ГЕРБ и ЕНП се опитват да удавят проблема с корупцията в "синьо-червена мъгла"

Обсъждането на ситуацията в България в Европейския парламент е част от по-голям и вече много видим проблем за ЕС

Манфред Вебер, неуспелият кандидат за председател на ЕК, на гости на ГЕРБ в София.
Манфред Вебер, неуспелият кандидат за председател на ЕК, на гости на ГЕРБ в София.
Манфред Вебер, неуспелият кандидат за председател на ЕК, на гости на ГЕРБ в София.    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Манфред Вебер, неуспелият кандидат за председател на ЕК, на гости на ГЕРБ в София.    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За разлика от колегата си Виктор Орбан, който обичайно участва в неведнъж проведените дебати в Европейския парламент за състоянието на демокрацията в Унгария, премиерът Бойко Борисов не пожела лично да чуе и отговори на въпросите в първия подобен дебат и за България откакто е член на ЕС. Провеждането му изразява загрижеността на евродепутатите от различнитгрупи - без Европейската народна партия, в която членува ГЕРБ - от състоянието на върховенството на правото, борбата с корупцията, човешките права и медийната свобода в България. След процес на натрупване до него се стигна и заради продължаващите вече три месеца протести в страната с искане за оставка на правителството и главния прокурор, които от своя страна обърнаха погледа на най-авторитетните западни медии към дълго пренебрегваната най-бедна и най-корумпирана страна в ЕС, както обикновено представят България. От текстовете на проекторезолюцията за България, която беше приета от Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), както и от изказванията на евродепутати при обсъждането й в понеделник, се вижда, че в Европа все повече "проглеждат" за това, в което се е превърнала демокрацията и правовата държава в България след 13 години членство в ЕС.

През това време неизменно по-голямата част от институциите на съюза са ръководени от Европейската народна партия (ЕНП), доминирана от Германия. В най-голямата европейска партия от 1999 г. насам членуват и дълго управляващи партии в някои от най-проблемните държави в ЕС - като унгарската "Фидес" на премиера Орбан, към които вече се присъединяяа и ГЕРБ на премиера Борисов.

Именно под давлението на ЕНП Европейската комисия на два пъти реши да спре еврофондовете за български правителства с участието на БСП заради корупция - на тройната коалиция през 2009 г. и на кабинета "Орешарски" през 2014 г. Това направи още по-очевидно (поне за българите) бездействието й по отношение на изпълненото с корупционни скандали 10-годишно управление на ГЕРБ, а в общоевропейски план в емблема на двойните й стандарти се превърна откровено авторитарният вече режим на Орбан в Унгария. И не е учудващо, че с всеки следващи избори за Европейски парламент влиянието на ЕНП намалява, като след вота миналата година вече не може необезпокоявано да диктува политиката на Брюксел.

Така въпреки подкрепата, която партията даде на премиера Борисов в дебатите по проекторезолюцията за България, според наблюдатели е много вероятно тя да бъде приета с гласовете на останалите евродепутати на заседанието този четвъртък. Изказването на румънката Рамона Стругариу от "Обнови Европа" обобщава преобладаващите настроения спрямо ситуацията в България. "В България определени играчи и с европейската помощ защитават една много добре изградена мрежа от хора, които злоупотребяват с демокрацията. Нашият глас трябва да направи така, че да стане ясна разликата между страна, превърната в заложник, и страна със свободни граждани", заяви Стругариу. Подобни и по-остри изказвания направиха депутати и от други политически групи в ЕП.

След дебатите стана ясно, че ГЕРБ и ЕНП са избрали тактиката да омаловажат проблемите с върховенство на правото и политическата корупция, включително с еврофондове, подменяйки ги с идеологическа битка. Представителите на ГЕРБ не коментират по същество съдържанието на проекторезолюцията, а говорят единствено, че БСП и "Демократична България" са сформирали "коалиция", разчитайки на първосигнални реакции по линията леви-десни и сини-червени. Същата стратегия използва и Виктор Орбан, който в пленарната зала на ЕП отговори на критиките заради антидемократичното законодателство, прието от партията му, че левите партии го клеветят.

По-тъжното в случая е, че загрижена за своето топящо се мнозинство, ЕНП избира да търгува отстъплението от демокрацията срещу осигуряване на членове за групата си в Европарламента. И ги получава, защото при атрофирал плурализъм и разделение на властите, заедно с безконтролния финансов поток от Брюксел управляващите в тези страни могат да печелят избори лесно и нечестно.

Според регламента на ЕП до сряда различните групи в него могат да внасят допълнителни текстове към предложения от комисията LIBE вариант на проекторезолюцията за България, която ще бъде гласувана в четвъртък. ЕНП вече интензивно предлага отпадане на някои от текстовете, промяна на други и внасяне на нови. Предложенията й следват стриктно твърдения на българското правителство и на главния прокурор.

Така например от ЕНП предлагат да отпадне текста в мотивите за проекторезолюцията, който гласи:

"...като има предвид, че през последните години данните за злоупотреба със средства на ЕС в България се разрастват значително и трябва да бъдат внимателно проучени; като има предвид, че през последните месеци българските граждани станаха свидетели на голям брой обвинения за корупция на високо равнище, някои от които пряко замесиха министър-председателя;

като има предвид, че през последните месеци международните медии многократно съобщават за възможни взаимовръзки между престъпни групи и публични власти в България..."

Вместо това партията, към която принадлежи ГЕРБ, предлага друг текст, който изключва проблема с корупцията в България и отговорността за нея на премиера Борисов, замествайки го с неясни обвинения срещу президента Радев. Така с редакцията на ЕНП гласуваният в комисията LIВЕ текст придобива коренно различно значение:

"...като има предвид, че през последните месеци международните медии многократно съобщават за възможни взаимовръзки между престъпни групи и публични власти в България и между чуждестранни разузнавателни служби и съветници на президента; в тази връзка (ЕП) приветства решението на българското правителство да експулсира дипломати, за които се твърди, че са извършили военен шпионаж и са събрали информация, класифицирана като държавна тайна, с намерението да я предадат на трета държава...".

Обсъждането на ситуацията в България в Европейския парламент е част от по-голям и вече много видим проблем за ЕС. Една част от него засяга евроскептицизма, който самите европейски институции подклаждат дори в най-предани на Европейския съюз общества като източноевропейските. От друга страна натрупалите се проблеми в Източна Европа рано или късно ще накарат западноевропейците да се запитат какво се случва с данъците им, които при това са значително по-голям дял от доходите им в сравнение примерно с българските. И това събуждане може да е страховито за статуквото в ЕС.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • + 5

    Смислен коментар на Радан Кънев:
    " ...не бива да очакваме ЕП или ЕС изобщо да решава наши политически въпроси. Смяната на управлението и преди всичко излъчването на ново почтено и реформаторско управление е наша вътрешна задача.
    Няма тук причини за евроскептицизъм. ЕС може да посочи проблеми и дори да предложи пътища за решаването им. Да вървим по този път обаче е наша обща българска работа."
    https://clubz.bg/104719-enp_razbra_che_borisov_e_problem_a_ne_gordost

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    До коментар [#1] от "Bramasole":

    Този "смислен коментар", както го наричате, би имал смисъл, ако бе произнесен снощи на седянката в ЕП.
    Радан се подчини на партийния диктат от партията-майка ЕНП, която му запуши устата и остави да гъргорят само другите от ЕНП - гербаджиите. Така Радан обезсмисли седенето си в Епарламента, защото тия прекрасни текстове може да си ги качва в мрежата и по чехли от дома в София. Всуе отидоха усилията на десните БГ избиратели, които си скъсаха д-то да гласуват, за да го пратят в Брюксел.

    И по статията:
    Като изключим много силния финал, за който аплодирам авторката, останалото е сълзлив изблик на разкъсваща сърцето несподелена евролюбов.

    Твърдението "Провеждането му (на заседанието - б.м.) изразява загрижеността на евродепутатите от различни групи..." не отговаря на истината. Членната форма "депутатите" в българския език означава всички депутати, а на това ешмедешме присъстваха няма и 20 човека от 740.
    Освен румънката Стругариу и онзи с крилатата фраза "Спрете черния хайвер на тия вампири!" в залата бяха само БГ евродепутати и то не всички. Което дава много ясна представа колко им е зор на евробонзите баце в шкафчето си ли къта корупционните милиони в евро и злато или печелещите обществените поръчки му ги внасят направо в Лихтенщайн.

    Това, което се случи снощи в ЕП е много отрезвяващо за всички, които от 2007 г. си посиниха палците от стискане Европа да ни оправи. Видя се, че хич не й е зор да се занимава с инфантилитета ни да се избираме разбойници за ръководители, пък после да се жалим на техните брюкселски босове.

    Свободата от мутрите няма да дойде от Брюксел.
    Няма да дойде и от Вашингтон, нито от Москва.

    Както цитирах преди един крилат израз: Свободата е на върха на копието!

    Доде не го извадим от мазето, свобода няма да видим.

    Нередност?
  • 3
    tulup avatar :-|
    tulup
    • + 3

    Изключително абсурдно поведение на ЕНП. Хубаво, ще се направят на луди за известно време, но ако някоя западна медия реши да провери фактите по някоя от "клеветите"? Какво ще правим тогава? Особено във времена на евроскептицизъм и много основателни въпроси къде отиват парите на Западна Европа. Те Холандия и Германия не са известни със своята щедрост

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-?
    D-r D
    • - 2
    • + 1

    Защо Капитал мълчи като риба, че в чл.17 на впросната проекторезолюция на ЕП, която ще се гласува в четвъртък, отново се призовава България да ратифицира Истанбулската?
    Покрай шумотевицата за корупция, каскети, пачки и мачки искат настойчиво да ни подпъхнат отново и това творение на неолиберализма.

    Становището на българския Конституционен съд, което приключи темата, за евролибералите нищо ли не значи?

    Нередност?
  • 6
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1
    • + 1

    Не им ща нито беззъбия надзор, нито Истанбулската ЛГБТ конвенция, нито еврофондовете!

    За това ли се борихме?

    Нередност?
  • 7
    scuby avatar :-@
    scuby
    • - 4

    Днес Кънев пробутва "македонските малцинства" у нас чрез глупотевините си за "корумпирана държава" в резолюцията. И отваря врата да може "омразното ДПС" или някой друг утре да отвори уста за "турски малцинства"!

    Нередност?
  • 8
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 4
    • + 1

    До коментар [#3] от "tulup":

    До тук нито ББС, нито Си Ен Ен са писали за снимките с чекмеджетата.

    Така си личи коя страна е на 111-то място по свобода на медиите. Там откровен медиен фалшификат ниже да мине за “новина”.

    Нередност?
Нов коментар