуратурата.”

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 11

    Дани Ръбъла в две НС не можа да надскочи твърде ниската си летва като новата Фидосова да придава юридически вид на задкулисните договорки на Боса си.
    Оситът му да прави конституция (извинете за комбинацията Ръбъл и Конституция) окончателно разголи нищожеството му.
    Подозирав, че в тая шайка вкимки са такива.

    И на 2 септ пред парламента!

    Оставка и затвор, копелета!

    Нередност?
  • 4
    kdo52372883 avatar :-?
    kdo52372883
    • + 11

    Готин, колко плащат #Дебелият и #Кешев за такова неуморно и безпределно тролене?! Само от любопитство питам, иначе имам идея за ставките. Даже ми се струва, че са те взели за мезе, щото си още на старата ставка. Напоследък ги индексираха нагоре. Греда, значи! Ама гредата остава у теб. Дебелата.
    До коментар [#1] от "scuby":

    Нередност?
  • 5
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 11

    До коментар [#4] от "kdo52372883":

    Вие всичко елементарно и първично свеждате до тролове. Иначе простотията ви се вижда и с просто око и тук и по улиците. Ако такива сте младите, умните и красивите Бог да пази тази България!

    Нередност?
  • 6
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • - 1
    • + 5

    "... сред обсъжданите имена били това на сегашния зам.-министър Евгени Стоянов и на депутата Десислава Атанасова."

    За Евгени Стоянов не знам нищо, но Десислава Атанасова - представяте ли си? Какво е това? Като му е свършила дългата резервна скамейка на Борисов няма защо да се помотква повече, ами да заминава за Барцелона!

    Нередност?
  • 7
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 3

    До коментар [#6] от "evpetra":

    За каква Барселона говорите? Борисов не е бил в Барселона от 15 години?

    Нередност?
  • 8
    borodino avatar :-|
    borodino
    • + 6

    Айде, гербаджии, Бърни хвърли оставката. Давайте по ред!

    Нередност?
  • 9
    marian_jack_assa avatar :-|
    Marian Assa
    • + 6

    До коментар [#5] от "scuby":

    За съжаление не можем да се издигнем на интелектуалното ниво на вожда на Герб- как викаше на председателя на парламента- тъпа кърджалийска...какво беше?

    Нередност?
Нов коментар