Вечерни новини: "Топлофикация София" с поръчка за 350 млн. лв. за горене на боклук, дъжд и сняг блокираха части от България

И още: Демократите задействат процедурата за импийчмънт на Тръмп; Германия изисква отрицателен PCR тест за влизащите от България

   ©  Агенция Пътна инфраструктура

Седмицата започна с проливни дъждове, сняг и бедствено положение в различни райони заради преливане на реки и наводнения, като най-сериозна е ситуацията в Западна България. В Трън, където река Ерма излезе на няколко места от коритото си и наводни къщи и училището, бедственото положение и възстановителните работи ще продължат до края на седмицата. Преливането на Струма извади от строя канализацията в гр. Батановци, Пернишка област. Пътища са затворени в цялата страна (на снимката е Петрохан), а заради силен вятър във Врачанска област няколко селища останаха без ток.

Въпросът кога ще започне, в какъв срок ще протече и доколко е обезпечена кампанията по масовото ваксиниране все повече излиза на преден план и не само в България. Вместо ясен отговор на него днес новината е, че държавата ще плаща по 10 лева на медицинските кадри за всяка поставена от тях доза от ваксините срещу COVID-19.

В същото време данните за ЕС изведоха Дания като отчетлив лидер по скорост и обхват на ваксинирането. С население от 5.8 млн. души страната има осигурени ваксини за 5.25 млн. и посочена крайна дата за приключване на кампанията 27 юни. Към момента в Дания от всеки 100 души двама вече са ваксинирани, или 2% от населението.

В България здравните власти обявиха, че темповете на ваксинация у нас съвпадат с тези в Германия, без да стане ясно от какви източници черпят тази доста по-бодра от официалната информация за ЕС. Според нея Германия е на седмо място в класацията - с 0.64 ваксинирани на 100 души, веднага след нея е Румъния с 0.56, а България е пета отзад напред - с 0.19 на 100 души.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

София търси строител на инсталация за горене на боклук за 350 млн. лв.

Общинската "Топлофикация София" обяви обществена поръчка за изграждане на инсинератор за горене на боклук на стойност 350 млн. лв. с ДДС. Проектът е критикуван заради технологията и риска от замърсяване в централната част на столицата. Половината от съоръжението ще се финансира с еврофондове, а остатъкът - със заем от ЕИБ. Оферти се подават до 15 март, а новата система трябва да бъде изградена до 2023 г. и да се ползва като гориво от "Топлофикация София". Общината залага новата инсталация да гори 180 хил. тона RDF годишно от завода за боклук край с. Яна, но досега той произвежда три пъти по-малко, и то със спорно качество.

Демократите започнаха опитите за отстраняване на Тръмп

Камарата на представителите в САЩ ще пристъпи тази седмица към процедура по импийчмънт на президента републиканец Доналд Тръмп, обяви председателят на доминираната от демократите долна камара на Конгреса Нанси Пелоси. Камарата на представителите все пак ще поиска от вицепрезидента Майк Пенс и членовете на кабинета да се позоват на 25-ата поправка от американската конституция и да обявят Тръмп за негоден да заема президентския пост. Основанието е, че Тръмп, който отказваше да признае загубата си от демократа Джо Байдън на президентските избори през ноември, е подбудил свои поддръжници да нахлуят на Капитолия с необоснованите си твърдения, че изборната победа му е била отнета.

Пелоси и нейни колеги настояват за отстраняването на Тръмп въпреки малкото оставащо време до края на мандата му. Възможен е обаче импийчмънт и след като Тръмп напусне поста. Това би означавало, че той няма да бъде третиран с привилегиите на бивш президент на САЩ - без публично платена охрана и без възможност отново да заема държавен пост, от което следва, че Тръмп няма да има право да се кандидатира на следващите избори за президент.

Президентът Радев проведе видеоконсултация с българи в чужбина за изборите

На виртуална среща с президента Румен Радев българи, живеещи в Австрия, Великобритания, Германия, Испания, Канада, САЩ, Турция и Франция, обсъдиха затрудненията, които пандемията поставя пред гласуването на българите в чужбина на предстоящите парламентарни и президентски избори. Повечето от тях се обединиха зад мнението, че гласуване по пощата и откриването на повече секции са най-добрите решения. Държавният глава подкрепи исканията им и допълни, че българските институции трябва да дадат възможност на хората зад граница да гласуват дистанционно.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Китай започва изграждането на орбиталната си станция тази година

До няколко месеца Китай възнамерява да започне работа по изграждането на собствена орбитална станция около Земята, след като роботизираната мисия Chang'e 5 успешно върна проби от Луната на Земята в средата на декември, а първата изцяло произведена в Китай мисия до Марс се очаква да пристигне в орбита около планетата на 10 февруари. До няколко месеца трябва да бъде изведен в орбита основният модул на станцията, известен като Tianhe ("Присъединяването на небесата"). Модулът ще съдържа пространството, където ще живеят астронавтите, системи за поддържане на живота, както и двигателните системи на станцията. Очаква се завършеният комплекс да бъде 6 пъти по-малък от Международната космическа станция (МКС), която се управлява от 15-членно партньорство.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 105 са новите случаи на COVID-19, отчетени за неделя, когато голяма част от лабораториите не работят. Положителни са 6.4% от направените 1629 тестове за денонощието, а средно за последните седем дни делът на положителните проби е 9.2%. За последните 24 часа са отчетени 695 излекувани и 29 смъртни случаи. Активните случаи в момента са 65 126, като в болници се лекуват 4205 души, от които 380 са в интензивни отделения.

Правителството обмисля да запази изплащането на надбавка от 50 лв. месечно на пенсионерите и след март, съобщи пред bTV министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Надбавката се изплаща от бюджета от юли 2020 г., като месечно общата сума за нея е около 106 млн. лв.

Една пета от учителите (21%) са заявили желание да се ваксинират до момента, стана ясно по време на работна среща между министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, министъра на образованието Красимир Вълчев и представители на Националния оперативен щаб. Записването ще продължи, докато тече ваксинацията на втората група по националния план, като с приоритет ще се ваксинира и непедагогическият персонал в образователните институции, съобщават от пресцентъра на здравното министерство.

Под една трета (30%) от българите имат твърдо намерение да се ваксинират, 23% още не са решили, а 46% не възнамеряват, показва проучване на "Галъп интернешънъл" сред 800 души. Според близо половината (48%) от анкетираните ваксините крият опасности, а в безопасността им са убедени 34%.

От днес Германия изисква представяне на отрицателен резултат от PCR тест за влизащите от България. Той трябва да бъде до 48 часа преди влизането в страната или непосредствено след пристигането. Остава в сила изискването за 10-дневна карантина, която може да бъде прекъсната най-рано на петия ден, след като бъде направен допълнителен тест с отрицателен резултат.

Модел за разпространението на коронавируса в Англия предполага, че всеки пети е бил в контакт с вируса - 12.4 млн. души, пише Guardian. Програмата за тестване и проследяване на контакти е регистрирала едва 2.4 млн. случая в Англия, най-многолюдната съставна част на Обединеното кралство. В някои нейни райони според модела от COVID-19 са се разболели дори много повече - почти половината жители.

Международен екип от експерти на СЗО ще пристигне в Китай на 14 януари, за да разследва как е възникнал коронавирусът, съобщи китайската Национална здравна комисия. Първоначално бе планирано екипът да пристигне в началото на януари, но се стигна до отлагане, тъй като групата не била получила разрешение за влизане в страната от Пекин. Вече година Китай спъва с бюрокрация международното разследване на място за произхода на вируса и така подхранва различни спекулации.

Президентът на Алжир Абделмаджид Тебун замина отново за Германия, за да се лекува от усложнения след заразяване с новия коронавирус, предадоха световните агенции.

КАКВО СЛЕДИМ

Министерството на образованието обсъжда пет варианта за връщане на учениците

Един от тях предвижда да се изреждат всички класове поне за по седмица присъствено, за да не губят нормалната комуникация и да наваксат пропуски. Най-лошият сценарий ще бъде и децата от началния курс пак да си останат вкъщи, ако обстановката се влоши, казва пред "24 часа" председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България Диян Стаматов.

ВИДЕО НА ДЕНЯ

Актьорът и бивш губернатор на щата Калифорния от републиканската партия разпространи в неделя видеозапис, в който призова американците за единство и нарече Доналд Тръмп "най-лошия президент" в историята на САЩ. Във видеото холивудската звезда коментира атаката срещу Капитолия от симпатизанти на Тръмп, която определя като опит за държавен преврат, и предупреждава до какво може да доведе това САЩ.