🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Президентът Радев насрочи изборите за 4 април, Байдън представя стимули за 1.5 трлн. долара

И още: Плановите операции се възстановяват от понеделник, София тегли 120 млн. лева заем от ЕИБ за булеварди

Румен Радев    ©  Юлия Лазарова

Проливните дъждове започнаха да утихват, заместени от студ и сняг, а правителството побърза да се похвали, колко "бързо и адекватно" е действало в ситуацията. В продължения на три часа и половина четирима министри - Христо Терзийски (вътрешни работи), Теменужка Петкова (енергетика), Емил Димитров (екология) и Лъчезар Богданов (икономика), отчитаха дейността си пред парламента. Благодарение на нея при пораженията от пороите се е разминало без жертви.

Властта отрече къщите да са наводнени заради изпускането на язовирите в последния момент и прехвърли отговорността за неразбориите и реките, затлачени от боклуци, на местните власти. Прокуратурата също се включи в шумотевицата, като поиска вътрешното, енергийното и екоминистерството да проверят дали разливите на реките не се държат на незаконен добив на инертни материали в коритата им.

Частичното бедствено положение продължи да е в сила в два столични района и редица селища в Софийска, Бургаска и Благоевградска област. Близо до морето са паднали над 175 литра на квадрат. Бреговете на плажовете "Централен" и "Харманите" на Созопол са отнесени.

COVID епидемията в България засега също изглежда поутихнала. Но от Националния оперативен щаб обявиха, че "трябва да сме много внимателни" и засега не смятат да разхлабват мерките. Притесненията са основно заради варианта на вируса, чието разпространение бе потвърдено във Великобритания. В България започна имунизация и с ваксината на Moderna наред с тази на Pfizer-BioNTech.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Парламентарните избори ще се проведат на 4 април

Датата обяви президентът Румен Радев в свое обръщение. Той е подписал и указа за насрочване на вота. Решението на Радев идва, след като през последните две седмици той проведе поредица от консултации със здравните власти, с парламентарните и извънпарламентарни формации, за да чуе тяхното мнение за готовността на изпълнителната власт да се проведе вотът в условия на епидемия. В обръщението си Радев констатира, че не е получил адекватен отговор от управляващите за мерките, които ще се предприемат, за да се гарантира здравето на избирателите, както и правото им на глас. Каза и че ще очаква парламентът да приеме промени в Изборния кодекс, свързани с въвеждането на гласуване по пощата за българите в чужбина, видеонаблюдение в избирателните секции по време на броенето на бюлетините и справедлив достъп за всички формации до медиите по време на предизборната кампания.

София взима 120 млн. лв. заем от ЕИБ за 10 булеварда

Столичният общински съвет прие окончателно предложението на кмета Йорданка Фандъкова за тегленето на заем от Европейската инвестиционна банка, с който общината да завърши десет пътни проекта. Кредитът е 60 млн. евро (120 млн. лева) и ще се изплаща през следващите 20 години. Целта е за пет години да бъдат завършени булевардите "Тодор Каблешков" и "Филип Кутев", "Копенхаген", "Рожен", да се разшири "Ломско шосе" и да се изгради "Източна тангента". Предвижда се и ремонт на бул. "Скобелев" и на тунелите на НДК и към "Люлин". Единственият включен "зелен" проект е за велоалея - част от т.нар "Зелен ринг" от "Слатина" до Борисовата градина. Общата стойност на обектите е 195 млн. лв., като горницата над заема ще е от общинския бюджет.

Някои бизнеси ще могат да сменят хартиените касови бележки с виртуални

В близките месеци някои бизнеси ще може да се отчитат към НАП само с дигитални касови бележки, а онлайн търговците да си изберат дали да прилагат нов модел, при който не се изисква фискално устройство. Това е т.нар. софтуерна фискализация, която ще е доброволна и която в момента се обсъжда в работна група. В нея освен представители на данъчните влизат и хора от бизнеса.

Джо Байдън се очаква да представи пакет от стимули за 1.5 трлн. долара

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън ще представи по-късно в четвъртък предложение за нов пакет стимули, който да даде тласък на икономиката по време на пандемията от коронавирус. Очаква се размерът на пакета да надхвърли 1.5 трлн. долара. Новата администрация в Белия дом ще работи с Конгреса за бързо приемане на стимулите, след като Байдън встъпи в длъжност на 20 януари. В края на миналата година беше приет пакет на стойност 900 млрд. долара.

НЕЩО ПОЛЕЗНО

Технологията Recco за търсене на пострадали от лавини вече е и в България

Планинската спасителна служба при Българския червен кръст (ПСС при БЧК) е осигурила услугите, които предоставя технологията Recco, за търсене на откриване и спасяване на затрупани от лавини. Благодарение на дарения на две фирми и много физически лица са наети за пет години детектори за целите на спасителите. През идващия уикенд те ще бъдат разпределени в Банско, Боровец, района на х. "Алеко" на Витоша и на х. "Рилски езера" в Рила, пише "Дневник". Компанията производител не продава, а само отдава под наем системите.

Освен активен детектор, който излъчва насочен радиосигнал (за целите на спасителя), те изискват и пасивна отражателна пластина, носена от туриста. Много производители на планинска екипировка имат договори с Recco и поставят подобни пластини в якета, панталони и др. Уредите реагират и на мобилни телефони, GPS, часовник, челник и др. Директорът на ПСС при БЧК Емил Нешев коментира, че спасителите разчитат преди всичко на това качващите се в планината да са запознати с изискванията за безопасност, а техниката само дава допълнителни възможности за търсене на пострадали.

СНИМКА НА ДЕНЯ

След наводненията - тонове боклуци

Обилните валежи и повишаването на нивата на реките и язовирите, освен че причиниха наводнения, показаха и друг сериозен проблем - безконтролното изхвърляне на боклуци в природата. Водите на придошлия Искър донесоха тонове битови отпадъци на стената на ВЕЦ "Своге". Сред тях могат да се забележат пластмасови бутилки и дори телевизори, хладилници и седалки на автомобили.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 535 са новите случаи на COVID-19 за изминалите 24 часа. Положителни са 7.1% от направените 7570 теста. За последното денонощие са отчетени 3094 излекувани и 70 смъртни случая. Активните случаи в момента са 58 425, като в болници се лекуват 3681 души, от които 348 са в интензивни отделения.

От следващата седмица ще бъдат възстановени плановият прием и плановите операции в болниците, които бяха спрени на 27 ноември, стана ясно по време на брифинга на здравните власти за разпространението на коронавируса в страната. За постъпването в лечебно заведение ще се изисква отрицателен резултат от антигенен тест за COVID-19, който ще бъде извършван на място и няма да се заплаща от пациентите. В петък министърът на здравеопазването ще издаде и заповедта, с която ще бъде позволено присъственото провеждане на някои практически обучения за учениците от 5 до 12 клас и студентите.

Вече близо половината от лекарите и медицинските сестри в лечебните заведения искат да се ваксинират, докато в началото делът на желаещите е бил само 33%, обяви здравният министър. По думите му целта е процентът на ваксинираните и сред медиците, както и за цялото общество, да достигне 70, при което се смята, че може да бъде изграден стаден имунитет.

Сърбия отмени изискването за предоставяне на отрицателен резултат от PCR тест за влизащите в страната от България хора. Мярката е в сила от днес, 14 януари, съобщава Министерството на външните работи, като цитира информация на българското посолство в Белград. Ограниченията за влизане на територията на Сърбия отпадат също за пристигащите от Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Акушерка от Университетска акушеро-гинекологична болница "Майчин дом" е първата ваксинирана с "Модерна". Процедурата стана пред медиите тази сутрин, след като вчера пристигнаха първите такива ваксини.

Част от аптеките в Англия ще започват да поставят ваксини срещу коронавирус. Това става в момент, когато смъртността в Обединеното кралство сред заразените надхвърли 100 хил. души. Само вчера жертвите са 1564. Целта е да се ускори ваксинирането така, че приоритетните групи да са напълно имунизирани до средата на февруари и да се премине към масова ваксинация на населението. Поне 200 аптеки ще започнат да предлагат услугата в следващите две седмици, но според фармацевти мрежата трябва да се разшири отвъд най-големите аптеки, за да даде по-бърз резултат.

Швейцария ще затвори от идния понеделник всички магазини, които не са за стоки от първа необходимост, съобщи правителството, след като две седмици се колеба дали да наложи по-строги мерки срещу COVID-19. Правителството съобщи също, че компаниите трябва да изискат служителите им да работят от вкъщи колкото се може повече. В допълнение, правителството ще удължи до края на февруари сегашния период, в който са затворени ресторанти, спортни обекти и места за културни събития.

Португалия въвежда нова изолация. Тя влиза в сила от петък. Правилата ще са сходни на тези от предишната шестседмична изолация през март и април. Стоенето у дома ще е задължително, както и дистанционната работа. За разлика от предната изолация, когато бяха отворени само магазини за стоки от съществено значение и аптеки, обаче този път ще останат отворени училищата, а също и съдилищата и църквите.

Унгария постигна споразумение с китайската Sinopharm за закупуване на ваксини срещу коронавирус китайско производство, заяви днес началникът на канцеларията на премиера Орбан. По думите му пратките с ваксини по програмата на ЕС пристигат прекалено бавно, със седмични доставки от по-малко от 100 хил. дози и Унгария ще продължи преговорите с Русия и Китай за покупка на допълнителни количества ваксини.

След година на пречки специалисти от СЗО най-после бяха допуснати и пристигнаха в китайския град Ухан, за да започне разследване на място по установяване на произхода на коронавируса, съобщи тв канал CGTN. Това става в деня, когато Китай установи първия си смъртен случай при локално предаване на вируса (а не "привнесена" зараза) и рекордно много случаи от март - 138 новозаразени за ден. Такива стойности не е имало от 5 март.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Рисунка на глиган на 45.5 века е открита в Индонезия

Археолози са открили най-старата засега в света пещерна рисунка с фигура. Тя изобразява диво прасе и се намира в Индонезия - в пещерата Леан Тедонге на остров Сулавеси. В проучванията си археолозите Максим Обер и Адам Брум я датират отпреди 45.5 хил. години, става ясно от публикация в сп. Science Advances. Изображението е с размери 136 см на 54 см и изглежда част от по-голям разказ, вероятно ловна сцена. Изрисувано е с пигмент от тъмночервена охра. "Хората, които са направили рисунката, са били напълно модерни, точно като нас. Те са имали всички възможности и инструменти да направят всякаква картина, която им хареса", каза Максим Обер. За най-старата известна рисунка, създадена от човека изобщо, се смята драскотина в Южна Африка, датирана на 73 хил. години.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gosko22 avatar :-|
    gosko22

    ЗА БОГА ХОРА ГЛАСУВАЙТЕ!

    Разбира се, червения президент ще насрочи изборите по време на априлската ваканция на децата. За да могат нормалните десни избиратели "болшинството семейства с деца" да НЕ гласуват. Това не пречи на бедните и старите - типичния червен избирател да гласува тогава. Трябва усилие за да се преборят метастазите на ДПС (БСП и ГЕРБ) и малките разсейки от тази корумпирана машина. За това ГЛАСУВАЙТЕ!

    Нередност?
Нов коментар