🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Схемата 60/40 за компенсиране на заплатите ще продължи до септември 2021 г.

Мерките в сегашния си дизайн ще са до март, а новите правила ще се обсъдят на тристранка на 29 декември

Без никаква конкретика и ясни разчети днес премиерът Бойко Борисов заяви, че мярката 60/40, по която държавата субсидира заплатите на работниците в засегнати от кризата фирми, ще продължи до септември 2021 г. На пръв поглед това е добра новина за бизнеса, който получава ясен хоризонт докога би могъл да разчита на подкрепа. Все още обаче не е ясно по какви критерии ще се отпускат средствата през следващата година и кой точно ще има право на компенсации.

Пред "Капитал" социалният министър Деница Сачева обясни, че мерките в сегашния си дизайн ще продължат до март. На 29 декември ще има заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на който ще се обсъжда продължението на мерките след това.

По-рано този месец парламентът одобри вземането на заем от 1 млрд. лв. по механизма SURE на ЕС, с който да могат да се финансират именно такива мерки за субсидирана заетост. За сравнение - от началото на извънредното положение на 13 март 2020 г. досега по схемите 60/40 и 80/20 в сферата на туризма държавата е превела на бизнеса общо около 650 млн. лв.

Какво е известно

"За мярката 60/40 догодина имаме 600 млн. лв., които ще стигнат да я продължим почти до месец септември, така че трябва да бъдат спокойни работодателите и служителите, че има подкрепа от държавата", обясни министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Това означава, че правителството очаква в следващите 9 месеца към бизнеса да бъдат насочени по-малко средства, отколкото през изминалите девет месеца.

Обяснението може да е в това, че ще има промяна в критериите, по които ще се дава помощта, и съответно по-малко компании ще могат да се възползват от нея. Сега основното изискване е фирмите да докажат над 20% спад в оборота си спрямо съответния месец на 2019 г. Сачева поясни, че референтният период за оценка ще бъде отново 2019 г. А предложенията от синдикати и работодатели е от 1 април да се намали обхватът на подпомаганите компании, като останата само най-засегнатите бизнеси.

Останалите мерки

Министър Сачева казва още, че и мерките 80/20 в туризма, както и тази за затворени бизнеси "Запази ме" ще продължат да действат. Първата ще се финансира с европейски средства, като за целта от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" е реорганизиран допълнителен ресурс от 40 млн. лв.

Втората пък, както беше обявено и по-рано, ще се бъде трансформирана още от 1 януари и вместо 24 лв. на ден за хората в неплатен отпуск заради затворени фирми, ще се плаща по 75% от осигурителния доход, като за база ще се взима месец октомври 2020 г. За целта са предвидени 50 млн. лв. (Кой може да кандидатства - виж карето по-долу).

Какво е платено

Министър Сачева обобщи и каква е подкрепата на държавата до този момент по линия на трите социално-икономически мерки. "По мярката 60/40 са платени 627 милиона лева, запазени са 250 хил. работни места. По мярката 80/20 с добавка от 250 лева за хотелиерство, ресторантьорство, туризъм и транспорт са платени 23 млн. лв., запазени са общо 24 858 работни места. По отношение на мярката "Запази ме" за декември са получени 4653 заявления от работодатели за компенсиране на 22 839 работници и служители. По отношение на целевата помощ за семействата с деца, които учат в момента дистанционно, пък подадените заявления са 40 хил. и са одобрени 23 520 семейства", каза тя.

Едни от най-големите получатели на помощ по мярката 60/40 са държавните дружества като "Мини-марица изток" и "Български пощи", които са взели общо 65 млн. лв., или 10% от цялата изплатена субсидия.

Служителите на затворени бизнеси ще получават помощ до 31 януари

Мярката за компенсиране на служителите на затворени заради противоепидемични мерки бизнеси се удължава до 31 януари, става ясно от заповед на социалния министър Деница Сачева. От 1 януари и вместо 24 лв. на ден за хората в неплатен отпуск ще се плаща по 75% от осигурителния доход като за база ще се взима месец октомври 2020 г.

Според заповедта до 31 януари компенсации ще могат да получат работещите в:

- барове, механи, винарни, бирарии, кафенета, езикови и образователницентрове, други обучителни центрове и школи, професионални колежи, както инаетите в туристически фирми;

- работещите във всички търговски обекти, които са в търговски центрове от една или повече сгради с магазини или търговски центрове тип мол с изключение на магазини за хранителни стоки, дрогериите, оптиките и зоомагазините, чиято дейност не е преустановена;

- служители в игрални зали и казина, както и във фризьорски и козметичнисалони, включително тип мол;

- персоналът на кина, дискотеки, пиано и нощни барове, нощни клубове и други нощни заведения за развлечения на закрито;

- заетите в икономическите дейности, свързани с концерти, създаване и представяне на представления на живо като оперни, оперетни, циркови и други сценични произведения,режисьори, продуцентите, сценографи, дизайнери на костюми и осветление,технически специалисти, както и в сектори, свързани с всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер и работещите в солариуми, сауни, салони за отслабване и масаж.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    t2000 avatar :-(
    Todor Dobrev
    • + 2

    причинявате стрес на читателите със снимката на тази дама ;(

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 3

    Ще продължат да наливат пари в в държавни и общински фирми, министерства и агенции, хазарт и казина. Само до началото на декември в в тях са отишли 350 милиона лева.
    https://bird.bg/coronasubventions-analysis-122020/
    Над една трета от коронасубсидиите така и не достигат до бизнеса

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 3

    Над една трета (графика):
    https://bird.bg/wp-content/uploads/2020/12/coronaanalytics.png

    Нередност?
Нов коментар