🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Държавата укроти миньорите с 55 млн. лв., срив на технологичните акции в САЩ

И още: Институциите мълчат защо Иван Гешев живее в резиденция "Бояна", Валдис Домбровскис става еврокомисар по търговията

   ©  Георги Кожухаров

Последните дни хубаво лято са обхванали политическия и икономическия живот в България, още повече и на фона на кратката работна седмица. Активността на правителството се изразява по-скоро в потушаване на недоволство. В този дух е решението на държавния енергиен холдинг да отпусне 55 млн. лв. заем на дъщерните мини "Марица-изток". То идва след заплаха за протест на миньорите заради намалена работа в условията на по-малко потребление на ток в корона кризата. С част от парите ще бъдат увеличени и заплатите им.

Интересен казус се завъртя и покрай отразяването на протестите - в новините си в сутрешния блок днес държавната БНТ обяви, че протестиращите готвят Народен съд пред паметника на Цар Освободител от днес. Новина, която по-късно беше свалена от сайта на телевизията, ръководството ѝ обяви, че е невярна, и се извини на зрителите. Новината обаче беше подхваната от подкрепящите властта медии, дори външно министерство излезе с позиция по въпроса. Така опровержението може да се размие и да не достигне до повярвалите, че хората ще вземат правосъдието в свои ръце.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Под заплаха от протести БЕХ дава заем от 55 млн. лв. на "Мини Марица-изток"

Българският енергиен холдинг ще отпусне заем от 55 млн. лв. на "Мини Марица-изток". Парите ще се използват за ремонти, инвестиции и повишение на заплати на работниците и служителите в мините. Това бе едно от условията на синдикатите, които в края на август заплашиха с протести. Дружеството завърши полугодието със загуба около 10 млн. лв., формирани основно от намалените приходи по договори с клиенти. Държавните мини са работили с 20% по-малко през тази година и по тази причина приходите им не стигат да се плащат заплати на 7000-те миньори. Но вместо оптимизация на разходите или персонала дойдоха заплахите с протести. Които пък никак не биха били добре дошли в среда на масово недоволство срещу правителството на Борисов.

Институциите мълчат на въпроса защо Гешев живее в резиденция "Бояна"

Главният прокурор Иван Гешев живее в Дом 5 на държавната резиденция "Бояна", където по правило живеят президентът, премиерът и председателят на Народното събрание. Това потвърждава разследване на сайта "Свободна Европа", като уточнява, че през последните 30 години не е известно в "Бояна" да е живял представител на съдебната власт. До момента всички запитани институции - правителството, прокуратурата, НСО и ДАНС, отказват да отговорят на въпросите откога Гешев е настанен в резиденцията, на какво основание и при какви условия. Самият Гешев обяви в края на август в интервю пред "Нова тв", че е настанен там "по препоръка на всички български служби за сигурност, включително НСО", но плаща наем по пазарни цени. Нито една от попитаните досега институции не потвърждава официално за такава препоръка.

Срив на технологичните акции в САЩ

Спадът в цените на акциите на големите технологични компании продължава и днес - първият борсов ден в САЩ, тъй като в понеделник и Уолстрийт почиваше. След като до миналата седмица акциите на компаниите от IT сектора и новите индустрии растяха до невиждани нива, от няколко дни започна спад. Днес той се ускорява, а компании като Tesla губят близо 20% от стойността си. За няколко дни пазарната капитализация на компанията на Илон Мъск е загубила над 200 млрд. долара от стойността си. Сред другите големи губещи са Apple, Zoom, Amazon и Microsoft, чиито акции се понижиха с между 4 и 6% в началото на борсовата сесия в Ню Йорк. Сред губещите се наредиха и компании от старата индустрия като General Electric и Boeing със спад от над 4%. В резултат на това водещите индекси в САЩ се понижиха с между 2 и 3% час след началото на сесията.

Валдис Домбровскис става еврокомисар по търговията

Първата ротация в ЕК е налице. След като ирландският комисар Фил Хоган попадна в огромен скандал заради участие в голямо парти в голф курорт в Ирландия и нарушаване на всички анти-COVID-19 правила, той загуби и доверието на председателя Урсула фон дер Лайен, като се наложи да бъде освободен. На негово място застава ирландката Мърейд Макгинес - бивш журналист и дългогодишен евродепутат, както и зам.-председател на Европейския парламент. Фон дер Лайен обаче използва случая, за да отнеме от Дъблин мощното портфолио на Хоган, който отговаряше за търговията, и да го прехвърли към Валдис Домбровскис. Бившият латвийски премиер е една от най-авторитетните фигури в комисията и неин вицепрезидент, като досега отговаряше за еврозоната и има общия ресор "Икономика в интерес на хората". Макгинес пък поема част от отговорностите на Домбровскис в областта на финансовите услуги и финансовата стабилност.

Германия и Великобритания искат яснота за състоянието на опозиционер в Беларус

Екшън с участието на обявената за отвлечена вчера белоруска опозиционна лидерка Мария Колесникова се е заформил тази сутрин на границата между Беларус и Украйна. В понеделник маскирани мъже отвлякоха Колесникова и двама нейни колеги от центъра на Минск. Днес тримата активисти са били докарани до границата с Украйна с кола. Според първоначалната информация на беларуските медии Колесникова и активистите са напускали сами страната. Впоследствие украинските медии предадоха, че Колесникова е скъсала умишлено паспорта си, за да избегне депортиране от страната си в Украйна, т.е. става дума не за бягство, а за опит за експулсиране. В крайна сметка официалните беларуски власти не са потвърдили какво точно се е случило и къде е опозиционерката в момента. Според източник на Reuters тя е била задържана. Германия и Великобритания поискаха отговор къде се намира Колесникова.

КАКВО СЛЕДИМ

Българската тенисистка Цветана Пиронкова ще се изправи срещу американката Серина Уилямс в четвъртфинал на US Open. Пиронкова, която попадна в турнира със защитен ранкинг след 3-годишно отсъствие поради майчинство, последователно отстрани имена като Гарбине Мугуруса, Дона Векич и Ализе Корне. За българката това ще бъде първи четвъртфинал в Ню Йорк, а Серина Уилямс е печелила шест пъти турнира.

КОРОНА НОВИНИ

Само 57 нови случаи на заразени с коронавирус бяха регистрирани за последното денонощие, но при едва 1220 теста. Причината е, че в понеделник много от лабораториите почиваха. По същата причина много нисък бе броят на регистрираните заразени и за неделя - 39. За сравнение - в последния работен ден преди дългия уикенд - 4 септември, бяха отчетени 179 заразени при над 8 хил. теста. Почти една трета от новите инфектирани пък са медици - общо 20, което говори, че тестването в понеделник е било съсредоточено сред медицинския персонал. По географски признак най-много заразени отново има в Благоевградско.

Въпреки спада на официално регистрираните заразени обаче расте броят на настанените в болница - те са вече 773 души, или 18% от всички активни случаи. От тях 53 са в интензивно отделение, или близо 7%. Тези показатели са значително над средните стойности в други европейски страни. След седмица с рекорден брой жертви - общо 67, за последното денонощие е починал един човек.

Движението през гранично-пропускателния пункт Илинден - Ексохи бе възстановено от полунощ днес за товарни автомобили. Пропускането става след представяне на QR код за влизане в Гърция от шофьорите и формуляр за локализиране на пътници (PLF), но няма изискване за отрицателен тест за COVID-19. Отварянето на пункта идва след недоволство и протести на български и гръцки превозвачи.

Икономиката на Северна Македония е отчела спад с 12.7% през второто тримесечие на тази година, сочат данни на Държавната статистическа служба. Преди началото на кризата с коронавируса БВП на страната беше нараснал с 0.2 процента през първото тримесечие на 2020 г.

БВП на Южна Африка - най-развитата африканска икономика, е потънал с 51% в периода април - юни, в разгара на пандемията от COVID-19, обяви статистическата служба на страната. Безпрецедентният спад бе очакван заради въведените на 27 март строги ограничителни мерки в борбата с коронавируса.

На всички обществени места в Турция ще трябва да се носят маски заради разпространението на коронавируса, обяви здравният министър на страната Фахретин Коджа. Не се уточняват изключения, нито дали ще има разлика в правилата за закрито или открито. Мярката се въвежда, след като случаите в страната плавно растат.

Израел отчете нов рекорд на случаите - общо 3392 нови инфектирани са регистрирани вчера, съобщава здравното министерство. С население 8.8 млн. души Израел - някога пример за справянето с COVID-19 - сега е сред страните с най-много заразени на 100 хил. души. Смъртността в страната също расте, като за последните 10 дни жертвите са около 13-14 среднодневно.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Китай твърди, че успешно е тествал експериментален космически кораб за многократна употреба

Китай твърди, че е извел в орбита експериментален космически кораб за многократна употреба миналата седмица, който успешно се е завърнал на определената площадка за кацане в неделя. Мисията е била тайна, като още не са публикувани снимки или видеозаписи от изстрелването и кацането. Не са дадени и подробности за изпитваните технологии, съобщава Reuters. Смята се, че Китай е изстрелял ракетата носител Long March 2F от центъра за изстрелване на сателити "Жикуан" в пустинята Гоби в петък. Няколко наблюдатели са забелязали ограничения на въздушното пространство, които обикновено показват, че се извършва полет. Ако новината се потвърди, това може да доведе до по-евтини двупосочни пътувания в Космоса за китайската космическа програма. Китай в последните години активизира комическата си дейност, като през юли т.г. изстреля самостоятелна сонда към Марс, а през 2019 г. успешно спусна апарат на обратната страна на Луната.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Миньорските кирки са къде по страшни от вувузелите на умнокрасивите ...

    Нередност?
Нов коментар