"Промяната" превзе София с гласовете на ИТН, ДБ и "Изправи се..."

Новият проект е първа сила в столицата със 168 хил. гласа, докато другите три "протестни" формации губят общо 143 хил. гласа спрямо юли

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След изборите в неделя София сменя рязко цвета си - за трети път в рамките на няколко години. В последното десетилетие столицата доминираше ГЕРБ, но след изборите през април и юли тя се изглеждаше като крепост на "Демократична България". Формацията отбеляза на тези два вота най-високите си резултати в 23-ти и 24-ти МИР, а това ѝ даде и самочувствието на сравнително регионална сила, но пък с голямо значение.

Сега обаче "Демократична България" е чак на трета позиция дори в най-силните за нея столични райони с повече от двойно по-нисък резултат от "Продължаваме промяната", която е безапелационен победител в София (виж графиката). Всъщност в 23-ти избирателен район на София - бастионът на "Демократична България", новият проект отбелязва най-високите си резултати от цялата страна - над 36%.

Персоналните лидерски битки, които по традиция се случват с тези райони, съответно са спечелени от лидерите на новата формация - Асен Василев и Кирил Петков. А Ицо Хазарта в 25 МИР отвя Бойко Борисов (ГЕРБ), Корнелия Нинова (БСП) и Елисавета Белобрадова, популярна в социалните мрежи като "Летящата козила Ерато" (ДБ). Успокоение за бившите управляващи може да е фактът, че Борисов все пак има по-добър резултат от Хазарта в Банкя.

Вотът в София, погледнат в абсолютни гласове дава подробности в картината и те не са никак приятни за "Демократична България", ИТН и другите партии, които се смятат за част от "промяната".

Демократичното обединение е загубило близо 67 хиляди гласа в столицата в сравнение с вота през юли - това е близо 50% по-нисък резултат. Сега то получава около 66 хил. гласа общо в трите столични района при близо 134 хиляди през лятото.

Две трети от гласовете си в сравнение с юли е загубила и партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". През лятото тя е имала над 95 хил. гласа в трите столични района, докато сега са я подкрепили общо 34 хил софиянци.

При обединението "Изправи се" загубата е също сериозна за размера на формацията. Сега тя събира едва 13 хил. гласа в трите района на София при 27 хил. гласа през лятото.

Тези разлики в резултатите на трите партии очевидно са преляли при "Продължаваме промяната". Общо това са близо 143 хил. гласа, което е над 85% от резултата на новия проект в София. Възможно е към сметката на новата формация да допринася и БСП, която също е загубила над 12 хиляди гласа в София, както други формации и малко нови избиратели. ГЕРБ пък всъщност са на малък плюс в София, като партията на Борисов си е върнала над пет хиляди избиратели в столицата.