БСП и "Възраждане" защитиха в парламента интересите на Русия

Народното събрание прие без гласовете на депутатите от двете партии остра декларация срещу агресията в Украйна

"Този акт на агресия не може да бъде безнаказан в Европа, защото нарушава изцяло международното право и има реални жертви", заяви премиерът Петков пред депутатите.
"Този акт на агресия не може да бъде безнаказан в Европа, защото нарушава изцяло международното право и има реални жертви", заяви премиерът Петков пред депутатите.
"Този акт на агресия не може да бъде безнаказан в Европа, защото нарушава изцяло международното право и има реални жертви", заяви премиерът Петков пред депутатите.    ©  Юлия Лазарова
"Този акт на агресия не може да бъде безнаказан в Европа, защото нарушава изцяло международното право и има реални жертви", заяви премиерът Петков пред депутатите.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"В ход е пълномащабна конвенционална операция на Руската федерация с всички възможни сили и средства с нанасяне на удари по критичната инфраструктура и важни военни обекти в цяла Украйна. Това е абсолютно недопустимо", заяви днес президентът Румен Радев. Той, заедно с премиера Кирил Петков осъдиха остро руската агресия и гарантираха, че България ще говори в един глас с партньорите си в ЕС и НАТО. Това е най-категоричната позиция, която държавният глава е заемал по темата.

Радев заяви, че не е налице пряка военна опасност за сигурността на България. "България ще говори в един глас с нашите партньори. Единството ни дава силата", повтори Петков и след закрито заседание на Министерския съвет на тема ситуацията в Украйна. Петков ще бъде в Брюксел на Съвета на лидерите на ЕС от 20:00 часа, където ще представи българската позиция.

Единният глас засега обаче се оказа труден. Въпреки че проектодекларацията за руската военна агресия срещу Украйна беше готова още от сутринта, партиите в парламента не успяха да достигнат съгласие в продължение на близо пет часа поради отказа на БСП и "Възраждане" да подкрепят налагането на санкции над Русия. В крайна сметка санкциите са част от общата позиция на българския парламент след гласуване на позицията точка по точка, но социалистите и националистите не подкрепиха тази част от общата позиция.

Война или ограничена военна операция?

Сутринта министърът на отбраната Стефан Янев разбуни духовете, като първоначално се опита да смекчи случващото се в Украйна с обяснения, че военната операция може да се окаже ограничена и че не бива да се набляга "фриволно" на реториката за война. "Нека не бързаме да слагаме етикети дали е ограничена военна операция или война ситуацията в Украйна", заяви Янев пред bTV.

В позиция към медиите Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) припомни предишни изказвания на Янев българските граждани да не четат чужди медии, защото пишат, че в Украйна ще има война. "АЕЖ настоява премиерът Кирил Петков и президентът Румен Радев да вземат отношение по изказванията на Янев и да посочат това ли е българската официална позиция - война ли е това, военна операция ли е или мироопазваща мисия", пишат от организацията. Министърът на отбраната каза това въпреки информацията, че руската военна операция е пълномащабна с цели в цяла Украйна. След сутрешното си изказване и критиките към него, Янев все пак осъди руската "военна интервенция" на Руската федерация в Украйна като "абсолютно неприемлива". Действията на руските власти "имат потенциал да доведат до катастрофални хуманитарни последици и загуба на много човешки животи", коментира министърът на отбраната.

Обща позиция на парламента, но не изцяло

Решението парламентът да гласува позиция за военния конфликт в Украйна беше взето сутринта на председателски съвет при председателя на парламента Никола Минчев, а след това веднага започнаха консултации между парламентарните групи по съдържанието на документа, по което обаче не беше постигнато съгласие.

В ябълка на раздора се превърна текста от документа, в който се казва, че "България подкрепя партньорите и съюзниците си в ЕС и НАТО при обсъждания пакет от мерки, включително санкции с цел деескалация на конфликта". Проблемът дойде от БСП и от "Възраждане", които категорично отказаха да подкрепят този текст, заради думата "санкции".

По тази причина от най-голямата формация "Продължаваме промяната" отказваха да внесат текста за обсъждане и приемане в пленарната зала, докато не бъде постигнато съгласие. Още повече че БСП е техен коалиционен партньор и част от управляващото мнозинство.

Усетили разнобоя сред управляващите, опозицията от ГЕРБ и ДПС на няколко пъти прекъсваха дебата по второто четене на държавния бюджет за следващата година с призиви парламентът да гласува декларацията за Украйна. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви от парламентарната трибуна, че повече от пет часа няма съгласие между политическите сили по документа, а председателят на ДПС Мустафа Карадайъ отбеляза, че българският парламент е единственият в Европа, който все още няма позиция за ситуацията в Украйна.

Така въпреки липсата на единна позиция по текста, в пленарната зала все пак започна дебат по текста на декларацията. Първи срещу нея възрази лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който заяви, че има съгласие по текста с изключение на една от точките - тази за подкрепа на ЕС и НАТО за налагане на санкции срещу Русия. "Санкции не бива да има", обяви Костадинов от парламентарната трибуна. Докато лидерът на "Възраждане" се изказваше, депутатът от "Продължаваме промяната" Христо Петров (Ицо Хазарта) изрази недоволството си като му показа среден пръст, за което беше наказан със забележка от председателя на парламента Никола Минчев.

Декларация във връзка с агресивните военни действия на Руската федерация срещу Украйна


  • Категорично осъжда грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна.
  • Подкрепя партньорите и съюзниците си в ЕС и НАТО при обсъждането на пакет от мерки, включително санкции, с цел деескалация на конфликта.
  • Подкрепя българското правителство да предприеме необходимите мерки, съответстващи на сериозността срещу предизвикателствата към международната архитектура за сигурност
  • Подкрепя българското правителство да обмисли и предложи помощ за Украйна, коренспондираща с възможностите на българската държава.
  • Подкрепя българското правителството да настоява за защитата на живота и здравето на цивилните граждани от региона да бъдат абсолютен приоритет.
  • Подкрепя българското правителство да съдейства за получаване на незабавна помощ на живеещите в Украйна български граждани и българи с украинско гражданство, включително при необходимост от евакуация.
  • Очаква българското правителство да предложи план за справяне с последиците от военните действия.
  • Очаква Руската федерация незабавно да прекрати военните действия и да се завърне към спазване на международното право в пълен обем.


От БСП пък поискаха почивка, по време на която консултации с депутатите от социалистическата партия проведоха лидерът на партията и вицепремиер Корнелия Нинова и премиерът Кирил Петков, които дойдоха в Народното събрание.

Премиерът присъства в пленарната зала и по време на краткия дебат по текста на декларацията. От парламентарната трибуна той на няколко пъти отправи призив към депутатите да излязат с единна позиция, за да "покажат обща българска позиция" и това, че българските политици "говорят на един глас". И пред депутатите премиерът Петков заяви позицията на правителството от сутринта, с която се осъждат остро действията на Русия. "Този акт на агресия не може да бъде безнаказан в Европа, защото нарушава изцяло международното право и има реални жертви", заяви Петков. Той информира депутатите, че тази вечер ще лети за Брюксел, където се очаква Съветът на лидерите на ЕС също да излезе с единна позиция за военната агресия на Русия срещу Украйна.

След изказването на премиера председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски предложи преамбюлът на декларацията да се гласува в цялост, а точките от документа поотделно, което беше прието от депутатите. Така БСП подкрепи текста на декларацията, но без точката, в която парламентът заявява подкрепата си за санкции на ЕС и НАТО срещу Русия.

Социалистите не участваха в гласуването и на наименованието на документа, който се казва "Декларация във връзка с агресивните военни действия на Руската федерация срещу Украйна". "Осъждаме военните действия, осъждаме нарушаването на принципите на международното право, но не подкрепяме санкциите срещу Русия", обяви в кулоарите след гласуването депутатът от БСП Александър Симов, който описа това като произлизаща от българския национален интерес принципна позиция на левицата от 2014 г. насам. Против документа бяха и от партия "Възраждане".

Проблемът с позицията на БСП и "Възраждане" е, че на теория руската агресия може да бъде спряна само по два начина - с военни действия или с икономически санкции. Първият вариант не се разглежда в Европа и затова единственият инструмент остават санкциите. Липсата на отговор би окуражила руската агресия и застрашила директно българските национални интереси.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • - 2
    • + 9

    Еми на всички в БГ им е ясно защо мязаме на бивша 16 република вече 30 г. вместо поне на Словакия или Литва..
    БСП, ГЕРБ, ДПС, Хъзраждане и олигарсите зад тях - ясно кой им е господаря Т на обръчите... Путлер.. с кашкавал...

    Нередност?
  • 3
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#2] от "mdz28646704":

    https://youtu.be/gKJ-q62l6LY?t=561 Дела Путлера..

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 9
    • + 3

    Киро подписа онзи ден в Мюнхен нещо със Зеленский.
    Някой знае ли какво? Нито в сайта на МН, нито на НС е упоменато.
    С нещо ангажира ли канадецът държавата ни?
    Вецът твърди, че е подписал поредната декларация с неверно съдържание по отношение на граждаството си...

    Външната от и т.н. се срещна с жената на бившия кандидат за президент на Беларус Тихановски, която Западът, само защото е спала с него, смята за неизбран (!) президент на Беларус.
    Ганчовска някакви ангажименти от името на държавата ми поела ли е?

    И не знам кой какви интереси защитава, ама тия палячи определено не защитават българските, за които са се клели!

    Нередност?
  • 5
    zarrro avatar :-|
    Sven Vet
    • - 1
    • + 9

    До коментар [#2] от "mdz28646704":

    А ти какво предлагаш... да и преведат бонус няколко милиарда на Русия... награда за войната. Сакциите са единственото което свободния свят има като вариант преди война.

    Нередност?
  • 6
    borodino avatar :-P
    borodino
    • - 2
    • + 1

    Натовският генерал след изцепката, че Крим е руски дълго и старателно ще лиже там, дето е плюл, като все ще вдига очи да види оценява ли старанията му Мехмед, Ахмед или както беше там..

    Нередност?
  • 7
    mdz28646704 avatar :-|
    mdz28646704
    • - 5
    • + 2

    До коментар [#5] от "Sven Vet":

    Не кухарчо, да погледнеш реалността още преди да се стигне до война и да предприемеш адекватни стъпки за предотвратяването ѝ, а не като дебил "санкции, санкции" и "утре нахлува". Ами ти може да си баеш колкото искаш, но не санкциите и заплахите ще предотвратят войната, а прекратяването агресивната политика към една ядрена сила и опитите да я задушиш и изолираш, задето не ти се подчинява.

    Нередност?
  • 9
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • - 2
    • + 3

    Ние сме НАТО член...
    ..което има някакво значение за много от нас, вкл. руските поддръжници тука.. и безмозъчността на организацията в ЕВРОПА за момента,...
    БГ сме защитени чрез чл.5... Ако Путлер реши да освободи Камчийската НР, понеже рускоезични ПРИТЕЖАВАТ и тренират олимпийски надежди там,... турци, гърци, власи, поляци до норвежци ще се намесят.. а на ютуба ще има мемета хитлер реагира на...
    След 30 г. предателите на БГ.. така са ни направили зависими - енергетика, телеком, петрол... същата крадокрация...
    Голем шлем и гуша.. преместването на силите на Путлер днес е предплатено от ББ чрез Турски поток..
    Заради което самоуважаващите се гласуват с краката..

    Нередност?
  • 10
    jordani avatar :-?
    jordani
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Онази, предната, дето нямаше длъжност измислена в тази държава, за която тя да не е подходяща по ли те кефеше ?
    Или Баце, който подписа тихомълком 3 милиарда за руските тръби ? От нашите пари за да има за неговото чекмедже ?
    Като се огледаш в огледалото Путин ли виждаш ? Или онзи тулуп ?

    Нередност?
Нов коментар