ВМРО предлага улеснено отсичане на дървета в земеделски земи

Според "Зелени закони" това може да застраши 10% от горите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

ВМРО предлага улесняване на изсичането на гори върху земеделски земи. Според инициативата "Зелени закони" предложените промени може да застрашат 10%.

Като всяка важна законодателна поправка напоследък и тази е заровена в преходните и заключителни разпоредби на друг закон - в случая законопроекта за изменение и допълнение на Закона за пчеларството. И се появява между първо и второ четене като предложение на депутата от ВМРО Александър Сабанов.

Той предлага в преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за изменение и чрез допълнение на Закона за пчеларството изменение на чл. 32 на Закона за опазване на селскостопанското имущество (ЗОСИ) разрешение за отсичане и изкореняване на дървета и на лозя до 1 декар да се дава от кмета на района или кметството въз основа на писмена молба и при наличие на уважителни причини.

Към момента кметът на район или на кметство може да взима решение само за "до пет дървета". А отсичането и изкореняването на по-голям брой дървета или на лозя над 1 декар се дава от началника на управление "Земеделие" при общинската администрация въз основа на писмена молба и при наличие на крайно уважителни причини. Ако предложението бъде прието началника на управление "Земеделие" при общинската администрация ще решава само за изкореняването на лозя над 1 декар. А за всичко останало ще решава съответно кметът на района или кметството.

По думите на Александър Сабанов така ще се облекчат дребните хора, които заради едно дърво повече - т.е. 6 дървета сега им се налага да ходят до общинския център. Така можело да се предотврати и земеделският стопанин просто да изсече дърветата без позволение, като горските контролирали само горите, коментира Сабанов.

Според "Зелени закони" обаче това създава възможност за изсичането на близо 3 700 000 декара гори, залесени върху земеделска земя, или над 10% от всички български гори. Оттам изчисляват още, че близо 1/3 от тези гори са с възраст над 50 г., а в общини като Медковец, Кнежа, Никопол и Долна Митрополия тези гори са над 50% от наличните в района.

Какви са рисковете

По реда на ЗОСИ се опазват "намиращи се извън горските територии отделни дървета, както и отглежданите в заградени пространства диви животни, птици и риби, които не подлежат на опазване по специален ред, предвиден в друг закон". Според Закона за горите гора представлява "земи, заети от горскодървесна растителност с площ не по-малка от един декар".

Критиките на "Зелени закони" са, че докато отсичането на гори и на отделни дървета в горите може да се разрешава единствено от специалистите с лесовъдско образование, сега със законопроекта на ВМРО се дава право на всички кметове на общини да разрешават - при липсата на отчетност, контрол, без съответните лесовъдски правила и без съгласувателните процедури по реда на екологичното законодателство при промяна на предназначението на съществуващи гори чрез изсичането им на голо.

Изчисленията на "Зелени закони" показват, че близо 2 400 000 дка, или 2/3 от всички гори върху земеделски земи, са собственост на общините, което прави кметовете още по-заинтересовани вместо да изискат прехвърлянето на тези гори в горски територии по реда на Закона за горите, направо да издават разрешения за изсичането им с цел реализиране на бързи печалби от дърводобива и получаване на евросубсидии за почистване на земеделски земи.

И липса на звена

И според сега действащото законодателство и текстовете на ЗОСИ общинската администрация в лицето на началника на управление "Земеделие" може да вземе решение за над 5 дървета, като на практика той е на подчинение на кмета. В някои случаи обаче може да има несъгласие на даден експерт и да последва отказ, а с промяната всичко ще зависи от кмета.

Проблем съществува и на места, като в дадени общини липсва отдел "Земеделие". Пример поне през 2019 г. е Трявна, която е поискала инструкции от Министерство на земеделието. От МЗХ обясняват, че е необходимо наличие на "крайно уважителни причини" за отстраняване на над 5 дървета, като например: дървото е старо и сухо и не дава плод от няколко сезона; дървото е опасно; имотът е обрасъл с дървета, което възпрепятства неговото обработване (за целта е необходимо удостоверение след оглед от Областна дирекция "Земеделие"). В крайна сметка инструкцията на Министерство на земеделието е ролята на началника на управление "Земеделие" да се извърши от кмета. От областната управа обаче смятат подобна промяната на нормативната уредба за незаконосъобразна.