🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Промените в Изборния кодекс, предлагани от формациите на протеста

Създаване на район "Чужбина", машинно гласуване, видеонаблюдение и смяна на ЦИК са част внесените поправки в изборните правила

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Обявеният от трите нови формации в парламента - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", приоритет за промени в Изборния кодекс има вече и реално изражение в парламента. В първите два дни от работата на новото Народно събрание те внесоха четири законопроекта за промяна на изборните правила. В голямата си част - като увеличаването на броя на секциите в чужбина, въвеждането на дистанционно електронно и пощенско гласуване, видеонаблюдението при броенето на бюлетините, създаването на избирателен район за гласовете от чужбина и смяна на Централната избирателна комисия (ЦИК), предложенията им се припокриват и изглежда, че по част от тях по-лесно ще бъде намерено съгласие за подкрепа, включително и от БСП и ДПС. По други обаче най-вероятно ще предстои сериозна дискусия, когато законопроектът влезе за обсъждане в правната комисия и в пленарната зала.

Повече секции в чужбина

Най-безспорно изглежда предложението за промяна на броя на секциите в чужбина. Сега за страните от ЕС могат да се разкриват неограничен брой секции, стига да има подадени 60 заявления от избиратели и в съответната държава да няма ограничение гласуването да става само в дипломатическите и консулските служби. Проблемът е със страните извън ЕС, където през 2016 г. по предложение на Патриотичния фронт (ВМРО и НФСБ) техният брой беше ограничен до 35 секции. Тогава беше увеличен и необходимият брой заявления за разкриване на секция в страните от ЕС - от 40 на 60.

Сега и трите формации - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", предлагат в законопроектите си да се върне старото положение. То предвижда да се намали броят на необходимите заявления за разкриване на секции на 40, както и да се създават автоматично секции, ако на предходни избори в последните 5 години е имало образувана поне една секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. Неофициално от БСП казват, че биха подкрепили падането на тавана от 35 секции за страните извън ЕС. Това предложение най-вероятно ще бъде подкрепено и от ДПС, защото ограничението за разкриване на секции важеше и за Турция.

Създаване на избирателен район "Чужбина"

И трите формации предлагат да се създаде нов избирателен район за гласовете от чужбина на парламентарните избори. Сега българите зад граница гласуват само за партия, а гласовете им влизат в общия резултат на партиите. От години различни организации на българите в чужбина настояват да има избирателен район, за да могат да гласуват и за кандидати за депутати, но това така и не се случваше. Предложението на новите три политически сили в парламента е към съществуващите досега 31 избирателни района в страната да се създаде още един - за чужбина.

Причината досега да не се предприема тази стъпка беше, че за да се открие такъв район, ще трябва да се вземат депутатски мандати от някои от избирателните райони в страната. И трите формации предлагат във внесените от тях законопроекти методика, по която да стане това. Неофициално от БСП казват, че биха подкрепили създаването на изборен район "Чужбина". По време на консултациите при президента Румен Радев за датата на парламентарните избори в средата на януари лидерът на социалистическата партия Корнелия Нинова изрази подкрепа за такова решение.

Съгласие за машинното гласуване и видеонаблюдението

И трите нови формации в парламента предлагат машинното гласуване да е основно при всички видове избори, но в предложенията им има известни нюанси. Партията на Слави Трифонов смята, че в секциите трябва да се гласува с машини и само по изключение избирателят да гласува с бюлетина, ако не може с устройствата. В законопоректа си "Има такъв народ" предлага машинно гласуване да има и в секциите в чужбина. Внесените от "Демократична България" промени предвиждат в секциите, където на последните парламентарни избори се гласуваше с машини (тези с над 300 избиратели, които са 9300) да се гласува само с устройствата, а в останалите да продължи да се гласува с хартиена бюлетина. В предложението на "Изправи се! Мутри вън!" е предвидено да се въведе изцяло машинно гласуване. За изцяло машинен вот е и БСП, които в предизборната кампания агитираха симпатизантите си да гласуват чрез устройствата, а и при промените в Изборния кодекс в предишния парламент имаха такова предложение. Тогава "за" изцяло машинно гласуване бяха и ДПС.

В промените за Изборния кодекс и трите формации са включили възможността за гласуване по пощата, но пак с различни нюанси. От "Демократична България" предлагат право да гласуват по пощата да имат всички граждани - както в България, така и тези в чужбина. От обединението подробно са разписали и начина, по който да става това. В законопроекта си "Има такъв народ" също допускат пощенско гласуване, но само за българите в чужбина, като изрично е уточнено, че този начин на гласуване се въвежда, "ако е възможно". От "Изправи се! Мутри вън!" предлагат българите зад граница да имат възможност да гласуват дистанционно електронно. Във внесените от "Има такъв народ" поправки в изборните правила също се предвижда електронно гласуване, но предложението е то да се проведе експериментално за предстоящите през есента президентски избори. Най-подробно този въпрос е описан в законопроекта на "Демократична България", като промените бяха внесени отделно от поправките, свързани с останалите поправки на кодекса, предложени от обединението.

За да се случи обаче гласуването по пощата, трябва да има обновяване на избирателните списъци (активна регистрация) и изчистването им от т.нар. мъртви души, както и регистрация на избирателите в чужбина. Такава предлага единствено законопроектът на "Изправи се! Мутри вън!". Той предвижда избирателните списъци да се съставят въз основа на предоставена от ЦИК информация за избирателите, гласували на последните избори. А тези, които не са участвали в последния вот и не присъстват в списъците, да заявят желанието си да гласуват и да бъдат дописани. Другото различно в проекта на "Изправи се! Мутри вън!" е, че се предлага намаляване на прага за преференциалния вот, от който листите могат да се пренареждат - от 7% на 5%.

И трите партии предлагат да има видеозаснемане и видеоизлъчване от секционните комисии, когато се броят резултатите от вота и се попълват секционните протоколи. Това предложение може да бъде подкрепено също от БСП и от ДПС, които в предишния парламент настояваха за видеоконтрол на процеса на отчитането на резултатите от вота.

Нова ЦИК, но каква

И трите законопроекта в парламента предвиждат смяна на Централната избирателна комисия (ЦИК), но предложенията им се различават по това какъв трябва да е статутът й и как да се избират членовете й. Сега председателят, неговите заместници и секретарят на изборния орган се избират от парламента, а членовете се назначават от президента по предложение на политическите сили.

Право на участие в ЦИК имат парламентарно представените формации и тези, които не са в Народното събрание, но имат евродепутати. Съставът на сегашната ЦИК е от 20 души. Законопроектът на "Изправи се! Мутри вън!" предлага намаляване на състава на 15 човека, като е предвидено всяка парламентарно представена политическа сила да има зам.-председател. Според предложението новият състав на ЦИК ще трябва да бъде избран в 20-дневен срок след приемането на промените в изборните правила.

"Демократична България" предлага съставът на ЦИК да е от 9 души като председателят, заместниците му, секретарят и членовете да се избират от Народното събрание. В мотивите си към законопроекта от обединението са посочили, че целта на тази промяна е да се създаде статут на ЦИК на "независим професионален орган", както и да се премахне квотният принцип при формирането й.

Предложението на "Има такъв народ" е ЦИК да се състои от 15 души, предложени от парламентарно представените политически сили, без тези, които не са в Народното събрание, но имат свои представители в ЕП. Според партията на Слави Трифонов членовете на изборния орган трябва да се назначават с указ на държавния глава по предложение на партиите от Народното събрание, но по процедура определена от държавния глава. Това беше изтълкувано като опит за увеличаване на правомощията на президента. Засега това предложение не срещна подкрепа от страна на "Демократична България". "Не подкрепяме изземване на инициативата на парламента. Ако става въпрос за това кой ще подписва указа, това не е проблем, но в рамките на дебата ще защитаваме централната роля на Народното събрание", каза съпредседателят на обединението Христо Иванов.

От БСП казват, че този въпрос все още не е обсъден в парламентарната им група, но посочват, че в сегашния състав на изборния орган те имат шестима членове. Ако се приеме редуциране на ЦИК, представителите на социалистите ще са чувствително по-малко, включително и заради факта, че са трета политическа сила.