🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: България пише план за въвеждане на еврото, германският бизнес очаква ръст на икономиката с 3.5%

И още: ГЕРБ не иска гласуване по пощата; Ваксината на AstraZeneca може да получи разрешение за ползване в евросъюза на 29 януари

Драмата с наводненията се премести в южните части на България, като днес новините отново бяха за излезли от коритата реки, пострадали села и възникнали свлачища. На фона на природните явления политическият живот в страната не произведе новини. На консултации при президента бяха поканени парламентарните партии, като от ГЕРБ и ДПС се обявиха против гласуване по пощата.

Няма да има и близко връщане на ученици над 5-ти клас и студенти - до края на януари те ще могат да присъстват само на ограничени практически обучения.

Глобалният новинарски поток остана доминиран от новини около коронавируса. Пряко свързана с България е информацията, че ваксината на AstraZeneca, от която страната е заявила най-много дози, може да получи разрешение за ползване в евросъюза на 29 януари.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

България подготвя план за въвеждане на еврото

България е в процес на подготовка на Национален план за въвеждане на еврото, в който детайлно ще бъдат описани дейностите, които трябва да се предприемат от българските власти и бизнеса за успешното въвеждане на единната европейска валута в страната. Това заяви финансовият министър Кирил Ананиев по време на годишния форум на Euromoney за Централна и Източна Европа. Той добави, че очакванията са страната ни да се присъедини към еврозоната през 2024 г. - хоризонт, който неведнъж е давал и управителят на БНБ Димитър Радев. Според Ананиев се работи интензивно, "така че да спазим времевата рамка и определения минимален срок за престой в ERM II", който е две години.

ГЕРБ след консултациите с президента за изборите: "Да" за подвижни урни за карантинирани, "не" за вот по пощата

Управляващите от ГЕРБ категорично отхвърлят варианта с гласуване по пощата или пък електронен вот за българите в чужбина, но са готови с бързи промени, за да се уреди възможността карантинираните заради коронавируса да могат да гласуват чрез подвижна избирателна кутия. Това стана ясно от консултациите за безопасността на изборите по време на епидемията при президента Румен Радев, които днес се проведоха с парламентарно представените партии - без "Обединени патриоти", които бойкотираха консултациите.

По думите на председателя на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова поправките за мобилните урни ще са през Закона за извънредното положение, тъй като промяна в Изборния кодекс непосредствено преди избори по думите й е "екзотична идея", въпреки че ГЕРБ са го правили многократно през годините дотук. "Аз пък смятам за екзотична идея идеята да се напише конституция за един ден", контрира Радев.

От ГЕРБ отхвърлиха и друго искане на президента - за видеонаблюдение при броенето на бюлетините.

Германската индустрия очаква БВП на страната да нарасне с 3.5% през 2021 г.

Германската индустриална асоциация BDI очаква икономиката на страната да нарасне с 3.5% тази година след спад с около 5% през 2020 г., но ще се върне на нивото си отпреди пандемията най-рано догодина. Прогнозата на BDI е по-песимистична от тази на правителството, според която брутният вътрешен продукт (БВП) ще се възстанови тази година, нараствайки с 4.4%. Според президента на BDI Зигфрид Русвурм икономиката няма да може да се върне на нивото си отпреди кризата през 2021 г. поради втората вълна на пандемията, но ще има голям шанс да го направи през първата половина на 2022 г.

Пазарът на труда в ЕС се е възстановил частично през третото тримесечие

Пазарът на труда в Европейския съюз (ЕС) се е възстановил бавно през третото тримесечие, след като мерките срещу коронавируса бяха облекчени в повечето държави, показват данните на Евростат. Между второто и третото тримесечие 2.6 млн. души в ЕС, което е малко над една пета от безработните през второто тримесечие, са си намерили работа. Броят на безработните остава висок - 6.9 млн. души, а още 2.7 млн. са икономически неактивни и не търсят работа.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Феновете на Мъск инвестираха в грешна компания след негов туит

Туит на главния изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск беше разкодиран неправилно от феновете му и те инвестираха в грешна компания, чиито акции поскъпнаха рязко. Над 40 млн. души следват предприемача в Twitter и четат всичко, което публикува на платформата. Туитът беше харесан и споделен хиляди пъти. Акциите на Signal Advance отчетоха рекордно висока цена. Проблемът е, че ценните книжа нямат нищо общо с услугата за съобщения, пише BusinessInsider. Signal Advance е тексаска компания, специализирана в здравните технологии. Услугата за съобщения Signal е организация с нестопанска цел, която не е листната на фондовата борса. За два дни акцията на Signal Advance поскъпна от 60 цента до 8.30 долара, при условие че досегашният рекорд беше 1 долар. Така пазарната й капитализация достигна 660 млн. долара. От туита на Мъск акциите са скочили с 11 708%.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

За последното денонощие в страната са потвърдени 620 нови случая на COVID-19. Положителни са 7.9% от изследваните 7804 теста. С това общият брой от началото на епидемията достига 209 131. За изминалите 24 часа има 106 нови смъртни случаи, а 2583 души са излекувани.

Лекарите ще получат по 10 лв. и за вече поставените от тях ваксини, уточни днес пред БНТ зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) и член на Ваксинационния щаб Николай Брънзалов. За последното денонощие са ваксинирани 688 души, а общият брой до момента е 14 161.

Учениците от 5 до 12 клас и студентите остават на електронно обучение до края на месеца, като се допуска провеждането на практически присъствени дейности, които не могат да се проведат в електронна среда. Това бе решено на решено на работно съвещание при премиера Борисов. Ще бъде подготвен списък с точно посочените практически занимания, които по изключение ще се извършват присъствено.

На 29 януари ваксината на AstraZeneca може да получи одобрение за приложение в ЕС, съобщи днес Европейската агенция по лекарствата. Агенцията уточни, че днес производителите на този препарат са внесли документите си за оценка. Уточнява се, че агенцията е извършила досега предварителна проверка на ваксината, която след одобрение ще бъде третият достъпен в ЕС препарат за защита от заразяване с COVID-19.

ЕК съобщи, че е приключила предварителните преговори за доставка на ваксини с осма компания - френската Valneva. Тя разработва ваксина с деактивиран вирус - една от по-старите технологии за ваксинация. Подобни са ваксините и на китайските производители Sinovac и Sinopharm. Според споразумението възможно е ЕС да получи доставки на до 60 млн. такива ваксини. Засега обаче разработката е в сравнително ранен етап на клинични проучвания, като компанията стартира фаза 1 и 2 на тестовете преди месец.

Pfizer и BioNTech биха могли да увеличат производството си от 1.3 до 2 млрд. дози от ваксината си тази година. За целта трябва да се направят подобрения в капацитета на съществуващите в момента производствени локации и във веригата на доставчици и партньори в производството, се казва в документи до федералната комисия за ценни книжа в САЩ.

Ваксината срещу COVID-19 на Moderna трябва да осигури имунитет за поне една година след ваксинацията, обявиха от компанията на конференция в понеделник. Колко дълго дадена ваксина може да предпази от заболяване не е добре разбрано. Някои ваксини могат да осигурят защита за месеци или години, а други за цял живот. Данните от обширните клинични проучвания на ваксините срещу COVID-19 все още не дават категоричен отговор. Това ще стане по-ясно с времето и е нещо, което производителите и регулаторите ще наблюдават внимателно.

От петък Австрия въвежда задължителна онлайн регистрация преди влизане в страната за почти всички, вкл. и австрийските граждани. Изключения са хората, които влизат ежедневно в Австрия за работа, минаващите транзит и пристигащите по наложителни семейни причини. Остава в сила и десетдневната карантина за идващи от страни с по-висока заболеваемост, която може да бъде прекратена с отрицателен PCR тест след петия ден.

Началото на ваксинирането може да е започнало в част от света, но колективен имунитет няма да бъде постигнат през 2021 г., предупреди СЗО. Научният съветник в СЗО Суми Сваминатан предупреди, че дори няколко държави да успеят да го направят, световното обществено здраве няма да е в безопасност, тъй като останалата част от жителите на света няма да са защитени.

КАКВО СЛЕДИМ

Парламентът започва работа

След дълга ваканция около коледно-новогодишните празници утре депутатите отново ще се съберат за работа. Обявеният план е да успеят да приключат с промените в Кодекса за социално осигуряване, с които се урежда изплащането на втора пенсия от фонд, и тогава да се разпуснат преди парламентарните избори.