🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Един за всички

Трудната кауза на донорството в България

Стефан и Максим Иванови на борда на лодката Neverest, с която прекосиха Атлантическия океан и така помогнаха за популяризирането на каузата "Да! За живот!"
Стефан и Максим Иванови на борда на лодката Neverest, с която прекосиха Атлантическия океан и така помогнаха за популяризирането на каузата "Да! За живот!"
Стефан и Максим Иванови на борда на лодката Neverest, с която прекосиха Атлантическия океан и така помогнаха за популяризирането на каузата "Да! За живот!"
Стефан и Максим Иванови на борда на лодката Neverest, с която прекосиха Атлантическия океан и така помогнаха за популяризирането на каузата "Да! За живот!"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преди около две години 15-годишният тогава Максим Иванов по-скоро на шега отправя предизвикателство към баща си Стефан, финансист по професия и любител на екстремните спортове, да прекосят Атлантическия океан с гребна лодка. Тази година двамата отпразнуваха рождените си дни през август (Максим навърши 17, а Стефан - 48) на борда на лодката Neverest, сглобена в гаража им в София.

Те тръгнаха от бреговете на Португалия, успяха да преплуват 8230 км за 105 дни и акостираха в Барбадос на 6 октомври. Така Максим стана най-младият гребец в света, успешно прекосил океан (и то в сезона на ураганите), според регистъра на Ocean Rowing Society.

За Стефан и Максим Иванови обаче по-важна от личното постижение е кампанията "Да! За живот!" (www.zajivot.bg) в подкрепа на донорството и трансплантациите. Тя е организирана от Министерството на здравеопазването, а като част от инициативата са отпечатани 50 000 "донорски карти". У нас попълването им няма юридическа стойност, тъй като след смъртта на потенциалния донор семейството решава дали неговите/нейните органи да бъдат дарени на нуждаещ се от трансплантация. Затова кампанията акцентира и върху необходимостта близките ни да са наясно с нашия личен избор приживе.

"Влюбихме се в тази кауза, защото тя по никакъв начин не ощетява донора или неговите наследници, а може да спаси живот. В България се правят около тридесет операции на година, а има над 1150 нуждаещи се от трансплантация, което означава, че някои от тях би трябвало да изчакат по 30-40 години. Дори и един човешки живот да бъде спасен вследствие на нашето презатлантическо плаване, ще е достатъчно удовлетворение за нас", каза Стефан Иванов за "Капитал" по телефона малко преди с Макс да достигнат крайната точка на приключението си.

Те се прибраха в София само ден след Европейския ден за донорството, 10 октомври. На тази дата министърът на здравеопазването Константин Ангелов отправи предизвикателството "Да подкрепим донорството и трансплантацията с 20 думи за 20 секунди" "Със собствените си очи съм виждал как донорството дава втори живот не само на болния, а на неговото семейство и на неговите приятели", сподели в отговор Наум Шопов, лекар, но и актьор (също като легендарния си дядо), в Инстаграм с хаштага #SpodeliZaJivot.

За 2019 г. България заема последно място сред страните от Европейския съюз по брой пациенти, на които е направена трансплантация, сочи информация на кампанията "Да! За Живот!" Според Министерството на здравеопазването една от главните причини, включително и в световен мащаб, е недостигът на органи. Това се дължи както на организационни и технически проблеми, така и на несъгласието от страна на близките. В България броят на отказите от страна на семейството през последните години е около 20% от общия брой потенциални донори. Друг сериозен проблем е недостатъчната ангажираност на медицинските специалисти за откриване на потенциални донори.

Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантациите (2019 - 2023) цели насърчаване на донорството, създаване на работеща мрежа от координатори и изграждане на по-добра логистика при съответната ситуация.

"Бюджетът за 2019 г. е увеличен два и половина пъти спрямо 2015 г., като през 2019 г. са изразходвани 14,5 млн. лв. Българският закон за трансплантация на органи, тъкани и клетки е сходен с тези в други европейски страни по отношение на изразяване приживе волята за донорство. В него са включени и европейските стандарти за качество и безопасност на човешките органи, предназначени за трансплантация", заявиха за "Капитал" от Министерството на здравеопазването. Компетентен орган на национално ниво е Изпълнителна Агенция "Медицински надзор", а към Министерския съвет работи и Етична комисия по трансплантация. От 2005 г. само 2806 души са изразили писмено приживе изричното си несъгласие да станат донори при настъпване на мозъчна смърт.

Стефан и Максим Иванови не са юридически обвързани с кампанията, нито разчитат на финансова подкрепа от спонсори. Средствата за презокеанското им плаване идват предимно от семейните им спестявания. Те казват, че вече са набрали няколко хиляди нови потенциални донори, а след завръщането си "ще започнем по-активна кампания като доброволци с приятели юристи, за да последваме испанския, английския и холандския модел за донорство", казва Стефан Иванов.

Именно т.нар. испански модел превръща Испания в световен лидер по донорство и трансплантации през последните двадесет и осем години. Според Световния регистър за трансплантации през 2019 г. в Испания починалите донори са 49 на един милион жители. Това е един от най-важните показатели в тази област и средно за Европа той е 17, а за България - 2. За миналата година в Испания са направени 5326 трансплантации на органи, а в България - 53. На 29 ноември 2019 г. Испания подобри предишния си рекорд по трансплантации в рамките на един ден. Благодарение на 19 донори са направени 38 трансплантации на органи.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    rumensokolov avatar :-P
    rumensokolov
    • + 1

    Малко уточнение за този пасаж - "Те тръгнаха от бреговете на Португалия, успяха да преплуват 8230 км за 105 дни и акостираха в Барбадос на 6 октомври." Плуване е когато човек е във водата и плува. Когато е във водата и на някакъв съд е - плаване. А в техният случай е гребане. Поздрави.

    Нередност?
Нов коментар