Прокуратурата отвръща на удара: Гешев поиска премиерът да посочи корумпираните

Кирил Петков беше призован на разпит, КПКОНПИ привика правосъдния министър заради сигналите срещу главния прокурор

Два дни след като Кирил Петков влезе в директен спор със санкционирания по "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски (вляво в гръб), прокуратурата призова премиера на разпит
Два дни след като Кирил Петков влезе в директен спор със санкционирания по "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски (вляво в гръб), прокуратурата призова премиера на разпит
Два дни след като Кирил Петков влезе в директен спор със санкционирания по "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски (вляво в гръб), прокуратурата призова премиера на разпит    ©  Юлия Лазарова
Два дни след като Кирил Петков влезе в директен спор със санкционирания по "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски (вляво в гръб), прокуратурата призова премиера на разпит    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Реакцията беше светкавична - Иван Гешев и председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров минаха към фронтална атака срещу основните фигури в правителството, които артикулират намерението за радикална реформа в двете институции и за търсене на отговорност от главния прокурор.

Почти по едно и също време прокуратурата обяви, че призовава премиера Кирил Петков, за да ѝ даде пълен списък на най-големите престъпници в страната заедно с данните и доказателствата за това, а пък КПКОНПИ призова правосъдния министър Надежда Йорданова, която да се яви и да предостави сигналите срещу главния прокурор Иван Гешев, получени в министерството. Йорданова отдавна заявява, че ще внесе тези сигнали във Висшия съдебен съвет (ВСС) веднага щом (и ако) Конституционният съд даде зелена светлина за това. Очаква се във вторник КС да се произнесе и по предварителни прогнози мнозинството ще потвърди правомощието на правосъдния министър да сезира ВСС с искане за отстраняване на Гешев.

Тези действия на Иван Гешев и Цацаров са симптом, че превзетата съдебна система ще се съпротивлява яростно и без никакви задръжки на опитите да бъде поправена. В същото време Кирил Петков вдигна мизата, като посочи конкретни случаи, в които въпреки изнесените доста категорични данни за вероятни престъпления прокуратурата не е предприела абсолютно нищо.

Координираната атака на Гешев и Цацаров срещу правителството се случва и в първия работен ден след като Кирил Петков и Асен Василев се конфронтираха с Делян Пеевски в парламента в петък. Поводът беше намерението на кабинета да внесе закон, който да защити банките и бизнеса в случаи като санкционирането по "Магнитски" на Делян Пеевски.

Това е рязка промяна в поведението на главния прокурор и шефа на КПКОНПИ. Цацаров и особено Гешев първо направиха всичко възможно да демонстрират лоялност към новите управляващи, както те го разбират - с активиране на разследвания и проверки, които отдавна са неглижирани и паркирани в чекмеджета. След като тази "добронамереност" не помогна за смекчаване на тона на управляващите, те се обявиха за прицел на атаки и натиск. Междувременно Цацаров подаде оставка, считано от 1 март, и миналия петък парламентът я гласува, но той остава начело на КПКОНПИ още известно време.

А пак в петък главният прокурор Иван Гешев се срещна с премиера Кирил Петков в Министерския съвет и както се разбра от прессъобщението на кабинета, публикувано след това, срещата е била по молба на Гешев, а на нея той е поискал да не се закриват спецпрокуратурата и спецследствието. Кирил Петков е заявил, че правителството е твърдо решено да направи това. За какво друго са си говорили двамата на тази необявена предварително среща, в петък, не стана ясно нито от съобщението на МС, нито от това на прокуратурата. Но най-вероятно то е в основата на действията на прокуратурата и КПКОНПИ, които приличат на обявяване на война.

КПКОНПИ призова министър Надежда Йорданова, но тя няма да се яви

Първо антикорупционната комисия КПКОНПИ в понеделник обяви, че е призовала правосъдния министър Надежда Йорданова в сряда за "изясняване на фактите по направените от нея изявления в медиите", че в министерството са получени много сигнали срещу главния прокурор Иван Гешев. Призоваването на министъра се наложило според КПКОНПИ, защото седмица по-рано, на 31 януари, от комисията поискали от Йорданова "заверени копия от подадените сигнали и друга относима информация" срещу Гешев, но не получили нищо.

Първоначалното предположение бе, че КПКОНПИ не случайно вика Надежда Йорданова в сряда сутринта, когато се очаква Конституционният съд да обяви решението, си с идеята, че едната новина ще "убие" другата.

Както стана ясно към края на деня, Надежда Йорданова е известила КПКОНПИ, че няма да се отзове на писмото-покана, с което по същество я призовават да даде обяснения като гражданин. На първо място, обяснява Йорданова, министърът взаимодейства с останалите органи и институции в рамките на закона, като ги сезира и им съдейства, когато са налице законово предвидените основания за това. На второ място, призовката се позовава на текст от Правилника за дейността на КПКОНПИ (чл.41), съгласно който служителите на комисията могат да призовават граждани, но този текст според министъра е нищожен и не може да породи действие, доколкото не почива на законова делегация. Правилникът според нея не може да включва първично регулиране на правни отношения между лица, които не са работниците и служителите на КПКОНПИ.

Премиерът ще помогне на прокуратурата с нови въпроси

Малко след това и прокуратурата обяви, че ще призове премиера Кирил Петков и началника на кабинета му Лена Бориславова, от които ще поиска "пълен списък" на извършителите на престъпления, които са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната, "както и данните, респективно доказателствата, за евентуално извършени от същите лица престъпления или нарушения".

Преди седмица, по време на изслушване в Европейския парламент, премиерът Кирил Петков заяви, че според него хората, които са "в основата на корупцията в България, са сигурно 20 души". "Най-първото интервю за Българската банка за развитие (ББР), което дадох, първото нещо, което казах, е, че четири от компаниите в ББР са свързани, не директно, но има номинална свързаност и има данни, че са на г-н Пеевски. Ето ти единия човек", обясни Петков не евродепутатите тогава.

Както става ясно от прессъобщението на прокуратурата, по време на разговора в петък между Кирил Петков и Иван Гешев, на който е присъствала и Лена Бориславова, "министър-председателят е посочил имена и прякори на лица, които според него са в основата на икономическата и криминалната престъпност в страната и спрямо които не са предприети необходимите действия за търсене на наказателна отговорност". На това главният прокурор бил отговорил, че разкриването на престъпления е работа на МВР, които като установят такива данни, следва незабавно да ги кажат на прокуратурата.

Прокуратурата обаче се позовава и на НПК, според който "гражданите и длъжностните лица имат задължение, когато узнаят за извършено престъпление от общ характер, незабавно да уведомят орган на досъдебното производство и да предприемат необходимите мерки за запазване на обстановката и данните за престъплението. В тази връзка главният прокурор Иван Гешев е сезирал заместник на главния прокурор при ВКП, отговарящ за отдели "Досъдебен" и "Специализиран", относно предоставената от министър-председателя информация за предприемането на незабавни действия съгласно нормативната уредба в Република България. С оглед изясняване в пълнота на предоставената информация г-н Кирил Петков и г-жа Лена Бориславова ще бъдат призовани да се явят във ВКП с цел предоставяне на пълен списък с лицата, посочени в хода на работната среща, както и данните, респективно доказателствата, за евентуално извършени от същите лица престъпления или нарушения".

Тук юристи контрират, че доказателства могат да се съберат единствено в рамките на наказателния процес от прокуратурата и съда, не от премиера или администрацията му, но това е само дребна закачка в контекста на целия абсурд прокуратурата да иска от премиера "данни и доказателства" за случаи, за които месеци и години пишат всички медии в България, като например кюлчетата и пачките в чекмеджето на бившия премиер, действията на санкционираните по закона "Магнитски", автомагистрала "Хемус", договорите за язовирите и т.н. Голяма част от тези деяния се разследват по документи, а за други основните доказателства излязоха по аудио- и видеозаписи.

На брифинг в края на деня премиерът Кирил Петков постави въпроси точно за тези и много други публично известни казуси.

"Днес бях уведомен, че главният прокурор ме кани на разпит, за да оповестя информации по публично известни случаи, които аз отчасти споделих по време на нашия разговор. С удоволствие приемам поканата и по време на тази среща ще задам следните въпроси. Какви действия е предприела прокуратурата за следните публично известни данни за вероятни престъпления или злоупотреби" - това каза Петков и изреди случаите, за които е споменал и пред главния прокурор в петък:

  • Има ли разследване по т.нар. случай "Мата Хари", установено ли е коя е жената, за която бившият премиер Бойко Борисов заяви, че знае коя е, тя ли е вкарала кюлчета и пачки в спалнята му или някой друг?
  • Във връзка със санкциите "Магнитски" бизнесменът Васил Божков вече има доста обвинения, но какви действия е предприела прокуратурата за другите хора от списъка - Делян Пеевски, Александър Манолев и Илко Желязков?
  • Има ли директна връзка между заема от Българската банка за развитие и фактът, че г-н Пеевски е бил акционер в "Булгартабак"?
  • По една от телевизиите беше ясно казано, че заемът на "Роудуей кънстракшън" е взет от адвокат на Румен Гайтански. Какво е предприела прокуратурата, за да установи дали заемът е взет правомерно?
  • След като всички българи се запознаха с казуса "Осемте джуджета", какви разследвания е предприела прокуратурата и дали е повдигнато обвинение на Петьо Петров, известен като Петьо Еврото?
  • Има ли връзка между строителни компании, част от които са взели доста от договорите за строителство на незаконните язовири, с известния под прякора Таки (Христофор Аманатидис)?
  • Какви действия са предприети по т.нар. "Барселонагейт" с оглед на факта, че испанските власти са ни уведомили, че има потенциално пране на пари?
  • Има ли връзка между случаите около автомагистралите и изнасянето на торби с пари и организацията ГЕРБ, както беше оповестено?
  • Защо "Булгаргаз" и бившият изпълнителен директор на дружеството Николай Павлов са се отказали от количествата азерски газ, след като същите тези доставчици са информирали, че такъв газ е било възможно да бъде доставен, и така миксът на "Булгаргаз" за потребители би бил по-евтин?

"Ще оформим и други въпроси, но тези до момента са важни и са известни от различни медийни публикации", каза Петков. "Аз лично не съм запознат до този момент за конкретни действия, които са резултирали в обвинения, и какви са стъпките, които прокуратурата е направила до момента", обяви премиерът и допълни, че е попитал и Гешев на срещата с него. "За "Осемте джуджета" имаше толкова много информация изнесена, аз не съм разбрал да са предприемани действия", добави още той. И заключи: "Ще се радвам да помогнем на прокуратурата, като направим списък с публикации за всички тези случаи, за да не останат пренебрегнати." (Друг е въпросът, че прокуратурата може да се самосезира от медийни публикации.)

На финала на брифинга се разбра, че призовкарят на прокуратурата, който трябвало да връчи призовката на Петков и даже се е качил на горния етаж в МС, е бил повикан обратно по телефона, когато е станало ясно, че премиерът дава брифинг. Лена Бориславова изчете призовката, която тя е получила - да се яви в сряда в 15 часа във Върховната касационна прокуратура по прокурорска преписка 1475/22 г., без да е упоменато в какво качество. И предположи, че същото важи и за Петков.

На свой ред Петков заяви, че не е имало причина прокуратурата да привиква обратна призовкаря по телефона, защото "прозрачността е най-важното в случая".

Георги Свиленски, председател на ПГ на БСП, в предаването "Още от деня"

Разследванията зависят от прокуратурата, ако зависеше от премиера, той всеки ден щеше да е в прокуратурата

Ако има какво да каже премиерът за разкриване на истината за скандалите, които години наред вече занимават българското общество и които изкараха хората през 2020 г. на улицата, това е добре, тъй като вероятно ще се изчисти картината. Това заяви лидерът на парламентарната група на БСП Георги Свиленски в понеделник вечерта по БНТ, запитан за актуалния скандал на деня. Тези въпроси ние сме ги задавали и в 44-ото Народно събрание при едно от изслушванията на Гешев - какво се случва с "Автомагистрали", какво се случва с чекмеджетата, с къщата в Барселона, каза Свиленски. "Получавахме отговори, че разследването не е приключило и нищо не може да се каже."

Тези разследвания зависят от прокуратурата, подчерта той. "Ако зависеше от премиера, аз съм убеден, че той всеки ден щеше да стои в прокуратурата, ако това би ускорило процеса за излизане на истината", каза Свиленски.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 8
    • + 2

    АМИ когато казваш А, редно е да кажеш и Б. Щом Киро-Роки знае кои са проблемните 20 топ-трупер-супер-корумпирани олигарси в БГ, да ги каже! Нали е много отворен!!!

    Нередност?
  • 2
    linderoth avatar :-|
    linderoth
    • + 3

    До коментар [#1] от "dobadoba":

    Ти не ги ли знаеш бе боклук? Или и за теб Боко от Банкя е най-чистия хомосапиенс на земята?

    Нередност?
  • 3
    dobadoba avatar :-P
    dobadoba
    • - 3

    До коментар [#2] от "linderoth":

    Куче, което лае - не хапе. - народна поговорка.

    Нередност?
  • 4
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 3

    Киро ,ако продължава да говори като една жена на пазара, ще осмисли прокуратурата.
    Кво стана с поправките в ЗСВ за закриване на спецсъда? А с изгонването на Гешев? Или овладяването на банки и регулатори е по-спешно?
    Ами ако прокуратурата го подхване за трампата с газа, пак ли тя ще е лошата?

    Нередност?
  • 5
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • + 1

    Е-ей, наистина под каскета няма нищо! Какво си мисли, че прави Каскета, като привиква министър-председателя? Да му кажел кои са в основата на корупцията в България? Всички ги знаят, само прокуратурата, на която това ѝ е работата, не знае! И да не се правят, че не четат Капитал!

    Нередност?
Нов коментар