🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Партийни кадри на ГЕРБ, БСП и ВМРО ще управляват общинските "Пазари"

По стария модел в бордовете на дружествата вероятно ще бъдат (пре)назначени хора по политически заслуги, част от тях - неуспели кандидати за депутати, кметове и съветници

От години се говори за нова визия на общинските пазари, но това се случва трудно.
От години се говори за нова визия на общинските пазари, но това се случва трудно.
От години се говори за нова визия на общинските пазари, но това се случва трудно.    ©  Велко Ангелов
От години се говори за нова визия на общинските пазари, но това се случва трудно.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дългогодишни кадри на ГЕРБ запазват местата си, неуспели кандидати за районни кметове, общински съветници или депутати от БСП и ВМРО също взимат по един стол, а още партийно обвързани личности правят пируети и прескачат от други общински дружества. Така накратко може да се опише класирането за нови (и стари) членове на бордовете на общинските "Пазари". Става дума за общо пет дружества, от които четири носят имената на четирите посоки на света ("Север", "Юг", "Запад", "Изток"), както и "Възраждане". Всички те се управляват от 3-членен борд с тригодишен мандат. В случая за някои членове това ще е трети или дори четвърти мандат.

От много години насам назначенията в общинските дружества следват договорки между силите в общинския съвет. Макар ГЕРБ да обеща край на този модел, по всичко личи, че това не се случва въпреки приетия нов Закон за публичните предприятия. Тъкмо обратното. Специално в Столична община точно преди една година ГЕРБ закова свои кадри в транспортните дружества. Старите познати директори на столичните транспортни дружества останаха за още три години, а бордовете се "подсилиха" с неуспели районни кметове от ГЕРБ.

Същото до голяма степен се наблюдава сега и при избора на шефове на пазарите. Предложенията с кандидатурите са внесени от група съветници от ГЕРБ, БСП и ВМРО (Христиан Петров, Николай Стойнев, Стефан Марков, Ботьо Ботев, Иван Пешев, Михаил Ставрев, Карлос Контрера) и предстои да се гласуват окончателно на заседанието в четвъртък (7.04), като допълнителни точки. Най- вероятно предложенията ще минат, предвид мнозинството в съвета.

За всеки по нещо

В ръководството на "Пазари Запад" за трети мандат е избрана Галина Бежанска, която преди години се пенсионира като шеф на отдел "Култура" в общината, а преди това беше нещатен сътрудник на бившия депутат от ГЕРБ Джема Грозданова. Името ѝ се разчу, когато "Господари на ефира" заснеха как рита първия в столицата кучемат.

Нов член е Стойчо Томов, който пък до миналата година е бил в борда на бившето общинско дружество със спорен имидж "Чистота Искър" (вече "Софекострой"). Там е назначен през 2020 г. с решение на СОС за временен член на борда.

Третият директор ще бъде Борислав Борисов, който е завършил българска филология.

В борда на "Пазари Север" пък се включва кадър на БСП - неуспелият кандидат за общински съветник през 2019 г. Тони Попов. Той е и ново попълнение и в изпълнителното бюро на градския съвет на БСП, където преди седмица беше избран да отговаря за изборните дейности. Завършил е публична администрация и има магистър от Академията на МВР.

Втори член ще бъде Гергана Калпачка, която отново през 2019 г. беше кандидат за кмет на район "Искър" от листата на ВМРО и твърди че има четиринадесетгодишен опит в районната администрация. Завършила е право в ЮЗУ.

От едното общинско дружество към другото

Друг директор на северните пазари вероятно ще бъде Светослав Тодоров. През 2020 г той е избран с решение на общинския съвет да бъде един от членовете в одитния комитет на "Топлофикация София" за срок от три години. Предоставил е и служебна бележка от "Столичен автотранспорт", където отново е бил в одитния комитет (през 2016 г.). По-известен е иначе като бивш районен кмет на "Нови Искър". Съпругата му Мария Тодорова пък беше зам.-кмет на район "Илинден".

В ръководството на "Пазари Изток" няма много промени. Там влизат Даниела Стойнева, която е била в борда и през миналите три години и е завършила "Икономика и бизнес администрация" в НБУ, както и другият миналогодишен член Димитър Кунов. Той е бил управител на "Държавна лаборатория Българска роза" и е участвал в управлението на "Слатина Булгарплод", като и двете дружества са заличени към момента.

Ново попълнение е Борислав Миланов, който е юрист, адвокат в Софийската градска колегия, бивш депутат от Реформаторския блок (43-ото НС). Любопитно е и това, че за позицията кандидатства и Любомир Дреков, който е бивш кмет на район "Лозенец" от ГЕРБ, но загуби от кандидата на ДБ Константин Павлов-Комитата на изборите миналата есен. Той обаче не е подал всички нужни документи и не се е класирал. Иначе оценката му е "мн. добър". През 2020 г. Дреков се включи в надпреварата за членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), но дни след това оттегли номинацията си.

В "Пазари Юг" за трети мандат е преназначен Николай Попов от квотата на ГЕРБ. Тук обаче двама от бившите членове са заменени с нови. Местата се заемат от Цонка Тодорова, която е магистър по счетоводство, и от Веселка Ангелова, магистър по маркетинг и има завършени курсове по антикорупция и защита на личните данни.

Интересно е разпределението за "Пазари Възраждане". Досегашният изпълнителен директор Драгомир Димитров не се е класирал за втори мандат, защото е получил доста ниска оценка - 4.25.

Другите двама членове - Веселин Теофилов (от ВМРО) и Маргарита Александрова-Манова, запазват местата си. За Манова това дори ще е четвърти мандат. Тя е икономист по образование и е била от листата на ГЕРБ преди години, но така и не е успяла да влезе в парламента.

Тъй като членовете на борда трябва да са трима, общинските съветници предлагат временно да бъде назначена Десислава Иванова. Те изтъкват, че от 2017 г. тя работи като "съветник административно обслужване" в "Пазари Възраждане", а преди това е била и "старши инспектор" към Столичния инспекторат.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1

    Никой не може да ме убеди, че тези пазари имат нужда от управление, състоящо се от няколко човека. Каква им е работата на тези хора? Тези пазари не са мръднали от комунизма!

    Нередност?
Нов коментар