🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БСП и ДПС внесоха в парламента искането за оставка на Цвета Караянчева

Обсъждането и гласуването на проекторешението ще е в четвъртък

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Три седмици след акцията на майките от сдружението "Системата ни убива", която доведе до напрежение в парламента, депутатите от БСП и ДПС днес внесоха в деловодството на Народното събрание искането за оставка на председателя на парламента Цвета Караянчева. То е подписано от 96 народни представители от двете парламентарни групи. Според правилника за дейността на Народното събрание обсъждането на искането в пленарната зала и гласуването трябва да се случи на първото заседание на парламента, след като проекторешението е депозирано, което означава, че то ще се гледа в четвъртък.

Мотивите

Конкретният повод за искането на БСП за оставка на Караянчева беше начинът, по който бяха изведени от парламента майките на деца с увреждания от "Системата ни убива" в средата на септември. Тогава те се барикадираха в сградата на Народното събрание и обявиха, че няма да я напуснат, докато премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев не подадат оставка.

Малко след социалистите от ДПС също поискаха оставката на председателя на парламента с друг аргумент - че е прикрила сигнал за несъвместимост на зам.-председател на ЦИК. Във внесеното проекторешение в сряда депутатите са посочили четири мотива за искането си Караянчева да бъде отстранена от поста. Единият е, че председателят на парламента системно възпрепятства законодателния процес, като не допуска или забавя разглеждането на важни законопроекти, внесени от опозицията. Като такива са посочени законопроектите за възрастните хора, за защита от домашното насилие, за радиото и телевизията, както и промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

Освен това според опозицията Караянчева системно възпрепятства искания за изслушване на премиера Бойко Борисов, както и участията му в парламентарния контрол, което е нарушение на конституцията. Сред мотивите са и отнемането на достъпа на журналистите до народните представители след преместването на парламента в сградата на бившия партиен дом, както и "неприемливото публично поведение на Караянчева".

В проекторешението се цитира изказването й пред партийния актив на ГЕРБ в Лом, в което Караянчева призовава хората "да ходят пеша", след като критикуват политиката на премиера Борисов, въпреки че им бил построил метро.

Защо БСП и ДПС внесоха заедно искането за оставка

БСП и ДПС внесоха заедно искането за оставка на председателя на парламента, защото, за да започне процедурата, на социалистите бяха необходими подписите на 80 депутати. Към оня момент парламентарната група на БСП имаше 78 народни представители, а в момента те са 72-ма след като шестима напуснаха и станаха независими. По тази причина, за да внесат проекторешението в деловодството на парламента социалистите обединиха мотивите си с тези на депутатите от ДПС. За отстраняването на председателя на парламента е необходимо обикновено мнозинство, т.е. половината от присъстващите депутати в пленарната зала.

Втори епизод

Това е втората криза в този парламент с неговия председател. Първата беше с Димитър Главчев, който подаде оставка преди три години след скандал с лидера на БСП Корнелия Нинова. Тогава тя беше отстранена от заседанието на парламента заради прочетена декларация от името на БСП, в която премиерът Бойко Борисов беше обвинен, че "руши институциите". Малко след това БСП и ДПС внесоха в деловодството на парламента подписка с искане за оставка на Главчев, но до гласуване не се стигна, защото той сам напусна поста след разговор с Бойко Борисов.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Тая, ако беше човек с достойнство, трябваше да си тръгне веднага след бацевото "проста кърджалийска пу**а".
    Сега е като вадене на гнил зъб - ръчкане с шилото, писъци и гърчове и фонтани (синя) кръв...

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    Един по един - до един! Но докога ще ги чакаме така?!

    Нередност?
Нов коментар