Вечерни новини: С 530 млн. лв. метрото продължава към "Арена Армеец", още 40 млн. лв. субсидии за туризма и транспорта

И още: Камарата на представителите в САЩ започва втори импийчмънт на Доналд Тръмп, Правителството на Естония падна заради корупционен скандал

   ©  Георги Кожухаров

Първата пратка от ваксините на Moderna вече е в България. Броят им е символичен - 2400, и затова остават за имунизации в София. Втората партида от 4000 броя на американската компания ще дойде на 25 януари, обяви здравният министър Костадин Ангелов. Очакват се и още 2.9 млн. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, но по-късно през годината, което още веднъж очертава бавното бъдеще на ваксинацията в България.

Въпреки започналата ваксинация по целия свят строгите мерки срещу разпространението на коронавируса са стегнали в хватката си икономиките на държавите. Ограниченията ще ударят зимния туристически сезон в Европа, което е и една от причините икономисти на водещи банки вече да прогнозират повторна рецесия за еврозоната за началото на 2021 г. А условията за добър ски туризъм в следващите седмици трябва да са много добри. В България тези дни се очакват снеговалежи и много ниски температури както в ниските части на страната, така и в планините.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Софийското метро ще има шест изцяло нови станции срещу 530 млн. лв.

Те ще са от Военна академия до бул. "Цариградско шосе" през квартал "Слатина" и зала "Армеец". Това става ясно от нова обществена поръчка за строежа им, а парите за това разширение на третия метродиаметър ще дойдат от националния План за възстановяване и устойчивост. Това са евросредства за излизане от коронакризата на стойност 12 млрд. лева, който България трябва да защити пред Европейската комисия тази пролет. Това е изненадващо, защото в представения в края на 2020 г. проект в графата за жп инфраструктура софийското метро не фигурираше. Как точно е променено преразпределението на парите все още не е ясно.

Едно от възможните обяснения за тази промяна е, че за 5.7-километровото ново трасе на подземната железница има готов технически проект и може веднага да се пристъпи към избора на строител. Това е от ключова важност в случая, тъй като финансирането по плана не може да се прехвърля към бъдещи периоди и трябва да бъде напълно оползотворено до 2026 г. Оферти от строители се приемат до 14 април.

Още 40 млн. лв. субсидии за запазване на заетостта в туризма и транспорта

Още 40 млн.лв. ще бъдат насочени към мярката "Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19", съобщиха от правителствената пресслужба. С това бюджетът по мярката от програма "Човешки ресурси" става общо 80 млн. лв. По схемата самоосигуряващи се и предприятия от хотелиерството и ресторантьорството, транспорта и туризма могат да получат компенсации за запазване на заетостта на своите служители в размер на 290 лв. месечно. Условието е работодателите да имат спад на приходите от продажби от поне 20% през месеца, предхождащ месеца на подаване на заявлението спрямо същия месец на 2019 г. Заявления се приемат до 31 март в съответните дирекции на бюрата по труда.

Камарата на представителите в САЩ започва втори импийчмънт на Доналд Тръмп

Камарата на представителите в американския Конгрес по всяка вероятност ще превърне късно днес Доналд Тръмп в първия президент, импийчван два пъти. Първият път беше през декември 2019 г. Тогава премахване не последва, защото Сенатът оправда президента. Сега е възможно демократите да съберат достатъчно подкрепа и в Сената, където досега поне двама сенатори са дали сигнал, че Тръмп е осквернил клетвата си заради отказа да приеме резултатите от изборите и организирането на събитието миналата седмица, след което негови привърженици нахлуха в Конгреса.

За премахването му са нужни 67 гласа при 50 демократи в Сената. Дори времето да не стигне за предсрочното премахване на Тръмп, който напуска Белия дом на 20 януари, той може да бъде импийчнат от Сената и след тази дата, като така ще загуби привилегиите си на бивш президент - публична охрана, възможността да бъде отново на държавен пост и други.

Правителството на Естония падна заради корупционен скандал

Премиерът на Естония Юри Ратас обяви, че подава оставка във връзка с обвинения в корупция срещу Центристката партия, която управлява. Той заяви, че иска да поеме политическа отговорност и да даде възможност да се изяснят твърденията. Прокурор заяви, че Михаил Корб, съветник на министъра на финансите Керсти Крахт, бизнесменът Хилар Тедер и още двама са заподозрени в обвинения в корупция във връзка с отпускането на държавен заем на предприемача "Порто Франко".

Според прокуратурата Корб се е договорил с Тедер, че ще дари до 1 млн. евро на Центристката партия преди местните избори, които са насрочени за 17 октомври 2021 г. В замяна "Порто Франко", свързан с Тедер, трябва да получи заем от 39.3 млн. евро от държавата за изпълнението на проект. Естонското правителство одобри заема през миналата година за срок от шест години при лихва от 2%. Конкурентите на "Порто Франко" посочват, че стандартният лихвен процент за такива заеми в Естония е 10% годишно. Президентката Керсти Калюлайд предложи на лидера на най-голямата опозиционна Партия на реформите Кае Калас да сформира новото правителство.

ГРАФИКА НА ДЕНЯ

Над 40% от българите имат роднини, които живеят в чужбина, а 27% от тях получават финансова помощ от тези роднини. Огромно мнозинство от получаващите финансова подкрепа от роднините си в чужбина пък - 80%, разчитат силно на нея и казват, че иначе не могат да се справят. Това показва проучване на "Тренд" по поръчка на в. "24 часа" за нагласите на българите спрямо емиграцията. Според данните всеки четвърти българин някога е мислил да живее в чужбина, а най-честата причина да се откаже е семейството - близки, роднини и т.н. Почти всеки четвърти (22%) пък има познат/ роднина, който се е върнал от чужбина с намерение да живее постоянно в България.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

14 еднакви пътни знака за движение по път с предимство бяха поставени на отсечка с дължина 360 метра на наскоро ремонтирана улица в монтанското село Мадан, която води към гробищния парк. По думите на кмета на община Бойчиновци Светлин Сретениев изпълнението е по проект на общината през Държавен фонд "Земеделие" за 1.12 млн. лв., който включва рехабилитация на общо пет улици в три села. "За поставянето на знаците отговарят проектантите. Проектът е съгласуван и финансиран. Предстои приемателната комисия да се произнесе дали трябва да бъде така", коментира той. От КАТ - Монтана, посочват, че не са одобрявали поставянето на знаците.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Новопотвърдените случаи на COVID-19 в страната за последното денонощие са 750. Положителни са 7.8% от направените общо 9647 тестове. Общият брой на регистрираните от началото на епидемията случаи е 209 881, като към момента активни са 61 054. В болници са настанени 3945 пациенти с COVID-19, 367 са в интензивни отделения. За изминалите 24 часа има 47 нови смъртни случая и 2706 излекувани души.

Промяна в ограничителните мерки ще има най-рано от 1 февруари, обяви здравният министър Костадин Ангелов. От 25 януари ще започне масово тестване на учителите с антигенни тестове за коронавирус, за да се прецени каква е т.нар. "скрита заболеваемост" сред тях, каза той. Това ще даде яснота за готовността на системата за започване на присъствено обучение и на част от по-големите ученици.

С хладилен камион с полска регистрация малко след 14 часа в България пристигнаха първите 2400 дози на ваксината срещу коронавирус на Moderna. Първите ваксини ще се поставят утре само на територията на София.

От края на следващата седмица ще започне ваксинирането на живеещите в домовете за възрастни хора, което е втора фаза от националния план. Към момента желание да се ваксинират са изявили 21% от тях, или около 3 хил. души, съобщи здравният министър. Паралелно ще продължи имунизацията на медиците на първа линия, стоматолози и фармацевти, които са включени в първата фаза. Има готовност за ваксиниране и на участниците в секционните избирателни комисии, като с предимство ще са тези в мобилните секции, в които ще гласуват хората под карантина.

Всички пътуващи за САЩ със самолет от 26 януари ще трябва да представят отрицателен тест за коронавирус, направен не повече от три дни преди отпътуването. Той е задължителен за всички над 2-годишна възраст. Авиокомпаниите ще трябва да проверяват документите, преди да пуснат пътниците да се качат на самолетите.

Германия няма да свали мерките срещу коронавируса след края на януари, докогато те в момента са в сила, стана ясно от думите на здравния министър Йенс Шпан пред радио Deutschlandfunk."Едно е очевидно: няма да е възможно да разхлабим всички ограничения на 1 февруари", каза Шпан. По думите му ще са нужни най-малко два-три месеца, за да има ефект от ваксинационната кампания.

Белгия също предвижда ограниченията да останат поне до март, съобщиха местни медии. Възможно е облекчаване на някои от мерките, като преди дни бе решено да се възстанови работата на автошколите например. Ваксинирането в страната обаче засега върви по-бавно, отколкото в други държави. До днес едва 0.22% от населението са получили ваксина. Подобно е и нивото в България.