🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Училища и магазини отварят от понеделник, няма напредък за мнозинство за ново правителство

И още: Роденият в България Влад Тенев попадна сред милиардерите на Forbes, Джанет Йелън призова водещите икономики да продължат със стимулите

   ©  Цветелина Белутова

Четвъртият ден след изборите не донесе повече яснота дали и кои партии биха влезли в следващо управление. От всички шест партии най-мълчаливи за плановете си са формациите на Слави Трифонов и Ахмед Доган. Денят донесе хоризонт за родители и търговци: училищата отварят за малките ученици и ротативно на две седмици за по-големите, а хипермаркетите вероятно ще работят изцяло.

В света основната тема е началото на дебата как да се облагат мултинационалните компании в развития свят, като САЩ дори предлагат минимален данък печалба от 21%. Но засега промяна не приближава, а по-скоро е на ниво начало на разговори.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Учениците се връщат в клас от 12 април, очаква се отваряне и на големите магазини

Учениците от 1 до 4 клас се връщат в училище от 12 април. Тези от 5 до 12 клас ще продължат да се ротират за присъствено обучение по график, а студентите ще се обучават присъствено само за практическите занятия, съобщиха от щаба. Първо присъствено ще са учениците от 7, 8 и 10 клас, от 26 април ще застъпят тези от 5, 9 и 12 клас, а от 17 май - от 6, 7 и 11 клас. Учебните центрове остават затворени до края на април.

В новата заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов има няколко ключови промени:

  • От понеделник всички магазини вече могат да работят, като допускат 1 човек на 8 кв. метра.
  • От 12 април ресторантите могат да работят с половината от капацитета си (досега отворени бяха само градините).
  • Моловете ще отворят от 16 април. Същата е датата и за казината, които ще могат да работят при 50% капацитет.
  • Нощните барове отварят от 29 април на 50% от капацитета.

ГЕРБ няма да предложи правителство без сигурно стабилно мнозинство, а такова няма. Борисов се отказа да е депутат

Бойко Борисов е подал заявление до ЦИК, с което се отказва от мястото си като народен представител и в двата многомандатни района, от които е избран, обяви самият той във фейсбук. "Като министър-председател не съм имал имунитет и сега не ми е нужен. ГЕРБ спечели изборите в 24 от 31 района, а опонентите ни в по 3, 2 и 1", обявява той за пореден път. Макар и "победител" на изборите, нито една от останалите партии (без ДПС) не желае да участва или подкрепи правителство на ГЕРБ. Така най-голямата партия се оказа в маргинална позиция, което носи очевиден силен дискомфорт на лидера й.

Днес транспортният министър Росен Желязков заяви пред bTV, че след като получи мандат от президента, вероятно другата седмица, Борисов ще започне консултации за подкрепа за кабинет, но без уверение за стабилно мнозинство в парламента партията няма да предложи правителство.

"Демократична България" прогнозира нови избори, БСП смятат, че по-добре те са се избегнат

"Демократична България" влиза в 45-ия парламент с намерението да прокара конкретни реформи, а не за да участва в правителство на всяка цена - особено ако офертата идва от ГЕРБ или ДПС. Обединението е готово да плати за позицията си и с явяване на нови избори, каза съпредседателят му Христо Иванов пред bTV. Той потвърди, че демократичното обединение няма да приеме експертен кабинет, лансиран от Борисов, и добави, че "Демократична България" нямат проблем и с това да останат в опозиция. Иванов прогнозира, че най-вероятно скоро ще има нови парламентарни избори, но "така се случва демокрацията и това е нормално".

"В момента ГЕРБ нямат партньори в този парламент. Нови избори може да създадат парламент с партньори за Борисов, а резултатите на партии като "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" да бъдат по-ниски." Това каза пред bTV Кристиан Вигенин от БСП, която вече е трета сила в парламента и не е ясно как би й се отразил нов скорошен вот.

Първи искри в "Изправи се! Мутри вън!"

Напрежението дойде след изказване на представляващия обединението адвокат Николай Хаджигенов пред БНТ, че не споделя тезата за предсрочни парламентарни избори и е възможно правителство на "Има такъв народ", подкрепено от партиите на протеста и гласовете на БСП. Той допусна и че това правителство може да бъде подкрепено и от ДПС. И заяви готовност, ако се наложи, да "се пожертва", като стане министър.

Изказването му предизвика острата реакция на другия представляващ коалицията - Мая Манолова. Тя даде брифинг, на който заяви, че Хаджигенов е изразил личното си мнение, а не това на коалицията. "Не е задължително Хаджигенов да е част от парламентарната група, ако смята да става министър с подкрепата на ДПС и ГЕРБ." Манолова за пореден път каза, че "Изправи се! Мутри вън!" няма да приемат подкрепа от ГЕРБ и ДПС.

За първи път роден в България е сред милиардерите на Forbes - основателят на Robinhood

За първи път роден в България влиза в класацията на сп. Forbes за милиардерите по света. Съоснователят на платформата за търговия с акции без комисиона Robinhood Влад Тенев е на 2574-та позиция с 1 млрд. долара. Милиардерите в подреждането са нараснали до невижданите досега 2755, с 660 повече от предишната година, показа новата класация на сп. Forbes.

Състоянието им е скочило с 5.1 трлн. долара до 13.1 трлн. долара. Джеф Безос остава най-богатият в света за четвърта поредна година със 177 млрд. долара, следван от Илън Мъск със 151 млрд. долара и Бернар Арно със 150 млрд. долара. САЩ имат най-много милиардери в класацията - 724, следвани от Китай с 698, но Пекин изпреварва Ню Йорк като града с най-голям брой супербогати - 100 срещу 99.

Джанет Йелън призова водещите икономики да продължат със стимулите

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън предупреди за риска от постоянни отклонения в световната икономика и призова водещите икономики да се опитат да осигурят значителни суми нова подкрепа, за да осигурят стабилно възстановяване. В изявление до ръководствата на Международния валутен фонд и Световната банка тя подчерта необходимостта да се подкрепят най-бедните страни, когато се борят с щетите от коронавируса, изменението на климата и големите си дългове. Йелън прикани Световната банка да подкрепи развиващите се страни и да гарантира, че те ще получат навременен достъп до ваксини срещу коронавируса.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 3556 са новите случаи на COVID-19, регистрирани за изминалите 24 часа в страната. Направени са 17 713 теста, от които положителни са 20.1%. Към днешна дата броят на активните случаи е 71 720. В болница се лекуват 10 429 души, от които 777 се нуждаят от интензивни грижи. За последното денонощие в Единната информационна система са подадени данни за 116 починали и 2477 излекувани. Поставени са 13 819 дози ваксина.

Ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет ще бъде прилагана "с повишено внимание" при жени на възраст под 60 г., като при тези от тях, за които лекар прецени, че са с повишен риск за тромбоза, препаратът няма да се прилага. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов на днешния традиционен брифинг на здравните власти. Решението идва, след като вчера Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) заключи, че необичайните случаи на кръвни съсиреци при имунизирани с ваксината хора трябва да се опишат като "много редки странични ефекти" на препарата.

За вече получилите първата доза от ваксината на AstraZeneca поставянето на втората може и да се отложи с още две седмици от предвиденото досега, стана ясно от думите на министъра. "Ние ще си дадем максималното време, в което можем да изчакаме поставянето на втората доза. В това време се надяваме да има единно решение какво и как да се прави", коментира Ангелов, като визира изчакването на евентуални указания от страна на ЕМА как да се процедира с тези пациенти и дали да им се постави втора доза от друга ваксина. Той посочи още, че няма препоръки за профилактика за избягване на изключително редките нежелани реакции, но ваксинираните с препарата на AstraZeneca следва да потърсят медицинска помощ, ако до две седмици след поставянето на инжекцията забележат някой от следните симптоми: задух, болка в гърдите, продължителна болка в корема, размазано виждане, подуване на долни крайници.

Още няколко държави в ЕС - Испания, Италия и Белгия, поставиха долна възрастова граница от 60 и 55 г. (в Белгия) за използване на ваксината на AstraZeneca. Решението бе взето часове след като европейските и британските здравни власти потвърдиха, че има потенциална връзка между ваксината и образуването на тромби, макар подобни случаи да са изключително редки и причината за тях все още не е съвсем изяснена.

В същото време от СЗО заявиха, че евентуалната връзка между ваксината на AstraZeneca и редки случаи на кръвни съсиреци изглежда правдоподобна, но не е потвърдена. Независимите експерти излязоха с тази оценка след преглед на последните глобални данни. Те посочиха, че са необходими специализирани изследвания, за да се изясни напълно потенциалната връзка между ваксинирането и възможни рискови фактори. И припомниха, че близо 200 милиона души по света са получили тази ваксината и че кръвните съсиреци са изключително рядък феномен. Експертите от СЗО ще се съберат отново следващата седмица, за да прегледат допълнителни данни.

Германската провинция Бавария сключи предварителен договор за закупуване в най-скоро време на 2.5 млн. дози от руската ваксина "Спутник V", предаде France Presse. Това ще стане, при условие че европейският здравен регулатор я одобри за използване в ЕС, уточни баварският премиер Маркус Зьодер. Тогава германската провинция ще получи договорените дози до юни.

Малта ще започне този месец да отменя постепенно ограниченията срещу коронавируса, след като ваксинацията в малката страна напредва с най-бързи темпове в целия ЕС и вече над 36% от населението й е получило поне първа доза, а над 13% - втора. От 12 април ще отворят училищата, от 18 април се възобновяват църковните литургии, а от 26 април евентуално ресторантите и магазините.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Много ми е тъжно, но скачането на Мая М на думите на адв. Хаджигенов по БНТ, че без гласовете на БСП 90-те депутати на Слави, Ицо и Мая нищо не могат да направят, е проява на рудиментални политически рефлексии. Друга спестявана истина е, че ако Герб или ДПС гласуват в зала "за" някое от предложенията на ИТН, ДБ или ИМВън, няма как гласовете им да "се върнат" от хигиенни подбуди.

    Наивитет е, че Борисов и камарилата му - аха! - и ще бъдат издухани като къщите на първите две прасенца от приказката. Пък и изграждането на подобна илюзия е началото на провала на всички усилия в тази посока.

    Пък и без адв. Хаджигенов и Арман, още несформираната парламентарна група на ИМВ ще се разпадне на безсмислен куп от независими депутати, защото ще падне под чертата на изискуемия минимум.

    Камо грядеши, Мая?

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Прекрасен анализ по темата от #1:
    https://www.dnevnik.bg/izbori_2021/2021/04/08/4195571_moje_li_rejimut_na_gerb_da_bude_neutraliziran_bez_bsp/ #comments-wrapper

    Не следя Дневник, но чета всичко от Петя Владимирова!

    Нередност?
Нов коментар