🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вял интерес към гласуването с подвижна урна

Желаещите в София са само 1227 души от общо около 16 хил. болни и карантинирани

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Болните, карантинираните и изолираните в домовете си проявиха слаб интерес към възможността да гласуват с подвижна избирателна урна на парламентарните избори на 4 април. В сряда изтече крайният срок за подаването на заявления за гласуване чрез мобилна секция в общините, но желаещите да упражнят правото си на вот по този начин не бяха много. На този етап няма обобщени данни за броя на хората, които са заявили, че искат да гласуват по този начин.

Към момента според данните на единния информационен портал в тази група попадат около 130 000 души. В тази бройка влизат и децата и младежите под 18 г., които нямат право да гласуват, но въпреки това делът на хората, които не могат да излизат от домовете си заради COVID-19 изглежда внушителен.

По тази причина имаше опасения, че изборната администрация няма да може да се справи с осигуряването на необходимия брой подвижни урни, но ниският интерес от страна на избирателите значително улесни работата й.

Слабо в София

В София например, където броят на хората под карантина е най-голям - около 16 хил. по данни на РЗИ от края на миналата седмица, са пожелали да гласуват с подвижна урна само 1 227 души. Списъкът е изпратен на столичната РЗИ, която трябва да провери дали тези хора фигурират в регистрите на здравната инспекция.

Пред "Капитал" секретарят на Столичната община Венера Милова каза, че се предвижда в трите софийски избирателни района да се създадат около 46 мобилни секции, които ще обходят адресите на тези избиратели. По думите й на една секция ще се паднат максимум по 35 адреса. "От значение е дали на един адрес е само един избирател или са два-трима, както и отдалечеността на адресите един от друг", каза Милова.

Засега от Столичната община не могат да кажат дали партиите ще са в състояние да предложат хора за подвижните секции. Заради предположенията, че трудно ще се намерят желаещи да посещават домовете на заразени или потенциални вирусоносители, броят на членовете на такава секции беше намален на трима души. "Мислехме, че тези секции ще са повече и сега се надяваме партиите да се справят с намирането на членове за тях. Има хора, които ни се обадиха, че искат да участват като доброволци и ние сме дали имената им на партиите - ако имат трудности с попълването на съставите, да се свържат с тях, за да ги предложат.", каза още Милова.

В други областни градове - също

Подобна е картината и в другите областни градове. В Пловдив например са подадени 154 заявления за подвижна урна и според секретаря на общината Ангелина Топчиева в града ще бъдат създадени 6 мобилни секции. Оттам не разполагаха със справка за броя на карантинираните, хората в изолация и тези, които се лекуват по домовете си, но според единния информационен портал болните към момента са 6592, което предполага, че поне още толкова са в карантина. В Бургас, където около 7 500 души са на лечение в домовете си и карантинирани, заявления за гласуване са подали общо 214, за които ще бъдат осигурени 8 подвижни секции. "Смятаме, че те ще успеят да покрият всички желаещи да гласуват, които се намират на 150 адреса", каза председателят на РИК в Бургас Елка Стоянова. В Бургаска област мобилни секции ще има още в Айтос, Поморие и Руен, но избирателите под карантина от Созопол, Несебър, Приморско няма да могат да гласуват, защото там са подадени по-малко от изискваните заявления. Според промените в закона за извънредното положение подвижна секция може да се образува при подадени минимум 10 заявления.

От община Варна казаха за "Капитал", че са подадени 204 заявления за гласуване с подвижна урна. За тях ще бъдат създадени 5 мобилни секции - по една във всеки административен район в общината. "На 31 март следобед бяха проведени консултации с политическите партии за съставите на подвижните секционните комисии. Всички партии постигнаха съгласие за разпределение на местата в тях и поеха ангажимент да попълнят съставите им", поясниха от общинския пресцентър.

Сравнително малко са желаещите да гласуват с подвижни урни и в Русе и Плевен. В Русе са подадени 109 заявления при около 1300 с това право. Подготвят се три мобилни секции. Главният секретар на общината Димитър Генков не очаква да има проблеми при сформирането им. "Партиите са предложили хората си. Предвидили сме съставите на тези секции да са от по пет човека, така че дори и да има хора, които биха се отказали в деня на вота, те да са в законоустановения брой", каза Генков.

В Плевен са подадени само 58 заявления при около 1000 карантинирани, които ще могат да упражнят правото си на глас чрез 3 мобилни секции.

Защо има толкова малко желаещи

Трудно може да се каже защо толкова малко хора са заявили желанието си да гласуват с мобилна урна. Едно от обясненията най-вероятно е в изискването да подадат заявление до общината. Това ставаше по няколко начина - по факс, по имейл или чрез пълномощник.

Още при приемането на правилата за този начин на гласуване се знаеше, че хората, които се разболеят или бъдат поставени под карантина след 31 март, докогато беше срокът за подаване на заявленията, и 4 април, когато е вотът, няма да могат да гласуват. Говорителят на ЦИК Димитър Димитров обясни на брифинг в четвъртък, че причината за това е изискването на Изборния кодекс всеки един избирател на бъде записан в един избирателен списък. "За да се създаде избирателният списък на подвижната избирателна кутия, просто трябва да настъпи заличаване от предходния запис. Това изисква комуникация между местните власти, които по принцип създават избирателни списъци и горе-долу е три дни срокът, в който това може да се случи. Наясно сме с този проблем, но ЦИК не може да излезе извън предписаното в кодекса", каза той.

Заедно с това се появиха и още два казуса. Оказа се, че лишени от право на глас ще са и хората, които са поставени под карантина, но не са нито на постоянния си, нито на настоящия си адрес. Няма да могат да гласуват и тези, които са карантинирани на настоящия си адрес, но фигурират в избирателните списъци по постоянен. Срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес беше до 20 март и всички, които са били поставени под карантина след тази дата и не са подали заявление в общината за гласуване по настоящ адрес, също загубиха правото си да гласуват с подвижна урна.