🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Резултатите от изборите: уравнение с шест (не)известни

Слави устойчиво е втори след ГЕРБ и взима една трета от вота в чужбина, а ВМРО не влиза в парламента

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бъдещата конфигурация на силите в Народното събрание започва да придобива очертания при около 77% преброени протоколи от вчерашните парламентарни избори. Най-важните моменти са в общи линии пет и е крайно невероятно да се променят до излизането на окончателните резултати:

  • На първо място в изборите се очертава да е ГЕРБ с резултат около 26% от подадените гласове. Победата на Бойко Борисов обаче ще е пирова, тъй като този резултат ще направи перспективата за сформирането на правителство от изключително трудна до крайно невероятна. Единственият начин за излъчване на нов кабинет в рамките на това правителство ще е БСП или някоя от големите протестни формации да се отметнат от предизборните си обещания да не се коалират.
  • БСП губи позицията си на втора политическа сила за сметка на "Има такъв народ" на Слави Трифонов, която към обед печели около 18.1%, изпреварвайки "столетницата" с около 3.2%.
  • "Демократична България" отбелязва безпрецедентно висок резултат от близо 10% и за първи път от години има резултат, съизмерим с вечния "баланьор" ДПС.
  • ВМРО, която е досегашния коалиционен партньор на ГЕРБ и по прогнозни данни се движеше около границата от 4% за влизане в парламента, за момента получава само около 3.5% и остава "под чертата". Това допълнително ще усложни мисията на Борисов при опитите да сформира експертен кабинет. Позитивни промени в подкрепата за ВМРО до края на преброяването едва ли трябва да се чакат, тъй като партията на Каракачанов не се радва на особена подкрепа зад граница.
  • За сметка на това протестната формация "Изправи се! Мутри вън!" на Мая Манолова твърдо се движи около 5% подкрепа, което й гарантира влизане в парламента. Прави впечатление, че партията БНО, която представлява интересите на избягалия в Дубай хазартен бос Васил Божков, се приближава по резултат до ВМРО и отбелязва подкрепа от около 3.1%.

Така най-общо казано, може да се каже, че ще имаме фрагментиран парламент с шест политически сили, като първата от тях има неголяма преднина от около 8%, втората и третата са със сравнителни изравнени сили, както и четвъртата и петата.

Прави впечатление структурата на вота на българите в чужбина, които демонстрираха безпрецедентна избирателна активност, а някои от тях дори не успяха да подадат своя глас заради приключване на изборния ден. Огромната подкрепа сред българската диаспора отива при Слави Трифонов, за когото отиват над 30% от гласовете, следван от "Демократична България" с около 17.6%.

Така двете формации обират около половината от задграничния вот. Изненадващо нисък е резултатът на ДПС (около 13.4%), който най-вероятно се обяснява с противоепидемичните мерки и твърдия локдаун, наложен в съседна Турция. В борбата за гласовете на емигрантите ГЕРБ се класират едва четвърти (около 8.7%). Интересно е да се отбележи, че до нейния резултат в чужбина се доближава националистическата формация "Възраждане", подкрепена от около 7.4% наши сънародници. Изненади по линия на задграничния вот едва ли могат да се чакат, тъй като ЦИК вече е обработил над 98% от протоколите.

Освен от българите в чужбина основната подкрепа за "Има такъв народ" на Слави идва от областите Плевен, Русе, Велико Търново и Стара Загора, които се очертават като основни твърдини за формацията. Все пак партията получава сравнително равномерна подкрепа между 15 и 18% във всички други региони с изключение на Кърджали, който и този път си остава крепост на ДПС.

Освен там Движението за права и свободи от своя страна отбелязва традиционно доминиращ резултат в областите Търговище и Разград. Партията печели силна подкрепа също така в районите на Смолян, Шумен и Силистра. За сметка на това в смесения Хасковски регион губи от ГЕРБ и отбелязва сравнително изравнен резултат с БСП. Социалистическата партия от своя страна се очертава да спечели убедително само в съседния регион Ямбол, където според междинните резултати получава около 27% от подкрепата на гласоподавателите.

Подкрепата за "Демократична България" очаквано е съсредоточена в големите градове и най-вече в София, както и сред българите в чужбина. На територията на столицата формацията побеждава ГЕРБ, като според междинните резултати получава над 29% подкрепа в 23-ти МИР и над 24% - в 24-ти МИР. Сред емигрантите вотът за "Демократична България" е около 17.5%.

Като изключим София-град обаче, цяла Западна България е доминирана от ГЕРБ. В целия регион управляващата партия получава над 30% от вота на гласоподавателите, като шампион е Благоевградска област с около 41.5% подкрепа. Други региони, в които формацията на Борисов се представя силно, са Хасково, Ловеч, Габрово, Сливен и Силистра.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    knb avatar :-|
    Кнб

    [#1] Тъжни години очакват България и българите. Години на робство към вкруса, който без мерки не е повече от грип. Години, в които дори няма да може да дишаме чист въздух, заради парите, които обещават да дадат от някъде си срещу разрухата на всичко българско. Пари за унищожаването ни като народ. Отпуснати срещу непосилни условия, срещу приемането
    а унищожаващи ни конвенции. Очаква ни правителство дошло с използване на биологическо оръжие насочено срещу елементарните ни права: да дишаме чист въздух, да отказваме да експериментират с тялото ни, да се срещаме с близките ни, да празнуваме и се веселим. Дай да видим дали по чудо доброволците младежи с ковид няма да паднат като случаи, както стана при изборите на Тръмп и оредизборната му вълна. И всичко това защото няма сила да накара Кунева и Борисов да преговарят. Няма сила да накара Борисов да намери заместник, нито Кунева да се откаже от едноличния характер на партията си. Истина е че Бойко, както каза Туск, допусна много грешки. Не само лични че да могат да го шантажират. Предаде лева, като подписа некролога му, с което стана напълно ненужен и заменим за Брюйсел. Постави здравен министър, който го провали, когато трябваше да постави на негово място генерал от разузнаването а не лекар. Продаде даже правото ни да си купим лекарства, които ни трябват да оживеем. Създаде заинтересована от вируса прослойка и дири ѝ даде власт. Абсолютна власт. И естествено, колко му е да се намерят заразени младежи с политическа цел. Особено след като им се обещават привилегии на преболедували.

    Е, това е. Да си покрием главата и лицето като примерни слуги на господарите ни и за траурното шествие на просперираща България със свободен народ. А ако не искаме да си покрием поне лицето, за едни пари ще ни го покрият. Все пак въздуха вече не е български а на печатащите пари. Зелени сделки и зелени пари.

    Нередност?
Нов коментар