400% увеличение на делата за купуване на гласове спрямо предишните избори

Бойко Рашков: Досега прокуратурата и МВР са бездействали по отношение на изборната търговия

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"И двамата предишни министри на вътрешните работи - Христо Терзийски и Младен Маринов, в момента са кандидати за депутати в листите на ГЕРБ. Това е може би едно от обясненията защо по повод на предишните парламентарни избори на 4 април няма никакви дела за купуване на гласове в полза на партия ГЕРБ, а и въобще делата за такива престъпления на последните избори се броят на пръстите на една ръка."

Това коментира за "Капитал" вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков по повод на последните данни за разследванията за изборните престъпления в страната и опитите на прокуратурата и представители на предишните управляващи да дискредитират работата на полицията.

Бойко Рашков: Прокуратурата и полицията са оставили да се търгува свободно, за да може после един лидер да каже: "Аз пак ги бих!"

"До 31 март т.г. няма почти никаква дейност на МВР и на прокуратурата по противодействието на купуването на гласове. На пръстите на едната ръка се броят досъдебните производства за престъпления, свързани с предходните избори, но няма нито едно дело за купуване на гласове в полза на ГЕРБ, всички образувани производства са по повод търговия в полза на други партии", казва Рашков.

"И полицията, и прокуратурата не са си мръднали пръста, за да може да се търгува свободно и за да може след това един лидер на политическа партия да излезе и да каже "Аз пак ги бих!", коментира Рашков.

Данните на МВР показват, че с 400% се е увеличил броят на досъдебните производства за купуване на гласове спрямо същия период на миналите избори - три дни преди вота. Таблицата на сравнителните данни, предоставена на "Капитал" от МВР, показва също така близо 137% увеличение на получените сигнали за такива нарушения (което показва нараснало доверие в институциите), близо 455% увеличение на предупредителните протоколи, двойно увеличение на задържаните лица за покупка на гласове.

Данни за сигнали и образувани досъдебни производства към 7 юли т.г., съпоставени към 31 март т. г.

Показатели Към 7 юли,
сряда
Към 31 март,
сряда
Увеличение в %
Брой получени сигнали за нарушения на изборния процес 341 144 136.8%
Брой образувани досъдебни производства по чл. 167-169г от Наказателния кодекс 30 6 400%
Предупредителни протоколи 5133 925 454.9%
Задържани лица 36 18 100%

Извън данните в таблицата Рашков сочи и други показатели, свидетелстващи за съзнателно бездействие на правоохранителните органи до 4 април. Не може в Бургас за предишните избори да не е образувано нито едно дело за купуване на гласове, а в момента там да има 11 дела на база на получени данни за предизборна търговия с тенденция те да станат повече, казва Рашков. Същото важи за областите Монтана, София, Кърджали, Сливен и Хасково, където за предишните избори също не е имало образувано нито едно дело за разлика от сега.

А именно в Хасково тези дни беше разкрит грандиозен случай на очевидно дългосрочно организирана търговия с гласове, който според Бойко Рашков не може да бъде замазан по никакъв начин. Става дума за "безпрецедентна" находка на списъци с имената на 28 000 избиратели, подредени в класьори по населени места, открити в домовете на близки до ГЕРБ лица - общинска съветничка на ГЕРБ, чийто съпруг работи в т.нар. златен гьол - фирмата, която дезинфекцира превозните средства на границата с Турция и за която в началото на юни НАП откри множество нарушения, стари касови апарати, несвързани с НАП, огромна касова наличност от 32 млн. лева и др. Едновременно с това в домовете на лицата, където са открити тези списъци на избиратели, са открити и документи на тази фирма, включително книгата за дневните финансови отчети, които бяха укрити от НАП. Дезинфекцията на границата се извършва от фирмата "Пи. Еф. Си." ЕООД по договор с Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Тези разкрития показват няколко неща, коментира Рашков.

Според него, първо, те са индикация, че поне 30% от избирателите в тази област са били платени. В битието ми на министър разбрах, че огромен брой лица се занимават с политическа търговия. Показателно е, че в Хасково, където има много такива лица, има силно доминиране на ГЕРБ в този избрателен район с чувствителна разлика от други райони.

Второ, този случай е ново потвърждание за връзката между големите касови наличности по фирмите и купуването на гласове. В Хасково, според Рашков, е публична тайна, че главният източник на пари за тази дейност е "златният гьол".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 9
    • + 1

    Това да влизаш в домовете на хората, основно в домовете на активисти на ГЕРБ, по подаден анонимен сигнал по телефона явно вдига процените на 400%. Само да не се окаже, че докато залъгват простолюдието с "борба срещу корпоративния вот" някоя партия с лидер в Дубай е минала 4% бариера!

    Нередност?
  • 3
    chichka avatar :-|
    chichka
    • - 1

    Бясното куче Рашков изпълни задачата! Да видим кога ще почне да вдига бесилките?

    Нередност?
Нов коментар