Как да гласуваме

На тези избори може да упражним правото си на глас по два начина - чрез машина или бюлетина

Така изглежда хартиената бюлетина, с която ще се гласува на парламентарните избори
Така изглежда хартиената бюлетина, с която ще се гласува на парламентарните избори
Така изглежда хартиената бюлетина, с която ще се гласува на парламентарните избори    ©  Георги Кожухаров
Така изглежда хартиената бюлетина, с която ще се гласува на парламентарните избори    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Парламентарните избори на 4 април са първите от дванадесет години насам, които са редовни, а не предсрочни. За разлика от предишните избори, когато участваха 21 партии и коалиции, сега те са с девет повече. Значително по-голям брой са и кандидатите за депутати в партийните листи. Преди четири години те бяха 4718, а за тези избори - 6895. Това обаче не е единственото ново на тези избори.

Вот в условията на пандемия

Този вот се провежда в пика на епидемията от ковид и трябва да се спазват епидемичните мерки. Това означава, че в избирателните секции трябва да се влиза със защитна маска, а пред помещението и в него избирателите ще трябва да спазват отстояние от 1.5 метра. На избирателите, които не разполагат с маска, такава ще им се дава на входа на сградата, където се помещава избирателната секция. На входа на избирателната секция трябва да има дезинфектант, а повърхностите в помещението ще се дезинфекцират редовно. До машините за гласуване ще има дезинфектант, който ще се използва от избирателя, преди да гласува. Според препоръките на здравното министерство и указанията на ЦИК помещенията ще трябва да се проветряват редовно. Тъмната стаичка, където се попълва бюлетината, ще е без завеса, за да не се докосва от избирателите. За да се запази тайната на вота, входът ѝ трябва да е обърнат към стена. При гласуването избирателят трябва да покаже личната си карта, като я постави на масата пред секционната комисия, а те ще сравнят данните, без да я докосват.

За да бъде идентифициран, избирателят ще трябва за кратко да свали защитната си маска пред комисията, като спазва отстоянието от 1.5 м. Предвидено е химикалките, които ще се използват от избирателите за подписване, да бъдат подредени така, че избирателят да може да вземе една сам, без да има пряк контакт с членовете на секционната комисия. А след употреба използваната химикалка трябва да се дезинфекцира. Според Изборния кодекс при попълването на бюлетината трябва да се използва само син цвят. Ако тя е попълнена с друг цвят, бюлетината се счита за недействителна и гласът се губи.

Машини и бюлетини

За пръв път на тези избори ще може да се гласува по два начина - с хартиена бюлетина, а в секциите с над 300 избиратели и с машина. Броят на секциите, където може да се упражни правото на вот машинно, е 9390. Ако избирателят иска да гласува чрез машина, първо трябва да получи от секционната комисия карта, която да постави в устройството. На екрана ще се появят имената на партиите и кръгчета, в които избирателят може да отбележи предпочитанията си за даден кандидат от листата на съответната партия. Изображението е като хартиената бюлетина. След приключване на гласуването избирателят получава разписка, на която е изписано името на партията и името на кандидата, за когото е гласувал преференциално. Тази разписка след това се пуска в отделна избирателна кутия.

Машинното гласуване има само едно предимство от гледна точка на гласуващия - че не може неволно бюлетината да се направи невалидна. Машината не може да приеме вариант, в който например си натиснал случайно две партии. При хартиената бюлетина, ако например зачертаването излиза извън квадратчето, това може да е основание тя може да бъде обявена за невалидна.

В хартиената бюлетина предпочитанията за дадена партия и кандидат се отбелязват със знаците "Х" или "V". Ако знакът е различен, бюлетината ще бъде невалидна. Тя ще е такава и ако примерно отбелязването е в повече от едно квадратче, ако знакът е излязъл от очертанието или ако бюлетината е празна. Имената на партиите и коалициите са изписани отляво на бюлетината, а отбелязването на предпочитанието е в квадратчето с номера им. Номерата на кандидатите от съответната листа са отдясно и са в кръгче. Номерата на партиите и коалициите са от едно до 100, а номерата на кандидатите, за които може да се гласува с преференция, започват от 101. Важно е да се отбележи, че в бюлетината са изписани само имената на партиите и коалициите, а кандидатите са само с номера. Затова избирателят трябва предварително да знае номера на дадения кандидат от листата, за когото иска да гласува с преференция. Списъците с кандидатите за депутати са поставени пред избирателната секция, както и в тъмната стаичка. Преференциалният вот може да пренареди листата. Това може да стане, ако за даден кандидат са гласували поне 7% от подадените гласове за съответната партия. Водачът на листата не може да бъде изместен, защото той получава и гласовете за съответната партия, с които не е гласувано преференциално.

В бюлетината има и квадратче с "Не подкрепям никого". Подадените гласове с тази опция оказват влияние при определянето на избирателната активност, но не участват при отчитането на резултатите от вота. На предишните избори с "Не подкрепям никого" гласуваха малко под 88 000 избиратели.