🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Там, където има само ГЕРБ и ДПС (част 1/4)

Паралелната България, където изборите са превърнати в монополизирана индустрия

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Това е първият текст от поредицата "Там, където има само ГЕРБ и ДПС". В четири текста ще бъдат разказани историите от секциите за гласуване в България, където има над 50 гласуващи и над 70% за партията победител - екстремни стойности, които са сериозна предпоставка за купен или контролиран вот. Един месец преди следващите парламентарни избори "Капитал" посети няколко подобни населени места, в които няма географско или етническо обяснение за резултатите, и представя своите наблюдения.

Втората част можете да прочетете тук.

Третата част можете да прочетете тук.

Четвърта част можете да прочетете тук.

Чували ли сте за село Долни Цибър, област Монтана? В него по данни на НСИ към 2020 г. живеят 1666 души. Долни Цибър е в сериозен политически конфликт, граничещ с електорална гражданска война. На парламентарните избори през април активността в двете секции за гласуване там надхвърля 72%. Едната част от селото, изглежда, е, меко казано, влюбена в коалицията ГЕРБ - СДС, която печели 505 от 551 гласа, или 91.5%, от които 250 са с преференция за втория в листата Илия Лазаров, главен секретар на СДС. Другата част от селото не харесва преференции, не харесва и ГЕРБ - тя е шумен привърженик на ДПС, която печели 74% от гласовете във втората секция.

В тези числа, разбира се, няма нищо нормално. Те са показателни за секциите с най-екстремни стойности в страната - там, където изборите трудно могат да се нарекат свободни или честни. Долни Цибър е интересен случай, защото тази година ГЕРБ и ДПС са си поделили селото - обичайно то е изцяло територия на ГЕРБ. Интересен случай е и по друга причина - на парламентарните избори през 2014 г. там гласуват общо 8 (осем) души.

Село Долни Цибър с лекота попада в списъка на "Капитал" със секциите с най-екстремните стойности на гласуване в страната. Моделът е направен от "Капитал" и организация "Данни за добро". Той е силно консервативен и разглежда само секции, в които са гласували над 50 души и където победителят е спечелил над 70% от гласовете (вижте таблицата, където има и съпоставка с предишни избори). Такива секции в страната са общо над 650 - и почти всички от тях принадлежат на ДПС и ГЕРБ. В целия списък има общо десет секции, които са на други партии - седем на БСП (четири от които в Ямбол), една на ВМРО (в Ласкарево, Сандански), една на ВОЛЯ - НФСБ (в Полски Тръмбеш) и една на "Демократична България" (в София).

Забележка: За историческото сравнение на данните са използвани секционните номера, взети от ЦИК. В повечето случаи те са статични, но са възможни промени и съответно грешки в списъка, като при резултатите от местните избори рискът е по-висок, защото се гласува с най-много бюлетини за различни обществени позиции. За референция моделът използва номерата на секциите от парламентарните избори през април 2021 г.

Подобно на други модели за регистриране на нечист вот (като картата с рискови секции на Антикорупционния фонд), той има една слабост - че хваща в себе си и етническия вот, който, макар и добре организиран, в повечето случаи не е купен. Моделът също така рядко улавя купения вот в ромските квартали на големите градове, където от години той е разпределен така, че да няма екстремни стойности.

Точно един месец преди изборите през юли екип на "Капитал" обиколи няколко населени места в четири различни области на страната, където има екстремен вот - и където няма географско или етническо обяснение за резултатите. Едно от тях например е село Чолакова, Пазарджик, където на последните избори ГЕРБ печели 87.5% от гласовете, макар населението да е изцяло мюсюлманско. Четири години по-рано, на парламентарните избори през 2017 г., победител е БСП - с почти толкова впечатляващ резултат, 70.8%. Едва на няколко километра от Чолакова се намира село Медени поляни - истински еднорог, където в една от двете секции ДПС печели 100% от гласовете през април.

Макар статистиката сама по себе си да е красноречива, срещите от първо лице с жителите на тези села разказват различни истории. В селата около Пазарджик всеки може да познае коя точно партия ще вземе огромната част от гласовете само според това каква е принадлежността на кмета. Голяма част от тях са обезлюдени, някои са като застинали в края на XIX век. Хората не обичат да говорят за купуване на гласове или как става организацията на изборите.

В Северозападна България е различно. Там открито се говори за купуване на гласове като съвсем битова индустрия - кой купува, от кого купува, срещу колко пари и кога се раздават. Времето за раздаване на пари е любопитна подробност. Докато в ромската махала в Ихтиман например това се случва в деня на изборите или най-рано ден преди това, в Монтана и Враца парите се раздават цяла седмица преди деня на гласуване.

Общата картина е, меко казано, притеснителна. На практика цели области в България са поделени между две партии, а ако се разчертаят отделните общини, където има подобни концентрации, картата би заприличала повече на колониална Африка, отколкото на държава в Европейския съюз. Екстремните стойности за различни партии (които на теория са опозиция една на друга) в съседни села, гарнирани с впечатляващо високия брой преференции на места, показва, че организацията е в някои случаи дори на микрониво. Няколко източници, с които "Капитал" се срещна, говорят открито за това, че преди изборите идват заръки не само за коя партия да се гласува, но и "с коя преференция ще работим".

През идните дни "Капитал" ще публикува няколко репортажа от села в различни области в България, които попадат в модела на секциите с екстремни стойности. В някои от тях подходът е различен, но крайният резултат е един и същ. Всички те свидетелстват за една паралелна България, в която две партии си поделят десетки или дори стотици хиляди гласове - там, където има само ГЕРБ и ДПС.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 19
    • + 5

    Е съвсем скоро всички по тези села ще започнат да гласуват пак само за ДПС. Тъкмо последните години държавата обърна внимание на тези места, най-вече в Родопите, започна да им оправя инфраструктурата, което не се беше случвало с десетилетия. Разби се пълния монопол на ДПС. От всичко, което се случва в момента най-доволни ще са от ДПС. Не мога да си обясня как полезните идиоти у нас, които се водят демократи, не виждат как ги манипулират всекидневно с връзки на Борисов с Пеевски, а всички нападат само ГЕРБ и никой ДПС, а Пеевски е от ДПС нали така. Дори напротив в миналия парламент заедно с ДПС си разделяха местата в комисиите и си помагаха. Няма един кадър на ДПС освободен от някоя държавна позиция. Дори Атанасов ви вчера казва, че няма лошо ако получат подкрепа от ДСП в другия парламент. За какво говорим. Как не ви светва поне една червена лампа в главите не знам!

    Нередност?
  • 2
    draxter avatar :-|
    draxter
    • - 4
    • + 21

    До коментар [#] от "":

    Ако си мислиш, че някой във въпросните секции гласува за ГЕП, защото са им оправили инфраструктурата не е зле да започнеш да си пиеш хапчетата, защото яко ти хлопа дъската. Разбира се не това е случая, просто си платено тролче.

    Нередност?
  • 4
    olu58512811 avatar :-|
    olu58512811

    До коментар [#] от "":Точно ти си платено тролче - хапчетата тотално са ти разбили мозъка и нямаш в главата никаква идея за истина, логика и аргументи.

    Нередност?
Нов коментар