🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Петков: Вярвам, че има депутати, които ще изберат България пред партийния си лидер

С решението на Слави Трифонов да излезе от коалицията започва политическа криза, която ще има преки последствия за икономиката

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В сряда лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов обяви, че партията му напуска управлението. "От днес изтеглям министрите на ИТН и слагам край на тази коалиция и тази агония", заяви Трифонов в специално изявление, излъчено от телевизията му.

Оттеглянето на ИТН беше предшествано от напускане на правителственото заседание на излъчените от формацията министри заради недоволството на двама от тях - на регионалното развитие Гроздан Караджов и на външните работи Теодора Генчовска от планираните в актуализацията на бюджета средства на подопечните им ведомства.

В изявлението си Трифонов нарече бюджета "изключително лош" и обвини премиера Кирил Петков и министъра на финансите Асен Василев, че "не се справят". По думите му причините за оттеглянето от управляващата коалиция са две: "Северна Македония и факта, че вече в държавата няма пари".

19.00, събота

Министър и зам.-министър от ИТН се разминаха за още една причина за напускането на властта - доставките на газ от Русия

Министърът на енергетиката Александър Николов от ИТН и заместникът му Пламен Данаилов от същата партия се разминаха по въпроса за една от причините за напускането на управляващата коалиция, свързана с прекратяването на доставките на газ от Русия.

Данаилов заяви пред телевизия Euronews Bulgaria, че една от причините за разрива между ИТН и останалите партии от коалицията е отказът да се подкрепи предложението на формацията на Слави Трифонов доставките на газ от "Газпром" да продължат докато се намери сигурен източник за внос на синьото гориво. Такава причина за напускане на коалицията се изтъква за пръв път. При обявяването на решението да изтегли министрите на ИТН лидерът на партията Слави Трифонов посочи "въпроса за Северна Македония" и това, че "няма пари в държавата".

Часове след изказването на Данаилов обаче той беше опроверган от енергийния министър Александър Николов. В прессъобщение на все още огваляваното от него ведомство се казва, че оставката на министъра е "политически акт, а мотивите й не са свързани с търговията, транзита и доставките на природен газ". "Като принципал на министерството на енергетиката, министър Николов не е упълномощавал нито един от заместниците си да тълкува по свое усмотрение отношенията ни с "Газпром", се казва още в съобщението.

От енергийното министерство потвърждават, че Николов ще подаде оставка в понеделник.

21.30, петък

ИТН ще подкрепи актуализацията на бюджета на първо четене в парламента

"ИТН ще подкрепи на първо четене актуализацията на бюджета в пленарната зала." Това каза в предаването "Панорама" на БНТ председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански. Изявлението му идва ден след като оглавяваната от него бюджетна комисия прие на първо четене бюджетите на държавното обществено осигуряване и на здравната каса, но отхвърли актуализацията на държавния бюджет. Срещу нея гласуваха депутатите от ГЕРБ, ДПС, "Възраждане", а от ИТН се въздържаха.

Каримански обясни, че от партията на Слави Трифонов не са против актуализацията, а възраженията им са свързани с това, че в нея няма остойностяване на антикризисните мерки и се ангажира да "убеди колегите си от ИТН да подкрепят актуализацията на държавния бюджет в пленарната зала.

Обсъждането на актуализацията на бюджета в пленарната зала първоначално беше предвидено за следващата седмица във вторник на извънредно заседание на парламента, но след среща на председателите на парламентарните групи на трите управляващи формации при председателя на Народното събрание Никола Минчев беше решено това да стане на редовно заседание в сряда.

В същото предаване на БНТ депутатът от ПП Венко Сабрутев заяви, че не е възможен кабинет с участието на формацията, който да е без премиер Кирил Петков и финансов министър Асен Василев. "Нашият премиер е Кирил Петков, а финансовият ни министър е Асен Василев", каза Сабрутев.

16:17, петък

Петков: Вярвам, че има депутати, които ще изберат България пред партийния си лидер

Правителственият пресцентър разпространи видеообръщение на премиера Кирил Петков, в което той заявява, че държавата не трябва да бъде тласкана към "нестабилност заради задкулисни договорки, нечестни схеми и политическо его".

В отговор на обвиненията на ИТН, че води разговори с депутати от парламентарната им група, Петков заявява открито намерението си и през следващите дни да продължи да води такива разговори "явно и почтено" с народни представители, за да ги запознае с тежката ситуация в страната. "Вярвам, че има хора с висок морал в този парламент, които ще изберат България пред своя партиен лидер, особено ако партийният лидер е бивш певец, който най-безотговорно решава да хвърля риск върху това правителство само заради личното си его", казва Петков.

Премиерът отправи критики към поведението на ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и ИТН, с чиито гласове беше отхвърлена на първо четене в бюджетната комисия актуализацията на бюджета. По думите му така парите на българските граждани са станали жертва на "политически интриги и игрички".

14:00, петък

Втори министър от ИТН подаде оставка

Министърът на спорта Радостин Василев от квотата на ИТН заяви в кулоарите на парламента, че е подал оставката си. Заедно с него напускат и двамата му заместници в спортното министерство. Василев е вторият министър след регионалния Гроздан Караджов, който официално депозира оставката си след като лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви в сряда, че формацията му се оттегля от управляващата коалиция.

ИТН има още двама министри в кабинета на Кирил Петков - на енергетиката Александър Николов и на външните работи Теодора Генчовска, които също се очаква да подадат оставка.

12:00, петък

Взаимните обвинения между ИТН и ПП продължават

Престрелките между ПП и ИТН продължиха и в петък. След като предишния ден депутатът от ИТН Станислав Балабанов показа пред bTV бележка, която по думите му е писана от премиера, с план за вдигането на ветото на Северна Македония за преговорите й за членство с ЕС, от формацията продължиха с "опитите" на ПП да разцепят парламентарната им група.

На брифинг в парламента депутатът от партията на Слави Трифонов Кирил Симеонов разказа, че премиерът го е потърсил лично и двамата са се срещнали в сграда близо до БНР. "Не ми е предлагал нито постове, нито пари или всякакви такива работи. Просто си поговорихме и той ми каза, ако мога да си преосмисля позицията, да не хвърляме страната в хаос", заяви Симеонов.

Председателят на парламентарната група Тошко Йорданов добави, че знае "със сигурност за трима депутати" от партията, с които премиерът е разговарял. "Мисля, че и с четвърти. Не мога да гарантирам за нито един човек как би постъпил в стресова ситуация. Вярвам в нашата парламентарна група и че сме тук за кауза, а не за да ни купуват. Може да има някъде предател", каза Йорданов.

Председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров отговори, че партията "не офертира, не купува и не раздава постове и бюджети за управление". "Ние показваме ясно, че нашата политика не е базирана на тези неща, базирана е на общи цели и принципи, които отстояваме", заяви Гюров.

9:30, петък

Президентът призова партиите да търсят ново управленско мнозинство

Два дни след решението на лидера на ИТН Слави Трифонов да изтегли министрите си от правителството, президентът Румен Радев за пръв път коментира кризата в управлението. Той призова парламентарно представените партии да намерят "възможно най-бързо изход от ситуацията", защото по думите му страната се нуждае от "отговорно и устойчиво правителство".

"Докато партиите търсят формирането на управленско мнозинство, кабинетът трябва да осигури социалните плащания и подкрепата за бизнеса, да отстои ветото за Северна Македония в съответствие с рамката, приета на Консултативния съвет за национална сигурност и да осигури функционирането на държавата", каза Радев. Президентът заяви още, че са нужни бързи действия, защото сегашната политическа криза е по-различна, защото се разгръща в условията на прогресираща инфлация и на социална и икономическа криза.

13:30, четвъртък

Всички министри на ИТН ще подадат оставка

И четиримата министри в правителството, излъчени от ИТН ще подадат оставка, съобщи в парламента спортният министър Радостин Василев. Според него всички ще се съобразят с решението на парламентарната група и Слави Трифонов. По-рано имаше съмнения, че всички министри на ИТН ще подадат оставка.

11:30, четвъртък

Досега само един министър на ИТН е депозирал официално оставка

Това съобщи пред журналисти министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. Депозираната оставка е на колегата му от регионалното министерство Гроздан Караджов. Думите на Лорер по-скоро показват надеждите на "Продължаваме промяната", че в "Има такъв народ" няма да се подчинят на заповедта за излизане от коалицията на Слави Трифонов. "Сега чакаме да видим мнението на останалите дали искат да работят за България или да са част от шоуто", каза Лорер. Според различни източници огромна част от депутатите и част от министрите са научили от медиите за това решение. Част от тях, включително сред министрите неофициално изразяват несъгласие с това решение, но към момента не изглежда много вероятно в средите на ИТН да възникне бунт.

10:30, четвъртък

ИТН не вижда нужда от предсрочни избори

"Предсрочни избори дори биха били опасни в този момент", заяви депутатката от ИТН Ива Митева пред "Нова телевизия". Според нея трябва да се направи опит да се сформира нов кабинет, но с друг премиер. От думите й стана ясно, че надеждата на ИТН е това да се случи след ново раздаване на мандатите от президента и когато то стигне до партията й, да се направи още един опит да се сформира правителство на малцинството.

23:10, сряда

Петков: Няма да допуснем избори заради задкулисие

"Няма да допуснем заради его и задкулисие България да влезе в спирала от избори.", това заяви премиерът Кирил Петков след заседанието на коалиционния съвет на управляващите партии. Той се проведе в сряда вечерта в МС. Петков благодари на коалиционните си партньори от БСП и ДБ, които са го подкрепили. "Всички осъзнаваме, че България не може да влезе в поредната политическа криза. Всичко каквото зависи от нас България да продължи точно със същото правителство, което има в момента, ще бъде направено.", каза премиерът и определи като първи приоритет приемането на актуализацията на бюджета.

18:00

БСП подкрепя премиера и правителството

"За нас избори сега означават още хаос, несигурност и задълбочаване на кризата.", заяви Корнелия Нинова след извънредно заседание на изпълнителното бюро на социалистическата партия. Тя заяви още и, че БСП подкрепя заявената от премиера Кирил Петков заявка за борба с корупцията и модела ГЕРБ, както и предложението вътрешният министър Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ.

17:30

Кирил Петков: За нас ГЕРБ и ДПС са червена линия

Премиерът Кирил Петков заяви пред bTV, че "Продължаваме промяната" има червени линии с ГЕРБ и ДПС, които не могат да бъдат преминати в името на бъдеща подкрепа от тяхна страна за правителството. "Ние не можем да работим с ГЕРБ във формата, в който г-н Бойко Борисов стои отзад и пуши пура. Борисов е червена линия.", заяви Петков. По думите му същото се отнася и за ДПС, докато в партията е Делян Пеевски. "Не виждам и "Възраждане", които имат проруски изявления.", каза премиерът. Петков изрази надежда, че ще се намерят 12 депутати от ИТН, които да застанат зад правителството.

След напускането на ИТН, трите партии от мнозинството - ПП, БСП и ДБ имат общо 109 депутати и за сформирането на мнозинство от 121 им трябват още минимум 12. Народните представители от партията на Слави Трифонов са 25.

17:00

Христо Иванов: Има нова политическа обстановка в страната

Съпредседателят на "Демократична България", една от партиите в четири партийната управляваща коалиция, Христо Иванов заяви за "Капитал", че след заявката на Слави Трифонов за напускане на коалицията в България има "нова политическа обстановка". "Ще я обсъдим на коалиционен съвет, както и в органите на "Демократична България" и ще излезем със становище", каза съпредседателят на "Демократична България".

В негов коментар, разпространен от пресцентъра на "Демократична България", Иванов призова ИТН да преосмислят решението за напускане на коалицията и да се върнат на масата на разговорите. "Вероятно всеки е искал да сложи край на коалицията, но това не слага край на агонията. Защото това, което липсваше в изказването на г-н Трифонов, е какво следва оттук нататък за страната. Не за нас, не за един или друг, които сме участници в тази постоянна драма. Какво следва? Тласкаме България към избори, към хаос, към управление с плаващи мнозинства? Ако човек сериозно се отнася към това да представляваме хората, които са ни избрали, ние сме длъжни първо да си отговорим на този въпрос: "Какво следва оттук нататък?" и като видим, че следва само още повече агония, да седнем на сериозен разговор. Да, може би коалицията трябва да преосмисли много неща за това как работи. Мисля, че всички сме съгласни. Но твърдя, че нямаме право да тласкаме страната към още повече хаос", казва Христо Иванов.

16:20

Кирил Петков: По-добре правителство на малцинството

Малко след обръщението на Слави Трифонов, с което той обяви изтеглянето на министрите си, министър-председателят Кирил Петков обяви, че е готов да управлява с правителство на малцинството. Той обвини "Има такъв народ" в опит да сложат ръка върху милиарди левове за пътища и отказ да се реформира антикорупционната комисия.

Петков обяви, че още в четвъртък партията му ще внесе новият антикорупционен закон, а за шеф на звеното, което ще се занимава само с разследвания на корупция (ако то бъде одобрено от парламента) ще предложи настоящият вътрешен министър Бойко Рашков.

Вижте пресконференцията тук:

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 3
    • + 13

    ДПС излезе от коалицията.

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 10
    • + 5

    До коментар [#1] от "Любопитната Съседка":

    Винаги съм се чудил как може толкова да е изпостял този народ, че каквото и да му кажеш и спуснеш по медиите да го повтаря после навсякъде. ДБ излезнали за пореден път и нарочили някой за връзки с универсалното плашило ДПС и дебълите повтарят като дебили.

    Излизането на Трифонов от коалцията е директен червен картон от президенството, но по-добре да се изчака и да се види какво означава това излизане и как ще се случи. Ако ИТН осигурява парламентарна подкрепа за всичко напускането на колацията е само цирк и бягане на отговорност за това което идва!

    Нередност?
  • 3
    dmode avatar :-|
    dmode
    • - 3
    • + 16

    Трифонов чакаше цената му да се вдигне и да осребри позицията си. След като се разбутаха кошерите, ГЕРБ реши да му плати колкото поиска само, за да спре правителството. Успех пожелавам на премиера в борбата с мутрите.

    Нередност?
  • 4
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 13
    • + 1

    До коментар [#3] от "dmode":

    И сега какво се оказа - ГЕРБ са корумпирани и крадат от пътища, фалшифицират избори, купуват гласове, подслушват незаконно, купуват депутати и т.н и т.н. всички възможни лоши работи. Че те били големи гадове тези, ти да видиш. Не се ли сещата поне малко, че тотално не знаете какво се случва и как ви манипулират??
    И вие мислите, че ГЕРБ искат да дойдат да управляват след тези една полуфалирала държава и да оберат негативите?? Никой не иска. ГЕРБ са достатъчно наклепани и очернени, че да искат точно в този момент да дойдат. Единственият ход на партия ГЕРБ е да стои, да крепи колкото може тези докато хората сами не разберат как ги лъжат и мамят в момента тези измамници на които такива като теб все още вярват. Вярно ще е късно после и ще платим голяма сметка, но друго решение няма!

    Нередност?
  • 5
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • - 1
    • + 11

    Един явен кандидат фюрер, Костя ор изроджане,... и сега втори, Слави, библиотекарски проект на ДпС и ГРЕБ.. който го е срам да гледа избирателите в очите и затова се изказва само по фейсбука и от диванче...
    ... Може да му зададат въпроси... неудобни... ше трее да отговаря с КОЙ ше прави нанананай... Проект разбиване на мнозинство за реализирането на задачите, поставени на политиците от 2013 насам.. 2014... 2016.. 2020 насам....
    Света се промени, но крадокрацията си иска ... шат на патката главата..
    В моменти на световни събития - незабележимата и няма външна...
    А Гроздан крадократ... ъндърачийвмънт на куб.. свикнал е да е желтопаветник.. сума ти корупция в ресора - един не настъпа за да сплаши михлюзите...
    Нови избори - или обичайните фюрери на власт - кат при Путлер,... или гласувате за ПП, Мутри вън, ДБ... тогава може и да стане възможно дишането...

    Нередност?
  • 6
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 3

    Ще се върнат, за съжаление. Трудна, много трудна му е задачата на Кирил Петков.

    Нередност?
  • 7
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • + 5

    Опаа нямало пари за Орлин Алексиев в държавата. Май и Чаира се оплете.

    Говорит масква - няма пари за мафията. Пътища, Чаира ...

    Рассийская асвабадители.. маладцьi

    Нередност?
  • 9
    mr.ligier avatar :-|
    Lee Gier
    • + 3

    Славчо е поредният дпс-арски кьор фишек!

    Нередност?
  • 10
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..
    • + 4

    Ако чалгата не е изпила напълно акъла на депутати от ИТН, трее да плювнат на лика на фюрера и да се присъединят към реформаторите.
    Морала, Слави, държи влага.. той е .класика... както хита 6 кокошки на Данчо Айдъла..
    То Митю Пайнера е по-адекватен в тоя прекрасен нов свят от терлици като Тошко и Филю.
    https://youtu.be/v7I9NpXv04I?t=82

    Нередност?
Нов коментар