Жалбата на ГЕРБ в европейските институции - за вътрешна употреба

В познатата от контрапротестите огледална тактика доскорошните управляващи се представят като жертви на президента Румен Радев

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Малко повече от половин година след като управляващата тогава ГЕРБ остро разкритикува приетата от Европейския парламент (ЕП) резолюция за полицейското насилие срещу граждани по време на протестите срещу правителството на Бойко Борисов и "значителното влошаване на зачитането на принципите на правовата държава, бившите управляващи се обърнаха към същата институция, за да се оплачат от действията на служебното правителство.

Шестимата евродепутати от ГЕРБ от групата на Европейската народна партия (ЕНП) - Андрей Ковачев, Ева Майдел, Андрей Новаков, Емил Радев, Асим Адемов и Александър Йорданов, изпратиха писмо до всички свои колеги от ЕП, както и до членовете на Европейската комисия, за да ги информират за "много тревожни събития", които според тях се случват в България. В писмото, публикувано на страницата във фейсбук на Асим Адемов, на практика са включени коментарите на бившия премиер Бойко Борисов от последните няколко дни. В него се казва, че в момента страната се управлява от служебно правителство, което трябва да организира честни и прозрачни избори, но действало като "предизборен екип" на президента Румен Радев, който пък е наречен "прокремълски президент". Цитират се изказвания в медиите на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков и се обръща внимание върху някои назначения в МВР и службите.

От какво се възмущават евродепутатите от ГЕРБ

Сред цитираните изявления на Рашков е негово интервю от миналия петък, в което той нарече опонентите си "бивши хора". "Бивши хора" беше изразът, използван от комунистическия режим в България за обозначаване на противниците на комунистическата диктатура - всички царски офицери, адвокати, учители, духовници, собственици на предприятия, търговци и производители, дипломати и бивши политици. "Бившите хора" бяха изпратените в трудови лагери или на смърт; понякога включително някои от членовете на техните семейства", се казва в писмото на евродепутатите от ГЕРБ. Те обаче не реагираха, когато лидерът им при една от инспекциите миналата есен заяви, че "работата носи свобода", цитирайки на практика надписа на входа на нацисткия концлагер "Аушвиц".

В писмото е отделено голямо място за интригата с назначената от Рашков за началник на кабинета му Елена Фичерова, която е сред основателите на партията "Българско лято", с лидер Васил Божков, срещу когото от прокуратурата са повдигнати 19 обвинения. "В момента той се крие в Дубай. Г-н Божков има политически амбиции и ще участва в предстоящите парламентарни избори. Това назначение породи учудване и притеснения, че може да има връзки и зависимости между сегашното служебно правителство на президента Радев и бизнесмена-олигарх Божков", заявяват пратениците на ГЕРБ в ЕП.

Интересен момент в случая е, че преди тях самият Божков по собствените му твърдения е внесъл в европейските институции свидетелствата си за плащаните десетки милиони левове на висши представители на ГЕРБ, за да си запази бизнеса. Отделно посочените в писмото обвиненията на прокуратурата срещу него повече от година след повдигането им не отбелязват видим напредък, а някои от основните - като това за задълженията му към НАП, паднаха в съда. А съучастникът му в обвинението за "организирана престъпна група" Георги Попов преди дни се завърна от Дубай и е на свобода срещу гаранция от 40 хил. лв.

В писмото си евродепутатите от ГЕРБ припомнят и друго изявление на служебния вътрешен министър - че ако е собственик на bTV, би уволни двамата сутрешни водещи, които са го интервюирали, както и "притеснителната" смяна на директора на ДАНС, който според тях е известен с "успешната си операция по разбиване на руската шпионска мрежа в страната". Спестен е обаче фактът, че ръководителят на ключовата за националната сигурност институция беше излязъл в неплатен отпуск за над 120 дни, разрешен му очевидно от бившия премиер Борисов в последните дни, в които е заемал този пост.

Каква "стойност" очакват

Писмото на ГЕРБ до европейските институции рязко контрастира с реакцията на бившата управляваща партия след приемането от ЕП на критичната резолюция за върховенството на закона през октомври миналата година, в която евродепутатите отчетоха "значително влошаване на зачитането на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите". Тогавашният председател на парламента Цвета Караянчева нарече резолюцията "политически акт без правна и законодателна стойност", който има "предизборни цели". В декларация от парламентарната трибуна пък от ГЕРБ обвиниха социалистите и либералите в България за приемането на резолюцията. "Докато ги има тях не ни трябват пазачи в ада. Вие сте много повече социалисти, отколкото българи. Няма истински българин, който да изпитва такова удоволствие от такива действия на своето представителство", се казваше в документа.

Кънев: Писмото има предизборни цели

Евродепутатът от "Демократична България" в групата на ЕНП Радан Кънев, който заедно с Елена Йончева от групата на ПЕС, беше сред инициаторите на дебата в ЕП за състоянието на правовата държава в България, коментира на страницата си във фейсбук в понеделник двойственото отношение на ГЕРБ. "Преди година повдигнах пред ЕП въпроси за злоупотребата с власт, погазването на медийната свобода и върховенството на закона и предизвиках пленарен дебат. Тогава колегите от ГЕРБ наред с подкрепящите тогавашната власт медии не се поколебаха да ме обвинят, че съм предател, че "клепам" родината си, че действията ми (близо година преди изборите) са предизборна кампания и партийна политика. Днес от БНР ме помолиха да коментирам писмото на същите колеги евродепутати, с което сигнализират европейските институции с твърдения за "пълзящ преврат" и различни злоупотреби на служебния кабинет. Е, аз няма да постъпя като ГЕРБ. Макар да не приемам повечето твърдения в писмото им и да съм убеден, че то има чисто предизборни цели, аз няма да оспоря правото и дори задължението им да ангажират европейските институции с контрол върху българската власт.

Това е важна задача на ЕП и другите институции - да бъдат коректив при злоупотреба с власт на национално ниво и гарант за върховенство на закона на цялата територия на ЕС. Смяната на Борисов и ГЕРБ е необходимо, но не и достатъчно условие за свободна, просперираща и правова държава. Ние имаме нужда от помощта на ЕС, за да изградим правова държава и да се справим с корупцията и престъпните мрежи, оплели управлението особено силно през последното десетилетие (макар и много по-стари)", смята Кънев.

Новата тактика на ГЕРБ

Писмото на евродепутатите от ГЕРБ до европейските институции всъщност отразява опорните точки на бившата управляваща партия. Част от тези опорни точки ГЕРБ лансира отдавна, като например тезата, че държавният глава е "прокремълски президент". Писмото е следствие и от очевидно променената стратегия на ГЕРБ за тези парламентарни избори. За разлика от предишния вот, когато в качеството си все още на премиер, Борисов обикаляше страна с джип по различни инфраструктурни обекти, за да "промотира" постиженията на бившите управляващи, сега, изглежда, е избрал тактиката да се среща с актива на ГЕРБ в партийната централа и да се представя за жертва. Ден преди писмото на евродепутатите на среща с областните координатори на ГЕРБ в централата на партията Борисов също отправи остри критики към изказвания на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. А преди това по време на среща с младежи допусна, че "се готви Костинброд 2" и дори "ареста му".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 4

    Настана военна диктатура ...

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-P
    sfasaf

    Даскалко, Радев ме бие...

    Нередност?
Нов коментар