Имам частна гора, какво да я правя

Вариантите за разпореждане със специфичния имот не са много, но все пак работят

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Преди години Александър наследява 70 декара гори в Стара планина. След време решава да отиде за първи път да нагледа имота и се оказва, че всъщност гора няма, защото е изсечена. Незаконно. В подобна ситуация се оказват доста българи, които по един или друг начин са се сдобили с част от горския фонд, но са го оставили без наблюдение. Мечтата на всеки за китна частна хижа в собствената му гора в планината обаче бързо може да рухне - строителството там е много трудно. Вариантите за разпореждане с частна гора не са много. В България горският фонд е 41 млн. дка, от които близо 5 млн. са на лица, фирми и религиозни общности. Как става продажбата на частна гора на държавата и какви въобще са опциите за управлението на частни гори в България:

Продажба на държавата

През тази година държавата отново ще изкупува гори от частни лица, като процедурата стартира през февруари и ще продължи до 7 май. Досега такива кампании е имало през 2016 и 2020 г., когато са извършени сделки за 459 имота с площ от над 2800 дка. Цената им е общо 1.7 млн. лв. (средно малко над 600 лв./дка), а за 2021 г. е отделен бюджет от 2 млн. лв. Идеята да се изкупуват частни гори е с цел към държавния фонд да бъдат присъединени малки имоти, които не могат да се управляват и да се поддържат в добро състояние от собствениците им. Това предопределя и обхвата на продавачите: такива могат да бъдат единствено частни лица, но не и фирми, общини, сдружения и други. Максималната площ на всички имоти, които един собственик може да продаде на държавата, е 30 дка. В процедурата не могат да бъдат предложени за продажба гори, които са били обект на покупка или замяна през последните две години. Не могат да бъдат предложени и имоти, които са били земеделски земи, но са придобили характер на гора.

Собствениците на гори трябва заявят интереса си за продажба в срок до 7 май. Това става със заявление в горските предприятия, на чиято територия се намира имотът. Към него трябва да бъдат приложени документи, доказващи собствеността - нотариален акт, решение на поземлена комисия, договор за делба и др., както и удостоверение за наследници в случаите, когато гората е възстановена на наследници на починал собственик. Изисква се още скица на имота, както и ценово предложение за продажбата, запечатано в отделен плик. Всички документи може да бъдат изпратени и по пощата или чрез куриер.

Комисии в горските предприятия оценяват получените предложения по различни критерии, които дават и различен брой точки. Най-голямото предимство е, когато продаваният имот граничи с държавния горски фонд. Друг критерий, който се ползва, е, когато в имота има гори със защитни функции - опазване на почви, води, населени места и др., както и т.нар. гори със специални функции - попадащи в защитени територии и други. Големината на продавания имот също е фактор - повече точки в крайното класиране получават по-малките имоти - до 5 или 10 дка. След точкуването на получените предложения най-високо класираните в списъка подлежат и на оценка на независим оценител, която е за сметка на горските предприятия. Така спрямо бюджета си всяко предприятие трябва да избере икономически най-изгодните предложения спрямо исканата цена от собственика и оценката на оценителя. Средната цена на последните продажби е малко над 600 лв. на дка, но това е ориентировъчно число, тъй като стойността се определя основно от вида и качеството на насажденията - дали е бор, бук, дъб, възраст на насажденията и други.

Сделка, комасация, аренда

По закон са допустими всички видове сделки, включително продажби с изключение на случаите, когато купувачът попада под ограничение, както и отдаване под наем или аренда. Собственост върху гора в България не могат да имат политически партии и чужди държави. Гора не може да бъде продадена и на граждани и фирми от външни за ЕС държави, за които няма сключен международен договор, допускащ такива сделки. Справка в имотни сайтове показва, че за широколистни гори в Стара планина се търсят цени между 500 и 700 евро на декар, като е посочено, че стават за сеч за дървен материал.

Законът допуска комасация, включително и чрез участие на общински или държавни гори с изключение на такива, попадащи в защитени територии. Не е възможно в споразумението за уедряване да бъдат включени имоти, обект на съдебни спорове или върху които има някакви ограничителни мерки, например възбрани. Уедряването на гори е възможно чрез учредяване на горско сдружение, в което влизат собствениците на гори в едно землище. Заявлението се подава в земеделското министерство, което пък трябва в двумесечен срок да даде отговор.

Сеч и продажба на дървен материал

Освен разпоредителни сделки законът дава възможност на собствениците на гори да усвояват и ресурсите им. Това обаче става по редица правила. Тоест не може всеки да извика дървосекач, когато си поиска. На областно ниво на всеки десет години се изготвя план за развитие на горските територии, който включва всички имоти независимо от собствеността им. Въпросният план, освен че поставя конкретни цели за управление на горите и ловния ресурс, ги зонира и спрямо техните функции - стопански, защитни и т.н. След това за всички имоти, включително и частните, трябва да бъдат изготвени индивидуални планове и програми за управление, които също са със срок 10 години. Въпросните планове и програми се изготвят от лицензирани лица за сметка на собственика и се одобряват от горската агенция на регионално ниво. Именно в тези планове и програми са заложени допустимите дейности в имота и обемът на усвояваните горски ресурси - например 20% сеч. Едва след този план може да се наемат фирми, които да извършат сечта.

Възможно ли е строителство в гори?

Генерално строителство не е възможно без промяна на предназначението на гората. Но законът допуска няколко изключения, даващи възможност за учредяване право на строеж и без тежката процедура за промяна. В единия случай става въпроси за изграждане на пътища и техническа инфраструктура като стълбове на електроразпределителни дружества и др. Друга възможност е да се изграждат заслони, ферми за дивеч и рибарници, както и горски и ловни кантони, които обаче не включват помещения за настаняване.

Незаконна сеч в частен имот

Случаят на Александър е реален и не е единствен. Подобно на безстопанствените ниви, които често големи собственици приобщават и правят насаждения в тях, и горите, които не се наблюдават от притежателите им, стават обект на посегателства. В случая става въпрос за незаконно изсичане на гората. В такъв случай трябва да се сезират органите на реда. Често обаче се оказва, че сечта е извършена преди години, което затруднява извършването на всякакви действия.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qvd50491823 avatar :-|
    Костадин Иванов
    • - 4

    Така нареченият Александър да е наясно, че освен държавата всички зелени НПО са срещу него.

    Нередност?
  • 2
    vzoran avatar :-|
    vzoran
    • - 1
    • + 5

    Трябват две неща: горския фонд на частни лица да се увеличи десеторно до към 400млн. Дка. Да се увеличи бизнеса и дохода от декар за собствениците. Така пенсионер с инвестиция от 250 дка гори ще е обезпечен за 20 години. Отделно една мащабна кампания за залесяване ще е полезна за всички: горските, залесителите, природата... Това удържавяване е притеснително.

    Нередност?
  • 3
    selimpo41 avatar :-|
    selimpo41

    Продажба на държавата. Пропускате да кажете най-важното, тъй като и държавата пропуска да го каже, че гората която продавате трябва да е в съседство с държавна гора. Какво изилиза - трябва постоянно да следя кадастъра и да вадя скици само за да разбера, дали случайно съм станал съсед на държавна гора, след това трябва да участвам в сложни, дълги и скъпи оценки без никакви гаранции за нищо, и за какво, за да продам 1-2 декара гора. Това е замислено така, че да не работи, решение от горе, натрапвано на държавните горски предприятия, които нямат интерес да го правят, по-удобно им е да уреждат незаконни изсичания на горите на безпомощните стопани, отколкото да им придобиват горите и да си създават допълнителна работа.

    Нередност?
  • 4
    konstantinn avatar :-|
    konstantinn
    • - 3

    До коментар [#2] от "vzoran":

    400 млн. дка е близо 4 пъти площта на България, оземлителю.

    Нередност?
  • 5
    idn471010132 avatar :-|
    idn471010132

    До коментар [#] от "":

    400 млн. дка делено на 4 не са 111 млн. м2 км... УМНИКО....

    Нередност?
Нов коментар