Там, където има само ГЕРБ и ДПС: Ихтиман, мръсна приказка (част 4/4)

Резултатите в ромския квартал "Изток" в града показват две неща: необяснима любов към ГЕРБ и микромениджмънт на преференциите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Това е четвъртият текст от поредицата "Там, където има само ГЕРБ и ДПС". В четири текста ще бъдат разказани историите от секциите за гласуване в България, където има над 50 гласуващи и над 70% за партията победител - екстремни стойности, които са сериозна предпоставка за купен или контролиран вот. Един месец преди следващите парламентарни избори "Капитал" посети няколко подобни населени места, в които няма географско или етническо обяснение за резултатите, и представя своите наблюдения.

Първа част можете да прочетете тук.

Втора част можете да прочетете тук.

Трета част можете да прочетете тук.

"Завивате вляво, минавате гарата и ще я видите, няма как да се сбърка", казва жител на Ихтиман, който насочва екипа на "Капитал" към квартал "Изток", по-известен като ромската махала. И действително е трудно да бъде сбъркан. Само в рамките на стотина метра градската част рязко свършва, колите преминават към каручки, коне пасат свободно близо до огромно бунище, докато за фон стои самият квартал.

Да се каже, че квартал "Изгрев" в Ихтиман обича ГЕРБ, би било слабо твърдение - той го обожава. Повече, отколкото който и да било друг квартал в страната. На последните избори в трите секции, в които гласуват жителите на махалата, коалицията ГЕРБ-СДС печели съответно 85, 89 и 90% от гласовете. Огромната част от тях - с преференции надолу по листите. Ромските секции в Ихтиман попадат с лекота в модела на "Капитал", в който влизат само такива с над 50 гласа и 70% за партията победител, за разлика от много други ромски квартали в страната, където вотът не е толкова екстремен и дори когато е купен, е разпределен.

Само две години по-рано, по време на изборите за европарламент, квартал "Изгрев" обича ДПС, но значително по-слабо. А статистическите данни не са единственото, което предполага купуване на гласове.

Местни неволи

"Това, което си представят хората - че парите се дават едва ли не пред секцията, е горе-долу така. Най-често се раздават вечерта преди изборите или в самия ден. По 50 лв., но до крайния получател стигат 20-30. В ромските махали е така", казва анонимен източник от града пред "Капитал". "И аз съм помагал на ГЕРБ, няма как да си кривя душата, но те те натискат, нямаш избор. Ако имате някаква бегла представа как се случваха нещата в България допреди няколко месеца, ще ви е ясно, че не си ли видно там, си враг и те унищожават бързо."

Разказът на източника е подплатен с кореспонденция с хора от управлението на общината, включително и с кмета на града - Калоян Илиев от ГЕРБ. В нея управлението на процеса изглежда на микрониво. Още месец преди изборите Илиев пита в съобщение "за кой сме", а след това получава уклончиво уверение, че ще се работи за ГЕРБ. "Капитал" не може да публикува кореспонденцията заради желанието на източника да запази анонимност.

Кметът пише на източника, защото иска да е сигурен, че неговите хора ще гласуват за ГЕРБ. Но този път той отказва да "даде команда". Една от причините е, че преди това той има редица проблеми с общинската управа и лично с кмета. "Играят добрия и лошия полицай и накрая питат "за кой си" преди изборите", казва той.

Почти всичко се случва в писмен вид, което поражда въпроса защо няма подаден официален сигнал. "Към кого? Към Господ? Сигнализирал съм преди за други неща, много по-сериозни. Идват 15 проверки и казват "всичко е точно", а то се вижда, че нищо не е точно. Идея си нямате как се случват нещата тук. За да работиш каквото и да било тук, трябва да си плащаш. За всичко. Една декларация за да тръгне, трябва да си платиш."

Има го случая и с корпоративния вот, който е размита категория. "През компании може и да не се купуват гласове - понякога си се взимат безплатно. Задължават те директно. Мен са ме притискали със съобщения да нося гласове. В други случаи от общината се плащат пари, които после да идат за приятели и роднини да гласуват. Колкото повече събереш, толкова по-добре."

Преференции тук, преференции там

По-интересното е каква е технологията на гласуване. Според източника на "Капитал" в Ихтиман връзката става през един от общинските съветници - Борис Аргиров-Бони, представител на местна коалиция "Евророма-ДПС". Аргиров е общински съветник от 1995 г. и според източника оттогава действа системата, която е наследствена.

"Капитал" се свърза с Аргиров за коментар по темата, но такъв бе отказан.

Другият важен елемент в историята са преференциите. В кореспонденцията си с хора от града кметът Илиев се интересува и за коя преференция ще работят. Възможностите на последните избори, изглежда, са били две. От общо около 1400 гласа, подадени в трите секции, в които гласува квартал "Изток", близо 1200 са с преференции. От тях 193 са за втората в листата, бившата министърка на туризма Николина Ангелкова, и 259 за шестия - Иван Янкулов, който е от Ихтиман. Лъвският пай обаче е за Николай Николов - последният, 16-и, в листата на ГЕРБ-СДС.

Ихтиман се намира в София-област, вероятно най-странния избирателен район в България, защото няма областен център и защото общините в него имат малко общо помежду си. На изборите през април коалицията ГЕРБ-СДС печели 36.7 хил. гласа, или 35.2% от вота, с което успява да вкара трима депутати - водача Младен Маринов, втората Николина Ангелкова и петия Валентин Милушев, който с 4199 преференции успява да прескочи две места и да влезе в парламента. Иван Янкулов и Николай Николов, големите победители от вота в Ихтиман през април, не са част от листата на ГЕРБ-СДС за изборите през юли.

"Капитал" се свърза с кмета на Ихтиман Калоян Илиев, който отказа коментар, но пренасочи към заместника си Тони Кацаров.

"Разбира се, че изглежда съмнително, ние също не очаквахме такъв резултат. Но истината е, че хората не познават никой друг, никоя друга партия не ходи в квартала. Те знаят само кмета и ГЕРБ, защото само ние сме там", коментира Кацаров. Добави, че в града населението вече е почти 50/50 българи спрямо роми и че чисто бюджетно това е огромен проблем, защото оттам не се събират местни данъци.

"Това не е проблем само при нас, това е проблем навсякъде, където има ромски квартали. Защото държавата, като не харесва нещо, казва общините да се оправят, но общините нямат пари, няма и откъде да дойдат. Трябва един държавен план "Маршал" за ромските квартали, обаче те са интересни само по избори."

Проблемът с аргумента на Кацаров е, че неотдавна изборите там са били печелени от ДПС, която официално не е нито в местната, нито в изпълнителната власт. Другият проблем е с преференциите - докато тези за шестия в листата Янкулов могат евентуално да бъдат обяснени с подкрепа за съгражданин във фрагментирания 26 МИР, самият Кацаров не бе наясно кой е човекът с преференция 116 в областта.

Но Ихтиман действително не е единственият град, който излиза в модела на "Капитал" за екстремни стойности на вот през април. Там се намират и трите ромски секции в Самоков, където победителят от вота е ДПС при малко по-скромни стойности - средно 72%. Обяснението там е ясно от години - Самоков отдавна е територия на бившия депутат от ДПС Александър Методиев, известен като Бат' Сали.

За изборна употреба

Ромските квартали са обичайните заподозрени, когато става дума за купуване на гласове. От една страна, защото организацията там си личи много ясно, а от друга, защото жителите там често си казват пред телевизионни камери, че са взели пари. На различните места и технологията е различна, "брокерите" - също.

Очакванията на някои жители на Ихтиман са, че на следващите избори нещата ще бъдат поне малко по-различни. Не заради друго, а заради способите на гласуване. Те смятат, че ромските квартали няма да могат да се оправят с машинното гласуване.

Но дългосрочното решение на проблема с купуването на гласове в ромските махали нито може, нито трябва да дойде от начините за гласуване. Истинската причина те да са магнит за партиите, да раждат подобни екстремни стойности и да се използват като горещи точки за набиране на преференции, така че да бъдат пренаредени листите, е другаде. Тя не се крие, тя е лесно видима - и в каруците, и в бунището, и в самия квартал.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 15
    • + 6

    Темата е топ. Поздравления за този, който се е сетил за нея.
    Овеществяването й, уви!, и в четирите части е на ниво отчет за командировка.

    За жалост Йоан обикаля около темата по най-първосигналния начин с цитати от тоя и оня и не смее да скочи в дълбокото. Което обикновено се съдържа в отговора на простичкия въпрос ЗАЩО ?

    От логиката на поредицата излиза, че 15-20 села - с нека да са с по 500 купени избиратели - предопределят манипулативните резултати от изборите в БГ, и това е така, защото:
    1. там живеят маргинализирани особи;
    2. не им пука, че плюят на светая светих на демокрацията;
    3. какво да очакваш от циганите, освен цигании.

    Колко е купеният вот в БГ като процентно съотношение, Йоан? Няма данни.
    С него колко купени депутати се вкарват в НС? Няма данни.

    Ако човек се замисли, ще се убеди, че гласовете от 10-15 села с по 200-250 избиратели не стигат, за да се вкара и един депутат от въпросните Монтански/Кърджалийски МИР.
    Многото гласове идват от компактното население на големите градове.
    Тогава защо Капитал бие ламарината какво се върши по забравените от Бога села?

    Бие я, за да се отплесне общественото внимание и да не се види слона в стъкларницата. Защото ако е наказуемо да продадеш гласа си, изобщо не е наказуемо чрез масирана пропаганда да се моделират възприятия, които водят до своеобразно зомбиране и в резултат абсолютно "доброволно" гласуване за партията, обект на сугестията.

    Всъщност за Пулицър би бил анализ защо Капитал, един от най-крупните манипулатори на общественото мнение, който е финансиран от чужда фондация и е тясно обвързан с нейната розово-зелена неолиберална глобалистка проекция в БГ политиката, оставя без внимание пропагандното промиване на мозъци в полза на един партиен кръжец?

    Доколкото разбирам от психология, смятам, че медийната пропагандна партийна хипноза е несравнимо по-опасна за общественото здраве от т.н. купен вот.

    Особено, ако зад тая пропаганда се таят чужди интереси.

    Както е в случая.

    Нередност?
Нов коментар