🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дни преди изборите: Последните прогнози на социолозите

Преднината на ГЕРБ се увеличава значително, шест или седем партии ще влязат в парламента, но ниска избирателна активност може да промени коренно ситуацията

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С нов политически играч в лицето на Слави Трифонов и силна трета вълна на епидемията, която може сериозно да повлияе на изборната активност и резултати, тази година парламентарните избори са сред най-трудните за прогнозиране. Въпреки това дни преди деня на вота социологическите агенции са почти единодушни в резултатите от последните си проучвания.

  • ГЕРБ набират значителна преднина пред БСП - с между 6 и над 8% според различните прогнози, като разликата според повечето проучвания е нараснала осезаемо - с 3-4%, в рамките на месец. Интересен детайл е, че дори агенция" Афис", която обичайно клони доста на ляво в прогнозите си, сега дава също почти 8% преднина на ГЕРБ.
  • Слави Трифонов и формацията му "Има такъв народ" се очертава трета политическа сила с много близки резултати до ДПС в повечето проучвания, като фактор в това съревнование ще бъдат гласовете от чужбина. Тъй като партията обаче е нова и още няма твърд електорат, реалната подкрепа нея може да е много по-различна от прогнозите, като възможни са големи отклонения и в двете посоки - нагоре и надолу.
  • Поне шест партии имат значителен шанс да прескочат бариерата от 4% за влизане в парламента, като сред тях са и двете формации, които разчитат на протестен вот - "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!". Това би означавало по-широка представителност, наличие на истинска опозиция, както и по-разнообразни, макар и трудни възможности за потенциални коалиции - и управленски, и опозиционни.
  • Има шанс националистите да останат без представителност в следващия парламент. ВМРО според повечето проучвания е около ръба на 4-процентовата бариера, макар според повечето агенции да я прескачат. Ниска избирателна активност обаче може да ги декласира. Коалицията НФСБ-Воля остава под линията, макар че според някои проучвания в рамките на последните два месеца те успяват да мобилизират подкрепа до около 3%

Една от големите променливи в тази картина остава избирателната активност, от която ще зависи дали ще се сбъднат повечето от тези предвиждания. Този път тя ще се влияе най-вече от епидемията, която в момента се намира в поредна пикова фаза. Това според някои социолози може да възпре част от избирателите да стигнат до урните. Десетки хиляди души пък също няма да гласуват заради това, че са в карантина или изолация заради ковид - данните за това колко хора са поискали да гласуват с мобилни урни показват изключително ниска активност в тази група.

При ниска избирателна активност биха спечелили големите партии и тези с твърди ядра докато тези, които са по-близо до четирипроцентовата бариера и нямат добре мобилизиран електорат може и да изпаднат под нея. Това би означавало парламент с по-малко формации, ниска представителност, трудни управленски формули и вероятна нестабилност.

По-слабата активност би имала и ефект за резултатите на върха, защото значителна част от електората на социалистическата партия са възрастни хора, които са най-рискови за коронавируса и това може да накара част от тях да не гласуват. Именно с това от "Алфа Рисърч" например обясняват увеличената преднина на ГЕРБ пред БСП, която за месец се покачва от 5.3 на 8.3%. Всъщност не резултатът на ГЕРБ расте, а този на БСП спада, като друг фактор за това според агенцията е, че протестната формация "Изправи се! Мутри вън" успява да отмъкне част от периферните гласове за левицата.

Агенция "Тренд" също отчита известна ерозия в подкрепата за БСП от над 2% в рамките на месец, което разтваря по-широко ножицата между нея и ГЕРБ - почти 7% разлика. Почти 8% е преднината на ГЕРБ и според "Галъп".

Очакваната избирателна активност според проучванията варира в доста сериозни граници. "Афис" например сочи долна граница от 38%, което би било рекордно ниска стойност в най-новата история на България. При толкова слаба активност от агенцията прогнозират, че ВМРО и формацията на Мая Манолова могат да останат извън Народното събрание, а Слави Трифонов - да получи по-малко места от очакваното.

Около 46-47% от избирателите да гласуват са очакванията на "Меркет линкс" и 'Тренд", докато тези на "Алфа Рисърч" са по-високи - 51%, което е съпоставимо с активността от предходни избори. В същото време обаче от агенцията подчертават, че около 10% от твърдо решилите да гласуват според изследването имат голямо притеснение за сигурността си заради кризата с коронавируса. Други 36% имат известни притеснения. Всичко това може да доведе до значително по-ниско участие в изборния ден от декларираното, с което съществено могат да се променят посочените резултати на партиите, смятат от "Алфа Рисърч".

"Коронавирусът направи така, че в началото на кампанията имаше дори по-бодри очаквания за активност. Сега изборите попадат в най-високите точки или в платото, както говорят от Щаба, на случаите. Няма как да преценим точно каква ще е активността. Тя може да варира в много нестабилни параметри, много стабилно да варира", коментира Първан Симеонов тази сутрин пред БНР.

Политологът от агенция "Тренд" Димитър Ганев също признава пред "Нова", че "не знаем дали хората ще се уплашат да упражнят правото си на глас, защото нямаме опит с избори в пандемия".

Към факторите, които могат да променят очакванията на социолозите са и тези, които все още не са решили за кого да гласуват. Според "Алфа Рисърч" това са 1/4 от всички заявили, че ще идат до урните или 650- 700 хил. гласа, които ще отидат при една или друга партия според показаното в кампанията. По-консервативни пък са данните на "Тренд" според които нерешилите кого да подкрепят са около 15% от гласуващите. Макар и някаква част от тях да може изобщо и да не стигнат до урните, все пак става дума за няколкостотин хиляди гласа, които носят значителен потенциал за промяна на резултатите в една или друга посока.

Сред неизвестните, разбира се, е и вотът от чужбина, който социолозите не могат да обхванат. Данните от последните четири парламентарни избори показват, че броят на гласовете от чужбина е доста непостоянен - варира от 156 хил (през 2009 г) до 117 хил (през 2017 г), но делът на тези от Турция - традиционно насочени към ДПС, отчита сериозен спад за 12 години - от над 92 хил през 2009 г до под 33 хил на последните парламентарни избори. Така по-голямата част от вота от чужбина вече е от Западна Европа, САЩ и др., като се очаква този вот да подкрепи сериозно "Демократична България", гласове ще има и за ГЕРБ, а този път в битката за тях ще влезе и "Има такъв народ", който има добър потенциал да привлече протестен вот от чужбина.

Така в крайна сметка дори прогнозите на социологическите агенции в момента да звучат по силно сходен начин, има много трудни за предвиждане променливи, които могат да доведат до значително по-различни резултати.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    julesta avatar :-|
    julesta
    • - 5
    • + 1

    sans changement

    Нередност?
  • 2
    phn45703249 avatar :-|
    phn45703249
    • - 2
    • + 5

    Vote bravely, without fear, on 4th of April for your real choice.

    Нередност?
  • 3
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 3
    • + 1

    Съществената причина за актуалните щети е неправилното емитиране на пари.
    Тази държавна грешка създава условия за неограничени щети.
    Злокобен проблем е, че обществеността е с реално съгласие за запазване на вредната за всеки държавна грешка.
    За устойчиво обществено развитие е необходимо подобрено емитиране на пари.
    Всяка политическа партия, която е с реално съгласие за запазване на държавната грешка, подсигурява своя политически провал.
    Съответната политическа партия ще е с устойчив успех, ако провежда политика за подобрена емисия на пари.

    Нередност?
  • 5
    cmf1446637585478928 avatar :-|
    Petia Nikolova
    • - 2

    Е, за какво са тия агенции и прогнозите им като то вари го, печи го, все тия ще са на власт? Просто да се намират на работа. Определяща е платената им сума за обнадеждаващи приказки. Но все някога канапчето ще се съса.

    Нередност?
  • 6
    kucarov_ic avatar :-|
    kucarov_ic
    • - 1
    • + 1

    Колко трябва да си тъп за да гласуваш за Слави, Майчето, Иванов и сие, за да се надаш на нещо?

    Нередност?
Нов коментар