🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: От утре България ще се управлява от служебен кабинет, енергийните борси на България и Гърция се обединиха

И още: Борисов размести ръководството на ГЕРБ; Мирослав Боршош е новият зам.-кмет по културата на София; страховете от инфлация удариха глобалните борси

Вторникът бе до голяма степен исторически ден, който беляза официалния край на времето на Бойко Борисов като премиер. От утре до съставянето на кабинет след вота на 11 юли страната ще се управлява от служебния кабинет, чийто състав президентът Радев обяви днес, но завръщането на Борисов след изборите изглежда почти невъзможно на фона на скандалите около ГЕРБ в последната година и рухналото доверие в него. Въпреки това Борисов опитва да задържи партията си на повърхността с промени в ръководството й. Партийната конференция, на която се случиха рокади в изпълнителния съвет и зампредседателските места, също бе днес, като така "конкурираше" обявяването на състава на новия служебен кабинет.

Междувременно Радев отчете още една точка срещу ГЕРБ, като сезираният от него Конституционен съд реши, че фигурата на специалния прокурор с правомощия да разследва главния противоречи на конституцията. Така една от най-важните "реформи" на ГЕРБ отива в небитието.

Поредицата събития, свързани с кадрови промени, не спира дотук. Президентът днес подписа и указа за назначаването на новия състав на ЦИК, а в екипа на Столичната община като зам.-кмет по културата и образованието се присъедини Мирослав Боршош.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Служебното правителство: премиер от военните среди, познати лица от кабинета "Герджиков" и експертни кадри

Президентът Румен Радев днес обяви състава на служебния кабинет, който ще управлява от утре с основна задача да организира предсрочните избори на 11 юли. Това е шестото служебно правителство на България и второто, назначено от Радев след това на Огнян Герджиков през 2017 г. В настоящото, както се очакваше, доскорошният секретар на държавния глава по отбраната Стефан Янев - и бивш военен министър в кабинета на Герджиков, бе назначен за служебен премиер, а други четирима министри също са от този кабинет - Гълъб Донев (социален), Николай Денков (образование), Христо Бозуков (земеделие) и Стела Балтова (туризъм). Други ключови фигури са бившият председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков, харвардският възпитаник Кирил Петков като министър на икономиката, познатият от служебния кабинет на Марин Райков Асен Василев - сега в ролята на финансов министър, а младият икономист от Виенския икономически университет Атанас Пеканов ще отговаря за плана за възстановяване. Сред имената има още близки до президента експертни кадри, хора от академичните среди и един партиен кадър в лицето на Янаки Стоилов от БСП във важната роля на правосъден министър.

Борисов направи сериозни размествания в ръководството на ГЕРБ

В последния си ден като премиер в третия си кабинет Бойко Борисов обяви мащабните рокади в ръководството на ГЕРБ на онлайн конференция на партията. Със постовете си на зам.-председатели се разделиха кметовете на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, които все пак останаха в изпълнителната комисия. За смяната им Борисов намекна още след изборите, когато се възмути, че ГЕРБ не е първа сила в двата града. Техните места заеха Томислав Дончев и Даниел Митов, който за няколко седмици скоростно израсна партийно и дори бе номиниран за премиер. Значителни промени има и в изпълнителната комисия, която порасна от 11 на 15 членове. Напуснаха дългогодишните депутати Менда Стоянова, Красимир Велчев и Пламен Нунев, а влязоха бившият кмет на Пловдив Иван Тотев, областният координатор на София Тодор Кръстев, депутатът Вежди Рашидов, бившите министри Деница Сачева и Костадин Ангелов, както и сравнително непознатият Илтер Садъков. Той е син на изключения от ДПС Бейзад Яхя, до неотдавна влиятелна фигура в партията на Доган.

Цитат на деня

"Кои са ни грубите грешки? Справянето с миграционната криза? Не допуснахме страната да бъде залята от нелегални мигранти и българите да видят какво е и да пострадат така, както цяла Европа. Не допуснахме да пострадат финансовите институции при финансовата криза в Гърция. Не допуснахме и тоталния локдаун, както при нашите съседи, така и в цяла Европа, какъвто имаше."

Бойко Борисов, който е в отявлено отрицание на изолацията, в която се намира ГЕРБ, иронизира "грешките" на управлението си на събрание на партията

ОЩЕ НОВИНИ

Енергийните борси на България и Гърция се обединиха

От днес борсите за ток в България и Гърция работят в обединение на сегмента "Ден напред". Това на практика значи, че търговските участници в двете страни виждат и наддават за едни и същи оферти. По тази причина цената на електроенергията за доставка за утре е една и съща за двата пазара - 64.68 евро/мВтч. Единната търговия между Атина и София е първата стъпка към общоевропейското обединение, което се очаква да стане факт през октомври. Тогава всякакви съмнения за манипулации при цената на тока ще отпаднат, тъй като местните играчи няма да могат да оказват каквото и да е влияние върху търсенето и предлагането - ако има ограничено производство на енергия, веднага ще влезе от съседните пазари и обратно. Резултатът от всичко това е повече прозрачност и предвидимост при сделките с ток.

Мирослав Боршош е новият зам.-кмет по културата и образованието на София

Мирослав Боршош е назначен за зам.-кмет по култура и образование на Столичната община на мястото на Тодор Чобанов, който бе отстранен от Фандъкова заради поредно забавяне на реконструкцията на минералната баня "Овча купел". Боршош е популярна фигура в културните, а и в политическите среди. Беше директор на в. "Новинар", ръководеше младежкия СДС от 2001 г. до 2003 г., а на местните избори през 2005 г. съветваше Борисов в предизборната му кампания за кмет на София. Боршош е създател на популярния литературен клуб "Перото", театър "Азарян", а в края на 2014 г. бе назначен за директор на НДК. Три години по-късно бе шумно уволнен, като прокуратурата заведе дело срещу него за умишлена безстопанственост, сключване на неизгодни сделки и присвояване на 3 млн. лв. Наскоро обаче съдът го оправда напълно.

Страховете от инфлация удариха глобалните борси

Фондовите борси по света влязоха на червено заради породените страхове от инфлация. От Азия до Европа индексите се понижиха с между 2 и 3%, а Уолстрийт също отвори на минус във вторник. Един от най-пострадалите сектори е технологичният в САЩ, а една от най-губещите акции е на Tesla - спад от 6.5% в първата сесия за седмицата, а днес отвориха със спад от 4%. В резултат технологичния Nasdaq се понижи с близо 2% при започване на сесията в Ню Йорк. Икономическото възстановяване, рекордните цени на суровините и повишеното търсене вдигат очакванията за инфлация. Има и страхове, че Федералният резерв на САЩ ще ревизира политиката си за покупка на облигации и печатане на пари, които бяха основният източник на гориво за пазарите през последните години.

Бизнес очакванията в Германия са на най-високо ниво от началото на пандемията

Очакванията на германския бизнес се повишиха през май до най-високото си ниво от началото на пандемията от ковид-19 заради отслабването на третата вълна. Това дава надежди за силен подем на най-голямата европейска икономика през следващите шест месеца. Индексът ZEW се покачи до 84.4 пункта, като за последен път е бил по-висок през февруари 2000 г. Въпреки оптимистичните резултати много компании - особено тези в сектора на търговията на дребно, все още изпитват трудности.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Нов 200-метров мост беше успешно транспортиран с кораби от центъра на Ротердам до пристанището, където ще е неговият временен дом. Операцията е отнела над 6 часа, а най-голямото предизвикателство е било преминаването през няколко моста в града.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Черен праг подмина днес България, след като официалните жертви на коронавируса в страната надхвърлиха 17 хил. Въпреки че третата вълна на епидемията в страна изглежда сякаш по-скоро гасне, отчетените днес смъртни случаи - 116, са с 11% повече на седмична база. Малко над 1000 са новите положителни случаи за денонощието, или 6.5% от направените 16 392 теста. Все още много са хоспитализациите - 5571 души са в болница, а 555 в интензивно отделение. Над 25 хил. дози ваксини са поставени за последното денонощие, като хората с първа доза са малко под милион, а напълно ваксинирани са около 310 хил. души.

САЩ разрешиха използването на ваксината на Pfizer/BioNTech при непълнолетни от 12 до 15 години. Решението е много важно, тъй като ще разшири обхвата на ваксинационната кампания в страната, а и вероятно и по-света. Това е и важна стъпка към безопасното връщане на децата в училищата. Президентът на САЩ Джо Байдън вече е наредил ваксината да бъде веднага предоставена на желаещите в тази възрастова група.

Вариантът на вируса на COVID-19, открит в Индия - В.1.617, бе определен като "обезпокоителен" от СЗО, защото е по-заразен, заяви на пресконференция д-р Мария ван Керхов от СЗО. Същевременно британският главен медицински директор Крис Уити все пак заяви, че изглежда малко вероятно този вариант да е по-устойчив на сегашните ваксини за разлика от други варианти като бразилския.

Американската Novavax съобщи, че няма да успее да предаде ваксината си COVID-19 на регулаторите в САЩ и Великобритания преди третото тримесечие на годината, като по-ранните планове бяха за второто тримесечие. Това предизвика рязко поевтиняване на акциите на фирмата, чийто препарат ще има важна роля в международната програма за споделяне на ваксини COVAX - компанията планира да дари 1.1 млрд. дози. Нейната ваксина е с различна технология от досега одобрените - на протеинова основа, и в проучванията е показала 89.7% ефективност.

Външните части на заведенията в цяла Франция ще бъдат отворени от 19 май. На прочутите френски тераси ще имат право да се събират до шестима души на една маса, обявиха от канцеларията на премиера. От 9 юни ще отворят и салоните на заведенията на половината от своя капацитет. "Най-накрая сме на път да излезем трайно от тази санитарна криза", каза френският премиер в интервю за в. "Паризиен".

ЕК ще започне второ съдебно дело срещу AstraZeneca. То ще има процедурен характер, но ще позволи на комисията да търси финансови компенсации от британско-шведския производител за неизпълнение на договора. В края на април тя подаде съдебен иск срещу AstraZeneca заради големите закъснения в доставките на договорените 300 млн. дози.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jrf1462819390242129 avatar :-|
    Hristo Blagoev
    • - 3

    Най-напред: Успех на Служебния кабинет!. Дано да донесе нещо добро на страната ни.

    След това: Подборът е добър; хората са ерудирани, с добро обарзование, някои с добър опит в областта си и изглеждат доста интелигенти. Времето ще даде оценката си за действията им.

    Няма никакво съмнение, че това е кабинет от отрочета. Липста на всякаква информация за тяхното потекло (отдавна наложила се традиция в медиите) е свидетелство, че не са случайни хора – тяхното червено потекло е несъмнено. Това не е най-голямата беда; не е справеливо (техните бащи доведоха нещастната ни родина до няколко икономически катастрофи, при това в мирно време), но е приемливо.

    Не очаквам никакви съществени промени нито във геополитическата ориентация на страната ни, нито в модела на вътрешно управление. Всичко е под контрола на Външния департмент на САЩ. На Путинова Русия е определена някаква роля на Балканите, но добре балансирана с тази на Турция. България си остава в съветската сфера на влияние (както е било от 75 години насам), но това влияние е доста окастрено.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • + 3

    Българският Великден!
    Детронираха баце!
    Завинаги!

    Нередност?
Нов коментар