Даниел Смилов: Потенциалните опасни развития са много

Действията на "Има такъв народ" са с отчетлив ефект - да се изчерпи антикорупционният заряд срещу модела на управлението на Борисов

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Даниел Смилов, политолог в Центъра за либерални стратегии и преподавател в Нов български университет

Не мога да кажа, че това действие беше неочаквано. Имаше два варианта за това кога "Има такъв народ" можеха да направят това, което направиха. Единият беше наесен. Като че ли вероятността този вариант да се случи беше оценявана по-високо. Новсе пак "Има такъв народ" са партия, която разтури два парламента през миналата година, така че никога не можеше да се изключва такъв тип развой.

Причините за това поведение сигурно са многобройни, но това, което на мен ми прави впечатление, е, че ефектът е един и същ. И е последователен. Този ефект е да се изразходи, да се изчерпи антикорупционният заряд срещу модела на управлението на Борисов. В три поредни парламента те се държат по такъв начин, че да направят антикорупционната борба да изглежда почти абсурдна. Включително като блокират инициативи, отлагат гласувания и пр. Не мога да спекулирам дали това е съзнателно търсен ефект, или просто е страничен ефект от техните действия, но това е, което на практика са постигнали. Опасявам се, че този последен епизод от атаки, които направиха, също има такъв ефект. Ако проследим общото поведение на "Има такъв народ", тази мотивация излезе като водеща.

При някакви условия виждам вариант за управление на малцинството. Малко вероятен е, но все пак го има. С някаква степен на вероятност остават другите два варианта Единият е предсрочни избори, като тук може да се играе с тайминга. Предполагам, че би било взето разумното решение избори да се организират през септември. Другият вариант е някакво преформатиране на мнозинства в Народното събрание - да се търси нов кабинет, който да стъпи и на по-широко проевропейско мнозинство. Разбира се, то може да се сформира единствено на базата на изоставяне на всякакви антикорупционно претенции.

Може да се мислят някакви такива варианти, но за мен те също са много сложни. Потенциалните опасни развития за страната са много. Може да влезем в един период без актуализиран бюджет и без финансова подготовка на страната. Това е една трудност, която все пак трябва по някакъв начин да се избегне. Оттам нататък следва по-голямата трудност с липсата на ясна политика в една много сложна международна ситуация. България най-малкото е, меко казано, колеблива по отношение на ключови въпроси като Украйна и Северна Македония.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 3

    Доц Смилов е облян в студена пот, но външно не губи самообладание и продължава с традиционното неолиберално каканижене.

    Всъщност не може да се очаква от един емблематичен представител на неолибералните проамерикански НПО-та, които вече 6 месеца под шлифера на 4П на принципа на пробата и грешката командорят държавата, да анализира обективно ситуацията.
    Ако можеха - щеше да проличи поне по нещо!

    От доц.Смилов няма как да очакваме сносен анализ защо едва в рамките на половин година това правителство и всичките му апологети станаха най-мразените хора в БГ?

    Ами много просто: за много ясно видими и първосигнално възприемани процеси и събития те дават абсолютно страскащо нереални гл.т., които винаги са лош превод на евроамериканската гл.т.
    Българинът бе поставен пред избора да не вярва на очите и разума си, ако трябва да се вслуша в объркания речетатив на Киро.

    Така се случи с:

    а) монополизираната борба с "корупцията";
    Която се изроди единствено в незаконни среднощни арести и някакъв римейк на Нюрнбергските закони, основното в който бе извънсъдебното преследване на хора по неясни критерии. А, и в четене на някакви данни за някакви хора, които едни милиони от една сметка в друга.

    б) самоцелното спиране на руския газ от Газпром;
    И купуването на същия газ през верига от посредници. По-скъпо, естествено. Умът ми не го побира защо!

    в) износът на оръжие за Украина
    Товаренето на украински транспортни самолети в София, Варна и Бургас (което всеки можеше да проследи от националните телевизии) с въоръжение и боеприпаси, докато управниците се кълняха в децата си, че БГ и един патрон не е изнесло за Украина.

    г) много явните опити на Киро и външната му НПО-министърка в сянка Весела Чернева да заобиколят договора, декларацията на НС и решението на КСНС по отношение на БЮРМ.
    Фиаското на авиолинията София-Скопие, освиркването на БГ делегацията в Битола при откриване на културния дом там и последващото му опожаряване са ясни примери за тоталното откъсване на Киро и НПО-шлейфа му от реалноста и вижданията на поне 85% от българите.

    д) информационното затъмнение и забраната на другата гл.т. по съдбовни събития.
    Това съм го чел преди 30-тина години в "1984" с досада, защото бива измишльотини, ама фантазмите все пак трябва да имат граници: Министерство на истината, например, което се занимава с фалшификации на миналото!

    Е, попаднахме с двата крака наживо в предверието на най-ужасяващите фантазми и видяхме с очите си как Западът с лека ръка заличава цилизационни достижения, които са резултат от десетилетни борби!

    е) насилственият опит за въвеждане на еврото.
    Видях го с очите си в Гърция приз 2001 г. Не само, че при преминаването от драхмата към еврото цените на всичко скочиха. Имаше и друго, много по-фатално, за което никой не говореше: Гърция получи висок инвестиционен рейтинг и неограничен достъп до нисколихвени кредити. За 2-3 г. задлъжнялостта на страната от 50% от БВП преди еврото достигна 200% от БВП. По-нататък всички знаем какво стана.

    Защо доц. Смилов от проправителственото неолиберално НПО не се спре върху тези теми?

    Нередност?
  • 3
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 1
    • + 1

    Това са ариергардни боеве, докторе. Ясно им е, че проектът ПППП е пътник, но просто замитат.
    Публиката гледА театрото с промяната, изнасяно с откровен американски акцент и с нелогични от национална гл.т.действия. Парламентът е блокиран. Соросовите NGO и медийни храненици за 6 м показаха своя и на идеологемите на менторите си алогизъм.
    С демонстрираната нефелност по енергийната и медийната политики, по Македония и по еврото за дълги години западничеството ще е бита карта.
    Най-причудливо ми е поведението на ЕТ БСП-К.Нинова, което се гласи да продължава да управлява с А и Б отбора на неолибералните глобалисти.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    До коментар [#3] от "amidala":

    Нинова унищожава партията си с две цели:
    а) да разстави свои хора на властови позиции;
    б) да издрапа в силна позиция до евроизборите и да се пресели в Брюксел.

    И щом в столетницата никой не се и опитва да говори за тази ситуация, значи партията си заслужава съдбата.

    Нередност?
  • 5
    bamama_mu avatar :-|
    ръмжо

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Въпроса е дали партията пътник и коалиционните и партньори няма да си забият ножа за харакири по ветото за Македония.

    Нередност?
Нов коментар