🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Борисов с управленски планове за следващите месеци, протестите надхвърлиха 60 дни

И още: Работодателите искат замразяване на минималната заплата, лидери на опозицията в Беларус са в неизвестност

Протест, Велико народно въстание
Протест, Велико народно въстание
Протест, Велико народно въстание    ©  Надежда Чипева
Протест, Велико народно въстание    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Съединението е славно дело и по обща оценка рядък случай, в който, обединени, българите са успели сами да се преборят за националната си кауза. Страната отпразнува 135-годишнитата от него в условията на обществено напрежение, изострено от месеци, и само дни след директните сблъсъци между полиция и протестиращи.

В деня на празника премиерът и президентът се въздържаха от директна конфронтация. Но с реплики в речите си показаха, че няма сближаване на позициите им. "На българската държавност, градена и отстоявана поколения наред, не може да се маха с лека ръка, макар и свита в юмрук", каза премиерът Бойко Борисов, явно адресирайки държавния глава. А президентът Румен Радев директно заяви, че политическата класа е виновна за сблъсъците, и поиска от нея да осмисли своята отговорност.

Протестите в страната и на българите в чужбина с искания за оставките на премиера Борисов и главния прокурор Гешев продължиха и навлязоха в третия си месец. Най-активни този уикенд бяха в Пловдив, където властта бе освиркана по време на официалните тържества за Съединението. Имаше и протести пред бензиностанции на Марешки.

Мнозина използваха дългия уикенд и хубавото време за пътувания и есенно море. В резултат в петък и понеделник по магистралите (не само към Гърция) се извиха опашки, станаха няколко верижни катастрофи и имаше задръствания.

В този политически и пътнотранспортен контекст в събота премиерът Борисов инспектира с джипа си как върви строителството на новия участък от Околовръстния път на София между "Горубляне" и "Младост". Очаква се, когато бъде завършен, той значително да подобри трафика в София и свързаността с магистралите. Ден след това движението в участъка беше пуснато частично и предсрочно за улеснение на завръщащите се след трите почивни дни.

От джипа Борисов съобщи, че правителството подготвя план за следващите месеци, тъй като предстои най-тежката година и половина на криза. Държавата, която според него управлява пандемията най-добре в Европа, трябва да е подготвена да се справи и с това. Тоест отново показа, че исканата оставка не е в плановете му.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ПОЧИВНИТЕ ДНИ

Втори бизнесмен се оплака от проверки след участие в протест

Собственикът на винарната "Загрей" също се оплака от проверки на няколко институции в компанията му, след като властите са разбрали, че служители на компанията са участвали в протеста на 2 септември, съобщи "Офнюз". Работници от винарната били спрени и проверени от полицията, докато пътували с брандиран служебен бус на протеста на 2 септември в Пловдив. Два дни по-късно във винарната едновременно пристигнали проверяващи от НАП, "Митници", Държавен фонд "Земеделие" и Икономическа полиция. "Искам да знам кой е този държавен служител, който има правомощията да изпрати четири институции едновременно на проверка и дали е превишил правомощията си", казва собственикът Йордан Костадинов, бивш депутат от НДСВ и бивш директор на АЕЦ "Козлодуй".

По същата схема институциите в петък подложиха на масирана проверка веригата за търговия с детски играчки "Хиполенд", след като собственикът й се изказа критично към действията на МВР на протестите в профила на компанията във "Фейсбук".

Работодателите искат замразяване на минималната заплата през 2021

Работодателските организации настояват минималната работна заплата и осигурителните прагове по икономически сектори да останат замразени през следващата година. Според тях това се налага заради икономическия срив и повишена безработица. Това обясни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му кризата, предизвикана от коронавируса, ще доведе до икономически спад от поне 7%, а последното увеличение на минималната работна заплата е на базата на очакван ръст от 3 на сто. За 2021 г. е планирано тя да нарасне с 40 лв. на 650 лв. "Замразяването на нивото на минималната работна заплата ще позволи на увеличените с близо 100 хил. безработни да си намерят по-лесно работа, защото това основно са хора с по-ниска квалификация", каза Велев.

Великобритания ще обезсили със закон част от споразумението за Brexit

Beлиĸoбpитaния плaниpa да приеме нoвo зaĸoнoдaтeлcтвo, ĸoeтo щe зaмeни важни чacти oт cпopaзyмeниeтo зa Brexit, като по този начин pиcĸyвa провал на търговските преговори с ЕС, пише Fіnаnсіаl Тіmеѕ. Чacти oт зaĸoнoпpoeĸтa зa вътpeшния пaзap, ĸoитo тpябвa дa бъдaт пyблиĸyвaни тaзи cpядa, ce oчaĸвa "дa пpeмaxнaт юpидичecĸaтa cилa нa чacти oт cпopaзyмeниeтo зa oттeглянe" в oблacти ĸaтo дъpжaвнaтa пoмoщ и митницитe в Ceвepнa Иpлaндия, cпopeд тpи източника на изданието.

Зaĸoнoпpoeĸтът зa вътpeшния пaзap нa Великобритания цeли дa ocигypи "бeзпpoблeмнoтo фyнĸциoниpaнe" нa тъpгoвиятa мeждy Aнглия, Уeлc, Шoтлaндия и Ceвepнa Иpлaндия, cлeд ĸaтo страната нaпycнe eдинния пaзap и митничecĸия cъюз нa EC в ĸpaя нa тaзи гoдинa. Ho няĸoи ĸлayзи в зaĸoнoпpoeĸтa нa пpaĸтиĸa щe oтмeнят чacти oт тaĸa нapeчeния пpoтoĸoл зa Ceвepнa Иpлaндия, ĸoйтo бeшe пoдпиcaн зaeднo cъc cпopaзyмeниeтo зa oттeглянe пpeз oĸтoмвpи.

Mинaлaтa ceдмицa глaвният пpeгoвapящ нa EC Mишeл Бapниe пpeдyпpeди, чe тoчнoтo пpилaгaнe нa cпopaзyмeниeтo e жизнeнoвaжнo зa ycпexa нa тъpгoвcĸитe пpeгoвopи и ĸлючoв въпpoc зa дoвepиeтo мeждy двeтe cтpaни. Освен това британският премиер Борис Джонсън иска търговското споразумение с ЕК да бъде договорено до 15 октомври.

Членове на ръководството на опозицията в Беларус са в неизвестност

Неизвестни хора в понеделник сутрин са отвлекли с микробус члена на Координационния съвет на опозицията в Беларус Мария Колесникова пред Националния художествен музей в Минск, съобщава ТАСС. Полицията съобщи, че проверява сигнала за отвличане. В неизвестност са и други двама души от Координационния съвет на опозицията - Иван Кравцов и Антон Родненков. Адвокати са започнали процедура по издирването на тримата.

Предполагаемите отвличания на опозиционери идват след големите протести в неделя срещу преизбирането на президента Александър Лукашенко, на които по данни на полицията са арестувани 633 души. В неделя са се състояли 42 протеста в различни райони на Беларус, като според опозицията само в Минск са протестирали над 100 хил. души.

ОЩЕ (КОРОНА) НОВИНИ

Новите случаи на коронавирус в България за последното денонощие са 39 при направени 1407 теста, сочат данните на здравното министерство към 7 септември. Положителните проби са 2.77%. В събота положителни се оказаха 179 проби при направени 8129 (2.2%). В неделя положителните случаи бяха 96 при 3358 теста (2.85%).

Общо 17 089 са потвърдените случаи в България досега. За последното денонощие са починали петима души, с което общият брой достига 676. Активните случаи са 4256. В болница са настанени 766, от тях - 54 в интензивни отделения. Медицинските служители, при които е установен новият коронавирус, са 945. Новите случаи за последното денонощие са седем.

Под карантина е домът за възрастни хора в деменция в сунгурларското село Славянци заради 32-ма заразени. В средата на седмицата там бяха открити 18 случая, а в неделя - още 14. Осем души са настанени в болница в Бургас, предаде "Нова телевизия". Твърди се, че заразата е тръгнала от болен служител. Кметът на Сунгурларе д-р Георги Кенов ще поиска смяна на ръководството на дома и ще сезира Агенцията за социално подпомагане.

Министърът на спорта Красен Кралев е изписан от УМБАЛ "Света Марина" във Варна. Той влезе в болница три дни след като бе диагностициран с коронавирус на 23 август, като е престоял в интензивното отделение общо 12 дни с двустранна пенвмония и остра дихателна недостатъчност. Лечението му ще продължи в домашни условия. Със статус във Фейсбук Кралев благодари на лекарите. "Вирусът е жесток и от него се умира - който още вярва в конспирации, си е за негова сметка", казва министърът.

Броят на откритите случаи на COVID-19 в света надхвърли 27 милиона. По информация на университета "Джон Хопкинс" в САЩ заразените в световен мащаб в понеделник вече са 27 105 151, а починалите - над 880 000 души. Малко над 18 млн. са се възстановили от вируса. Най-много са случаите на заразени в САЩ (6 275 835), следвани от Индия (4 204 613) и Бразилия (4 137 521).

Румъния води в негативната класация за смъртността сред заразените в ЕС, като отчита девет пъти по-висока смъртност от средната за Европа, пише в. "Ромъния либера", цитиран от БТА. Броят на жертвите на вируса вече е почти 3900 души. В интензивни отделения в момента се намират 474 души.

Италия удължи до края на септември 14-дневната карантина за българи, съобщиха за "Капитал" от външно министерство. Пътниците, влизащи от България, трябва да попълнят декларация при пристигането си, която ще получат на борда на самолета или на границата. Италианското правителство планира да разшири до края на септември и останалите мерки за борба с коронавируса - носенето на маски и спазването на социална дистанция.

Родители в Гърция протестираха срещу носенето на маски от децата в учебните заведения. Те смятат, че това е опасно за здравето, но Министерството на образованието не отстъпва, предаде БНР. Всички преподаватели в Гърция са задължени да си направят тест преди началото на учебната година на 14 септември.

Рекорден брой нови случаи на коронавирус отчете Великобритания. За последните 24 часа положителни проби са дали 3000 души, което е най-високият показател за денонощие от 22 май насам. Общият брой на починалите достига 41 551 души. Министърът на здравеопазването Мат Ханкок изрази загриженост от покачването на случаите, което е предимно сред по-млади хора, но настоя, че правителството е било право да отвори училищата "заради последиците децата да не получат необходимото образование".

Израел обяви вечерен час в около 40 града на страната, които са силно засегнати от COVID-19. Ограничението влиза в сила днес и важи между 19 ч. вечерта и 5 ч. сутринта. Смъртните случаи в страната до момента са над 1000, а новозаразените остават на рекордно високи нива. Вечерният час идва по-малко от две седмици преди еврейската нова година.

Първите доставки на "Спутник 5" - руската ваксина срещу COVID-19, ще започнат през септември, обяви руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко. "На първо място ваксините ще бъдат доставяни за медицински работници и учители. Ваксинацията ще бъде напълно безплатна и доброволна", уточни министърът. Преди това в тестването на ваксината се очаква да се включат над 40 хиляди души.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Джокович беше дисквалифициран от откритото първенство на САЩ

Сензация, прекалено стриктно спазване на правилата или наказание заради новосъздаващата се асоциация на играчите. Това са само част от хипотезите, свързани с дисквалификацията на Новак Джокович от US Open. Световният №1 беше отстранен от турнира, след като в мача си с Пабло Кареньо Буста уцели с топка една от съдиите на линията при спряла игра. Сърбинът стана 12-ият играч в професионалната ера, дисквалифициран от мач. Преди него подобни провинения имат Джон Макенроу, Тим Хенман, Серена Уилямс и Ник Кириос. Мнозина описаха изхвърлянето на световния №1 като пресилено най-вече заради липсата на умисъл. Правилата на турнирите от Големия шлем обаче са строги и гласят, че "играч не трябва да наранява физически официални лица, съперници или зрители", а при подобен случай следва дисквалификация. Освен че е изхвърлен от турнира, Джокович ще загуби всички спечелени точки за световната ранглиста и ще бъде глобен с 250 хил. долара, колкото получи дотук.

КАКВО СЛЕДИМ

Нов дебат в Eвропарламента за върховенството на закона в България

Дебат, посветен на върховенството на закона и проблемите в България, ще се проведе на 10 септември, четвъртък, в Комисията по граждански свободи и правосъдие (LIBE) на Европарламента. Не него ще присъства и вицепредседателят на ЕК за прозрачността и ценностите Вера Йоурова (и бивш еврокомисар по правосъдието в комисията "Юнкер"). Дебатът идва след закритото заседание на Мониторинговата група за върховенството на закона, пред която миналата седмица бяха изслушани вицепремиерът по съдебната реформа Екатерина Захариева и представители на правосъдното министерство, прокуратурата, КЗД и гражданския сектор. Обсъждането в LIBE е по инициатива на евродепутата от групата на социалистите Елена Йончева. Тя и Радан Кънев от ЕНП са събрали необходимите подписи и за дебат за положението в България и в пленарната зала на Европарламента.

Държавата и синдикатите обсъждат проблемите на "Мини Марица-изток"

Проблемите на държавните "Мини Марица-изток" ще бъдат обсъдени на браншови съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология в Министерството на енергетиката утре. Решението за предстоящото заседание бе взето на среща премиера Бойко Борисов и синдикатите в събота. В края на август от браншовите съюзи поискаха среща с властта заради влошаващото се финансово състояние на мините и настояха за заем от 50 млн. лв. или за повишение на цената на въглищата от 77 до 86 лв./т.

Очакват се данните на БНБ за застрахователите и на НСИ - за промишлеността, строителството и търговията

Редица статистически данни за икономиката се очакват през идващата седмица. В сряда БНБ ще даде информация за дейността на застрахователните и презастрахователните дружества през второто тримесечие на тази година. В четвъртък се очаква националната статистика ще обяви данните за продажбите в промишлеността, строителството и търговията през юли. В петък НСИ ще публикува и информация за местата за настаняване през същия месец.

ЕЦБ се очаква да промени прогнозите си за инфлацията

Инвеститорите ще следят с интерес заседанието на управителния съвет на ЕЦБ в четвъртък, на което се очаква централната банка на еврозоната да понижи очакванията си за инфлацията. Новото предизвикателство за финансовата институция е и поскъпващото евро, което се отразява на икономиката на валутния съюз.

OUT_OF_OFFICE

Панаир на книгата

7 - 13.09

Ако книжарниците са ви тесни, за пореден път ще можете да намерите нови книги, стари класики, премиери и намаления по време на традиционната "Алея на книгата" в София с участието на десетки български издателства. Булевард "Витоша" от 10:00 до 20:00 ч.

Кино

4 - 10 септември

В ерата на социалните мрежи и фалшивите новини темата за пропагандата е повече от актуална. Филмът "Пропаганда. Изкуството да се продават лъжи" разкрива преобладаващите средства и методи на пропагандно убеждаване, изследва и анализира настоящия пейзаж и го контекстуализира, хвърляйки поглед към ключови епохи в историята.

Пловдив, Lucky Дом на киното, 9 септември, 21:00 ч.

София, "Дом на киното", 20 септември, 18:30 ч.

Fuckup Nights

8.09

Новите гости на Fuckup Nights - глобална поредица от събития, приветстваща поемането на риск и грешките по пътя към растежa, са трима: Христо Христозов, който успява да получи мечтаната от него възможност - да работи като програмен директор на Дома на киното, Богомила Трайкова, позната като Мила Боги в социалните мрежи, която през деня работи в инвестиционен фонд за устойчиво развитие, а вечер започва да изразява себе си и да създава песни, разкази, проекти, и Кирил Николов-Дизела, който е най-успешният български състезател по планинско ориентиране. Всички те ще ни разкажат за своите професионални премеждия.

В "Кино Кабана", 18:30 ч., билети: 12 - 15 лв.

Попнаука

9.09

"Музейко" и Ratio канят на научно парти за големи. Темата е "Отрова" - за това какво въобще е отрова и защо неща, отровни за един организъм, може да са напълно безобидни за други, ще говорят Ралица Алексова, биолог, ботаникът Тодор Каракиев, Емилия Вачева, херпетолог от Националния природонаучен музей, и Борис Яначков, химик. Ще има още демонстрации, работилници и игра с награди.

В "Музейко", билети онлайн: 15 лв. от https://ratio.bg, в деня на събитието: 20 лв.

Кинофест

от 9.09

Откриване на 16-ото издание на Световния фестивал на анимационния филм. Варненският ФКЦ ще бъде домакин на разнообразни анимационни събития, селекция късометражни филми от Белгия, България, Канада, САЩ, Чехия, Дания, Естония, Франция и др.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар