🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правителството разреши съвместен ер полисинг със САЩ до края на октомври

До осем американски изтребителя F-16 ще подсилят охраната на въздушното ни пространство

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерският съвет одобри днес участието на американски бойни самолети в охраната на българското въздушно пространство. Разрешението обхваща периода от 26 септември до 30 октомври, когато до 8 щатски изтребителя ще могат да изпълняват на страната ни т.нар. "усилен ер полисинг" в рамките на Постоянно действащия план за интегрирана противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

Въпросните бойни самолети трябва да бъдат пребазирани у нас в петък, 18 септември, за участие в започналото в понеделник авиационно учение "Тракийска пепелянка". В интервю за "Капитал" началникът на отбрана адмирал Емил Ефтимов потвърди преди две седмици, че става дума за между 4 и 6 изтребителя F-16, които ще останат за известно време у нас след края на въпросната съвместна бойна тренировка, в която участват и военновъздушните сили на Румъния и Гърция.

Първата частична информация, че се готви нещо подобно, изтече в публичното пространство в средата на август, когато началникът на отбраната се срещна с върховния съюзен главнокомандващ на НАТО ген. Тод Уолтърс в Брюксел. Досега се смяташе обаче, че щатските машини ще останат в България до средата, а не до края на октомври. Подобрен съвместен ер полисинг на ротационен принцип се организира в страната ни за трети път - през 2016 г. у нас отново бяха изпратени американски изтребители, а през 2017 г. - италиански бойни самолети Eurofigher.

Страната ни също така вече би трябвало да е приключила работата по техническите споразумения, които регламентират участието в съвместния черноморски ер полисинг на самолети от "трети страни", базирани в региона - в случая на американските изтребители, които ще бъдат разположени у нас, и на канадските, които се намират край румънския град Констанца.

Усилването на ер полисинга над България идва в момент, когато авиационните инциденти и провокациите по линията на съприкосновение между НАТО и Русия стават все по-интензивни. Последният известен подобен случай с участие на български изтребители датира от началото на август, когато патрулна двойка МиГ-29 бяха вдигнати по тревога заедно със свои румънски и турски колеги заради руски бойни самолети, излетели от окупирания Крим и преминали по дължината на западното черноморско крайбрежие. През последната седмица пък руски изтребители Су-27 и Су-30 прехванаха над Черно море три американски стратегически бомбардировача B-52, идващи от въздушното пространство на Украйна. Подобен инцидент е регистриран през последните дни и над Берингово и Охотско море в руския Далечен изток, където руски изтребители МиГ-31 и Су-35 са пресрещнали приближаващ се щатски стратегически бомбардировач B-1B Lancer.

Паралелно вчера Военновъздушните сили на България и Румъния проведоха съвместна тренировка под името Blue Bridge 2020, по време на която отработиха презгранично прехващане, съпровождане, предаване на съюзните сили и принудителна приземяване на самолет-нарушител. В учението участваха двойка български изтребители МиГ-29 и румънски F-16, които започваха да дават бойно дежурство от началото на септември, постепенно заменяйки старите MiG-21 Lancer.