Държавата забранява развъждането и вноса на американски норки в България

Производителят на кожи от норки в село Маджерито, свързан с групата "Градус", ще обжалва заповедта на екоминистъра Борислав Сандов

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов ще издаде заповед за забрана на вноса и развъждането на американска норка (визон) на територията на страната. Новината беше съобщена от екоминистерството и на фейсбук страницата на министъра след обществено обсъждане на strategy.bg.

Заповедта стъпва на инвазивността на вида и съответните рискове за местното биоразнообразие. Тя подлежи на обжалване в едномесечен срок от съобщаването й пред Върховен административен съд. Пред "Капитал" Павлина Ангелова Лоя, председател на сдружението "Фър България", казва, че ще обжалва заповедта.

На практика в страната има една ферма за норки, която се намира в старозагорското село Маджерито и е част от структурата на производителя на пилешко "Градус" на Иван Ангелов. Фермата продължава да функционира, но Павлина Ангелова Лоя не успя да каже колко в момента е точният брой на животните там.

Пластичната американска норка

След трудностите през 90-те бизнесът с ценни кожи успява да отбележи нови върхове от 2010 до 2015 г. благодарение на търсенето от страни като Китай, Русия, Корея, които са и основни производителки на кожени изделия, а палтото от норка като символ на статус продължава да е на почит особено в североизточните части на Китай.

Отглеждането на норки в България започва точно в този период - 2014 г. Темата със забраната на българското производство на кожи от норки се повдига през годините. През 2019 г. след събиране на огромен брой подписи от сдружение КАЖИ бяха входирани и промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност с цел забраняването на развъждането и умъртвяването на животни единствено с цел тяхната кожа. До момента обаче, въпреки шумно заявената широка парламентарна подкрепа, до промени не се стигна.

Това не се случи и по време на пандемията. Тогава най-големият производител на кожи от норки в Европа - Дания, трябваше да унищожи 17 млн. животни. А индустрията с ценни кожи изпадна в криза след спукването на балона, предизвикан от китайското търсене.

Сега мотивите за забраната на МОСВ са, че американската норка е хищен вид, като неговия естествен ареал е Северна Америка. "Видът, освен много агресивен хищник, е и силно приспособим с отрицателно въздействие върху местните видове птици, гризачи, земноводни и водни организми, и нанася сериозни щети на птицевъдството и рибовъдството. Заповедта стъпва на забраните в други европейски страни, както и на сигнали за избягали в природата норки.

Норките и пилетата

Компанията инвеститор в производството на кожи от норки е "Фармпро" на собственика на "Градус", като дяловете се държат от членове на фамилията Ангелови. Породата е масово отглеждана в Европа - американска норка, като кожите се продават на аукциона в Копенхаген.

Преди време пред "Капитал" Павлина Ангелова Лоя заяви, че "това е животновъдство като всяко едно друго и няма нищо нередно". "Няма никаква разлика между отглеждането на животни за храна и за обувки и чанти и тези, които се отглеждат за добив на ценни кожи", смята тя.

Компанията обаче е постоянно на загуба, като за 2020 г. тя е 1.5 млн. лв. Според екоорганизации една от основните причина за създаването й е, че норките ядат отпадъци от фермите за пилета на собственика, като това не се отрича и Павлина Лоя обяснява, че те са естествени чистители на природата. Труповете на норките обаче остават, като през годините не липсват случаи на открити масови гробове.

Все още няма коментари
Нов коментар