Работодателски организации се обявиха срещу държавния натиск в бизнеса

АИКБ публикува остра декларация срещу политическата намеса в бизнеса и в защита на "Хиполенд"

Собственикът на "Хиполенд" Мариан Колев
Собственикът на "Хиполенд" Мариан Колев
Собственикът на "Хиполенд" Мариан Колев    ©  Надежда Чипева
Собственикът на "Хиполенд" Мариан Колев    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Масираната държавна проверка в края на миналата седмица срещу "Хиполенд", чийто собственик Мариан Колев активно подкрепя антиправителствените протести, предизвика видимо разделение на работодателските организации. Две от национално представените работодателски организации - Българската стопанска камара (БСК) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), излязоха с публични позиции срещу политическата намеса в бизнеса.

В същото време КРИБ, Съюзът за стопанска инициатива на гражданите и БТПП не взеха никакво отношение по случилото се. Те пък станаха известни с отправените благодарствени писма към правителството в началото на протестите за това, че Орлов мост е бил освободен за преминаване.

Преди седмица собственикът на "Хиполенд" Мариан Колев написа отворено писмо в подкрепа на протеста, след като полицаи обгазили 17-годишния му син. На другия ден в магазините му се изсипа масирана проверка от няколко държавни институции, като по-късно вътрешният министър изтегли своите служители и се извини, че е станала грешка. Около този случай пък се разбра, че Колев е получил оферта, комбинирана със своеобразна заплаха, да продаде дял в компанията си, скоро следкоето в конкурентна верига за детски стоки влиза нов съсобственик с 50% дял. Зад него по думите на Колев реално стоят Александър Сталийски и Делян Пеевски.

Кой поръча акцията срещу "Хиполенд"

Първата реакция на работодателите дойде от председателя на Българската стопанска камара Радосвет Радев в негово интервю пред bTV, ден след събитията в "Хиполенд".

"Категорично съм против. Не одобрявам и възразявам срещу това поведение. Когато Икономическа полиция отива в "Хиполенд", те трябва да знаят, че една част от данъците на г-н Колев е стигнала до тях, до бюджета на МВР. Когато е установено несъответствие от 9.60 лева за деня, когато чуваш, че министърът на вътрешните работи ти се обажда и ти се извинява, че се е случила случка зад гърба му, какво да си мислиш? Кой в крайна сметка е decision maker-ът на тия процеси? Сачева ти казва, че всички укоряват поведението. Добре де, ама кой го поръча тогава? Тогава не се ли случва, че не протестиращите, хора от администрацията искат да свалят това правителство? Не се ли случва точно това?", коментира Радосвет Радев.

АИКБ срещу политическия натиск върху бизнеса

Асоциацията на индустриалния капитал в България днес пък излезе с изключително остра позиция. В нея се отбелязва, че и незрящите в България виждат как политическото напрежение в страната нараства всеки ден, а развитието на страната се забавя през последните години.

Според бизнес организацията основна причина за това е проблемната бизнес среда, а мерките, съгласувани с правителството в рамките на тристранния диалог, или се изпълняват мудно и половинчато, или както е в мнозинството от случаите - изобщо не се изпълняват. АИКБ добавя, че корупцията се усеща повсеместно и ежедневно, електронното управление закъснява отчайващо, качеството на законодателството и законотворчеството е ниско, а приложението на законите избирателно.

Няма достатъчна прозрачност и контрол върху обществените поръчки. Усещането е, че те са лобистко-партизирани и се използват политически за захранване на поредица от "обръчи", се казва още в позицията.

От АИКБ посочват, че най-обезпокоителното е, че все по-често в него се включват и нови злокобни практики - рекет през държавната машина с цел отнемане на бизнес и сплашване чрез законоохранителните структури с цел политическо послушание.

"Расте усещането за липса на правова държава и сигурност на частната собственост. Повод за това дават не само известните от медиите случаи, в т. ч. "Хиполенд", а и законопроекти като този за заграбване на "спящите акции" и чрез тях - заграбване на "будните предприятия", или нововъведенията в Наредба Н-18, чрез които определени лица биха получили достъп в реално време (чрез информационните системи на предприятията) до ноу-хау, всички технологични и търговски тайни на частни предприятия, без никаква полза за фиска, съпроводено с огромни ненужни разходи за бизнеса, и поставяйки с непрецизни дефиниции всички в ситуация "винаги виновен", акцентират от АИКБ.

Според асоциацията това са причините за незадоволителния размер на инвестициите през последните години.

"Истината трябва да се каже на висок глас - при такива условия за работа значима част от българския бизнес напуска страната така, както направи и значима част от населението. Да, производствените разходи в ЕС и САЩ са по-високи, но законността е гарантирана. Така България отново губи - и данъци, и предприемачески талант, и бъдеще", смятат от АИКБ.

Оттам допълват, че бизнесът и всички негови представители, служители и работници имат равни и неотменими граждански права и отговорности, включително правото на протест и задължението за опазване на социалния мир. "Каквато и да била намеса в бизнеса от страна на държавни и правоохранителни органи по повод свободната воля за политически избор и политическо действие на собственици или служители е престъпление, което следва да се разследва и наказва", заключават от АИКБ.

Други благодарят

През август няколко работодателски организации благодариха на правителството, че е премахнало палатковите лагери на протестиращи и настояващи за оставката на третия кабинет на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Това бяха Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Съюзът за стопанска инициатива и Конфедерацията на автобусните превозвачи. КРИБ все пак се съгласиха в декларацията си, че е неотменимо право на българските граждани да протестират, но "то може и трябва да е в рамките на закона, без да нарушава правата на останалите граждани и възможността да осъществяват своите икономически и други дейности". В допълнение част от регионалните организации изразиха опасения за здравето на членовете си и настояваха властите да наложат задължително носене на маски, дистанция и дезинфекция на масовите събирания, както и да се налагат санкции на нарушителите.

KHCБ обявиха, че няма да участват в aнтипpaвитeлcтвeнитe пpoтecти, тъй ĸaтo cмятaт, чe тe нe ca cвъpзaни c тeми oт тexeн интepec. Πpeдceдaтeлят нa синдикалната организация Πлaмeн Димитpoв обяви, че има caмo eднa лeгитимнa фopмa нa нaциoнaлeн пpoтecт и тoвa e cтaчĸaтa, ĸoятo oбaчe мoжe дa ce opгaнизиpa caмo пo тeми, cвъpзaни c тpyдoвoтo зaĸoнoдaтeлcтвo, и caмo aĸo ce cъбepaт 50% oт глacoвeтe нa члeнoвeтe в cиндиĸaлнитe opгaнизaции.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 3

    Аз пък чета в тая декларация на АИКБ не първосигнална защита на своя член Мариян Колев от Хиполенд от някакви хипотетични заплахи, а съвсем реална оценка на ситуацията в страната: на корупцията, на държавния рекет, на нагласените обществени поръчки, на избирателното правораздаване - с една дума на Борисовщината.

    А ето и текста на декларацията на АИКБ:

    "И незрящите в България виждат как политическото напрежение в страната нараства с всеки ден. Преобладаващо е мнението, че развитието на България в последните години не се осъществява с необходимите темпове и дистанцията спрямо другите страни в преход в ЕС се увеличава. Основни вътрешни задържащи фактори са:

    - Проблемна бизнес среда, особено по отношение на малкия и среден бизнес, където се трудят близо 3/4 от наетите и който създава над 2/3 от брутната добавена стойност. Мерките, съгласувани с правителството в рамките на тристранния диалог, или се изпълняват мудно и половинчато, или както е в мнозинството от случаите – изобщо не се изпълняват;

    - Недостатъчна прозрачност и контрол върху обществените поръчки. Усещането е, че те са лобистко-партизирани и се използват политически за захранване на поредица от "обръчи";

    - Корупцията се усеща повсеместно и ежедневно;

    - Електронното управлението закъснява отчайващо;

    - Ключовите за всяко производство енергоносители се ценообразуват по непазарен, лобистки, национално-предателски начин;

    - Качеството на законодателството и законотворчеството е ниско, а приложението на законите е избирателно.

    - Списъкът може значително да се продължи, но най-обезпокоителното е, че все по-често в него се включват и нови злокобни практики:

    - Рекет през държавната машина с цел отнемане на бизнес;

    Сплашване чрез законно-охранителните структури с цел политическо послушание.
    Расте усещането за липса на правова държава и сигурност на частната собственост. Повод за това дават не само известните от медиите случаи, в т. ч. "Хиполенд", а и законопроекти като този за заграбване на "спящите акции" и чрез тях – заграбване на "будните предприятия", или нововъведенията в Наредба Н-18, чрез които определени лица биха получили достъп в реално време (чрез информационните системи на предприятията) до ноу-хау, всички технологични и търговски тайни на частни предприятия, без никаква полза за фиска, съпроводено с огромни ненужни разходи за бизнеса, и поставяйки с непрецизни дефиниции всички в ситуация "винаги виновен" и т.н., и т.н.

    Това са причините за незадоволителния размер на инвестициите през последните години (потвърждава се и от данните на НСИ за разходите за придобиване на ДМА, както и от данните на БНБ за ПЧИ в България). Връзката е пряка – липсата на върховенство на правото и сигурност за собствеността, лошото регулиране и корупцията водят до ниско равнище на инвестициите и оттам – до по-ниски ръстове на БВП и жизненото равнище и увеличаване на разликата (изоставане) спрямо другите бивши соцстрани. И в материален, и в духовен план.

    Истината трябва да се каже на висок глас – при такива условия за работа значима част от българския бизнес напуска страната така, както направи и значима част от населението. Да, производствените разходи в ЕС и САЩ са по-високи, но законността е гарантирана. Така България отново губи – и данъци, и предприемачески талант, и бъдеще.

    Бизнесът и всички негови представители, служители и работници имат равни и неотменими граждански права и отговорности, включително правото на протест и задължението за опазване на социалния мир. Каквато и да била намеса в бизнеса от страна на държавни и правоохранителни органи по повод свободната воля за политически избор и политическо действие на собственици или служители е престъпление, което следва да се разследва и наказва. За пълнота следва да добавим – в България се съгласихме преди 30 години, че трябва да приключим с партийното строителство по месторабота, което означава не само да няма партийни организации по месторабота, но и да няма контролиран вот, както и забрани за протести или принудително извеждане на протест на наетите работници. В предприятията се работи. Гражданско и партийно действие се прави извън предприятията, съответно държавните органи нямат място в предприятията по повод на политически изяви на свързани с тях лица."


    Както пише Илиян Василев: с пунтамаренето приключва!

    Оставка!
    Предсрочни избори!
    Лустрация и съд!

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    Който не вярва, че срещу това управление вече е и едрият бизнес, ето линк:
    http://bica-bg.org/ %d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%81%d0%b0-%d0%b2-%d0%b1%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b5%d1%81%d0%b0/

    Нередност?
Нов коментар