🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Водният мегапроект на Бургас за 460 млн. лв. още е без финансиране, МОСВ мълчи

ЕК още не е отпуснала парите, защото българските институции не се съобразяват със законодателството

Екоминистърът Емил Димитров не е споменавал за проблема с проекта по ОПОС, въпреки че неведнъж коментира обезпечаването с вода на Бургас.
Екоминистърът Емил Димитров не е споменавал за проблема с проекта по ОПОС, въпреки че неведнъж коментира обезпечаването с вода на Бургас.
Екоминистърът Емил Димитров не е споменавал за проблема с проекта по ОПОС, въпреки че неведнъж коментира обезпечаването с вода на Бургас.    ©  Юлия Лазарова
Екоминистърът Емил Димитров не е споменавал за проблема с проекта по ОПОС, въпреки че неведнъж коментира обезпечаването с вода на Бургас.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Суша и наводнения - проблеми в двете крайности тревожат Бургас и околните градове и села през последните месеци. От една страна, екоминистърът Емил Димитров от няколко месеца твърди, че бургаският регион е на ръба на воден режим заради падащото ниво на язовир "Камчия", а от друга, валежите през януари 2021 г. причиниха наводнения в областта.

На този фон "ВиК Бургас" има проект за нова водна инфраструктура на внушителната стойност от 460 млн. лв. по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС). Изпълнението му би следвало да намали загубите на вода и да подобри пречистването й. За сравнение - проектите на Пловдив, Варна и Русе по ОПОС са за около 130-140 млн. лв. или поне три пъти по-малко.

Оказва се обаче, че парите по проекта още не са осигурени. Това стана ясно от писмо от Европейската комисия (ЕК) до екоминистерството, което "Капитал" получи през свой източник и потвърди съдържанието му. Причината са лошо изпълнени процедури от страна на РИОСВ - Бургас, и екоминистерството. Въпреки това вече са обявени поръчки за около 150 млн. лв. по този проект.

"ЕК отправи сериозни критики и забележки по проекта заради неиздаване на Оценка за въздействието на околната среда за целия обект (ОВОС), което е абсолютно задължително. Така българската страна е изправена пред риска договорът за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ да бъде прекратен едностранно от ЕК, а всички направени разходи да останат за сметка на българския данъкоплатец", казва източникът на "Капитал", добре запознат с процеса. Преценката да има или не ОВОС е работа на екоинспекцията, но трябва да е адекватно аргументирана.

Екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро пропусна да спомене това при всички свои прояви по темата за водата в Бургас, докато неколкократно настояваше възможно най-бързо да се инвестират допълнителни 60 млн. лв. от държавния бюджет в авариен план за използване на вода от напоителните язовири "Ахелой" и "Порой".

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) не отговори на въпросите на "Капитал" и за проблема с финансирането на проекта по ОПОС, за аварийния план.

Без правила няма пари

Процедурата за проектите по оперативната програма по принцип е следната: МОСВ е управляващ орган и сключва договори с различни бенефициенти - общини, ВиК дружества и т.н., за финансиране по проекти. Освен това ведомството трябва да се споразумее с ЕК за отпускане на финансирането. Договорът за финансиране на ВиК проекта между ВиК Бургас и МОСВ бе шумно подписан през юни 2020 г.

"Тежък проект, дълги години, стотици съгласувания, десетки връщания на процедурите, но цялото мнозинство на служителите на околната среда свършиха прекрасна работа. Успяхме да създадем един устойчив и мащабен проект, който гарантира чистотата на Черно море, развитие и перспектива на населените места, оползотворяване на отпадъците при пречистването на отпадните води и нови мащаби и перспективи на цяла Югоизточна България", каза при подписването бургаския кмет Димитър Николов, цитиран от общинското радио "Гласът на Бургас". "Много бързо, на финалната права успяхме да го подготвим да мине през Министерски съвет и одобрение от Европейската комисия. Средствата са извоювани от министри преди мен. Много хора през годините са направили възможното ние днес да стигнем до подписване. Ще се радвам, когато пак дойда в Бургас, да видя проекта готов. Това е едно страхотно начало за града, за гражданите, за бизнеса. Това е огромната заслуга на кмета Димитър Николов и неговия екип - че са успели да го подготвят, да го защитят, огромна заслуга на служители и на всички министри преди мен", каза Емил Димитров.

Но реално одобрение от Брюксел още няма, потвърди писмено шефът на "ВиК Бургас" Ганчо Тенев за "Капитал".

Според писмо от ЕК от юни 2020 г., адресирано до Валерия Калчева, директор дирекция по ОПОС в екоминистерството, на 12 май 2020 г. българската страна е изпратила информация по проекта. Тя обаче съдържала множество неуредици и пропуски, включително в работата на ведомството на Емил Димитров. Имало е и неправилно прилагане на Закона за опазване на околната среда (ЗООС).

Посочва се например, че решението да не се прави ОВОС не е подкрепено от никакви конкретни данни. ЕК посочва, че инфраструктурата ще се строи в 10 зони по "Натура 2000" и ще е в близост до други 10 такива зони, а консервационните цели за тях в региона изобщо не съществуват. Именно липсата на регламент за такива зони е причина и за една от наказателните процедури на Брюксел срещу България. Бургаската екоинспекция не е обяснила как е стигнала до извода, че при строителството в тях няма да има въздействие.

В края на 2020 г. от ЕК уточниха неофициално пред "Капитал", че проектът все още се оценява и не могат да коментират детайли, затова и не отговориха колко сериозни са тези критики и има ли риск България изобщо да не получи финансиране. "Както често се случва с големи проекти, поискахме уточнения от държавните власти. Решението ще бъде издадено в края на този оценителен процес и когато службите на комисията са доволни, че проектът отговаря на съответното законодателство на ЕС", е неофициалният коментар по темата от Брюксел. "Поръчките по ЗОП се подготвят съгласно одобрените стандартизирани форми и съдържат условие, че работите ще започнат незабавно само при осигурено финансиране. В момента тече процедурата по одобряване, както и процедура по съфинансиране. Убедени сме, че ще се включим в сроковете на програмата", коментираха от "ВиК Бургас". Проектът трябва да бъде завършен до 31 май 2024 г.

Последната поръчка за 52 млн. лв.

Водният проект по ОПОС предвижда реконструкция на общо 158 км водопроводна и 22 км канализационна мрежа, както и изграждане на близо 7 км нова водопроводна и 73 км канализационна мрежа.

Последният обявен търг е за 52.6 млн. лв. без ДДС и е за реконструкция на ВиК мрежите в Несебър, Ахелой, Поморие, Обзор и за пречиствателната станция на последния. Срокът за подаване на оферти е 1 март 2021 г.

През ноември пък бяха събрани офертите в друг голям търг - за над 46 млн. лв. за ВиК мрежите в Поморие, Китен, Царево, Лозенец, Созопол и Черноморец.

Вече има кандидати за пречиствателната станция в Карнобат. за 11 млн. лв., за ремонти пак в Карнобат и Айтос за 23 млн. лв.

Предстоят и търгове за реконструкция на две други станции за питейни води - Камчия и Ясна Поляна, които работят към едноименните язовири в общини Поморие и Приморско.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    djr55699551 avatar :-|
    Zdravko

    Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...

    Нередност?
  • 5
    cqm13699551 avatar :-|
    Стойчо

    Един много добър пример за просперитета в нашата България... Момчета, просто имате грешните атрибути за да направите и вие първият си милион от "комисионни" по сделки.

    Нередност?
  • 6
    fzr25699551 avatar :-|
    Антоанела

    Докато гореспоменатия господин е намерил друг начин за просперитет, измама и изнудване...

    Нередност?
  • 7
    ggf40699551 avatar :-|
    Irena

    И двамата са еднакви "професионалист", но за Харалампи Х. мога да кажа, че е доста изпечен измамник и единственото, което можете да направите за да се предпазите, е да избягвате такива съмнителни "финансови посредници" /измамници/!

    Нередност?
  • 8
    ubf55699551 avatar :-|
    Zoro

    Всеки ден излизат все нови милионери, забогатяли от измами. До кога в тая държава ще се забогатява или с външен вид, или с измама? Кога ще започнат да напрягат тия мозъци за нещо конструктивно, вместо как да прецавкат хората и да им вземат и малкото което имат?!

    Нередност?
  • 9
    jjf10699551 avatar :-|
    Stacy

    Срамота е да, че държата дава право на хора като г-н Хараланов да злоупотребява със закона, заради хилядите вратички и недоуточнения в него...

    Нередност?
Нов коментар