Борисов направи мащабни рокади в ръководството на ГЕРБ

Томислав Дончев и Даниел Митов станаха зам.-председатели на партията на мястото на Йорданка Фандъкова и Димитър Николов

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Нас кога ни освобождават? Утре. Еми... значи утре ще сдаваме. Правихме сметка днеска, ама това е положението", казва премиерът в оставка Бойко Борисов, докато прави заключителното си изказване по време на най-високия форум на партия ГЕРБ - Националното събрание, което се проведе онлайн във вторник. Речта на Борисов беше прекъсната от административния секретар на партията Цветомир Паунов, който му съобщи, че президентът Румен Радев е обявил състава на служебното правителство, което ще управлява страната до провеждането на извънредните парламентарни избори на 11 юли.

За разлика от предходните форуми на ГЕРБ този път изказването на лидера на партията беше накрая на форума. В него Борисов доста хаотично и объркано се опита да направи анализ на приключилия управленски мандат на партията и да даде напътствия на активистите за предстоящия извънреден вот.

Успехите по Борисов като грешки

За целта Борисов избра странен подход, като обяви свършеното от правителството му, което досега той считаше за успехи, като "груби грешки". Първата такава според него е, че "не допуснахме страната да бъде залята от нелегални мигранти и българите да видят какво е и да пострадат така, както цяла Европа". Другата "грешка" по думите му е, че правителството не е допуснало "тоталния локдаун по време на COVID кризата, както това са направили нашите съседи и цяла Европа".

Сред останалите "грешки" Борисов посочи "увеличаването на доходите на учители, лекари и полицаи" ."И никой не попита откъде намирате, Ананиев, парите", каза той. По повод мащабните строежи на ГЕРБ той обясни, че умишлено е оставил пътя между Люлин и Банкя неремонтиран, "за да видят тези, които не помнят как е изглеждала преди Южната дъга". Борисов не пропусна да спомене и поканата за присъединяване към банковия съюз. "Готови сме заедно с Хърватия да влезем. Ще е груба грешка, ако следващото правителство забави темповете", заяви лидерът на ГЕРБ.

Според Борисов обаче "все пак хората са оценили това, което са направили от ГЕРБ, след като партията е отново първа политическа сила" след последните парламентарни избори. За извънредния вот той заръча на активистите на ГЕРБ да са "толерантни" и "да си обират думите". "Виждате една дума изчегъртване как се забива в съзнанието", каза Борисов и добави: "Ако народът пак така ни подреди, не е хубаво да сме в ситуация на крайна враждебност. Това е в крайна сметка политически опонент, както господ е казал: обичай врага си."

Рокадите сред заместниците на Борисов

Този форум ще се запомни с мащабните рокади, които Борисов направи в ръководството на ГЕРБ. С постовете си на зам.-председатели на партията се разделиха кметовете на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, които обаче останаха в изпълнителната комисия като членове. Като причина Борисов посочи работата им като кметове и невъзможността им да си изпълняват задълженията из страната като партийни функционери. Всъщност за смяната им Борисов намекна още след изборите, когато се възмути от избирателите, че не подкрепили масово ГЕРБ в двата града, въпреки че "било направено много за София и Бургас".

В столицата ГЕРБ загуби катастрофално изборите, като в два от избирателните райони остана втора политическа сила след "Демократична България". Другата причина за освобождаването на зампредседателския пост от Фандъкова е кадровата й политика в общината. Според активисти на ГЕРБ в София тя масово назначавала хора, които не са партийни членове. Този конфликт на Фандъкова с ГЕРБ - София, се видя при гласуването на махането й като зам.-председател на партията. Срещу предложението на Борисов кметовете на София и Бургас да не са повече негови заместници гласуваха масово активистите на бургаската организация на ГЕРБ, като една част бяха против, а останалите се въздържаха. За сметка на това обаче софийската организация масово подкрепи предложението на председателя на ГЕРБ.

Новите заместници на Борисов

На мястото на Фандъкова и Николов за свои заместници Борисов предложи Томислав Дончев и Даниел Митов. Като мотиви за скоростното партийно израстване на Митов, който едва преди изборите стана член на ГЕРБ и беше номиниран за премиер, Борисов посочи необходимостта партията на даде ясен знак за евроатлантическата си ориентация. "С този избор ГЕРБ заема мястото си в център-дясното пространство като евроатлантическа партия. Нашите партньори в Европа внимателно ни гледат. Европа работи на този принцип - ЕНП, либерали. Давам знак накъде върви ГЕРБ и на кои държави искаме на приличаме", каза Борисов.

Пред делегатите Митов обвини президента Румен Радев, че е скрил приетата декларация от срещата на върха на държавните глави от групата Б9, в която се осъждат агресивните действия на Русия в Черноморието. "Защо президентът крие тази декларация", запита Митов и призова партията да вземе отношение.

Кой още влезе в ръководството на ГЕРБ

С промени в устава беше увеличен съставът на изпълнителната комисия на ГЕРБ - от 11 на 15 членове. От сегашния състав на ръководството отпаднаха дългогодишната председателка на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и дългогодишният зам.-председател на парламентарната група Красимир Велчев, които не бяха и кандидати за депутати на партията на последните парламентарни избори, както и Пламен Нунев. Новите попълнения са бившият кмет на Пловдив Иван Тотев, областният координатор на София Тодор Кръстев, депутатът Вежди Рашидов и бившите министри на социалната политика и на здравеопазването Деница Сачева и Костадин Ангелов. В ръководството на ГЕРБ влезе и Илтер Садъков, който подобно на Даниел Митов и Костадин Ангелов влиза в ръководството на партията, без да има партиен стаж в ГЕРБ. Садъков е син на небезизвестния бивш председател на общинския съвет в шуменското с. Венец и председател на управителния съвет на "Североизточното държавно предприятие" Бейзад Яхя, който допреди две години се считаше за една от влиятелните фигури на ДПС в региона, но беше изключен от движението "за уронване престижа на партията", след като се опита да наложи сина си за кандидат за кмет. На последните парламентарни избори Садъков беше в листата на ГЕРБ в Шумен и беше избран за депутат.

Постовете си в ръководството на ГЕРБ запазват бившата председателка на парламента Цвета Караянчева, Даниела Дариткова, кметът на Стара Загора Живко Тодоров и Тодор Тодоров, който стана член на изпълнителната комисия след като бившата дясна ръка на Борисов Цветан Цветанов напусна партията.

Борисов изрази съжаление към част от останалите министри от правителството, че не ги е предложил за членове на ръководството на ГЕРБ, като персонално спомена бившия министър на образованието Красимир Вълчев, Теменужка Петкова, Екатерина Захариева, както и към новите депутати Дани Каназирева и Радомир Чолаков. Някои от тях обаче ще бъдат предложени за регионални отговорници - новата партийна длъжност, която беше въведена в ГЕРБ с промените в устава. Като такива той посочи бившия министър на вътрешните работи Младен Маринов и Каназирева.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 5

    "Мащабни рокади"? Рокада в шаха е, когато в конкретна позиция се мести царя по на завет. Тук това не се случи. А мащабни биха били, ако вследствие замяната на едни фигури с други се цели стратегическа промяна. Всъщност баце замени на етажерката едни кашони с други.

    Което говори, че Герб видимо е на доизживяване. Или застаряващият с наднорменото не си пие лекарствата...

    Сега беше уникалния момент Герб да си отреже опашката и да започне да наподобява нормална партия, а не силова групировка, както СИК и ВИС-2 на времето от мутри станаха лицензирани застрахователи...

    И при положение, че това не стана, няма абсолютно никакво значение кои и колко ще са зам.-председателите и членовете на тамошното Политбюро, защото те са безгласни букви в ЕТ Герб – Бойко Методиев Борисов. Второто е, че на конгреса си групировката не направи еникакви изводи за токсичността си, много ясно демонстрирана от абсолютно всички партии в 45-тото НС, които страняха от Герб като от чумав.

    И това явно ще е тенденцията и знапред, защото Герб е убила (политически!) всеки политически субект – без изключение! – който се е венчал за нея. На политическото бунища са и Янето, и Барека, и Лидер на Ковачки, и АБВ на Гоце, и реформаторите, и нацитата. Пеевски дори е там!
    На конгреса си ЕТ-то не пожела да види и анализира 100%-овата смъртност на коалиционните си партньори, нито да се замисли за екзистенциалния си подход към тях: да ги изяжда както женска богомолка изяжда партньора си след съвукупление.

    Сигналите, които изпрати конгреса на ЕТ Герб – БМБ са като сигналите от потъващия Титаник – накъсани радиограми за помощ към всички:
    а) към новите големи братя – показното шеметно издигане на преди седмица-две приетия в партията Дани Митов, свидна рожба на Националния демократически институт на САЩ и правоверен евроатлантист;
    б) към стария голям брат – тоягите по президента, че е подписал поредната антируска декларация;
    в) към своите – клетвите, че ще се върнат. Ама друг път;
    г) към не своите – вече втръсващата логорея за величието на Вожда.

    Кеворкян имаше един брилянтен израз, за който се сещам всеки път, когато зърна по телевизора оня с наднорменото: че човек трябва да старее като катедрала, а не като цървул.

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 2

    Разместване на пешките ...

    Нередност?
  • 3
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • + 2

    Бързото израстване по партийна линия не говори никак добре за Д. Митов. Той е решил явно да се отблагодари за този факт на лидера на ГЕРБ, щом днес е казал в БТВ по повод служебното правителство "Събрал някакви хора - има от БСП, от кабинета на Орешарски, и решили, че могат да избутат тези 2 месеца до изборите".
    С това си трагикомично изказване Митов дава сериозна заявка да смени Тома Биков или да замести Гърневски в ръсенето на обиди и небивалици към всички, които не са от "правилната" партия.

    Нередност?
Нов коментар