🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Възможен ли е "експертният" кабинет на Борисов

На етапа предложението на все още премиера се отхвърля от всички партии, които му трябват за мнозинство

Facebook / Бойко Борисов    ©  Facebook / Бойко Борисов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Предлагам ви мир, да сложим експертите, които да поемат отговорност и до декември да положим максимално усилия да излезем от пандемията и да тръгнем нагоре", каза Борисов. Изявлението на премиера беше направено пред джипа, който му осигури на три пъти победа - на европейските, на местните и на парламентарните избори, но с тази разлика, че сега не успя да му осигури излаз към властта.

От изявлението на Борисов не стана ясно дали офертата му към останалите политически сили е въпросното експертно правителство да се направи с мандата на ГЕРБ, която като победител във вота, първа ще получи мандат да състави правителство, или Борисов би подкрепил такъв кабинет с мандата на друга партия.

Невъзможната оферта

До това предложение се стигна след като станаха ясни резултатите от изборите и се разбра, че ГЕРБ няма вариант да управлява в коалиция подобната сегашната. В новия парламент ще има шест политически сили, но нито една от тях поне в публичните си заявки досега не припознава досегашната управляваща партия като свой евентуален партньор. Това обаче изглежда малко възможно.

От очертаващата се конфигурация на формациите, които влизат в новия парламент не изглежда да има много опции, които да съставят подобен кабинет. Всъщност те са само две и решаващият глас е на БСП, която е другият най-голям губещ от парламентарните избори след формацията на Борисов. Едната е ГЕРБ да се опита да сформира експертен кабинет с помощта на ДПС и социалистите. Според резултатите на база на 72% от обработените от ЦИК протоколи ГЕРБ ще има 75 депутатски места, ДПС - 26, а БСП - 43. (Изчисленията са без ВМРО, които към този момент са под 4-процентовата бариера за влизане в парламента) Сборът депутати на трите партии е 144 и едно евентуално правителство, подкрепено от тях, би имало стабилно мнозинство в парламента. Този вариант обаче изглежда малко вероятен, защото изгледите социалистическата партия да даде подкрепата си за такова правителство е нищожна.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изключи категорично някакво взаимодействие в новия парламент както с ГЕРБ, така и ДПС. "Няма да подкрепим никакво правителство, предложено от ГЕРБ, със или без Борисов, от експерти или от политици" заяви Нинова днес и се обяви за широка анти-ГЕРБ коалиция в бъдещия парламент.

От ДПС засега не са коментирали официално предложението на Борисов и според членове на ръководството на партията то все още не е обсъждано. Неофициално обаче от движението твърдят, че поне засега не възнамеряват да участват в такова правителство, въпреки че по време на протестите срещу кабинета на Борисов миналото лято именно от тях дойде предложението за съставяне на експертен кабинет, който да поеме управлението до парламентарните избори. Освен това ДПС има опит с такъв кабинет, когато в края на 1992 г. с техния мандат беше съставено експертното правителство на Любен Беров, което освен на ДПС, се ползваше с подкрепата на тогавашните депутати от БСП и част от СДС. Споменът за него обаче не е в полза на формулата "експертен кабинет" предвид размитата отговорност на политическите сили, които тогава го подкрепиха.

Мнозинство около "Има такъв народ"

Вторият вариант - правителство около втората политическа сила "Има такъв народ" също изглежда труден, но за разлика от този около ГЕРБ, има значително по-големи шансове. При все още не окончателните резултати формацията на шоумена се очертава да има 52 депутатски места и би могла да се опита да сформира анти-ГЕРБ кабинет с подкрепата на досегашните извънпарламентарни опозиционни политически сили. Коалицията около бившия омбудсман Мая Манолова "Изправи се! Мутри вън!" засега може да разчита на 14 депутати. Техните гласове не са достатъчни за сформиране на мнозинство, но един евентуален кабинет на "Има такъв народ" би могъл да получи подкрепата на депутатите на "Демократична България", които към този момент имат 29 народни представители. От обединението категорично изключват влизането в някаква конфигурация с ГЕРБ, ДПС и БСП, но биха могли да подкрепят анти ГЕРБ мнозинство срещу изпълнението на програмата им, която предвижда реформи в ключови сферите като например съдебната система и държавната администрация. Сформиране на такова мнозинство обаче отново минава през евентуална подкрепа на БСП. Тази конфигурация от четирите политически сили също има стабилно мнозинство в парламента от 138 депутати. Математическата сметка е лесна, но политическата е доста по-трудна.

Дали в следващия парламент ще има терен за някакъв вид партньорство, предвид червените линии, които си поставиха всички партии по време на предизборната кампания, ще стане ясно още когато се свика новият парламент. Тогава ще трябва да бъде избран председател на Народното събрание, спечелилата изборите формация - ГЕРБ, ще трябва да го предложи. Новият парламент трябва да бъде свикан от президента до един месец след като от ЦИК обявят официалните резултати от парламентарните избори. След това започва процедурата по връчването на мандат за съставяне на правителство от президента. Първи ще го получи спечелилата изборите партия - ГЕРБ. Ако партията на Борисов не успее да сформира кабинет, вторият мандат ще отиде при партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". А, ако и тя не успее, шанс да се опита да състави правителство има трета политическа сила, но президентът Румен Радев трябва да избере коя да бъде тя.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 8

    Капитал, не ви ли втръснаха елементарните калкулаторни парламентарни сглобки и вулканизации?

    Тая кашониада изобщо не работи. Ако ДПС не стоеше зад кулисите на Борисовото правителство и без коалиционно споразумение, само патриотите щяха ли да го опазят 4 г с един-единствен глас мнозинство?
    Хайде да пораснем.

    Когато нещо се руши - дали свинарник, катедрала или крепост - се вдига невъобразим прахоляк. Свидетели сме на сриването на Бастилията Борисов.
    И сме насред пепеляка от рухването му.

    В тая политическа мъгла най-вероятно ще се пръкнат политхермафродитни ексцесии, когато програми, манифести, декларации (и единствените 10 т. на Дългия) ще се забравят, за да може да се осребри присъствието във властта. И тъй като ще е закратко, трупането трябва да е интензивно.

    Задаващата се политическа тулуменда за познавачите на българската история 1:1 наподобява управлението на Стойчо Мушанов от Народния блок (1931-1934 г) То е било такава противоестествена мешавица от леви, десни и средни далавераджии и властогони, че царят вдига ръце и организира военния преврат от19 май 1934 г, и оттам до смъртта му България е управлявана от безпартийни правителства.

    Моля, погледнете на снимката горе продавача на джипа в мобиле.бг, както се гъбаркат с Баце.
    Сложете му едни очила с дебел диоптър и аналогията с Тато след пленума ще е 100%.

    Този човек вече не става. Той досади на българите и унизи западните си "партньори". Неговите игри са елементарно предвидими, а защитата на издънките му разголва механизмите на овладяната държава.
    Борисов не е нужен вече никому.
    Както преди него кукловодите му се отърваха и от дуетния му партньор Шиши.

    А когато се слегне пепеляка от рухването на Борисов и изнесат от арената труповете на новите политически гладиатори, които сега се зъбят един на друг и правят страшни физиономии, ако е рекъл Бог, в празното ще се появят истинските консервативни и либерални формации.

    А дотогава - бира и пуканки.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    Като се извинявам за повторното влизане, правя го, за да пейстна един
    невъзможен тук анализ по горната тема на Петьо Цеков. Елегантен, задълбочен и едновременно ироничен, четящ се на един дъх:

    https://www.segabg.com/category-observer/sedem-osem-i-shte-sa-padnali

    Нередност?
  • 3
    knb avatar :-|
    Кнб
    • - 5

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Прекалено оптимистично.

    Всъщност ГЕРБ и БСП бяха свалени от власт с помощта на биологическо оръжие. По време на война. За да няма просперираща България. Бойко Борисов така и не разбра правилата на играта Ковид. В следващите дни, тъй като ББ няма шанс за съставяне на правителство, ще видим разък спад на активните случаи, поради следвоенното уволнение от активна служба на доброволците под карантина. Също както след изборите в САЩ, когато по чудо започнаха да го минават много леко или в къщи над 95 процента. 2000 младежи на ден могат да всеят страх до дъното на костите на застрашените при настоящото лечение хора. Вместо да търси симуланти Бойко търсеше безсимптомни, леко симптомни и хремави.

    И сега ако тръгне да прави правителство по някакъв начин волнонаемните ще заемат место в армията на четвъртата вълна. Ако ББ беше разбрал правилата на ковида щеше да наложи правилата на Орбан: независимост от външни "здравни" власти, особено при доставка на медикаменти и забрана на избори, докато войната със средства за масово унищожаване не свърши.

    Нередност?
  • 4
    mockinbird avatar :-|
    Vladimir Lyubenov
    • - 9
    • + 1

    Следва: ръст на безработицата, намаляване на реалните доходи и заплати, намаляване на чуждте фирми/инвестиции до нула.
    Следва: взрив на Ковид19, поява на маки и големи истински човешки трагедии с болници и клиники в малки и големи гнезда на зараза навсякъде.
    Всичко това следва веднага. В момента.
    Обедняването, дърпането назад винаги е била истинска, универсална и основополагаща цел на всички червени клики и техни организации под друго име като ДБ. Безпомощни сами, от три парламента насам те успяват да организират съдружия "всички срещу Герб". По всякакъв начин, с всички средства - дори с цената на собствения си труп.
    Да де, ама колко време мислите да издържи стртегията за обедняване и насъскване на всички срещу нормалните? Миналия път с орешарски - една година. Сега колко? Я вижте какво ви написах в началото. Да, знам, че основната доктрина на Сталин, Маркс и Москва е обедняването и революционната ситуация - само че сега аз съм тук, а и ние съвсем не сме ония хора, които бяхме. Ние всъщност заживяхме по-добре, другари. По весело заживяхме. Наистина. И вие вече не можете да продължите с ОНОВА и с ТОВА.
    Ами, Герб. Герб ще се отдръпне сега, веднага от отговорността за това, което предстои. Щото други са на власт вече, нали. Нека се оправят. Президента ще свика парламент веднага, един час след като ЦИК обяви официално резутатите. Следва една седмица преговори за мандат на Герб, една седмица Слави - и служебно правителство. Какво е толкова важното и лелеяното за 3 месеца правителство на Москва - предстои да разберем. Просто моля за съответните сигнали в прокуратурата за тези 3 месеца, ако нещо нали. Че Радев мое да се окаже много възбуден от сбъдването на мечтата на Москва в тоя смисъл.

    Нередност?
  • 5
    chitatelsz avatar :-|
    Читател
    • + 2

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Колега, не е ли парадоксално, че градската десница у нас се идентифицира с левите в Щатите?

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    До коментар [#5] от "Читател":

    Парадоксално е, разбира се. За това горе говоря за хермафродитна мешавица. В класическите постановки дясното е консервативното, а лявото - либералното. Нашенското ДБ са меланж от неолиберали-троцкисти (Да, БГ), зелени (леви по дефиниция) и крайни монетаристи (наследниците на Командира).
    Американската Демократическа партия е тамошната лява партия, в която Бърни Сандърсовото крило представлява крайната левица, до чиито разбирания никоя класическа комунистическа партия от най-силните си периоди не е достигала.

    БГ градската десница няма нищо общо с понятията, с които се свързва дясното. Тя обра интелигентския протестен вот. По-семплите протестъри гласуваха за Дългия.

    Нито едните, нито другите ще ни измъкнат от блатото.
    Дори си мисля, че с некомуникативността и самовлюбеността си ще налеят вода в мелницата на Борисов населението да се сети за него с умиление като народняк и стабиляга.
    Заогледани в носа си и Слави, и Ицо смятат, че този абсолютно неочакван от тях резултат вече им е малко и ще дърпат за предсрочни.
    Но вероятно междувременно ще са разколебали в способностите си фризьорките и автотенекеджиите от Виена до Детройт и деснеещети се младоци.

    Нередност?
  • 7
    mockinbird avatar :-|
    Vladimir Lyubenov
    • - 1

    Знаем още и че Радев тоест руските сили, ще разтягат и отлагат докато не насрочат изборите в дата между 15-ти и 20-ти август. :)) . Е, и кво от това? Втори служебен кабинет. Е, и кво от това? :)) . Обедняване, взрив на Ковид19. Да де, кво от това :))? На шапката ми.
    И няма никак, ма никак да успеете да вържете всичко на Борисов, щото той ще управлява в оставка само до май, пряко ваши сили началото на юни.

    Нередност?
  • 8
    absent avatar :-|
    Абсент
    • - 1

    На тези избори се видя колко много хората обичат Борисов. Нормално, Господ е създал мазохистите също!

    Нередност?
Нов коментар