🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кои са украинските бежанци, които БСП прати да си търсят работа "като всички останали"

90% от регистрираните за временна закрила украинци са жени и деца

Жени с малки деца и възрастни хора са най-често украинските бежанци в България
Жени с малки деца и възрастни хора са най-често украинските бежанци в България
Жени с малки деца и възрастни хора са най-често украинските бежанци в България    ©  Shutterstock
Жени с малки деца и възрастни хора са най-често украинските бежанци в България    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Ние проявихме солидарност и подкрепа в първите три месеца, след което трябва да започнат да живеят и работят, както всички останали." Тези думи на министъра на туризма Христо Проданов (БСП) от сряда сутринта по БНТ са насочени към украинските бежанци, които бяха настанени в български хотели.

С решение на Министерския съвет от март на хотелиерите беше предоставена субсидия "в общ размер от 40 лв. на едно лице за нощувка и един храноден за срок до три месеца от подаването на молба за предоставяне на закрила".

Ние проявихме хуманност към тези хора, които бягат от война, помогнахме, настаняваме ги, три месеца се грижим за тях. След което е необходимо тези хора вече да излязат на пазара на труда, да си намерят квартира, да плащат наем, да живеят така, както живеят всички останали хора.

Христо Проданов
Христо Проданов

Министър на туризма (БСП)

По думите на Проданов става дума за около 25 000 души. Капацитетът на центровете на Държавната агенция за бежанците е не повече от 6000 места. По официални данни от кризисния щаб, с които "Капитал" разполага към петък, 15 април 2022 г., в страната са регистрирани общо над 74 000 украински бежанци.

През последните седмици украински бежанци, дошли в България, станаха обект на нападки от различен вид - посегателства срещу автомобилите им, гневни коментари във връзка с осигуреното финансиране от държавата за подслон или пък внушения, че украинците идвали със скъпи автомобили и не трябвало да получават помощ от държавата.

Какъв обаче е профилът на украинците, които са регистрирани в България?

От статистиката излиза, че 50.47% от регистрираните украински бежанци са жени, а 41.12% - деца. Данните сочат, че 11.66% от тях са над 60-годишна възраст.

Близо 1000 от децата са под 1-годишна възраст, а 2750 - под 2-годишна възраст, т.е. в аналогичен случай в България майките на деца на тази възраст, ако са социално осигурени, биха получавали обезщетение за майчинство и нямаше да работят. Към 7500 от децата са на възраст между 3 и 6 години, т.е. в България биха посещавали детска градина, за да могат майките да работят. Ако имаше места. За справка - недостигът на места в детските градини в София за 2021 г. е над 10 хил. места. Останалите 21 хил. деца трябва да бъдат поети от системата на основното и средното образование, но при положение че в по-голямата си част вероятно не знаят български, това едва ли е възможно.

Дори и държавата някак да успее да поеме грижата за тези над 30 хил. деца, за да могат майките им да са свободни да работят, остава отворен въпросът как те ще се реализират на пазара на труда, ако не знаят български език.

Така репликата на туристическия министър придобива съвсем различен привкус - прословутото българско гостоприемство ще е за три месеца - докато местата в хотелите не трябват за друго.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qpc47646759 avatar :-|
    qpc47646759
    • - 18
    • + 2

    Не помня да сте били толкова загрижени и за сирийските жени с деца. Аман вече от вашето геополитическо "милосърдие", обслужващо единствено американската информационна война.

    Нередност?
  • 2
    strikt avatar :-(
    Николай Василев Николов
    • - 17
    • + 1

    Много превратно тълкувате думите на министъра.Представете си че тези жени и деца са съпруги, сестри, причтелки и наследници на бандитите от "Азов", "Айдар" и другите формирования които тероризират и убиват мирни хора.Представете си че след края на операцията , те дойдат тук при тях.КАКВО ЩЕ ПРАВИМ ТОГАВА?

    Нередност?
  • 3
    breezyiswin avatar :-|
    GuardianSW
    • - 1
    • + 5

    Ти добре ли си, нали са човешки същества?
    До коментар [#2] от "Николай Василев Николов":

    Нередност?
Нов коментар