Бюджетна комисия отново се засили за избора на управител на БНБ

Засега никоя от политическите сили от управляващата коалиция не изглежда готова с номинация

Източници от парламента определят стартирането на процедурата по-скоро като солова акция на председателя на бюджетна комисия Любомир Каримански от "Има такъв народ"
Източници от парламента определят стартирането на процедурата по-скоро като солова акция на председателя на бюджетна комисия Любомир Каримански от "Има такъв народ"
Източници от парламента определят стартирането на процедурата по-скоро като солова акция на председателя на бюджетна комисия Любомир Каримански от "Има такъв народ"    ©  Юлия Лазарова
Източници от парламента определят стартирането на процедурата по-скоро като солова акция на председателя на бюджетна комисия Любомир Каримански от "Има такъв народ"    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Парламентарната комисия по бюджет и финанси започва наново процедура за избор на управител на БНБ. Тази точка беше планирана както за вчера, така и за днес за нейни заседания, но те бяха отложени заради бюджетните дискусии в пленарна зала.

Това не е неочаквано, тъй като мандатът на настоящия гуверньор Димитър Радев изтече още миналото лято, но поради политическата нестабилност и честите избори така и не се стигна до гласуване на наследник на ключовия пост.

Същевременно обаче на този етап не изглежда управляващите да са готови с кандидатура нито на ниво коалиция, нито като отделни парламентарни групи. Източници от парламента определят стартирането на процедурата по-скоро като солова акция на председателя на бюджетна комисия Любомир Каримански от "Има такъв народ", който миналата есен в предходния парламент също опита скоростно да прокара избор на управител. Тогава се спрягаше, че самият той има амбиции за поста и е сондирал за подкрепа сред другите партии, но изборът беше блокиран и оставен за когато има избрано редовно правителство.

Без ясен фаворит

По аналогичните процедури досега право да излъчват номинации имат само парламентарните групи като няма възможност желаещ сам да се кандидатира. Засега никоя от политическите сили не е завявала официално свои предложения и единствено циркулират имена неофициално.

Едното от тях отново е Каримански, като обаче това не е съгласувано с други партии от управляващата коалиция и сигналите са, че по-скоро той отново трудно ще събере подкрепа. Той има академичен и банкерски опит. Дълги години е бил преподавател в УНСС и в Международния банков институт в София. Заемал е консултантски позиции в различни европейски финансови институции като ABBL (люксембургската банкова брашова асоциация), European Payments Council и др. До 2015 г. е бил изпълнителен директор на Инвестбанк, която беше една от двете банки с констатиран капиталов недостиг при двата последни прегледа и стрес тестове от БНБ и ЕЦБ - през 2016 и 2019 г. По-рано е бил в управата на ДЗИ банк и Д банк, както и изпълнителен директор на "Транскарт". В последните месеци в няколко свои изяви Каримански се прояви като гласовит критик на настоящото ръководство на БНБ по различни линии. Евентуална негова номинация би означавала да се оттегли като председател на бюджетната комисия.

Извън него стои и опцията за втори мандат на Димитър Радев, който досега не е заявявал твърдо дали би приел покана да бъде издигнат, като в свои изказвания е казвал, че ще обяви намеренията си когато има процедура. Той пое поста, след като доверието в БНБ беше доста поразклатено след краха на КТБ и прекара банковата система през две мащабни проверки. През управлението на Радев успешно бяха направени ключови крачки на България към еврозоната - БНБ влезе в тясно сътрудничество с ЕЦБ, а левът беше приет във валутния механизъм ERM II.

Друго име, което се спомена и в медиите като потенциална номинация, е това на Валентин Михов. Той е завършил INSEAD и е работил в банки в Централна и Източна Европа, а в последните години се занимава с мениджмънт консултации във финансовия сектор. Брат е на известния икономист Илиян Михов, който през 2013 г. стана ректор на INSEAD. По времето, когато настоящият премиер Кирил Петков беше служебен икономически министър, той беше натоварен с проверката на раздаваните големи кредити от ББР, а впоследствие беше избран за председател на надзорния съвет на на държавната банка. По информация на "Капитал" обаче той не е сред вариантите на "Продължаваме промяната" за поста.

Други опции са да се търси по-експертна фигура без изявена политическа окраска - на банкер, кадър на БНБ или някой, който да се завърне от международна институция. В интервютата си от последните седмици финансовият министър Асен Василев обрисува именно такъв профил на бъдещия гуверньор - "човек, който си тежи на мястото в международен аспект", "партньор на финансовия министър по пътя към еврото", "човек, който не се страхува от непопулярни действия в банковата система".

От втори опит

Предишната процедура за избор на управител на БНБ в предходния парламент катастрофира, след като "Демократична България" и БСП отказаха да я подкрепят. Тогава критиките бяха, че тя бе форсирана като се очакваше кандидати да се излъчат едва в рамките на три дена, което предвид важността на позицията, е недостатъчно. Също така аргумент беше решението да се остави за когато има избрано редовното правителство.

Освен Радев с изтекли мандати са и двама от подуправителите на БНБ, отговарящи за управленията "Емисионно" и "Банково" - Калин Христов и Нина Стоянова. Те също трябва да се гласуват от депутатите, но по закон право да издига номинации има само гуверньорът, така че процедурите за техния избор ще се проведат на втори етап.

Смяна и на Фискалния съвет

Освен в БНБ бюджетна комисия стартира и процедура по смяна на целия петчленен борд на Фискалния съвет, който също е с изтекъл мандат. Буквално преди дни институцията с председател бившия депутат от ГЕРБ Борис Грозданов излезе с критично становище по проектобюджета на правителството за 2022 г. Сега за нов председател спряганото име в кулоарите на парламента е това на депутата от БСП проф. Румен Гечев.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    grayeagle avatar :-|
    grayeagle
    • + 1

    И избраният е ....................Пеевски, ааа , извинете Каримански, от квотата на Доган. Честито на всички.
    И изобщо няма споразумение с дпс .............нееееее.
    Отново, като при герб , имаме споразумение с Доган/ и хората зад него/.
    Каримански, който сам си издига кандидатурата.

    Нередност?
Нов коментар