🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Казусите, за които Кирил Петков попита главния прокурор

В напрежението между Иван Гешев и кабинета бяха припомнени някои от най-скандалните бездействия на прокуратурата

   ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Главният прокурор ме кани на разпит, за да оповестя информации по публично известни случаи, които аз отчасти споделих по време на нашия разговор. С удоволствие приемам поканата и по време на тази среща ще задам въпроси какви действия е предприела прокуратурата за следните публично известни данни за вероятни престъпления или злоупотреби...". Това заяви премиерът Кирил Петков на специално свикан брифинг в понеделник след като стана ясно, че прокуратурата му е изпратила призовки да се яви и да разкаже повече по повдигнатата от него тема за липсата на разследвания по публично известни случаи, които съдържат индикации за мащабни злоупотреби. Темите, които Кирил Петков поставя, всъщност са отдавна известни сюжети не само от медийни публикации, но и от дебати в парламента и от изявления на публично известни лица.

Предлагаме кратък преглед на тези случаи, обединени от два важни критерия - сериозни индикации за корупция и злоупотреби и практически нулеви действия на прокуратурата. (Още по темата за конфликта между прокуратурата и кабинета вижте тук.)

"Мата Хари", кюлчетата и пачките на Бойко Борисов

За санкциите "Магнитски"
60 млн. за магистрали, изнесени в торби и сакове, и връзката с ГЕРБ Защо отказахме азерския газ

За заема от ББР на свързаната с Гайтански "Роудуей кънстракшън"

"Мата Хари", кюлчетата и пачките на Бойко Борисов

Премиерът попита: Има ли разследване по т.нар. случай "Мата Хари", установено ли е коя е жената, за която бившият премиер Бойко Борисов заяви, че знае коя е, тя ли е вкарала кюлчета и пачки в спалнята му или някой друг?

Историята: Скандалът със златните кюлчета и пачки в евро в нощното шкафче на бившия премиер Бойко Борисов се разрази през лятото на 2020 г., когато в някои медии излязоха снимки от спалнята на тогавашния премиер, на които ясно се виждат както серийните номера на банкнотите от по 500 евро, така и идентификациите на кюлчетата. След това излязоха и снимки на спящия премиер в правителствената резиденция в Бояна. Борисов даде драматична пресконференция, на която отрече еврото и кюлчетата да са негови, но не отрече че е сниман докато спи. После многократно променяше версиите за това кой, как и кога е снимал. Накрая се спря на версията за Мата Хари, "една прекрасна госпожа", която му направила постановка, за да бъде злепоставен. Първоначално прокуратурата отказваше да разследва аферата. След това започна досъдебно производство, но срещу неизвестното лице, направило снимките. През декември проиводството бе спряно с мотив, че не е установено дали снимките са фалшификат или не. Това пък е някаква индикация, че самият Борисов не е бил обект на разследване за произхода на съдържанието на чекмеджето му. През миналата година, след като ГЕРБ паднаха от власт, пред парламентарна анкетна комисия за ревизия на управлението на ГЕРБ земеделският производител Светослав Илчовски заяви, че двама известни бизнесмени са подаравяли златни кюлчета на Борисов, докато той е бил премиер.

След като МВР започна разследване по въпроса и извика на разпит вече бившия премиер Борисов, прокуратурата изведнъж отново се задейства. На 27 януари при изслушването на главния прокурор в европарламента той заяви, че е поискал помощ от чужбина за разпознаване на банкнотите и кюлчетата в чекмеджето на Борисов, както и че е изпратено запитване до Агенция "Митници" и Министерството на икономиката за всички сделки със златни кюлчета в страната.

За санкциите "Магнитски"

Премиерът попита: Във връзка със санкциите "Магнитски" бизнесменът Васил Божков вече има доста обвинения, но какви действия е предприела прокуратурата за другите хора от списъка - Делян Пеевски, Александър Манолев и Илко Желязков?

Историята: Сигналите срещу Делян Пеевски и действията на прокуратурата по тях са загадка. За първи път информация за това излезе миналия септември по време на заседание на комисията в 46-ото Народно събрание, създадена за проучване на действията на българските власти във връзка с наложените от САЩ санкции по закона "Магнитски". На запитване до прокуратурата комисията получи отговор, че непосредствено след като САЩ са обявили санкциите по "Магнитски", Върховната касационна прокуратура се е самосезирала и е образувала преписки, по които са снети обяснения от Делян Пеевски и от Илко Желязков. Докъде са стигнали тези преписки към момента не се знае.

Пак от отговорите на прокуратурата пред комисията "Магнитски" се разбра, че за последните 20 години прокуратурата е работила по 14 преписки срещу Делян Пеевски, като 13 от тях са прекратени, без да прераснат в дела, а едно е прекратено като досъдебно производство. Какви са тези преписки, по чии сигнали може само да се гадае. "Виждаме как прокуратурата изпира Делян Пеевски", коментира тогава настоящият правосъден министър Надежда Йорданова, която оглавяваше комисията "Магнитски". "Големият брой прекратени преписки за Пеевски трябва по-скоро да ни тревожат, отколкото да ни радват", допълни тя.

Срещу бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев през пролетта на 2019 г. прокуратурата обяви, че е започнала разследване за строежа с евросредства на къщата за гости край Сандански, заради която той подаде оставка и която уж не била негова, но само той си я ползвал. Делото даже влезе в съда още през октомври 2019 г., но и до момента, повече от две години, то все още е зациклило на първа инстанция в районен съд Благоевград, написа "Биволъ".

Кредитите за "Булгартабак" от ББР

Премиерът попита: Има ли директна връзка между заема от Българската банка за развитие и факта, че г-н Пеевски е бил акционер в "Булгартабак"?

Историята: "Булгартабак" е един от най-големите кредитополучатели на ББР с около 150 млн. лв. задължения, на тавана на сумите, които може да отпуска банката (вижте повече тук и тук). Взаимоотношенията на холдинга с банката започват малко преди затварянето на КТБ, когато при обострените отношения между Цветан Василев и Делян Пеевски, някои свързани с Пеевски компании започват да се рефинансират. През следващите години цигареният холдинг претърпя множество метаморфози - продаде марките си на BAT и поетапно закри първо софийската, а после и благоевградската си фабрика. За сметка на това пък придоби други разнородни активи, като "Благоевград БТ" се оформи като подхолдинг за целта. Под неговата шапка в един етап беше веригата "Техномаркет", млечната компания Lacrima и др. Те обаче както и множество имоти през 2019-2020 г. бяха прехвърлени в реални или фиктивни сделки. Днес холдингът почти няма реална дейност.

Крайният контролиращ собственик на "Булгартабак" не е деклариран - като публична компания тя попада в изключенията по закона срещу правето на пари. За това, че компанията реално е контролирана от Пеевски, има многобройни косвени индикации през годините, включително и твърденията на Цветан Василев, който в периода, докато си партнират с Пеевски, участва във финансирането на приватизацията на холдинга през 2011 г. Официално Пеевски само за кратко е бил миноритарен акционер в "Булгартабак". А "Техномаркет", която в един момент през 2016 г. е официално собственост на Пеевски, е прехвърлена фирма на двама нейни мениджъри и веднага след това получава също така големи заеми от ББР за 150 млн. лв. Чрез формалното разделяне на двете в отделни групи се заобикаля лимитът на банката да финансира свързани помежду си лица. Отделно при поне още няколко големи кредитополучатели на ББР има косвени индикации, че реално са контролирани от Пеевски. Не е известно казусът да е разследван от прокуратурата.

За "Осемте джуджета" прокуратурата е като черна кутия

Премиерът попита: След като всички българи се запознаха с казуса "Осемте джуджета", какви разследвания е предприела прокуратурата и дали е повдигнато обвинение на Петьо Петров, известен като Петьо Еврото?



Историята: Разследването "Осемте джуджета" на Антикорупционния фонд (АКФ) разкрива - с факти, документи, свидетелски показания, мащабна криминална мрежа за рекет и кражба на бизнес, в основата на която всъщност стои прокуратурата, подпомагана от МВР, НАП и други институции. Бившият следовател и сега адвокат Петьо Петров, известен като Петьо Еврото, е само публичното лице на тази криминална мрежа, зад която очевидно стоят мащабни разклонения и мощни фигури, включително и на най-високо ниво от прокуратурата. Разследването беше публикувано в две части през лятото на 2020 и през есента на 2021 г. Баща и син Илия и Явор Златанови, собственици на асансьорните заводи "Изамет", независимо едни от друг свидетелстват как са били принудени с измами, заплахи, включително и с отказ от жизнено необходими медицински процедури за Явор Златанов, докато е държан в ареста, да прехвърлят бизнеса си на посочен от Петьо Еврото човек, а друго тяхно имущество е било иззето като веществени доказателства и изчезнало с активното участие на високопоставени прокурори. "И в следващите седем години, докато Иван Гешев е главен прокурор, вие ще правите точно това, което ви кажем, защото ако не го правите, ти ще седиш в затвора, докато не изчезнеш" - това според Явор Златанов му е заявила адвокат Десислава Коцева, която му предавала нарежданията на рекетьорите.

И до момента прокуратурата пази пълно мълчание какво се случва с този казус. Дори в АКФ не са наясно дали има някаква промяна от първоначалното дежурно обяснение, че по случая ще бъде назначена проверка. Има само догадки, че по случая може би тече досъдебно производство, ако се съди по някои информации, че дадени лица са разпитвани като свидетели. Остава обаче въпросът за какво престъпление, особено ако се съди по казаното от шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова в интервю за "Свободна Европа", че този случай е "семейна драма", в която няма достоверни данни за престъпление.

За ремонта на язовирите и връзките с "известния под прякора Таки"

Премиерът попита: Има ли връзка между строителни компании, част от които са взели доста от договорите за строителство на незаконните язовири, с известния под прякора Таки (Христофор Аманатидис)?



Историята: През 2018 г. правителството на ГЕРБ решава, че има спешна нужда от ремонт на над 400 малки държавни и общински язовира. За целта чрез увеличение на капитала са отпуснати 500 млн. лв. на ДКК. Вместо да пристъпи към обществени поръчки, тя възлага по прословутите инхаус правила ремонта на дъщерното си дружество "Монтажи", а то на свой ред непрозрачно превъзлага дейностите на избрани от него частни компании. През лятото на 2021 г. като служебен икономически министър Кирил Петков повдига темата и се оказва, че ремонтът на едва 10 язовира е приключил, като и при тях има съмнения доколко свършеното е законно и дали платените суми не надвишават чувствително стойността на ремонтите.

От разкритите данни от служебния кабинет огромната част от договорите за ремонтите за язовирите са възложени на едва две фирми "Ковел-про" (367 млн. лв.) и "Абак ДС" (125 млн. лв.). И за двете досега няма публични данни да са свързани с Аманатидис. "Ковел-про" е създадена 2010 г. от Велизар Копчев, който и до днес е едноличен собственик и управител. "Абак ДС" пък е била собственост на бившия председател на АПИ, а понастоящем на Браншова асоциация "Пътища" Стефан Чайков, като през 2016 г. е прехвърлена на съпругата му Антоанета. За сметка на това друга компания, получател на значителни средства от "Автомагистрали" в бранша, а и косвено през формално контролиращия я Велко Руйков, се свързва с Таки.

През юни 2021 г. ВКП обяви, че се е самосезирала по казуса с ремонтите на язовирите, но оттогава не е обявявала нито за резултати, нито за повдигнати обвинения.

"Барселонагейт": Испанските власти започнаха разследване за пране на пари, което потъна у нас

Премиерът попита: Какви действия са предприети по т.нар. Барселонагейт с оглед на факта, че испанските власти са ни уведомили, че има потенциално пране на пари?



Историята: Скандалът с къщата в Барселона избухна, след като в началото на 2020 г. испанският вестник El Periódico написа, че каталунската полиция е започнала разследване за пране на пари, в което се споменаваше и името на Бойко Борисов. Става въпрос за къща в скъп квартал на Барселона, която се оказа собственост на бизнесмен, а той каза, че в нея живее под наем манекенката Борислава Йовчева. Според проверката на испанската полиция около 5 млн. евро са инвестирани през две фирми в имота и в луксозен бутик за дрехи, собственост на Йовчева. Веднага след публикацията къщата в Барселона беше обявена за продан, както и бутикът. Борисов отрече да е баща на детето на манекенката.

Години по-рано евродепутатката Елена Йончева направи питане за превод на 1.7 млн. евро по сметката на фирма на манекенката, а парите водели до трима души, свързани с премиера Борисов - Иван Саздов, Радослав Иванов и бизнесмена Йордан Христов, който впоследствие беше обявен и за съпруг на манекенката.

Прокуратурата се самосезира по случая, но отказваше да обяви какво прави, а главният прокурор твърдеше, че той е от компетенцията на испанската прокуратура. След това обаче стана ясно, че от Испания са прехвърлили разследването на българските си колеги, за да не се води паралелно разследване в двете страни.

В началото на февруари вътрешният министър Бойко Рашков заяви по TV1, че са получени материали от испанските власти, но разследването зависи от прокуратурата.

60 млн. за магистрали, изнесени в торби и сакове, и връзката с ГЕРБ

Премиерът попита: Има ли връзка между случаите около автомагистралите и изнасянето на торби с пари и организацията ГЕРБ, както беше оповестено?

Историята: През ноември, след проверка на схемата "Автомагистрали", по която десетки фирми без конкурси са получили аванси за строителството на магистрала "Хемус", МВР обяви, че от 84 млн. лв. аванс за изграждането на лот 5 на магистралата (по официални данни са отпуснати на "Водно строителство - Благоевград"), близо 60 млн. лева са изтеглени кеш през други фирми и банкови сметки и изнесени в сакове и чували.

Държавата е платила общо 1.5 млрд. лв. аванси за изграждането на магистрала "Хемус" на фирми, с които няма реални договори за изпълнение, нито има извършено строителство. Няма реални опции парите да се върнат в бюджета, тъй като липсват банкови гаранции.

През декември Софийската градска прокуратура повдигна обвинение за пране на пари на 42-годишния Борислав Колев - бивш данъчен, организирал изграждането на мрежата от фиктивни фирми, чрез които изпрал 53 млн. лева от авансовите плащания. По-късно обаче на Колев не бе разрешено да направи самопризнания за пътя на парите, което стана повод за скандални обвинения между прокуратурата и МВР. Оттогава няма данни как продължава разследването. МВР също няма никаква информация за това производство от декември насам, обяви в четвъртък вътрешният министър Бойко Рашков.

Няма никаква яснота също така как се развива и разследването за строителството на АМ "Хемус", което през лятото на м.г беше образувано при Националната следствена служба и какво се случва с него.

Защо отказахме азерския газ

Премиерът попита: Защо "Булгаргаз" и бившият изпълнителен директор на дружеството Николай Павлов са се отказали от количествата азерски газ, след като същите тези доставчици са информирали, че такъв газ е било възможно да бъде доставен, и така миксът на "Булгаргаз" за потребители би бил по-евтин?



Историята: На 1 януари 2022 г. по заявка на "Булгаргаз" Комисията за енергийно и водно регулиране взе решение за повишаване с над 30% на цената на природния газ. Това стана повод правителството да започне проверка в дружеството дали са били предприети всички възможни стъпки за оптимизиране на цената на газа. Предварителните данни показаха, че въпреки възможността да се доставят по-големи количества азерски газ, който в дадения момент е значително по-евтин от руския, това не е било направено. Това има пряко отражение върху разходите както на индустрията, така и на топлофикациите и битовите потребители. Освен това ограничените доставки на газ от Азербайджан засилват зависимостта от "Газпром".

Към момента не е известно прокуратурата да се е сезирала с този казус. Има само проверка от ДАНС.

За заема на "Роудуей кънстракшън"

Премиерът попита: По една от телевизиите беше ясно казано, че заемът на "Роудуей кънстракшън" е взет от адвокат на Румен Гайтански. Какво е предприела прокуратурата, за да установи дали заемът е взет правомерно?

Историята: През 2019 г. фирмата "'Родуей кънстракшън" получава близо 150 млн. лв. кредит от ББР, за да купи малка пътностроителна фирма "Пътстройинженеринг". Фирмата се свързва с Румен Гайтански с прякор Вълка. Компанията, която е неин собственик, е регистрирана на същия адрес, където е централата на "Волф" и където се помещават и други официални фирми на Гайтански. Проблемът в случая е оценката на активите, въз основа на която е отпуснат кредита.

През 2021 г. фирмата "Роудуей кънстракшън" е прехвърлена за 100 лева на адвокат Иван Георгиев, който години обслужва всички вписвания по фирми на Гайтански в Търговския регистър.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 7
    • + 2

    Защо пък прокуратурата трябва да влиза в този капан и да се самосезира по медийна пропаганда? Киро още като застъпи на власт можеше да разпореди на ДАНС и МВР да разследва и намери доказателства за тези "престъпления", които прочел в Гугъл? Нали МВР привиква няколко пъти хора за пред медиите относно тези медийни изрезки. Защо МВР не е подало сигнал ако има нещо нередно към прокуратурата и да се повдигне обвинение? В момента се опитвате да оправдаете медийната ви пропаганда преди изборите пред полезните идиоти, които ви се водят по акъла и да прехвърлите отговорност, за липса на резултати и обвинения на прокуратурата.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • - 1
    • + 3

    Докато не бъде изритан Каскета, прокуратурата ще бъде черна дупка, в която ще потъват всякакви доказателства!

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-(
    D-r D
    • - 6
    • + 2

    Хайде да мислим:
    Гешев не е прокуратурата (държавното обвинение), както и #простокиро# не е държавната власт.
    Клоуните начело на държавни структури не орезиляват структурите по простата причина, че структурите са конституционно определени, а личностите са случайни.

    В този ред на мисли уеднаквяването в Капитал на Гешев с държавното обвинение и #протстокиро# с държавата убива и държавното обвинение, и държавата. Защото кастрирайки прокуратурта, заради клоуна Гешев, оставяме клоуна Киро да ни побърква безконтролно с тъпите си номера до амина.

    Прокуратурата по Конституция е гарант за законността. Нека с мръсната вода (Гешев) от коритото да не изхвърляме и детето (законността).

    И като Ицо Иванов с нулевия си юридически стаж стане гл.прокурор, каква ще е разликата с милицоонерския юрист Гешев?
    Въпросът е за поредното овладяване на държавното обвинение - кого да обвинява и кого - не.
    Е, за това е битката.

    А кръгът Капитал е в дъното на подмяната. И топ олигархът им го вълнува дали ще пълни басейна на Буджака или ще хваща (пак) самолета за Сингапур.

    Нередност?
Нов коментар