Коалиционен дуел за БНБ

"Продължаваме промяната" издигна Андрей Гюров срещу Любомир Каримански от ИТН за гуверньорския пост, което може да произведе трус в коалицията

Андрей Гюров има банкерски опит в чужбина, но на ниски позиции
Андрей Гюров има банкерски опит в чужбина, но на ниски позиции
Андрей Гюров има банкерски опит в чужбина, но на ниски позиции    ©  Надежда Чипева
Андрей Гюров има банкерски опит в чужбина, но на ниски позиции    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Андрей Гюров бе изправен срещу Любомир Каримански, който ще разчита и на гласовете на ГЕРБ и ДПС
  • Изборът ще е първият силен трус в управляващата коалиция
  • Управител на БНБ, подкрепен от "корупционните партии", ще е нежелан партньор на премиера и финансовия министър по пътя към еврото

По замисъл и по закон Българска народна банка би трябвало да е политически и институционално независима. Това малко или повече явно няма да се случи при избирането на новия й управител. Въпреки опитите да бъде намерена изцяло експертна кандидатура, включително и "внесена" от чужбина, това не се случи в рамките на дадените 20 дни и първата задействана от парламента през февруари процедура се провали. А при втората, която предвиждаше едва седмица за номинации, единствените такива подадени до крайната дата 23 март са партийни.

За ключовия пост, особено в светлината на амбициите на България да приеме еврото от 2024 г., ще се състезават председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров и председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански, който е от "Има такъв народ". А залогът освен контрола над самата БНБ се покачва и до здравината на самата управляваща коалиция.

От една страна, видно партията на Слави Трифонов ще гони подкрепа от опозиционните ГЕРБ и ДПС (а според някои източници такава вече е и договорена), като дори и така може да се окаже недостатъчно и да трябват и гласове от "Възраждане". От друга, и кандидатурата на ПП без пълна подкрепа от коалиционните партньори трудно може да бъде прокарана без игри с кворума или друго негласно подаване на рамо от някоя от опозиционните сили. Но и в двата случая трудно ще се постигне широка подкрепа, която да дава нужната легитимност за новия управител и вижданията му как да се управлява институцията, чиито прерогативи са паричната политика и банковият надзор в страната. А това означава и че новият гуверньор въпреки гарантирания си по закон шестгодишен мандат, ще бъде много по-уязвим на атаки в бъдеще.

Политици или експерти

И двамата номинирани имат досег в миналото си с финансовия сектор, без обаче да могат да се похвалят с безапелационно CV и репутация на топ банкери или добри познавачи на спецификите на централното банкиране.

Андрей Гюров има банкерски опит в чужбина, но на ниски позиции. Според официалната му биография, след като учи икономика в САЩ, работи една година като кредитен анализатор в Harris Bank в Чикаго. А след това, докато следва докторантура във Виена, работи в австрийската Volksbank. Когато защитава докторат през 2005 г., напуска банката и става главен асистент по финанси във Виенския университет. От 2010 г. Гюров е главен асистент в Американския университет в България, където преподава финанси. Освен с академична кариера се е занимавал и с консултации, включително и за финансови институции и банки, основно в изграждане на модели за управление на риска.

Любомир Каримански също има академичен опит. Дълги години е бил преподавател в УНСС и в Международния банков институт в София. Заемал е консултантски позиции в различни европейски финансови институции като ABBL (люксембургската банкова браншова асоциация), European Payments Council и др.

В представянето му от Слави Трифонов във Facebook обаче елегантно е пропуснат опита му в местни банки: "По време на кариерното си развитие господин Каримански е работил в няколко банки, лицензирани от БНБ, и са му издавани официални сертификати от БНБ за заеманите от него длъжности. За професионалните успехи на Любомир Каримански в банките, в които е работил, може да прочетете в официалните документи по кандидатурата, които ще бъдат публично достъпни", пише лидерът.

Това, което би трябвало да се види в тях, е, че до 2015 г. е бил изпълнителен директор на Инвестбанк, която беше една от двете банки с констатиран капиталов недостиг при двата последни прегледа и стрес-тестове от БНБ и ЕЦБ - през 2016 и 2019 г. (След публикуването на статията в редакцията беше получено право на отговор от Инвестбанк.) По-рано е бил в управата на ДЗИ банк на Емил Кюлев и Д банк на Фуат Гювен, както и изпълнителен директор на "Транскарт".

Голямата амбиция срещу спасителната номинация

Независимо кой ще бъде следващият управител на БНБ, него го чакат немалко предизвикателства. Банковият сектор се подчинява на все по-усложняващо се и специфично законодателство на европейско ниво. Самите стъпки по приемането на еврото също са изпълнени с много технически особености, като навлизането в детайлите логично би било по-лесно за технократ, отколкото за политик. Доколкото и двамата са с академична закалка в областта на финансите, това би трябвало да не е непреодолим проблем.

За Каримански може спокойно да се предположи, че е имал и повече време да се подготви, доколкото желанието му да заеме този пост пролича още миналата година в предходния парламент. Там той също беше председател на бюджетна комисия от спечелилата изборите ИТН и опита да форсира избор на гуверньор, но беше бламиран от другите партии на протеста с мотив решението да се остави за когато има редовно правителство. Сега отново той задвижи темата и директно каза, че при проваления първи опит е бил посъветван настойчиво да не се кандидатира.

Същевременно Гюров определено изглежда по-скоро като спасително решение, взето на коляно в последния момент. ПП обрисуваха идеалния гуверньор като "човек, който си тежи на мястото в международен аспект" и определено се оглеждаха за някой българин с опит във финансови институции по света. И след като бяха вкарани в цайтнот, се оказаха принудени да прибегнат към собствената си скамейка, като извадят най-доброто от нея. Ако Каримански беше единствен кандидат, за партията на Кирил Петков и Асен Василев щеше да е много по-трудно да мотивират защо не биха го подкрепили, без да взривят коалиционните взаимоотношения. Докато сега те като минимум изпратиха мача в продължения.

Самият Гюров, след като потвърди за номинацията му, пред медиите опитваше да излъчва увереност. "Очакваме приемане на България в еврозоната, очакваме наистина истинска промяна в посока повече прозрачност и отчетност в българската финансова система, така че ситуации, които видяхме в миналото с фалита на КТБ, с ББР, с тегленето на милиони левове в чували да не бъдат възможни в една модерна европейска държава. На този етап, това, от което имаме нужда, е управителят на БНБ да представя експертност, почтеност и последователност в действията, и мисля, че имам опита да преведа БНБ през тези критични времена", каза той, като успокои и че няма трусове в коалицията.

Последното обаче трудно може да мине за повече от фасада на нормалност, докато партийните централи все пак имат шанс да намерят взаимноприемливо решение в близките дни. Управител на БНБ, избран против волята на голяма част от управляващите и с подкрепата на ГЕРБ и ДПС, които те целокупно обрисуват като корен на корупцията в страната, трудно ще мине за желания партньор на премиера и финансовия министър по пътя към еврото.

Пъзел от назначения

Оттук нататък следва изслушване на двамата пред бюджетна комисия, където трябва да представят концепциите си. Това в най-съкратен срок може да стане следващата седмица, тъй като процедурата предвижда да се даде време за становища на неправителствени организации и въпроси от медии. Тъй като и двамата са и депутати, и част от комисията, явно ще трябва да се изявяват на кастинг пред колегите си, а заседанието да се води не от председателя Каримански, а от някой от заместниците му.

Предвид спешните задачи по еврото, важно ще е и кой с какъв екип ще смята да действа. Освен изтеклия мандат на настоящия гуверньор Димитър Радев, това е факт и за подуправителите Калин Христов и Нина Стоянова. Ръководените от тях управления "Емисионно" (валутният борд) и "Банково" (платежните системи) имат ключова роля при прехода към единната валута. Затова и номинации на хора, които тепърва ще навлизат в тематиката, тук би била още по-проблемна и може да забави готовността за влизането в еврозоната, дори и количествените критерии да са покрити.

По закон подуправителите също подлежат на одобрение от парламента по сходна процедура, но право да ги номинира има само управителят, така че вероятно това ще е сред първите му задачи. Досега Гюров и Каримански не са очертавали свои идеи за тези позиции. Неофициалните сигнали от ПП досега са, че биха били склонни да заложат на трети мандат на Калин Христов, чиято експертност и подготвеност не се оспорва от никоя политическа сила, като резервите са по-скоро по линия на скептичната му нагласа към ползите за България от еврото. Същевременно обаче, ако бъде избран Каримански, е доста по-вероятно той да поиска да заложи на изцяло нови лица. В последната година в своите изказвания той е особено остър и критичен към настоящото ръководство на централната банка по всевъзможни теми, като дори в едно интервю казва, че причината последните шест години да не работи в български банки е натискът през БНБ към него.

През лятото изтича мандатът и на председателя на другия ключов регулатор на небанковия сектор - Комисията за финансов надзор, което също може да се окаже разменна монета. А с това да се реализира и един от големите рискове на разнородната управляваща коалиция - вместо заявката "пленените" регулатори да бъдат освободени и напълнени с експерти, те да се окажат парцелирани като лични партийни губернии по отработения метод на доскорошните управляващи.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • + 2

    Абе ко стаа с Иван Искров и Маврото... Тиа крадократи ...

    Нередност?
  • 2
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Република България прилага създаващ щети метод за държавно ползване на левове. Финансовата грешка е водещата причина за щети. Тази практика сътворява инфлация.
    Българската народна банка няма капацитет за устойчиво премахване на инфлация.
    При създадените условия, управителят на централната банка е жертва на финансова неправилност.
    За да отложи държавния стопански крах, правителството взима заеми за да плати щети от финансовата слабост. Ресурсите за противодействие срещу щети са ограничени. Трудностите се увеличават.
    Преустановяването на злокобната финансова политика зависи от държавната власт.
    Всички понасяме щети от пропуск при държавно ползване на левове. Защо се допускат тези щети?

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 1

    Две неангаживани с електорат е политически отговорности несистемни формации - тази на Слави и онази на Киро - вадят двама слаби професионално кандидати за гуверньор.

    От келяви еднодневки - келяви еднодневки.
    Ама са за наша сметка, пичове.

    Нередност?
  • 4
    ......... avatar :-|
    .........

    До коментар [#3] от "borodino":

    Да, бе, а просто можеха да се опитат да отложат това и да не губят лице и енергия в безсмислена битка. Ама цялата работа е такава, дет се вика. Еднодневки на аматьори. Поне може да си бламират коалицията и отново да стигнем до избори... Честно казано в тази ситуация бих предпочел Радев да поеме контрол с ново служебно правителство, което поне да поддържа някаква единна политика в синхрон с нещо по-различно от темата за Гешев.

    Нередност?
  • 5
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#3] от "borodino":

    Как пък така се получава, че най-ангажираната с електорат и политическа отговорност партия - БСП, дава най-корумпираните и некадърни ръководни кадри?

    Гуверньорът на БНБ има мандат от 6 години, никаква еднодневка не е. Просто ви е яд, че няма да е някой русороб-крадократ, който да препъне интеграцията ни с гнилия Запад.

    Нередност?
Нов коментар