🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Изборът за БНБ сглоби съюз между партията на Слави Трифонов, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане"

До седем дни трябва да има номинации за гуверньор и събрано мнозинство въпреки желанието на "Продължаваме промяната" за повече време

Председателят на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански от ИТН засега единствен е декларирал амбиция да стане управител на БНБ.
Председателят на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански от ИТН засега единствен е декларирал амбиция да стане управител на БНБ.
Председателят на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански от ИТН засега единствен е декларирал амбиция да стане управител на БНБ.    ©  Цветелина Белутова
Председателят на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански от ИТН засега единствен е декларирал амбиция да стане управител на БНБ.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изборът на нов управител на БНБ доведе до първо едро пропукване на четворната управляваща коалиция - партията на Слави Трифонов в един отбор с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" задвижиха бърза процедура за гуверньор. Напук на останалите три партии, които искаха повече време, за да намерят обща подходяща номинация. Двигател на бързането и новата сглобка от партии изглежда е Любомир Каримански от ИТН, който не крие желанието си да поеме БНБ. А останалите управляващи партии имат точно седем дни да намерят друга подходяща фигура и да уточнят отношенията в четворката.

Какво бе гласувано

Парламентарните групи ще имат седем дни, в които да излъчат номинации за управител на БНБ. Това гласуваха в зала депутатите днес, след като миналата седмица същата процедура беше приета и в бюджетна комисия. Точката дори не беше част от дневния ред на заседанието, като очевидно управляващите опитваха да си купят малко време, като я оставят за следващата седмица.

Тя обаче беше вкарана като извънредна по искане на "Има такъв народ", подкрепено от трите опозиционни партии ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Като крайно решението мина с гласовете на същите тези партии, докато останалите от управляващата коалиция ("Продължаваме промяната", БСП и ДБ) опитаха да увеличат срока на две седмици, с мотив да се даде достатъчно време този път процедурата да може да приключи успешно. Така постът на гуверньора отваря още една пукнатина във взаимоотношенията между политическите сили зад правителството, която има потенциал да се разтвори допълнително, когато реално се стигне до избирането му в близките седмици.

Пореден опит

Първоначално процедурата беше задействана през февруари, като беше даден 20 дена срок. До изтичането му на 8 март обаче така и не се получи нито една номинация, въпреки че в публичното пространство циркулираха разнообразни имена, включително и това на председателя на бюджетна комисия Любомир Каримански от ИТН. Той иска да оглави БНБ още от предходния парламент. Тогава също в ролята си на председател на бюджетна комисия той инициира процедура по избор на наследник на Димитър Радев, чийто мандат изтече миналото лято. Решението за това обаче беше оставено за когато има редовно правителство.

Сега отново Каримански беше двигател да се задвижи процедурата, въпреки че сред управляващите видимо нямаше готовност. От самата коалиция ту говореха за обща номинация, ту за това всяка партия да издига своя, за да има реален дебат и да се избере най-добрият кандидат за поста. При сложните совалки обаче като крайно се стигна до решение никой да не излъчи кандидат, а самият Каримански обяви, че е бил съветван да се откаже. "Оставам един от кандидатите за управител на БНБ. Имах разговор с ръководството на "Има такъв народ" и те са твърдо решени да ме номинират През изминалата седмица при мен стигаха поне по пет различни канала различни експерти и съветници, които се опитваха да ме убеждават, по един или друг начин, да не бъда номиниран или да се откажа. Смятат, че е по-добре коалицията или по-специално един от партньорите в коалицията да номинира кандидата си. В тези разговори през изминалата седмица ми казваха "спокойно, има и други важни постове", каза той в интервю пред Нова телевизия.

Непосредствено след неуспешния карай на процедурата обаче отново като извънредна точка на бюджетна комисия след кратък дебат беше решено да се поднови същата процедура, но да се дадат само 7 дни. Тогава "Продължаваме промяната" също искаше повече време, но всички останали приеха този вариант, който като крайно беше гласуван и в пленарна зала.

Магистърският проблем

До патовата ситуация се е стигнало, след като се е оказало, че планираната номинация на "Продължаваме промяната" не отговаря на едно от условията във вече гласуваната процедура - да има магистърска степен. В Закона за БНБ формално няма такова изискване, а само членовете на управителния съвет да са "лица с високи нравствени качества, които са изтъкнати професионалисти в сферата на икономиката, финансите и банковото дело". В приетата от депутатите процедура за избор на управител на БНБ обаче изрично е посочено, че към документите трябва да се приложи и диплома за "магистър".

Според информация от два източника на "Капитал", потвърдена и от други медии, готвената номинация за управител на БНБ е била Анна Райчева, която има дългогодишна кариера в Citibank в Ню Йорк. Тя е родена в България, но след промените през 1990 г. заминава за САЩ, където през 1994 г. завършва математика в Принстънския университет. След това започва работа в Citi, първоначално в отдела за дългови ценни книжа, като се издига до управляващ директор и ръководи отдела за търговия за собствена сметка на банката (proprietary trading). Той е разформирован през 2016 г. по регулаторен натиск след Световната криза търговските банки да се освободят от дейността за рисковете и конфликтите на интереси свързани с нея. При напускането й Wall Street Journal й прави профил като последния трейдър на Citi.

След като оттегля от банката след 22 години кариера в нея, тя създава собствен фонд Sonya Capital Management. Според представянето му той е насочен към активно управление на активи в глобален план, като залага на количествени методи при инвестиционния си подход.

Дори и при тази биография опозицията би могла да има критики към нея. Например, досега от изявите й не личи тя да има фокус върху България и да е следила развитието на финансовия сектор тук. Също така макар очевидно да има натрупани познания за функционирането на глобалните финансови пазари, тя няма институционален опит в полето на европейските банкови регулации. Но от друга гледна точка, тя не би била подвластна на местни лобита и интереси.

Същинската пречка е неотговарянето на приетите процедурни правила. Евентуалното им префасониране и премахването на изискването за магистратура естествено ще генерира критики, че те се пишат така, че да паснат на конкретен кандидат. Опозицията всъщност вече използва това превантивно с намеци, така че до дебат за промяната им така и не се стигна.

Коалиционната пукнатина

Това оставя "Продължаваме промяната" в сложна ситуация в рамките на седмица да открият силна кандидатура. Предвид, че вече процедурата веднъж се провали, липсата на кандидати и следващата сряда ще е признак на кадрова слабост, така че за тях е ключово бързо да се намери качествена номинация.

Почти сигурно е, че ИТН ще внесат официално номинацията на Каримански. Тогава останалите партии от коалицията ще са изправени пред избора да го подкрепят, въпреки явните си резерви, или да го бламират. Последното обаче естествено ще е много по-проблемно за взаимоотношенията им, ако самите те не са издигнали никого.

А накрая, ако се повтори гласуването от приемането на правилата, има и опция Каримански да бъде избран с гласовете на ИТН, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Те сумарно имат над необходимите 121 депутати. Такова развитие обаче може да се окаже още по-взривоопасно за управляващите, предвид, че управителят на БНБ е един от най-важните постове в държавата и с ключова роля за влизането в еврозоната. Избирането му без широка подкрепа и след междуособици в коалицията не просто ще подкопае легитимността му, но и вероятно ще доведе до търкания между централната банка и правителството. А отделно това би се мултиплицирало и при предстоящите избори на двама подуправители, чиито мандати също са изтекли и новият гуверньор трябва да предложи наследници. Затова и вероятно в следващите дни усилено ще се търси консенсусна кандидатура между лидерите на управляващите партии.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    linderoth avatar :-P
    linderoth
    • + 8

    Яко, бивш изп.директор на Инвестбанк известна с прането на пари на Мадуро от Венецуела ще отговаря за банковата ни система. ДС си действа, а Слави чалгара - слугата на ДПС яко кешира.
    Защо по-добре комунистическата ни кочина не покани некой от санкционираните от света изп.директори на руски банки да поеме кормилото. Дали Мадуро или Путин има ли значение?

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 8
    • + 1

    До коментар [#1] от "linderoth":

    За първи път пост от полезните идиоти, в което няма обвинения към лошите от ГЕРБ. Само Мадуро, ДС, Слави чалгара и ДПС. Лека полека ще ви дойде акъла в главата, но пак по трудния начин и със загуба на време.
    Интересно, не ви пречеха машините на Мадуро от Венецуала за изборите и техните специалисти, но сега някой който уж прал пари на Мадуро е проблем!

    Нередност?
  • 3
    popopo avatar :-P
    popopo
    • - 1
    • + 8

    До коментар [#2] от "scuby":
    Пак ли ти бе, безполезен идиот.
    ГЕРБ са дори под изброените. за тях няма смисъл дори да се пише.

    Нередност?
  • 4
    ......... avatar :-P
    .........
    • + 2

    До коментар [#1] от "linderoth":

    Мдам, компетенциите на Каримански са доста дискусионни... Освен, че е бил на позиция в Инвест Банк, преди това е гастролирал и в Д Банк. Доста се рецитира и ролята му като съветник към асоциацията на банките в Люксембург, но смело предполагам, че до този пост е стигнал чрез някой обмен по линия я на Банковия институт, където е преподавал, я по линия на асоциацията на банките.

    Въпреки факта, че е по-млад, като образ е доста далеч от технократите, които започнаха да се появяват в последно време по мениджърските позиции в сектора, по-скоро повече прилича на старите акули, които се изпопенсионираха. Иначе казано - изглежда и се държи като номенклатурчик, който след 10-15 години кълнене в мустаците на Сталин е преоткрил себе си като банкер.

    Нередност?
  • 5
    crusible avatar :-|
    crusible

    Смятам, че тепърва ще им пропуквания от този тип. Това е хитър начин да се запази или разшири влиянието на статуквото.
    По отношение на Каримански, изглежда като логичен избор чисто като вече създадено присъствие и профил, а що касае компетенциите му за този пост трудно мога да дам мнение. Със сигурност си спомням много добре, че беше от високопоставения слугинаж на Петя Славова преди години, което не е непремнно причина да против, разбира се.

    Нередност?
  • 6
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Очевидно се цели спирането на процеса по влизане в Еврозоната. ИТН имат кадрови съображения, ГЕРБ и ДПС искат предсрочни избори и драми в коалицията, а на Възраждане очевидно й е обещано именно торпилиране на всички усилия по валутната интеграция с ЕС.

    Доста мръсна работа...

    Нередност?
  • 7
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#1] от "linderoth":

    Моята надежда е, че ЕС ще дадат едно рамо за дерайлирането на това безсрамно кадруване.

    Нередност?
Нов коментар