🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Тренд": В следващия парламент със сигурност ще влязат пет партии

Социологическото изследване показва, че електоралните нагласи към ГЕРБ и БСП са почти изравнени

Два месеца след началото на протестите срещу правителството социологическата агенция "Тренд" отчита стабилизирана, но продължаваща отрицателна тенденция в нагласите към управляващите и изравнение в електоралната подкрепа за ГЕРБ и БСП
Два месеца след началото на протестите срещу правителството социологическата агенция "Тренд" отчита стабилизирана, но продължаваща отрицателна тенденция в нагласите към управляващите и изравнение в електоралната подкрепа за ГЕРБ и БСП
Два месеца след началото на протестите срещу правителството социологическата агенция "Тренд" отчита стабилизирана, но продължаваща отрицателна тенденция в нагласите към управляващите и изравнение в електоралната подкрепа за ГЕРБ и БСП    ©  Георги Кожухаров
Два месеца след началото на протестите срещу правителството социологическата агенция "Тренд" отчита стабилизирана, но продължаваща отрицателна тенденция в нагласите към управляващите и изравнение в електоралната подкрепа за ГЕРБ и БСП    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Социологическо изследване на "Тренд", поръчано от "24 часа", показва, че БСП и ГЕРБ са с изравнени позиции сред избирателите. Проучването не регистрира някакви драматични промени в обществените нагласи спрямо август, а по-скоро задържане на създадените от протестите електорални тенденции. Според данните на "Тренд" в следващия парламент със сигурност ще влязат ГЕРБ (23.8%), БСП (23.4%), "Има такъв народ" (15.9%) на Слави Трифонов, ДПС (10.4%) и "Демократична България" (9.9%). Движението на Мая Манолова "Изправи се БГ" и "Обединени патриоти" запазват шансовете си, като остават точно на четирипроцентовата бариера. Проучването е проведено сред 1008 респонденти чрез интервюта "лице в лице" между 29 август и 5 септември.

Проучването регистрира висока подкрепа за протестите, докато настоящите парламент и правителство продължават да губят одобрение, но с по-ниски темпове - 75% от респондентите оценяват работата на парламента отрицателно (спрямо 72% през август и 68% през юли - точно преди началото на протестите), а 69% оценяват работата на правителството отрицателно (при 66% през август и 58% през юли). 47% от респондентите (спрямо 46% през август и 29% през юли) смятат, че трябва да има предсрочни избори, а 37% са против.

ГЕРБ и БСП изравнени

Проучването на "Тренд" за септември сочи, че електоралната подкрепа за ГЕРБ и БСП реално се е изравнила от началото на протестите, като разликата между двете партии е само 0.4% в статистическата грешка за проучването от +-3.1%. Тези данни всъщност не се различават особено от августовските, когато ГЕРБ е водила с 24.2% пред 22.9% за БСП - промените в подкрепата за двете партии в последния месец също са в границите на статистическата грешка. Това всъщност е и цялостната тенденция в проучването на "Тренд" - без сериозни промени в електоралните нагласи. В заключенията си социологическата агенция пише, че по-скоро се наблюдава "стабилизация в динамиката на обществените нагласи" след по-сериозните промени между юли и август, които отговарят на началото на протестите срещу правителството.

Президентът Румен Радев реално запазва същата подкрепа като през август с 46% одобрение (при 47% през август и 49% през юли). В проучването не са публикувани данни за одобрението на премиера Борисов или на другите партийните лидери.

Подкрепа за протестите

"Тренд" регистрира 62% подкрепа за траещите вече два месеца протести в страната, а 30% от интервюираните са против тях. Проучването обаче отчита, че леко намалява делът от хората, които смятат, че протестите ще доведат до оставка на правителството - само 33% срещу 35% през август, а 42% смятат, че протестите няма да се увенчаят с успех. От социологическата агенция са се поинтересували и какъв дял от респондентите подкрепя блокирането на ключови кръстовища. Мнозинството от интервюираните (55%) не подкрепят блокирането на ключови кръстовища от протестиращи, а 35% ги подкрепят.

Несигурност за конституцията на Борисов

Социологическата агенция е изследвала и нагласите спрямо конституцията на Борисов и отделните водещи предложения в нея. Общ мотив е сериозният дял от респонденти без мнение или дефинирана позиция, като проучването заключва, че е "напълно логично подобна сложна конституционна проблематика да поражда повече натрупвания в отговорите "не знам / не мога да преценя". Все пак на въпроса има ли нужда България от нова конституция, 37% отговарят отрицателно, 34% с "не зная/не мога да преценя" и само 29% смятат, че инициативата на Борисов е оправдана.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Всеки път като видя пак половината от гласуващите подкрепят ГЕРБ и БСП се замислям за имиграция....

    Нередност?
Нов коментар