Иван Кръстев: За първи път в постсъветското пространство срещу Путин не стои абстрактна идея, а друг човек

Политологът и ръководител на Центъра за либерални стратегии на годишната среща между правителството и бизнеса, организирана от "Капитал"

Капитал    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Светът коренно се е променил с войната в Украйна, смята политологът Иван Кръстев, ръководител на Центъра за либерални стратегии и изследовател в Института по хуманитарни и социални науки във Виена. "Говорим за съвсем различна Европа икономически. Дори да се стигне до примирие, икономическите санкции за Русия, докато Путин е президент, ще продължат", каза Кръстев пред участниците в годишната среща на бизнеса и правителството във вторник, организирана от "Капитал". Той посочи още, че реалните преговори за спирането на войната текат на две места: "Едновременно преговарят руснаци и украинци, а в Рим американци и китайци - дали ще има китайска финансова и военна подкрепа за Русия."

Невъзможният неутралитет

"Страни като Швейцария и Сингапур се включват във финансовите санкции срещу Русия. В този смисъл идеята, че някак си можеш да излезеш от историята и да се разхождаш като на селска гара, ми се струва като някаква илюзия", коментира Кръстев дали неутралитетът е адекватна позиция за настоящия конфликт. Друга гигантска промяна по думите му е огромната инвестиция от 100 млрд. евро в отбрана на Германия, която до този момент се е възприемала като мека сила и не е имала нито един дрон, тъй като ги счита за морален проблем. Той даде пример също с Финландия и Швеция и безпрецедентната военна помощ, която оказват на Украйна - със заключението, че това вече не са неутрални държави.

Според Кръстев в сегашния момент най-важно е колко устойчиви са обществата, посочвайки България, където нивото на недоверие в обществото е изключително високо. "Това недоверие по време на война може да бъде инструментализирано. Ако хората на нищо не вярват, по време на война реагират панически, защото нямат на какво да стъпят." А украинското общество, обратно, се е оказало обединено и устойчиво в момента на криза.

Според Иван Кръстев важността на наложените на Русия санкции не е толкова за да бъде наранена другата страна, а за да покажеш, че си готов да издържиш на ограничения в отстояване на някаква позиция. От тази гледна точка санкциите, които Германия подкрепи, въпреки че 55% от газа й идва от Русия, са драматични, но се обясняват и с отношенията на страната с Полша и балтийските републики. "Едно от нещата, за които не си даваме сметка, е как източноевропейските страни изведнъж станахме важни, защото сме фронтови държави. А на държава като Полша, която приема милион и половина бежанци, не можеш да й кажеш, че имаш лек проблем с цената на газа", посочи политологът.

Сравнение между две кризи

Според Кръстев двете поредни кризи - първо пандемията, а сега войната в Украйна, са ускорили вече случващи се процеси - геополитическо и икономическо напрежение, напрежение в технологичния сектор. По думите му всичко това го е имали и преди, но сега се случва в рамките на седмици. И идеята за връщане към нормалност вече я няма. Няма как да има връщане към старите обстоятелства след този конфликт, какъвто опит беше направен след пандемията. Като примери той посочи пълното инфраструктурно унищожение на Украйна и икономическото разрушение на Русия, включително бягството на руски специалисти в чужбина.

Според Иван Кръстев с COVID-19 на дневен ред се е завърнала социалната държава, а с войната в Украйна се е завърнала държавата на националната сигурност. Осъзнаването колко крехък е светът е ключово за тази промяна.

Светът за бизнеса е напълно различен

Периодът на ускорена глобализация, започнал с обединението на Германия, свършва с разделението на Украйна, смята Иван Кръстев. "Мислехме си, че международните бизнеси нямат паспорти. Сега се оказва, че е важно къде принадлежите. Затова голяма част от западните компании напуснаха Русия в първия ден, в който войната започна. Мислехме, че бизнесът е много влиятелен. В момента на сблъсък се оказа, че бизнесът е последният, който има участие в това, което се случва - и това е вярно и на Запад, и в Русия." Това по думите му означава, че правенето на бизнес ще е в напълно различна среда - "вече имаш граници, които са видими или невидими, но съществуват". Оттук нататък големите компании ще бъдат много по-национални, а най-важното за правенето на бизнес в определена държава ще бъде политическата стабилност, смята политологът.

Според Кръстев ще се наложи коренно да се променят и курсовете, които се преподават в бизнес училищата. Особено засегнати от новите национални линии ще са технологичните компании, предимно с нарастващото разделение по оста Китай - САЩ, а предстоят и по-тежки регулации за тях, както и промени в света на криптовалутите.

Грешката на Путин

"Китай се надяваше, че ще има много по-различни отношения с Европейския съюз, отколкото със САЩ. Тази криза обаче много повече събра САЩ и ЕС заедно и изведнъж Китай се оказа много по-близко до Русия, отколкото най-вероятно биха искали", коментира политологът. Според него опцията за Китай оттук е да играе ролята на основен брокер в конфликта, тъй като Си Дзинпин може да влияе на Путин.

"Проблемът е, че руският президент абсолютно искрено вярва, че руснаците и украинците са един народ", коментира Кръстев. По думите му Путин вярва, че в Украйна има прозападен колониален елит, който, като падне, украинците ще посрещнат Русия с отворени обятия. Кръстев сравни отпора, който украинците дават на Русия, с начина, по който България се е била в българско-сръбската война.

Той коментира и ключовата роля на украинския президент Володимир Зеленски в настоящата ситуация. "Изведнъж се появява бивш комедиен актьор, който казва, че е готов да умре за страната си. В рамките на три-четири дни се създава обществена атмосфера, в която подкрепата за него достига 90%. И за първи път в постсъветското пространство срещу Путин не стои абстрактна идея, а реален човек. Хората са готови да вярват само на някого, готов да поеме личен риск", каза Иван Кръстев. По думите му случващото се в Украйна променя и обществения сантимент, с който западните елити са принудени да се съобразяват. Дори компании като Shell избраха да се откажат от бизнеса си с Русия заради общественото мнение.

Добра и лоша новина за Путин

Путин е в ъгъла заради проблемите на руската армия, което е добра новина, но това го прави опасен, което е лоша новина, смята Кръстев. Нито Путин, нито елитът му са очаквали, че конфликтът ще се развие по такъв начин, а че ще бъде бърз преврат, вероятно без обсада на Киев. В сегашната ситуация, в която всички представи на Путин са се срутили, единственото, което той може да прави,е да демонстрира сила, но няма как да скрие войната изцяло. "Представете си промяната на живот за градската средна класа. Вече не може да летите никъде. Има страшно силни антируски настроения в Западна Европа. Целият ти живот е променен", посочи Кръстев и допълни, че масово протестират в Русия родителите на деца, които потенциално може да бъдат мобилизирани.

Изводите за България

В края на разговора политологът върна темата към вътрешната стабилност на обществата. "Едно общество трябва да знае за себе си какво иска. Във всяко общество има някакви разделения, но има някакви червени линии, които то си договаря вътрешно, и една от тях е какво не правиш в тази ситуация. "Усещането за мен е, че това е нещото, което сработи в Украйна. Второто най-важно е, че всички сме еднакво крехки. Никой не е защитен. Ако аз си мисля, че нещо не може да ми се случи, това не увеличава шанса нищо да не ми се случи", каза Кръстев на въпрос от залата какви изводи може да се направят за България от този конфликт.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 13
    • + 5

    Тезата на г-н Кръстев е елементарна като преписана от спагети уестърните: сладникави небивалици за някакви изключително добри кравари и за други - уникално лоши пичове. Добрите, естествено, тържествуват на фона на Енио Мориконе.

    Но когато филмът свърши и се върнеш в реалния живот, виждаш, че нещата не са толкова еднопластови.

    Търсената от Вашингтон война в Украина, която трябваше да вдигне желязна стена между ресурсите на Русия и технологиите на Германия се случи. И вече промени света, но едва ли в зададената от Вашингтон посока. Съвсем видимо войната раздели света на американоцентричен и на всички останали. В американоцентричния са победените в последната война и все още окупирани от САЩ Германия и Япония, англосаксонските ОК, Канада, Австралия, Н,Зилънд и сателитите от Нато. Толкова! Останалият свят, около 6,7 млрд души от Африка, Азия, Латинска са видимо от другата страна.

    Американоцентричният свят си направи повод икономически и финансово да опита да убие Русия, една от претендентите за промяна на моноцентричния американски модел. И впрегна за това всичките си ресурси. Които се оказаха най-вече административно-политически: борси, МВФ, SWIFT, блокиране на авоари, собственост, капитали.
    Другият претендент за промяната - Китай - много внимателно проследява баталията и е с ясен руски уклон. По простата причина, че в триъгълната комбинация: Вашингтон - Пекин - Москва, руснаците са най-слабото икономически звено и затова американците предполагат, че е най-лесно да го премахнат и да се изправят после само срещу Китай. Разделяй и владей!

    Никаква логика не допуска, че Пекин ще стои и просто ще гледа как смазват (или поне опитват) единствения му стратегически съюзник за промяната на световния модел.

    Има и друго: американоцентричният свят не прецени, че всъщност почти не разполага с реални ресурси: енергоизточници, основни храни, черни и цветни метали, редкоземни елементи, без които оцеляването му в неглобалистичен модел ще му е невъзможно.

    САЩ, например, са голям производтел на нефт, но на лек, тип Тексас. За да се произведе керосин, бензин, дизел и пр. нефтопродукти, трябва в рафинериите да постъпи микс от лек и тежък нефт. Тежък се добива във Венецуела, Иран и Русия. Което е проблем, защото Вашингтон има тежки проблеми и с трите...

    Което гарантира като начало драстично увеличаване на цените на горивата в САЩ заради врътките през трети страни да се осигурява венецуелски/ирански/руски тежък нефт.

    Реалното производство в САЩ от десетилетия е изнесено в Азия, Мексико. За да се върне, освен инвестиции, трябва и работна ръка. След дълги години американски тип социализъм там просто тепърва няма кой да вземе да работи...

    Чета, че металургични, химически, торови, керамични, целулозно-хартиени заводи в ЕС затварят заради високите цени на еленергията и газа. Асоциациите на призводителите във всички възможни сектори на ЕС икономиката на 9 март са отправили искане до ЕК за помощ.

    Оказва се, че американоцентричните санкции да се удуши една огромна държава, което може да си затвори относително лесно производствените цикли с доставки от трети страни и да се самозадоволява, ефективно и бързо убиват собствената икономика на налагащите санкциите.

    Това Кръстев и соросоидите не го ли предвидиха? Ила очакваха "лошите" да мигнат първи, както се случва само в спагети уестърните?
    Но там поне има музиката на Мориконе, докато тук при Кръстев и Со е само хрущенето на суха пропаганда.

    Нередност?
  • 2
    surg avatar :-|
    Buryan Kirov
    • + 9

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Параграф по параграф са лъжа, полуистина или мит, които имат уж смислова опаковка, не си струва даже да се оборват, само ще питам вижал ли си американски супермаркет......дето нямат ресурси........а да ти плащат в рубли е кофти, ама свиквай

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6

    До коментар [#2] от "Buryan Kirov":

    Лъжи, казваш...
    Да, пропагандната теза е, че щом не е написано тук, не се е случило.

    Ето линкове в потвърждания на неудобните истини:

    https://www.cemnet.com/News/story/172363/high-energy-prices-shut-down-cementos-portland-valderrivas-kilns.html

    https://money.bg/companies/golemi-zavodi-v-evropa-spirat-rabota-zaradi-skapite-energonositeli.html

    https://www.handelsblatt.com/politik/international/rohstoff-krise-produktionsstopps-und-versorgungsluecken-so-treibt-der-krieg-die-wirtschaft-in-die-krise/28150586.html

    Още?

    Нередност?
  • 5
    rvf011108524 avatar :-(
    rvf011108524
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Тези неща отиди и ги разправяй на близките на загиналите и от двете страни. Нищо, ама нищо не може да оправдае войната на Путин. Срамувам се че в България има повече хора извиняващи войната отколкото в Русия.

    Нередност?
Нов коментар