🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Борисов предложи депутати назаем на Трифонов, още непланирани бюджетни разходи

И още: Кабинетът одобри отстъпките за летище София, САЩ очакват спад на цената на петрола

Facebook / Бойко Борисов    ©  Facebook / Бойко Борисов

Изборните страсти разбираемо отказват да стихнат с окончателните резултати и естествено се пренесоха на полето на коалиционната комбинаторика. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изстреля арсенал нови идеи като (да, за пореден път!!!) конституционни промени. А също и нова екзотична сглобка, при която да праща свои депутати като крепостни роби да подкрепят "Има такъв народ" в съставяне на тяхно правителство. Неясната оферта като че ли беше отхвърлена, тъй като също в първа изява след изборната нощ Слави Трифонов лаконично коментира във фейсбук профила си: "Има много ясна законова процедура, упомената в Конституцията, и ние съвсем логично я спазваме и вървим по нея."

Междувременно правителството сякаш прави всичко възможно да консолидира гнева на опозицията, като въпреки острите реакции на опозиционните партии взе вече анонсираното решение да отложи таксите на концесионера на летище София за десет години.

В по-рутинен план Министерският съвет продължи и с непланираните разходи. Отпускат се още 46.4 млн. лв. за допълнителни над 1.5 млн. дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer. Също така кабинетът е решил за 34.5 млн. лв. трансфер към общините за работата с деца и ученици от уязвимите групи. Към март бюджетът вече е на над 650 млн. лв. дефицит, което вече поражда притеснения, че може да се наложи ревизия от новоизбрания парламент, ако заработи, или от евентуален следващ. Все пак успешното финализиране на летищната концесия с отстъпки ще донесе 550 млн. лв. първоначално плащане, което би било глътка за фиска.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Борисов бил готов да отдели 10 "дежурни депутати" да подкрепя кабинет на Трифонов

Три дни след като предложи експертен кабинет на всички партии в парламента, премиерът Борисов излезе с нова оферта по време на заседанието на кабинета - да подкрепи с "10 дежурни депутати" кабинет на втората политическа сила "Има такъв народ", ако тя "си поеме отговорността" и състави кабинет. Математиката на лидера на ГЕРБ обаче не е съвсем ясна, тъй като формацията на Трифонов заедно с тази около Мая Манолова и с "Демократична България" ще имат заедно около 101-102 мандата и 10 депутати на ГЕРБ не стигат за мнозинство. Ако пък трите партии все пак решат да приемат подкрепа от БСП, заедно биха имали над 140 депутати, което прави подкрепа от ГЕРБ излишна.

В крайна сметка Борисов заподозря, че кабинет с мандат на Трифонов няма да се излъчи, а "играта най-вероятно ще бъде да се предизвика още хаос". Изявлението му идва след потвърдения отказ на всички партии над 4-процентовата бариера (без ДПС) да подкрепят каквото и да е следващо управление на ГЕРБ. Новите играчи в парламента освен това не желаят и съвместно правителство с БСП. Така най-вероятно няма да може да се формира мнозинство и президентът ще трябва да насрочи нови избори и да назначи служебно правителство - сценарий, който Борисов всячески опитва да избегне.

Кабинетът одобри отстъпката за таксите от концесията на летище София

На последното си заседание преди новия парламент, в който ГЕРБ губи властта, кабинетът на премиера Бойко Борисов гласува финално бъдещето на концесията на летище София. Дружества на базирания в Париж фонд Meridiam в партньорство със строителя Strabag (1%), обединени в софийската компания "Соф кънект", си издействаха да не плащат концесионно възнаграждение през първите 10 години, а да платят въпросните 245 млн. евро през последните 35 години на договора.

Конкурсът за столичната аерогара се развива вече почти три години, но е на фокус на публика и опозиционни политици от месец, когато стана известна огромната отстъпка към концесионера от досегашните управляващи. Официално управляващите не бяха анонсирали кога смятат да гласуват допълнителния анекс към договора. Действието се чакаше от седмици, но заради шума и изборите го отложиха. И в първия удобен момент след вота го гласуваха. Ходът от днес е само върхът на айсберга на масирана подкрепа от властта за този кандидат-концесионер.

САЩ очакват спад на цената на петрола

Цената на петрола ще намалява до края на годината, прогнозира американската Администрация за енергийна информация. През март средната цена на сорта брент достигна 65 долара за барел. Това е ръст от почти 100% на годишна база. Очакванията на експертите на базата на търсенето и прогнозите на ОПЕК+ през второто тримесечие са, че цената ще се задържи около 65 долара за барел, но през втората половина на годината ще се понижи до 61 долара за барел.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

Ако погледнем отзад напред, ГЕРБ е най-малко нехаресваната партия - седемдесет и няколко процента не я харесват. Но пък Мая Манолова 96% не я харесват, Христо Иванов 90% не го харесват... Щом не харесвате ГЕРБ, СДС и Патриотичния фронт, управлявайте, за да видите как е, лесно ли е...

Бойко Борисов пред министрите на заседание на кабинета в сряда
Бойко Борисов пред министрите на заседание на кабинета в сряда

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Нови 4004 случаи на COVID-19 са отчетени в страната за последното денонощие. Положителни са 22.8% от изследваните тестове. Активните случаи към момента са 70 757, като броят на хоспитализираните е 10 355, а 755 от тях са в интензивни отделения. За изминалите 24 часа са регистрирани 132 смъртни случая и 2759 оздравели. Поставените дози ваксина са 9586.

В столичната болница "Св. Иван Рилски" от днес работи първият специализиран кабинет за ваксинация срещу COVID-19 на хора над 65 г. Той ще приема пациенти от 10:00 до 16:00 ч., като за момента са налични само ваксини на AstraZeneca. За да се избегнат струпвания на хора, ваксинирането ще става след предварително записване на телефон 0885 94 73 50.

Правителството отпусна 46.4 млн. лв. за закупуването на 1 533 037 допълнителни дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. Количествата бяха предоставени, след като ЕС реши да компенсира държавите, които не поръчаха достатъчно през есента. Кабинетът реши още, ако извънредната епидемична обстановка бъде удължена след 30 април, да бъдат осигурени условия за продължаване на заплащането на допълнителните 1000 лв. месечно за медицинския и немедицинския персонал на първа линия, както извънредните средства и за поставянето на ваксини.

Оксфордският университет спира с клиничните изпитания върху деца на разработената съвместно с британско-шведската компания AstraZeneca ваксина срещу COVID-19, предава France Presse. "Макар да няма притеснения относно сигурността на педиатричните клинични проучвания, очакваме допълнителна информация от MHRA (британския лекарствен регулатор - бел. ред.) относно редките случаи на тромбоза/тромбоцитопения, които бяха открити при възрастни, преди да продължим с ваксинациите в рамките на проучването", се посочва в комюнике на университета. MHRA разследва сигналите за съсиреци при имунизирани с препарата пациенти. Във Великобритания бяха установени 30 такива случаи, в т.ч. седем смъртни, от общо 18 млн. инжектирани дози ваксина.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) ще започне следващата седмица разследване дали клиничните изпитвания на руската ваксина "Спутник V" отговарят на световните етични и научни стандарти, пише Financial Times. Според източници на изданието ЕМА ще проучва дали са спазени всички норми, дали е имало натиск върху участниците в проучванията и дали наистина са доброволци.

Турция отчете нов рекорд в броя на новозаразените за денонощие - 49 584. От началото на пандемията в страната са потвърдени общо 3.58 млн. случаи, което я нарежда на осмо място в света по този показател. Заради растящата заболеваемост турската Дирекция по религиозните въпроси (Диянет) отмени общите молитви (теравих намазъ), които се провеждат в джамиите по време на постите през свещения месец Рамазан всяка вечер след ифтара. Преди това правителството бе обявило, че през Рамазана ресторантите ще бъдат затворени, но джамиите ще бъдат отворени за общите молитви. Макар да няма официални съобщения в тази посока, в страната се засилват спекулациите, че е възможно да се премине към пълен локдаун.

Германия отбеляза рекорден минус в бюджета си през 2020 г. заради пандемията - 189.2 млрд. евро. Това е първият бюджетен дефицит от 2013 г. и най-големият от обединението на Германия преди три десетилетия, съобщи Федералната статистическа служба. Държавните разходи са нараснали с 12.1% до 1.7 трлн. евро заради мащабните мерки на правителството за компенсиране на ефекта от месеците локдаун, а данъчните приходи са се понижили с 3.5 %до 1.5 трлн. евро. От екипа на Ангела Меркел обявиха днес, че канцлерът застава зад призивите за кратък и по възможност национален локдаун, след като усилията за овладяване на заразата са безуспешни от месеци.

Полша удължава срока на ограничителните мерки до 18 април, съобщи здравният министър Адам Недзелски, като посочи, че 90% от всички новорегистрирани случаи са с т.нар. британски вариант. По думите му към момента е зает около 80% от капацитета на болниците, а опасенията на правителството са, че след още седмица данните за заболеваемостта може да отбележат нов скок заради отминалите великденски празници. Така в страната остават затворени детските градини, търговските центрове, хотелите, кината и магазините.

Отварянето на търговските обекти и сектора на услугите в Унгария ще започне, след като страната успя да ваксинира над 25% от 10-милионното си население с поне една доза от ваксините срещу COVID-19, обяви премиерът Виктор Орбан, цитиран от Reuters. Миналата седмица Унгария отбеляза рекорден ръст на жертвите на COVID-19, а лекарите заявиха, че болниците изчерпват капацитета си и сигнализираха, че властите може да бъдат принудени да отложат отварянето на икономиката.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Без кресло за Урсула фон дер Лайен на срещата на ЕС и Турция

Обещания за нов ангажимент на Европейския съюз към Турция и протоколен проблем, предизвикал и критики, и шеги, белязаха срещата на ръководството на ЕС и президента Реджеп Тайип Ердоган. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел все пак заявиха, че новите планове за засилване на сътрудничеството могат да се осъществят само ако Турция се придържа към международните стандарти за човешките права, които тя самата е приела.

В медиите и в социалните мрежи се появиха и коментари след видеоклип, на който се вижда как за Фон дер Лайен не е предвидено кресло до Ердоган, където седна Шарл Мишел. Впоследствие председателят на Еврокомисията се настани на диван, на няколко метра от тях, а срещу нея от турска страна беше външният министър Мевлют Чавушоглу. Камерата улавя объркването на Фон дер Лайен, на която впоследствие е посочен диванът - тя не разбира къде би трябвало да седне, докато Ердоган и Мишел се разполагат на местата си, и изразява това гласно.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Кмет на каварненско село от ГЕРБ се оплака, че е пребит заради изборния резултат

Изборите освен идеологически сблъсъци между политическите сили са предизвикали и вътрешнопартийна битова саморазправа. Поне за това свидетелства кмета на с. Белгун Благомир Станев в жалба до Окръжната прокуратура - Добрич. По думите му той бил поканен да празнува победата в офиса на ГЕРБ в Каварна, но вместо това бил пребит заради познанството му с координатора на ДПС в морския град, разказва сайтът ProNewsDobrich. В селото ГЕРБ-СДС получава 46 гласа, докато ДПС - 11.

По разказа му председателят на Общинския съвет Йордан Стоянов подканял един от присъстващите - Илиян Събев, да се гаври със Станев.

Пред "Сега" Стоянов отрича да е присъствал на такава случка, която според него е провокация, а срещу пребития кмет се води разследване за изнудване. Той също така потвърдил, че се познава с бизнесмена Илиян Събев, който "работи в туристическия бранш", но отхвърлил възможността същият да е участвал в побоя. Местната прокуратура е назначила проверка по жалбата на кмета.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    beky avatar :-|
    1999
    • + 1

    Борисов вероятно живее на друга планета, щом продължава с традиционните с и лакърдии, че ако краденето, продължава да се радва на небивала подкрепа.
    Банкянецът определено е показал, че не може да реагира адекватно при стрес, но преди да стане мутра поне между мачлетата и филиите с мас трябва да е стъпвал на училище и да е понаучил аритметичните действия от първи ред - събиране и изваждане.
    Според данните от ЦИК за мафията му са гласували 803 хил. държавни и общински чиновници, милиционери, концесионери, цигани, моми, багеристи, грейдеристи, асфалтаджии, санираджии и техните собственици.
    Останалите 5 914 хил. българи видимо не го дишаме.

    Нередност?
  • 2
    ask16174436701044842 avatar :-|
    Тор

    От заглавията на статиите на " Капитал" ми става ясно, че това е един независим новинарски сайт.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-?
    D-r D

    Айде, Ердоган е турчин, а що за мъж е белгиецът, който сяда в присъствието на дама?
    Във висшия протокол няма волности и недоглеждания. Има принцип на равнопоставеността: срещу президента трябва да застане равностойна фигура. Е, Шарл е решил, че той е тази фигура и се е тръшнал на стола вместо Урсула.
    Или Реджеп трябваше да викне и председателя на Межлиса, за да има раднопоставен на Шарл ли? И да ги посрещне в кино залата?

    Нередност?
  • 4
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Въведеното неправилно емитиране на лева причинява неограничени щети. Тези щети създават недоволство към правителството.
    Грешката при ползване на лева е съществената причина за политическия провал на правителството на Бойко Борисов.
    Партия ГЕРБ е с намалени гласове в изборите за 45-то Народно събрание като последица от неправилното емитиране на лева.
    При запазване на държавната грешка е невъзможно да се спаси Република България от нови щети.
    Защо партия ГЕРБ е със съгласие с вредната за всеки държавна грешка?

    Успешното управление на Република България е възможно при подобрено емитиране на лева.

    Нередност?
Нов коментар